وقتی اندروید پای در سال 2018 منتشر شد، گوگل اعلام کرد که در حال بازنویسی سیستم ناوبری اندروید است. در ساخت اندروید پای، دکمههای ناوبری سهگانه حذف شدند و به جای آنها سیستم ژست حرکتی دکمهمانندی استفاده شد که زیاد طرفدار نداشت. به همین علت، این بار گوگل اندروید Q را معرفی کرده و قرار است با این نسخه اندروید همه چیز را از سر بگیرد!
اما این بار هیچ دکمهای در کار نیست و قرار است همه چیز با ژستهای حرکتی انجام شود. گوگل سعی دارد حسی جدید از تجربه کردن را به وسیله اندروید به کاربرانش منتقل کند. قرار است کاربران همه چیز را احساس کنند! در این مقاله میخواهیم به Android Q و قابلیتهای آن بپردازیم.
اندروید Q چیست و چگونه کار میکند؟
در اندروید کیو هیچگونه دکمهای در بخش ناوبری وجود ندارد. کاربران میتوانند به وسیله حرکات ترکیبی بهخصوصی وارد بخش هوم شوند و یا به نرمافزارهای خود دسترسی پیدا کنند. قرار نیست دکمهای لمس شود. البته قبلا چنین چیزی را در شرکتهای دیگری مانند سامسونگ، اپل، وان پلاس و… دیدهایم. گوگل در طراحی این نسخه از سیستم گوشی iPhone X بسیار الهام گرفته است. در ادامه بهتر در رابطه با نحوه عملکرد اندروید Q توضیح میدهیم:
- خانه: اگر میخواهید به صفحه اصلی بروید، کافی است صفحه گوشی خود را به سمت بالا بکشید. این حرکت فارغ از هر فعالیتی که دارید در گوشی انجام میدهید، در هر صورت شما را به صفحه اصلی میبرد.
- Multitasking: همان طور که گفتیم زمانی که میخواهید به صفحه اصلی برسید، باید صفحه اسکرین را به سمت بالا بکشید. حال اگر همین کار را انجام دهید اما بهجای رها کردن انگشت خود از صفحه، یک ثانیه روی آن نگه دارید، وارد صفحه Multitasking میشوید. در این بخش میتوانید آخرین فعالیتهای خود را مشاهده کنید و نرمافزارهایی را که به تازگی باز کردهاید، ببینید.
- سوئیچ کردن بین برنامهها: اگر در حین انجام حرکتی که برای Multitasking به شما توضیح دادیم، به جای نگه داشتن انگشتتان در بالای صفحه، به سمت چپ یا راست بروید، میتوانید بلافاصله صفحهای را باز کنید که مربوط به برنامههایی میشود که به تازگی استفاده کردهاید. این گونه دیگر نیازی نیست وارد صفحه Multitasking شوید.
- به عقب برگشتن: برای این که بتوانید در سیستم اندروید Q به عقب بروید، کافی است از لبه اسکرین، صفحه را به سمت چپ یا راست بکشید. با این روش میتوانید برنامهها را ببندید.
اندروید Q چه تأثیری بر ناوبری درون برنامهای میگذارد؟
ممکن است با خود فکر کنید که برخی از این حرکتها ممکن است بر روی برخی از برنامهها اجرایی نشود و بعضی از آنها دچار مشکل شوند. بسیاری از برنامهها (به ویژه برنامههای گوگل) دارای منوی Navigation هستند که در سمت چپ اسکرین وجود دارد. اگر در نسخههای قدیمی اندروید، حرکت به عقب برگشتن Android Q را انجام دهید، وارد این منو میشوید اما در نسخه جدید اندروید شما نتیجه دیگری از این حرکت میگیرید. برای این که این مشکل به وجود نیاید، در نسخه اندروید Q Beta 5 شیوهای جایگزین قرار داده شده است. دو روش جایگزین وجود دارد که هر دوی آنها متأسفانه بسیار بد طراحی شدهاند.
اگر میخواهید از یک دست استفاده کنید، باید با انگشت خود لبه اسکرین را نگه دارید. صبر کنید تا منوی درون برنامهای ظاهر شود. حال میتوانید منو را به بیرون بکشید و استفاده کنید. اگر نتوانستید با یک دست کار خود را پیش ببرید، به جای باز کردن منو، به عقب میروید!
شیوه دوم با دو دست انجام میشود. روش دوم راحتتر است اما برای این که منو را باز کنید نیاز به هر دو دست دارید. در این روش به جای یک انگشت از دو انگشت برای کشیدن صفحه استفاده کنید. البته امکان دارد گوگل این مدل را عوض کند و در آپدیتهای اندروید Q شیوه بهتری را جایگزین کند.
چگونه Google Assistant را فعال کنیم؟
در نسخههای قبلی اندروید با نگه داشتن دکمه صفحه اصلی، Google Assistant فعال میشد؛ اما در این نسخه خبری از دکمهای برای نگه داشتن نیست! برای این که بتوانید از Google Assistant در اندروید Q استفاده کنید، باید گوشه سمت راست یا چپ اسکرین را بکشید. در قسمت دو لبه علامتی وجود دارد که پس از مدتی به آنها عادت میکنید و نیازی نیست از علامت برای بالا کشیدن صفحه استفاده کنید.
