استانبول در قرنهای متمادی جزو بزرگترین امپراتوریها بوده است. امروزه نیز یکی از بزرگترین کلانشهرهای مطرح دنیا محسوب میشود. جاهای دیدنی استانبول این شهر را به شهرتی جهانی در زمینه گردشگری رسانده است. این شهر هزار سال پیش از میلاد با نام قسطنطنیه پایتخت امپراتوری روم شرقی بود. پس از آنکه توسط سلطان محمد عثمانی تصرف شد نام آن به اسلامبول (شهر اسلام) تغییر یافت؛ که بعدها (پس از تشکیل جمهوری ترکیه) به شکل استانبول درآمد.
20 مورد از جاذبه های گردشگری استانبول
استانبول بهعنوان یکی از شهرهای مهم گردشگری ترکیه هر ساله گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند و دارای جاذبههای بسیار زیادی است. هنگام بازدید از جاهای دیدنی استانبول در کنار چهار جاذبه مشهور این شهر (ایا صوفیه، کاخ توپ کاپی، مسجد کبود و بازار بزرگ) حتما برای بازدید از سایر جاذبه های گردشگری استانبول نیز برنامهریزی کنید.
اغلب جاذبه های گردشگری استانبول در اطراف شهر قدیمی سلطان احمد قرار دارند. اما در سایر مناطق نیز جاهای دیدنی زیادی وجود دارد.
1. ایا صوفیه
ایا صوفیه کلیسای بزرگی بود که به دستور امپراتور روم در سال 536 میلادی ساخته شد. و به مدت هزارسال بزرگترین کلیسای جهان بود. اما پس از فتح شهر توسط سلطان محمد به دستور او تبدیل به مسجد شد.
بعدها نیز سلطان سلیمان اول دستور داد تا نقاشیها و سایر نقشونگارهای آن را بپوشانند و در آن نماز جمعه اقامه کنند. در دورههای بعد نیز آیات قرآن روی دیوارها و سقف نگاشته شد و لوحهایی با نامهای الله، محمد، ابوبکر، عمر، عثمان، علی، حسن و حسین دورتادور آن نصب شد.
پس از به قدرت رسیدن آتاتورک این مسجد زیبا و دیدنی تبدیل به موزه شد. و تا امروز که 1500 سال از ساخت آن میگذرد، همچنان باشکوه و باصلابت پابرجاست و مانند نگینی در دل شهر استانبول میدرخشد.
2. کاخ توپقاپی یا سرای توپقاپی
توپقاپی یکی از مشهورترین و محبوبترین جاهای دیدنی استانبول است. این کاخ در واقع مرکز اداری دولت عثمانی بود. توپقاپی در میان خلیج شاخ طلایی و دریای مرمره قرار گرفته و به همین دلیل چشماندازی بسیار زیبا و دلنواز دارد.
این کاخموزه زیبا در قسمت اروپایی استانبول و در نزدیکی مسجد کبود قرار دارد و اطراف آن هتلهای زیبا و مجلل فراوانی وجود دارد. یکی از نکات جالب توجه این کاخموزه نگهداری اشیایی همچون خرقه و شمشیر پیامبر در آن است.
3. مسجد کبود
مسجد کبود بزرگترین هدیه معماری سلطان احمد به پایتخت خود استانبول بود. پس از اتمام ساخت آن به دلیل داشتن 6 مناره (به تعداد منارههای مسجدالحرام در مکه) اعتراضها و انتقادهای زیادی را در پی داشت. همین سبب شد سلطان احمد برای رهایی از آنها مناره دیگری برای مسجدالحرام بسازد.
این مسجد زیبا و باشکوه در نزدیکی مسجد ایاصوفیه ساخته شد تا هنر معماری مسلمانان عثمانی را به رخ معماری مسیحیان اروپایی بکشد. و از آنجایی که رنگ آبی در طرحهای داخلی آن به وفور دیده میشود به مسجد کبود شهرت یافت.
