اسکار بزرگترین جایزه دنیای سینما است که توسط آکادمی علوم و هنرهای تصاویر متحرک به بهترین آثار سینمایی سال اهدا میشود. جایزه اسکار یکی از نه جایزه از جوایز آکادمی است. ازجمله مهمترین جوایزی که توسط آکادمی هرساله تحت پوشش قرار میگیرد میتوان به جایزه گرمی (برای موسیقی)، جایزه امی (برای تلویزیون) و جایزه تونی (برای تئاتر) اشاره کرد.
آکادمی علوم و هنرهای تصاویر متحرک توسط لویی بی میر مدیر استودیو مترو گلدوین مایر ایجاد شد. تاریخچه اسکار بسیار قدیمی و جالبتوجه است. این مراسم اولین بار در تاریخ 16 می 1929 (26 اردیبهشت 1308) در هتل روزولت در هالیوود، کالیفرنیا برگزار شد. جوایز آکادمی برای اولین بار در سال 1930 در رادیو و در سال 1953 برای اولین بار در تلویزیون پخش شد. جهت پی بردن به جزئیات کامل این مراسم با فانیبو همراه باشید.
تاریخچه اسکار
نخستین مراسم اسکار در 16 می 1929 در مراسم شام خصوصی در هتل روزولت هالیوود با حضور حدود 270 تماشاگر برگزار شد. بهای بلیت مراسم بعدی که در هتل میفر برگزار شد 5 دلار بود. 15 تندیس کوچک به بازیگران، کارگردانان و دیگر عوامل صنعت فیلمسازی آن زمان برای گرامیداشت فعالیتشان طی سالهای 1927–1928 اهدا شد.
اسامی برندهها از سه ماه قبل اعلام میشد که این رویه در دومین مراسم در سال 1930 تغییر کرد. از آن زمان و در 10 سال نخست نتایج برای انتشار عمومی در ساعت 11 شب برگزاری مراسم به روزنامهها داده میشد. این شیوه تا زمانی که لس آنجلس تایمز نام برندهها را پیش از شروع مراسم اعلام کند ادامه یافت. در نتیجه آن، آکادمی از سال 1941 اسامی برندگان را در نامهای مهرومومشده اعلام میکرد و مراسم از تئاتر کداک پخش میشد.
نخستین برنده جایزه بهترین بازیگر مرد امیل یانینگز بود که بهدلیل نقشآفرینی در فیلم آخرین فرمان (The Last Command) آن را بهدست آورد. امیل پیش از مراسم به اروپا بازمیگشت از این رو آکادمی با اهدای زودتر جایزه به او موافقت کرد. این موضوع او را نخستین برنده جایزه اسکار در تاریخ کرد.
در مراسم بیست و نهم که در 27 مارس 1957 برگزار شد بخش انتخاب بهترین فیلم خارجی زبان نیز ایجاد گردید. از سال 1972 تصمیم گرفته شد که مراسم اهدای جوایز با جایزه بهترین فیلم به پایان برسد. در مراسم هفتاد و چهارم که در سال 2002 برگزار شد، برای اولین بار جایزه بهترین پویانمایی نیز اضافه و اهدا شد.
در مورد ریشه نام اسکار اختلافاتی وجود دارد. در بیوگرافی بت دیویس عنوان شده که او این نام را از نام همسر اولش هارمون اسکار نلسون جونیور (1907–1975) رهبر ارکستر گرفتهاست. ادعای دیگر در مورد انتشار نام اسکار به مقاله مجله تایم در مورد ششمین مراسم اسکار در سال 1934 و دریافت جایزه توسط بت دیویس در 1936 برمیگردد. در جایی عنوان شده در 1931 مارگارت هریک (1902–1976) دبیر اجرایی آکادمی برای نخستین بار تندیس را دید که او را به یاد «عمو اسکارش» که نام مستعار پسرعمویش اسکار پیرس بود انداخت.
سیدنی اسکلسکای (1905–1983) مقالهنویس در زمان نامگذاری توسط هریک حضور داشت و در مقالهاش نوشت: کارکنان با علاقه تندیس معروف خود را اسکار نامیدند. آکادمی علوم و هنرهای تصاویر متحرک در سال 1939 رسما جایزه را اسکار نامید. در جایی دیگر آمده النور لیلبرگ نروژی-آمریکایی مدیر اجرایی لوییز بی. مایر نخستین تندیس را دید و گفت: به نظر شاه اسکار دوم (اسکار فردریک شاه سابق نروژ و سوئد) میرسد. در پایان روز پرسید: باید با اسکار چیکار کنیم، بگذاریمش تو گاوصندوق؟ و این نام بر رویش ماند.
طراحی تندیس
این تندیس که از بریتانیم آبطلاشده بر روی یک پایه فلزی سیاه ساخته شده دارای بلندی 13.5 اینچ (معادل 34 سانتیمتر) و وزن 8.5 پوند (معادل 3.85 کیلوگرم) است و شوالیهای را نشان میدهد که شمشیر مبارزان جنگ صلیبی را در دست گرفته و بر روی یک حلقه فیلم ایستاده و پنج حوزه فیلم را نشان میدهد که هر کدام نشانگر بخشهای اصلی آکادمی هستند: بازیگر، نویسنده، کارگردان، تهیهکننده و تکنسین.
در طراحی جایزه اسکار از هیچ مدلی استفاده نشده است. جورج استنلی مجسمهساز (که چشمه الهه شعر را در دروازه هالیوود بول نیز ساختهاست)، طرح سدریک گیبنز را با خاک رس ساخت و ساچین اسمیت تندیس را با 92.5 درصد قلع و 7.5 درصد مس قالب زد و 24 قیراط طلا به آن داد.
تنها چیزی که از زمان خلق اسکار به آن افزوده گشته بالا بردن کیفیت پایه آن بوده است. طرح اصلی اسکار به سال 1928 در کارخانه ذوب فلز سی. دبلیو. شاموی و پسران در باتاویای ایالت ایلی نویز قالبریزی شد که طرح تندیس جوایز وینس لومباردی و امی را نیز قالب زده است. از سال 1983 سالانه حدود 50 مجسمه توسط کارخانه آر.اس. اونز و شرکا در شیکاگو ایالت ایلی نویز ساخته میشود. ساخت 50 مجسمه بین سه تا چهار هفته زمان میبرد.
در حمایت از آمریکا در جنگ جهانی دوم تندیسها از گچ ساخته میشد که پس از اتمام جنگ از دریافتکنندگان برای مبادله با نسخه طلایی دعوت شد.
قوانین آکادمی و رایدهندگان
برای نامزدی عضویت در آکادمی رقابت بسیار است با این وجود، فرد نامزد باید دعوت شده باشد یا اینکه یکی از اعضا او را معرفی کند. آکادمی نام اعضای خود را بهطور عمومی آشکار نمیکند، گرچه در مطبوعات گذشته نام مدعوین برای عضویت در آکادمی انتشار یافته بود. در صورتی که کسی که هنوز به عضویت در آکادمی در نیامده در طول یک سال برای عضویت در بیش از یک بخش نامزد شده باشد، در زمانی که عضویت را میپذیرد باید بخشی را که میخواهد در آن قرار گیرد انتخاب کند. تعداد اعضای رأیدهنده آکادمی اسکار بیش از 6000 نفر است.
طبق قانون از سال 1950 برندهها یا وارثانشان نمیتوانند بدون دادن پیشنهاد اولیه فروش تندیس به آکادمی به قیمت 1 دلار نسبت به فروش آن اقدام کنند. در صورتی که برنده این شرایط را نپذیرد آکادمی تندیس را نگاه میدارد. جوایز آکادمی که تحت حمایت این توافقنامه نبودهاند، در مزایدههای عمومی و معاملات خصوصی به قیمتهای شش رقمی فروخته شدهاند.
با اینکه اسکار در مالکیت برنده آن است، در بازار آزاد معامله نمیشود. در سال 1989 نوه مایک تاد قصد داشت تندیس اسکار او را به فروش برساند مشخص شد عدهای این قانون را قبول ندارند. او میخواست تندیس را به یک مجموعهدار بفروشد که آکادمی در دعوای حقوقی برنده شد و جایزه را پس گرفت. با وجود موفق بودن معاملات فروش اسکار، تعدادی از خریداران تندیسها را به آکادمی بازمیگردانند تا آنها را در گنجینه نگاه دارد. در سال 1992، هارولد راسل برای هزینههای درمانی همسرش اسکار خود را به فروش گذاشت.