سلطان احمد پس از مرگ در این مسجد دفن شد به همین علت مسجد کبود به نام مسجد سلطان احمد نیز شناخته میشود. هنوز هم در این مسجد اذان گفته میشود و صدای آن در اغلب مناطق قدیمی شهر به گوش میرسد. به ویژه هنگام غروب آفتاب بسیاری از مردم و گردشگران در اطراف آن جمع میشوند تا ضمن تماشای منظره زیبای آن از صوت دلنشین اذان نیز لذت ببرند.
4. سرای یرباتان
این مکان در حقیقت آبانبار سلطنتی بوده و آب قصر پادشاهی در زمان امپراتوری روم از آن تأمین میشده. یرباتان یکی از شگفتانگیزترین جاهای دیدنی استانبول است. این سرای مانند یک سالن زیرزمینی بزرگ است و دارای 336 ستون است که در دوازده ردیف در راستای هم قرار گرفتهاند.
5. میدان هیپودروم یا آت میدانی
این میدان که به دلیل برگذاری مسابقات اسبدوانی و ارابهرانی در زمان امپراتوری روم در آن به آت میدانی (به معنای میدان اسب) شهرت دارد؛ مکانی برای برگذاری مسابقات، برنامههای تفریحی و اجتماعات مردمی بوده، که بعدها به میدان سلطان احمد نیز شهرت یافته است. در اطراف این میدان چندین اثر باستانی نیز به چشم میخورد.
6. موزه باستان شناسی استانبول
این موزه بزرگ ترین موزه ترکیه است. و به دلیل وجود بیش از یکمیلیون شئ با ارزش از تمام دورههای تاریخ تمدن شهرت جهانی دارد.
این موزه که در نزدیکی توپقاپی واقع شده، دارای سه ساختمان مجزاست که یکی از آنها موزه باستانشناسی، دومی موزه شرق باستان و سومی موزه هنر اسلامی است. از جمله آثار مشهوری که در این موزه نگهداری میشود میتوان به تابوت زنان عزادار، تابوت اسکندر، ستون پادشاه اکد نارامسین، تفاهمنامه قادس و مجسمه زنجیرلی اشاره کرد.
7. بازار بزرگ استانبول (کاپالی چارشی)
این بازار بزرگ سرپوشیده از مشهورترین جاذبه های گردشگری استانبول است. کاپالی چارلی دومین مرکز خرید مهم ترکیه است؛ که با داشتن 58 خیابان و 6111 مغازه یکی از قدیمیترین و بزرگترین بازارهای سرپوشیده در دنیاست.
در این بازار زیبا اغلب کارهای دستی از قبیل فرش، قالی، ظروف مسی و برنزی و لوازم تزئینی عرضه میشود.
8. مسجد سلیمانیه
این مسجد، که دومین مسجد بزرگ استانبول است، به دستور سلطان سلیمان اول ساخته شده و یکی از نمادهای شهر استانبول به حساب میآید.
این مسجد زیبا که دارای چهار گلدسته است و معماری آن ترکیبی از معماری بیزانسی و اسلامی است به دلیل داشتن کتابخانه، مدرسه، حمام، کاروانسرا، آشپزخانه و بیمارستان کلیه مسجد (این نام به ساختمانهایی که دارای چند بخش جانبی هستند اطلاق میشده) نامیده میشود.
آرامگاه سلطان سلیمان اول به همراه همسر و دخترش و همینطور سلطان سلیمان دوم و سلطان احمد دوم در باغ پشت این مسجد قرار دارد.
9. بازار ادویه یا بازار مصر
این بازار بعد از بازار بزرگ دومین مجموعه سرپوشیده در استانبول است. بازار مصر محلی است که در آن ادویههایی خوشطعم و خوش عطر با رنگهایی زیبا و چشمنواز فروخته میشود. که یکی از محبوبترین و مشهورترین سوغاتی های استانبول به حساب میآیند.
این بازار با مالیاتهای دریافتی از مصر ساخته شده و به همین دلیل در زبان ترکی آن را بازار مصر مینامند. و بعدها به خاطر خریدوفروش ادویه در آن به بازار ادویه شهرت یافت.