امروزه بر اساس قوانین 2 و 3 مجموعه قوانین رسمی جوایز آکادمی، یک فیلم باید در سال قبل از آغاز نیمه شب اول ژانویه تا پایان نیمه شب 31 دسامبر در لس آنجلس، کالیفرنیا برای هفت روز متوالی نمایش داده شود تا شرایط شرکت را داشته باشد (به استثنای بهترین فیلم خارجی زبان).
برای مثال فیلم مهلکه (The Hurt Locker) برنده بهترین فیلم سال 2010، در سال 2008 پخش شد ولی واجد شرایط شرکت در اسکار 2009 نبود زیرا نمایش آن در لس آنجلس از نیمه سال 2009 آغاز شد؛ بنابراین در اسکار 2010 شرکت کرد. قانون دوم بیان میدارد که فیلم باید حداقل 40 دقیقه بوده و در نسخه 35 یا 70 میلیمتری یا در فرمت دیجیتالی 24 یا 48 فریم تهیه و وضوح آن نباید کمتر از 1280×720 باشد. در اواخر دسامبر فهرست نامزدها برای حدودا 6000 عضو فعال فرستاده میشود.
اعضای گروههای مختلف افراد مربوط به حوزه خودشان را به عنوان نامزد انتخاب میکنند (کارگردانان به کارگردانان رأی میدهند، نویسندگان به نویسندگان، بازیگران به بازیگران و غیره)؛ به استثنای فیلمهای خارجی، مستند و انیمیشن که توسط کمیتهای خاص متشکل از اعضای تمام حوزهها انتخاب میگردند.
در بخش خاص انتخاب بهترین فیلم، تمامی اعضا صلاحیت انتخاب نامزدها را دارند. فیلم های خارجی باید دارای زیرنویس انگلیسی باشند و هر کشور میتواند سالیانه فقط یک فیلم پیشنهاد کند. اعضای گروههای مختلف افراد مربوط به حوزه خودشان را بهعنوان نامزد تعیین میکنند. سپس برندگان در دور دوم رایگیری که در آن تمامی اعضا در بیشتر گروهها از جمله بهترین فیلم حق رأی دارند انتخاب میشوند.
تشریفات و شبکههای تلویزیونی پخشکننده مراسم اسکار
فرش قرمز اسکار با طنابی مخملی به دو بخش تقسیم شدهاست که نامزدها سمت چپ فرش قرمز حرکت میکنند تا بتوانند با خبرنگارها صحبت کنند؛ بقیه مهمانها هم از سمت راست فرش میروند. بخش اصلی فرش قرمز در بولوار هالیوود پهن میشود و از چندین روز پیش از برگزاری مراسم، عبورومرور در این بولوار ممنوع میشود.
نمایش جوایز اسکار در دورههای مختلف شاهد تغییرات و اتفاقات مهمی شد. جوایز اصلی در یک جشن که مستقیما از تلویزیون پخش میشود، اغلب در ماه مارس بعد از سال مربوط و ۶ هفته پس از اعلام اسامی نامزدان اعطا میشوند. این جشن بسیار مجلل و باشکوه است و تمامی مدعوین بر روی فرشی قرمز رنگ که توسط برجستهترین طراحان مد روز آماده شده راه میروند. بر اساس تخمینها هر سال بیش از یک میلیارد نفر به صورت زنده یا ضبطشده این جشن را تماشا میکنند.
این جشن برای اولین بار در سال 1953 از تلویزیون انبیسی پخش شد. از آن زمان تا سال 1960 از انبیسی و سپس از شبکه ایبیسی تا سال 1971 و مجدداً توسط انبیسی پخش شد. ایبیسی دوباره در سال 1976 پخش این جشن را تا سال 2014 برعهده گرفت. پس از بیش از 50 سال برگزاری در اواخر مارس یا اوایل آوریل، در سال 2004 برگزاری این جشن به اواخر فوریه یا اوایل مارس تغییر کرد که احتمالاً دلیل آن اجتناب از همزمانی این جشن با سایر برنامههای مهم در تلویزیون است.
جشن اعطای این جوایز توسط آژانس امنیت ملی ایالات متحده آمریکا به عنوان رویداد ویژه امنیت ملی محسوب میشود. مراسم اسکار در بیش از 70 کشور که مجوز حق پخش آن را در اختیار دارند به صورت زنده پخش میشود. در کشور ما این مراسم بهصورت زنده پخش نمیشود و طرفداران سینما جهت تماشای آن میتوانند از شبکههای آنلاین پخشکننده این مراسم استفاده کنند. طرفداران همچنین با دانلود اسکار میتوانند به تماشای آن بنشینند.
نامزدهای اسکار
معرفی تمام نامزدهای اسکار کاری دشوار و زمانبر است. بههمین دلیل ما بازیگران، فیلمها و کارگردانانی را که در این حوزه رکورددار هستند بهشما معرفی میکنیم:
- بیشترین نامزدی برای یک بازیگر زن: بازیگر آمریکایی مریل استریپ با 21 بار نامزدی برای این جوایز رکورددار است. او تاکنون سه بار نیز موفق شده این جایزه را بهدست بیاورد. استریپ همچنین 28 بار نامزد دریافت جایزه گلدن گلوب شده است که هشت بار موفق شد آن را کسب کند. او یکی از پرافتخارترین بازیگران زن در تاریخ هالیوود است.
- بیشترین نامزدی برای یک بازیگر مرد: جک نیکلسون با 12 بار نامزدی برای این جوایز رکورددار است. او موفق شده سه بار نیز این جایزه را بهدست بیاورد و نام خود را بهعنوان یکی از بزرگترین بازیگران تاریخ سینما در ذهن سینمادوستان ماندگار کند. نیکلسون همچنین 17 بار نامزد دریافت جایزه گلدن گلوب شد که شش بار نیز توانست آن را کسب کند.
- بیشترین نامزدی برای یک کارگردان: ویلیام وایلر کارگردان آمریکایی-آلمانی با 12 بار نامزدی در این بخش رکورددار است. در بین تمام برندگان اسکار برای این رشته، وایلر پس از جان فورد (با 4 جایزه)، بههمراه فرانک کاپرا با بردن 3 جایزه بهترین کارگردانی جزو رکوردداران است. او جایزه بهترین کارگردانی را در سالهای 1942 برای فیلم خانم مینیور، 1946 برای فیلم بهترین سالهای زندگی ما و 1959 برای فیلم بن هور بهدست آورد.
- بیشترین نامزدی برای یک فیلم: فیلمهای همهچیز درباره ایو (All About Eve)، تایتانیک (Titanic) و لا لا لند (La La Land) با نامزدی در 14 رشته رکورددار تعداد نامزدی در یک دوره این مراسم هستند.
- رکورد بیشترین تعداد نامزدی بدون دریافت جایزه برای یک فیلم: فیلمهای نقطه عطف (The Turning Point) در سال 1977 و رنگ ارغوانی (The Color Purple) در سال 1985 در 11 رشته نامزد دریافت جایزه شده بودند که درنهایت نتوانستند در هیچ رشتهای این جایزه را بهدست بیاورند.
برندگان جایزه اسکار
تاریخچه برندگان اسکار نیز بسیار طولانی و زیاد است. درنتیجه افراد و فیلمهایی را که موفق شدند بیشترین جایزه را بهخود اختصاص دهند به شما معرفی میکنیم:
- بیشترین جایزه برای یک بازیگر زن: رکورددار بیشترین جایزه اسکار کیست؟ بله، بازیگر آمریکایی کاترین هپبورن با 4 بار کسب این جایزه رکوددار است. او نهتنها در بین زنان، بلکه بیشتر از هر بازیگر دیگری موفق شده است این جایزه را بهدست بیاورد. هپبورن درمجموع 12 بار نامزد دریافت این جوایز شده است. این بازیگر سرانجام در سال 2003 و در سال 93 سالگی درگذشت.