در کنار ادویهجات، خوراکیهای دیگر و خشکبار نیز در این بازار عرضه میشود؛ که مشهورترین آنها شیرینیهای سنتی، چای و قهوه است.
10. کاخ دولما باغچه
این کاخ باشکوه و زیبا پس از توپقاپی، اصلیترین مرکز اداری امپراتوری عثمانی محسوب میشد. معماری این بنای عظیم سهطبقه با بیش از 280 اتاق، 6 حمام، 46 هال و 68 توالت ترکیبی از سبکهای مختلف روکو، باروک، نئوکلاسیک و عثمانی است.
فضای داخلی این کاخ با طلا تزیین شده و مبلمان آن فرانسوی است. در داخل قصر نیز یک چلچراغ عظیم بلورین با وزن 4 و نیم تن و 750 حباب وجود دارد که هدیه ملکه ویکتوریا است.
از زمانی که آتاتورک در این قصر از دنیا رفت تمام ساعتهای کاخ روی ساعت مرگ او یعنی 9:05 دقیقه ثابت ماندهاند.
11. کلیسای چورا
چورا در زبان یونانی به معنای حومه شهر است. نام اصلی این مکان کلیسای ناجی مقدس چوراست. دلیل این نامگذاری ساخته شدن آن خارج از دیوارهای قسطنطنیه بود. این کلیسای زیبا و شگفتانگیز که در قرن 16 تبدیل به مسجد شده بود، یکی از شاهکارهای هنر معماری دوره بیزانس به حساب میآید. دکوراسیون داخلی کلیسا هنوز هم دستنخورده باقی مانده است.
این کلیسا در سال 400 میلادی ساخته شده و در سال 1500 میلادی تکمیل و به شکل امروزی درآمده است. این کلیسا امروزه تبدیل به موزه شده و به سبب موزاییکهای زیبای متعلق به قرن 14 و نقاشیها و تابلوهایی که در آن وجود دارند گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند.
12. موزه هنر ترکی و اسلامی
بازدید از این موزه که در کاخ ابراهیم پاشا (وزیر اعظم سلطان سلیمان) قرار دارد به همه افرادی که به هنر اسلامی و عثمانی علاقهمندند توصیه میشود.
در این موزه مجموعهای از فرشهای نفیس ترکی، قفقازی و ایرانی نگهداری میشود؛ که به گفته کارشناسان جزو بهترین فرشهای جهان هستند. در کنار فرشها مجموعهای از آثار خوشنویسی، کندهکاریهای چوبی و سرامیکهای زیبا به چشم میخورند که مجموعهای از قرن 9 تا 19 را در برمیگیرند.
13. ایا صوفیه کوچک
قبل از آنکه امپراتور جاستینیان ایا صوفیه را بسازد مجبور بود تا از استحکام و ساختار آن مطمئن شود. به همین دلیل ابتدا نمونه کوچک آن را ساخت و سپس دستور ساخت ساختمان اصلی را داد. این بنا که در ابتدا یک کلیسا بود حدودا از سال 1500 میلادی به مسجد تبدیل شد و نام آن از کلیسای سرجیوس و باکوس به مسجد ایا صوفیه کوچک تغییر یافت.
14. مسجد رستم پاشا
این مسجد که به دستور رستم پاشا و به دست سینان معروفترین معمار دوره عثمانی ساخته شده، یکی از زیباترین مسجدهای استانبول است. در زیر آن مغازههای متعددی وجود دارد و هزینههای مسجد از آنها تامین میشد.
مسجد رستم پاشا بیش از آن که به خاطر نمای بیرونیاش شهرت داشته باشد، به سبب طراحی داخلیاش مورد توجه است.
دیوارها و ستونهای مسجد با سرامیکهای ایزنیک و کاشیهای زیبا و پر نقشونگار و طرحهای گل میخک، رز، زنبق، لاله و مینا تزئین شده است.