- بیشترین جایزه برای یک بازیگر مرد: دانیل دی-لوئیس، جک نیکلسون و والتر برنان با 3 بار برنده شدن این جایزه از بزرگترین برندگان جایزه اسکار در بین مردان محسوب میشوند. هرکدام از آنها بهترتیب 6، 12 و 4 بار نامزد دریافت این جایزه شده بودند. جالب است بدانید والتر برنان برنده سه جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل مرد است و از این لحاظ رکورددار بهحساب میآید. بازیگر آمریکایی والتر برنان در سال 1974 و در سن 90 سالگی درگذشت.
- بیشترین جایزه برای یک کارگردان: جان فورد در این بخش 5 بار نامزد دریافت جایزه شد و 4 بار توانست آن را کسب کند. درنتیجه او از این حیث رکورددار محسوب میشود. فورد در سال 1973 و در سن 79 سالگی از دنیا رفت. ازجمله مهمترین فیلمهای او میتوان به دلیجان، جویندگان، چه سرسبز بود دره من، مردی که لیبریتی والانس را کشت و مرد آرام اشاره کرد.
- بیشترین جایزه برای یک فیلم: فیلمهای بن هور (Ben-Hur)، تایتانیک (Titanic) و ارباب حلقهها: بازگشت پادشاه (The Lord of the Rings: The Return of the King) با بردن 11 جایزه از این حیث رکورددار هستند. هرکدام این فیلمها بهترتیب در 12، 14 و 11 رشته نامزد دریافت جایزه بودند.
- جوانترین برنده: بازیگر آمریکایی تاتوم اونیل با برنده شدن جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل زن در سن ده سالگی، جوانترین برنده تاریخ مراسم اسکار محسوب میشود. اونیل با بازی در فیلم ماه کاغذی (Paper Moon) در سال 1973 موفق به کسب این جایزه شد.
- مسنترین برنده: کریستوفر پلامر در سال 2012 و در سن 82 سالگی برای بازی در فیلم تازهکارها (Beginners) موفق به کسب جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد. او برای بازی درخشانش در این فیلم موفق شد جایزه گلدن گلوب بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را نیز دریافت کند.
نکاتی جالب راجعبه مراسم اسکار
- تاکنون دو نفر از برندگان جایزه اسکار برنده جایزه نوبل نیز بودهاند. جورج برنارد شاو ایرلندی در سال 1938 به این مهم دست یافت. وی پس از بردن جایزه نوبل ادبیات در 1925، در سال 1938 جایزه بهترین فیلمنامه اقتباسی را کسب کرد. ال گور سیاستمدار و فعال محیط زیست آمریکایی نیز در که سال 2007 برای فیلم مستند یک حقیقت ناراحتکننده برنده بهترین فیلم مستند از این جشنواره شده بود، در سال 2008 به دلیل فعالیتهای بشردوستانه در جهت حفظ محیط زیست جایزه نوبل را دریافت کرد.
- والت دیزنی با دریافت 22 جایزه آکادمی و 4 جایزه افتخاری آکادمی، رکورددار دریافت این جایزه است.
- برندگان باید مجسمه خود را به مکان مشخصشده ببرند تا پلاک اسمشان روی مجسمه نصب شود. پس از پایان مراسم، پلاک بقیه نامزدها را از بین میبرند.
اسکار 2018
مراسم اسکار 2018 با اجرای کمدین آمریکایی جیمی کیمل در تئاتر دالبی، هالیوود برگزار شد و فیلمهای شکل آب (The Shape of Water)، دانکرک (Dunkirk) و سه بیلبورد خارج از ابینگ، میزوری (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) بهترتیب با 13، 8 و 7 نامزدی از رکوردداران مراسم سال 2018 بهلحاظ تعداد نامزدی بودند. جایزه اسکار کارتون هم به انیمیشن محبوب کوکو (Coco) رسید.
لیست نامزدها و برندگان مراسم 2018 بدین شرح است: (اسامی برندگان بولد شده است.)
بهترین فیلم
- Lady Bird
- Phantom Thread
- The Post
- The Shape of Water
- Darkest Hour
- Dunkirk
- Get Out
- Call Me by Your Name
- Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
بهترین بازیگر نقش اول مرد
- Daniel Kaluuya برای فیلم Get Out
- Gary Oldman برای فیلم Darkest Hour
- Denzel Washington برای فیلم Roman J Isreal Esq
- Timothee Chalamet برای فیلم Call Me by Your Name
- Daniel Day Lewis برای فیلم Phantom Thread
بهترین بازیگر نقش اول زن
- Frances McDormand برای فیلم Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
- Margot Robbie برای فیلم I, Tonya
- Saoirse Ronan برای فیلم Lady Bird
- Meryl Streep برای فیلم The Post
- Sally Hawkins برای فیلم The Shape of Water
بهترین کارگردانی
- Christopher Nolan برای فیلم Dunkirk
- Paul Thomas Anderson برای فیلم Phantom Thread
- Guillermo Del Toro برای فیلم The Shape of Water
- Jordan Peele برای فیلم Get Out
- Greta Gerwig برای فیلم Lady Bird
بهترین بازیگر نقش مکمل زن
- Allison Janney برای فیلم I, Tonya
- Lesley Manville برای فیلم Phantom Thread
- Laurie Metcalf برای فیلم Lady Bird
- Octavia Spencer برای فیلم The Shape of Water
- Mary J. Blige برای فیلم Mudbound
بهترین بازیگر نقش مکمل مرد
- Richard Jenkins برای فیلم The Shape of Water
- Christopher Plummer برای فیلم All the Money in the World
- Sam Rockwell برای فیلم Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
- Willem Dafoe برای فیلم The Florida Project
- Woody Harrelson برای فیلم Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
بهترین فیلم انیمیشنی
- The Breadwinner
- Ferdinand
- The Boss Baby
- Coco
- Loving Vincent
باقی برندگان اسکار 2018
- بهترین آهنگ: قطعه Remember Me از فیلم Coco
- بهترین موسیقی متن: Alexandre Desplat برای فیلم The Shape of Water
- بهترین فیلمبرداری: Roger A Deakins برای فیلم Blade Runner 2049
- بهترین فیلمنامه: Jordan Peel برای فیلم Get Out
- بهترین فیلمنامه اقتباسی: James Ivory برای فیلم Call Me by Your Name
- بهترین فیلم کوتاه: The Silent Child
- بهترین تدوین: Dunkirk
- بهترین جلوههای ویژه: Blade Runner 2049
- بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان: A Fantastic Woman
- بهترین طراحی صحنه: The Shape of Water
- بهترین میکس صدا: Dunkirk
- بهترین تدوین صدا: Dunkirk
- بهترین فیلم مستند: Icarus
- بهترین طراحی لباس: Phantom Thread
- بهترین گریم: Darkest Hour
اسکار 2019
مراسم اسکار 2019 نیز مانند مراسم سال قبل در سالن تئاتر دالبی، هالیوود برگزار شد. برای اولینبار طی سه دهه اخیر مراسم 2019 بدون مجری برگزار شد. در این دوره سوگلی به کارگردانی یورگوس لانتیموس و رما به کارگردانی آلفونسو کوارون، هرکدام با نامزدی در 10 رشته (که شامل بهترین فیلم و بهترین کارگردانی نیز هست) بیشترین تعداد نامزدی را دریافت کردند. در رتبه دوم دو فیلم ستارهای متولد شده است اثر بردلی کوپر و معاون اثر آدام مککی، هرکدام با ۸ نامزدی قرار داشتند.
درنهایت جایزه اسکار بهترین فیلم به فیلم کتاب سبز (Green Book) رسید. مرد عنکبوتی: به درون دنیای عنکبوتی (Spider-Man: Into the Spider-Verse) نیز جایزه اسکار انیمیشن را کسب کرد. لیست نامزدها و برندگان مراسم سال 2019 بدین شرح است: (اسامی برندگان بولد شده است.)