15. قلعه یدی کوله
ساخت قلعه یدی کوله یا هفت برج در زمان تسلط امپراتوری روم بر این منطقه و در قرن 4 میلادی آغاز و چهار برج آن در این دوران ساخته شد؛ اما سه برج دیگر بعدها به دستور سلطان محمد عثمانی ساخته شد.
طول دیوارهای قلعه 22 کیلومتر است و برای مقاصد مختلفی از قبیل خزانهداری، زندانی کردن سفرا و سیاستمداران و گاهی اعدام آنها (سلطان عثمان دوم از جمله معروفترین افرادی است که در این قلعه زندانی و اعدام شد.) و همچنین مقاصد نظامی کاربرد داشته است. در این قلعه طاق بزرگی وجود داشت که دروازه طلایی نامیده میشد و درهای آن از طلا پوشیده شده بود.
16. برج گالاتا
این برج که در قلب شهر استانبول واقع شده و یادگاری از دوران قرون وسطاست، یکی از محبوب ترین جاهای دیدنی استانبول در شب است.
در سفر خود به استانبول به هیچ وجه خوردن یک غذای لذیذ و نوشیدن یک فنجان چای داغ بر فراز این قلعه و تماشای منظره شهر در شب را از دست ندهید.
17. موزه استانبول مدرن
استانبول صرفا مکانی برای دیدن آثار تاریخی نیست. در بازدید از این شهر حتما به موزه استانبول مدرن هم سری بزنید و با هنر مدرن این شهر نیز آشنا شوید.
در این موزه که در طبقه اول ساختمانی دوطبقه در محله بی اوغلو قرار دارد آثار هنرمندان معاصر ترکیه به نمایش درآمده و طبقه دوم آن به رستوران، فروشگاه، سینما و کتابخانه اختصاص دارد.
18. موزه پرا
پرا مشهورترین گالری هنری استانبول است و در نزدیکی میدان تکسیم قرار دارد. این موزه که در ساختمانی پنج طبقه مجموعههای زیبای نقاشی، عکس، سرامیک، موزاییک و حتی ابزار اندازهگیری و… را به نمایش گذاشته؛ یکی از پرطرفدارترین جاذبه های گردشگری استانبول است.
19. خیابان استقلال
خیابان استقلال را به جرات میتوان توریستیترین خیابان در استانبول و حتی ترکیه دانست. این خیابان در واقع یک پیادهرو توریستی است. اتومبیلها در آن تردد نمیکنند و روزی سه میلیون نفر بازدیدکننده دارد.
بازدید از این خیابان که به میدان تکسیم ختم میشود حداقل یک روز کامل زمان نیاز دارد. دو طرف این خیابان پر از ساختمانهای قدیمی و زیبا، کافه و رستورانها، سینما و تئاتر، کتابفروشی، بوتیکها و مغازههای کوچک و بزرگ و فروشگاههای معروف است.
استانبول به داشتن مراکز خرید متعدد و عرضه برندهای معروف لباس شهرت دارد. یکی از عمده دلایل افراد برای سفر به این شهر خرید است. پس اگر قصد خرید دارید تعداد زیادی از معروفترین مراکز خرید استانبول از جمله کوتون Koton، زارا Zara، ال سی وایکیکی Lc Waikiki، اچ اند ام H&M، سفورا Sephora، پاساژ چیچک، آدیداس، گپ، منگو و… در همین خیابان قرار دارند.
اما در کنار بازدید از دیدنیها و لذت بردن از خرید، خوردن غذاها و خوراکیهای خوشمزه را فراموش نکنید. این خیابان پر است از خوراکیهای خیابانی خوشمزه و کافههای کوچک که برای نوشیدن یک قهوه یا چای و تجدیدقوا پس از یک گردش طولانی بسیار مناسب هستند.
اما اگر دوست دارید خوردن غذا در رستورانهای معروف استانبول را هم تجربه کنید در همین خیابان بمانید. اگر به دنبال یک رستوران مجلل و البته گرانقیمت هستید رستوران استانبول 1942 با منویی از بهترین غذاهای ترکی، روسی و اروپایی یک گزینه عالی خواهد بود.
اما رستوران استانبول 360 هم از دست دادنی نیست. ضمن آن که در کنار خوردن یک غذای خوشمزه میتوانید از نمای شهر استانبول هم لذت ببرید.
اگر عاشق پیتزا هستید، رستوران پرا را از دست ندهید. ولی برای طرفداران غذاهای سنتی رستوران هاتای (Hatay Medeniyetler Sofrasi) یک مکان ایدهآل خواهد بود.
اگر قصد ندارید مبلغ زیادی را برای غذا هزینه کنید، نگران نباشید. رستوران لادس و رستوران مزه درخت لیمو از نظر اقتصادی به صرفهتر هستند؛ ضمن آن که با منویی از غذاهای ترکی و اروپایی از شما پذیرایی میکنند.
20. میدان تکسیم
همانطور که گفتیم خیابان استانبول از جاهای دیدنی استانبول نزدیک تکسیم است. اما خود این میدان هم به عنوان معروفترین میدان استانبول، یکی از جاذبه های گردشگری این شهر است.
یکی از جاهای دیدنی استانبول در این میدان بنای یادبود جمهوری است که در پنجمین سالگرد تغییر حکومت ترکیه به جمهوری توسط مجسمهساز معروف ایتالیایی پیترو کانونیکا ساخته شده است.
از دیگر جاهای دیدنی نزدیک تکسیم مرکز فرهنگی آتاتورک است. که یک مرکز فرهنگی چندمنظوره است و دارای یک سالن تئاتر و کنسرت است که میزبان نمایشها، ارکستر سمفونیها، کنسرتها و همچنین فستیوالها و جشنهای متعدد است.
در بازدید از تکسیم نوشیدن آیران (دوغ محلی ترکی) به ویژه در روزهای داغ تابستان شما را سرحال خواهد کرد. پس حتما در کنار خوردن شیرینیهای بینظیر ترکی و سرو غذاهای متنوع و خوشمزه در رستورانهای آن نوشیدن آیران را هم امتحان کنید.
جاهای دیدنی استانبول برای کودکان
بیشتر دیدنیهایی که به آنها اشاره شد مختص بزرگسالان بود و شاید چندان برای کودکان خوشایند نباشد. اما استانبول برای کودکان هم جاذبههای زیادی دارد.
- اولین محل موزه مینیاترک استانبول است؛ که بیش از 105 مدل از ساختمانهای تاریخی را در ابعاد کوچک به نمایش گذاشته است. مطمئنا بازدید از این موزه به دلیل ابعاد کوچک ساختمانها برای کودکان بسیار لذتبخش خواهد بود.
- آکواریم استانبول یکی از زیباترین و جذابترین جاذبه های گردشگری استانبول است که کودکان را هم به وجد خواهد آورد. در این آکواریوم علاوه بر تماشای گونههای مختلف حیوانات دریایی امکان غذا دادن به انواع ماهیها و حتی غواصی با آنها وجود دارد؛ که جذابترین آنها غذا دادن و شنا کردن با کوسهماهیها است که قطعا برای کودکان هم بسیار جذاب خواهد بود.
- از جالبترین جاهای دیدنی استانبول برای کودکان قطعا شهربازیها و پارکها هستند. شهربازی ویالند و پارک کیدزانیا استانبول دو محلیاند که مجهز به جدیدترین و جذابترین امکانات بازی و تفریح برای کودکان هستند.
- موزه رحمی کوچ استانبول هم موزهای مخصوص کودکان است که در آن میتوانند در صندلی هواپیما بنشینند و سوار زیردریایی شوند.
جاهای دیدنی استانبول در پاییز
اگر اهل طبیعتگردی هستید تورهای پاییزی استانبول را از دست ندهید. چرا که در این فصل استانبول آب و هوایی معتدل و دلنشین دارد. در این فصل گشتوگذار در خیابانهای استانبول و تماشای منظره شهر کاری لذتبخش است.