بهترین فیلم
- پلنگ سیاه (Black Panter)
- بلکککلنزمن (BlacKkKlansman)
- راپسودی بوهمی (حماسه کولی) (Bohemian Rhapsody)
- سوگلی (The Favourite)
- رما (Roma)
- ستارهای زاده شده است (A Star Is Born)
- معاون (Vice)
- کتاب سبز (Green Book)
بهترین بازیگر نقش اول مرد
- رامی ملک برای ایفای نقش فردی مرکوری در فیلم حماسه کولی
- کریستین بیل برای ایفای نقش دیک چینی در فیلم معاون
- بردلی کوپر برای ایفای نقش جکسون مین در فیلم ستارهای زاده شده است
- ویلم دفو برای ایفای نقش ونسان ون گوگ در فیلم بر دروازه ابدیت
- ویگو مورتنسن برای ایفای نقش تونی لیپ در فیلم کتاب سبز
بهترین بازیگر نقش اول زن
- پالیتزا آپاریچیو برای ایفای نقش کلودگاریا در فیلم رما
- گلن کلوز برای ایفای نقش جون کسلمن در فیلم همسر
- لیدی گاگا برای ایفای نقش الی مین در فیلم ستارهای زاده شده است
- الیویا کلمن برای ایفای نقش ملکه آن در فیلم سوگلی
- ملیسا مککارتی برای ایفای نقش لی ایزرریل در فیلم میتوانی مرا ببخشی؟
بهترین بازیگر نقش مکمل مرد
- آدام درایور برای ایفای نقش فیلیپ زیمرمن در فیلم بلکککلنزمن
- سام الیوت برای ایفای نقش بابی مین در فیلم ستارهای زاده شده است
- ریچارد ای گرانت برای ایفای نقش جک هوک در فیلم میتوانی مرا ببخشی؟
- ماهرشالا علی برای ایفای نقش دان شرلی در فیلم کتاب سبز
- سم راکول برای ایفای نقش جرج دابلیو بوش در فیلم معاون
بهترین بازیگر نقش مکمل زن
- ایمی آدامز برای ایفای نقش لین چینی در فیلم معاون
- مارینا د تاویرا برای ایفای نقش سوفیا در فیلم رما
- اما استون برای ایفای نقش ابیگیل ماشام در فیلم سوگلی
- ریچل وایس برای ایفای نقش سارا چرچیل در فیلم سوگلی
- رجینا کینگ برای ایفای نقش شارون ریورز در فیلم اگر خیابان بیل میتوانست حرف بزند
بهترین کارگردانی
- اسپایک لی برای فیلم بلکککلنزمن
- پاوو پاولیکوفسکی برای فیلم جنگ سرد
- یورگوس لانتیموس برای فیلم سوگلی
- آلفونسو کوارون برای فیلم رما
- آدام مککی برای فیلم معاون
بهترین فیلم انیمیشنی
- مرد عنکبوتی: به درون دنیای عنکبوتی (Spider-Man: Into the Spider-Verse)
- شگفتانگیزان 2 (Incredibles 2)
- جزیره سگها (Isle of Dogs)
- میرای (Mirai)
- رالف اینترنت را خراب میکند: رالف خرابکار 2 (Ralph Breaks the Internet)
باقی برندگان اسکار 2019
- بهترین آهنگ: Shallow (لیدی گاگا)
- بهترین موسیقی متن: پلنگ سیاه
- بهترین فیلمبرداری: رما
- بهترین فیلمنامه: کتاب سبز
- بهترین فیلمنامه اقتباسی: بلکککلنزمن
- بهترین فیلم کوتاه: پوست (Skin)
- بهترین تدوین: راپسودی بوهمی
- بهترین جلوههای ویژه: نخستین انسان (First Man)
- بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان: رما – مکزیک (Roma)
- بهترین طراحی صحنه: پلنگ سیاه
- بهترین میکس صدا: راپسودی بوهمی (حماسه کولی)
- بهترین تدوین صدا: راپسودی بوهمی (حماسه کولی)
- بهترین فیلم مستند: انفرادی آزاد (Free Solo)
- بهترین طراحی لباس: پلنگ سیاه
- بهترین فیلم مستند کوتاه: پایان محکومیت ( End of Sentence.) (مستند: پریود؛ پایان محکومیت)
- بهترین گریم: معاون (Vice)
- بهترین پویانمایی کوتاه: بائو (Bao)
اسکار 2020
مراسم اسکار 2020 هنوز برگزار نشده است. اما لیست نامزدها اعلام شده که پیشتر در فانیبو آنها را شرح دادیم. با اعلام نامزدها، فیلم جوکر به کارگردانی تاد فیلیپس در یازده بخش (شامل بهترین فیلم، بهترین کارگردانی و بهترین بازیگر مرد) نامزد شد و توانست جایگاه اول از لحاظ تعدد نامزدی را ازآن خود کند. جوکر موفق شد به اولین فیلم اقتباسشده از شخصیتهای دیسی تبدیل شود که نامزد بهترین فیلم شده است.