علاوه بر این پاییز بهترین زمان برای گردش، پیادهروی و دوچرخهسواری در مکانهایی مانند جنگل بلگراد، بندر زیبای بویوکاد، قصر هیدئو (بزرگترین باغ گل استانبول هم در آن قرار دارد)، برکه ترکوس، جنگل فاتح و پارک زیبای امیرگان هم هست.
از طرفی فصل پاییز زمان حراج برندهای معروف نیز است. علاوه بر این که سایر خدمات گردشگری از قبیل هزینه بلیط و ورودی مراکز تفریحی و گردشگری و هتلها نیز کاهش پیدا میکند.
جاهای دیدنی استانبول در زمستان
اگر دنبال آرامش هستید و از شلوغی و هیاهو گریزانید بهترین فصل سفر به استانبول زمستان است. در این فصل ضمن آن که از منظره برفی و زیبای شهر لذت میبرید میتوانید از تمام جاهای دیدنی استانبول هم بازدید کنید.
هرچند بازدید از تمام جاذبه های گردشگری استانبول در فصل زمستان هم امکانپذیر است، اما رفتن به حمام سنتی کلیچ علی پاشا را در هوای سرد زمستان و نوشیدن شربت معروف آن یعنی شربت به را از دست ندهید.
بالنسواری و تماشای مناظر سفیدپوش استانبول در کاپادوکیه هم در این فصل پیشنهاد میشود. البته اگر اهل اسکی کردن هستید سری به پیستهای اسکی هم بزنید. رفتن به دریاچه یخزده چیلدیر را هم در برنامه خود قرار دهید. چون این منطقه از جذاب ترین جاهای دیدنی استانبول در زمستان است.
در ضمن نوشیدن ثعلب را هم در هوای سرد زمستان امتحان کنید. این نوشیدنی سنتی ترکی که از ترکیب شیر گرم و دانههای پودر شده نوعی گل ارکیده به دست میآید و با دارچین سرو میشود طعمی شیرین و دلپذیر دارد که در هوای سرد لذتبخشتر هم میشود.
در این میان از تخفیفها و حراجهای پیش از سال نو میلادی هم غافل نشوید. در سفر به استانبول در این فصل حتما لباس گرم همراه داشته باشید.
جاهای دیدنی استانبول در شب
در سفر به استانبول تفریحات شبانه را از دست ندهید. برای این کار تنگه بسفر بهترین گزینه پیش روی شماست. این تنگه درواقع باریکه آبی است که مرز میان اروپا و آسیا است و شهر استانبول را به دو قسمت اروپایی و آسیایی تقسیم کرده است.
پیادهروی در امتداد این تنگه و تماشای قایقها و نمای چراغانی شهر و خوردن غذا و نوشیدنی در کافهها و رستورانهای آن بیشک تجربهای تکرار نشدنی است.
خوردن شام روی قایقهای تفریحی در این تنگه به خاطرات فراموشنشدنی شما خواهد پیوست. قدم زدن روی پل گالاتا و تماشای منظره اروپا و آسیا از دو طرف پل هم گزینهای عالی برای تفریحات شبانه در استانبول است.
از دیگر جاهای دیدنی استانبول در شب شهربازیهای مدرن این شهر هستند که لحظاتی پرهیجان را برای شما رقم خواهند زد. پیادهروی در حوالی میدان تکسیم هم از دیگر جاذبه های گردشگری استانبول در شب به حساب میآید.
کلام آخر درباره جاهای دیدنی استانبول
ترکیه کشوری زیبا و افسانهای است. سفر به این کشور و بازدید از جاهای دیدنی استانبول در هر فصلی لذتبخش است. اما قبل از سفر باید برنامه ریزی دقیقی داشته باشید تا بتوانید از زمان خود به بهترین شکل ممکن استفاده و از تمام جاذبه های آن دیدن کنید. در سفر به ترکیه همچنین میتوانید اقامت در یکی از لوکس ترین هتل های دنیا را تجربه کنید.
منبع: PanetWare