همچنین رکورد شوالیه تاریکی را که با 8 نامزدی موفق ترین فیلم دیسی در جوایز آکادمی بود، شکست. از طرفی توانست رکورد بیشترین نامزدی برای یک فیلم ابرقهرمانی را نیز بشکند. در جایگاه دوم فیلمهای مرد ایرلندی، 1917 و روزی روزگاری در هالیوود با ده نامزدی قرار گرفتند.
فیلمهای ایرانی برنده جایزه اسکار
از بین آثار ایرانی تنها 3 فیلم تاکنون موفق شدهاند در لیست نهایی نامزدهای بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان حضور داشته باشند. فیلم بچههای آسمان بهکارگردانی مجید مجیدی در مراسم سال 1998 حضور داشت و نتوانست این جایزه را کسب کند. اما دو فیلم دیگر ایرانی یعنی جدایی نادر از سیمین و فروشنده ضمن حضور بین نامزدهای نهایی، برنده جایزه نیز شدند.
جایزه اسکار جدایی نادر از سیمین طی مراسم سال 2011 به کارگردان اصغر فرهادی اهدا شد. اما این تنها جایزه اسکار اصغر فرهادی نبود. این کارگردان بار دیگر با فیلم فروشنده موفق به کسب این جایزه شد. اما فرهادی در واکنش به فرمان اجرایی «حفاظت از ملت در برابر ورود تروریستهای خارجی به آمریکا» از سوی دونالد ترامپ و با نگارش یادداشتی که در نیویورک تایمز منتشر شد، اعلام کرد برای دریافت جایزه اسکار فروشنده در مراسم سال 2016 حضور نخواهد داشت.
سخن پایانی در مورد اسکار و نکات جالب Academy Awards
با وجود همه دگرگونیهایی که در 90 سال گذشته در صنعت فیلم پیش آمده، جایزه اسکار همچنان پابرجا مانده است. از اواخر دهه 1920 و ورود صدا به سینما تا قرن 21 و استفاده از تصاویری که به کمک کامپیوتر تولید شده، دهههای متمادی شاهد پیدایش و از میان رفتن سبکهای گوناگون بودهاند.
هالیوود پیوسته سلطه خود را بر عالم خیال حفظ کرده و بر فیلمهای اروپایی، بریتانیایی و هندی (که البته تماشاگران خود را داشتهاند) سایه افکنده است. ستارگان هالیوود نیز از نخستین بازیگران جهانی در دهه 1930 تا ستارگان شکوهمند دهه 1950 و چهرههای پر زرق و برق دهه 1970 و بازیگران امروزی که روابطشان موضوع بحث رسانههاست دستخوش تغییرهای بسیاری شدهاند.
در تمام این سالها، جایزه اسکار نشاندهنده وضعیت کلی سینما بوده و بهعنوان پاداشی به فیلمها، بازیگران و کارگردانانی که دستاوردهای پایداری داشتهاند اهدا شده است؛ جایزهای که نه تنها در تثبیت ستارهها مؤثر بوده بلکه نقش بهسزایی هم در موفقیت تجاری فیلمها داشته است.
حتی هرگاه که آکادمی از یکی از این نشانهها غافل مانده، باز هم معیارهای مفیدی برای درک روندهای جاری در صنعت فیلمسازی در اختیار مورخان گذاشته است. این مطلب مروری است بر 10 دهه فعالیت اسکار و تاریخچه پرشکوه اهدای این جایزه که به دست آوردن آن شاید مهمترین دستاورد یک سینماگر در طول زندگی حرفهایاش باشد.