گوگل اعلام کرده است که قابلیت های جدید اندروید Q ممکن است مدام آپدیت شوند. بنابراین منتظر هرگونه تغییری باید باشید. و به نفع گوگل است که بر روی این تغییرات حسابی کار کند تا مشکلات و دشواریهای استفاده از این اندروید برطرف شود.
آیا امکان استفاده از سیستم ناوبری دیگری وجود دارد؟
در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که این امکان حداقل در اندروید Q بتا وجود دارد. در این نسخه سه مدل سیستم ناوبری وجود دارد. البته باید منتظر بمانیم و ببینیم گوگل چه برنامهای برای این بخش دارد و ممکن است تغییراتی در آن ایجاد شود. این سیستمها عبارتاند از:
- ناوبری کاملا حرکتی
- ناوبری دو دکمهای
- ناوبری سه دکمهای
مدل شماره یک همان چیزی است که پیشتر درباره آن توضیح دادیم و قرار است در اندروید Q از آن استفاده شود. مدل دو دکمهای، سیستمی است که در اندروید پای استفاده شده است و اگر از ما بپرسید سختترین مدل در بین این سه است. مدل سه دکمهای همان چیزی است که سالها است داریم از آن استفاده میکنیم و دکمههای برگشت به عقب، هوم و برنامههای اخیرا استفاده شده را شامل میشود. هیچ ژست حرکتی در این مدل وجود ندارد و برای انجام هر عملی باید از دکمهها استفاده شود.
مشکل Android Q بتا 6 این است که اگر از مدل سوم استفاده کنید، دیگر نمیتوانید برنامههای خود را برای استفاده از مدل اول بهروزرسانی کنید. گوگل در این باره گفته است که با سایر شرکا در حال مذاکره است تا بتوانند امکان بهروزرسانی را در اندروید Q قرار دهند. این یعنی افرادی که از اندروید Q استفاده میکنند باید فعلا مدل اول را فعال کنند تا این نسخه از اندروید به صورت رسمی منتشر گردد و سپس منتظر آپدیتهای مختلف آن در این زمینه باشند.
برخی از توسعهدهندگان برنامههای مختلف نگرانیهای خود را در این زمینه با گوگل در میان گذاشتهاند. Chis Lacy، سازنده Action Launcher یکی از افرادی است که در مورد عدم بازگشت به حالت حرکتی نگرانیهایی دارد و معتقد است گوگل باید هر چه سریعتر فکری به حال این مسئله بکند. با این حال مطمئنا گوگل از پس این مشکل برمیآید و نباید نگران باشیم.
لیسی در این باره گفته گوگل تمام تلاش خود را کرده است تا همه چیز با برنامههای این شرکت تطابق داشته باشد و تیم Google’s System UI برنامهها را برای تطابق با Pixel Launcher ساخته و کار را برای سایرین سخت کرده است. حال سؤالی که پیش میآید این است که اندروید Q برای سامسونگ و وان پلاس و سایر شرکتهای بزرگ چگونه عمل خواهد کرد؟
در این زمینه نیز قطعا همان اتفاقی میافتد که در راستای اندروید پای دیدیم. نباید انتظار داشته باشید که Android Q بر روی گوشیهایی که نرمافزار خاص خود را دارند به صورت کاملا حرکتی کار کند.
آیا امکان استفاده از اندروید Q در گوشیهای سایر شرکتها وجود دارد؟
دستگاه های قابل آپدیت به اندروید Q و مدل حرکتی آن شامل مواردی میشود که از Pixel و Android One (مانند Nokia 7.1) پشتیبانی میکنند. اما برای گوشیهایی مانند Galaxy S10 و OnePlus 7 Pro باید از مدل حرکتی که خود این شرکتها طراحی کردهاند، استفاده شود. به نظر میرسد از Android Q بیشتر از اندروید پای استقبال شود.
علاوه بر گوشی های پیکسل، اندروید Q بتا بر روی گوشیهای دیگری مانند OnePlus 6T، Sony Xperia Z3 و LG G8 قابل اجرا است. در واقع این نسخه از اندروید بر روی بیست گوشی از دوازده شرکت قابل اجرا است. برای این که این نسخه را فعال کنید، پس از این که وارد اکانت خود شدید گزینه بتا را انتخاب کردید، آپدیتی برای شما میآید که میتوانید با دانلود آن اندروید Q را نصب کنید.
ویژگیها و قابلیتهای جدید اندروید Q
Android Q دارای ویژگیهای زیادی است. ممکن است با آمدن آپدیتهای جدید، ویژگیهای دیگری نیز به آن اضافه شود. در ادامه مهمترین ویژگیهای آن را معرفی میکنیم:
نبود دکمه Back
در این مورد پیشتر توضیح دادیم. دیگر خبری از دکمهای برای عقب رفتن وجود ندارد و تنها با کشیدن صفحه از لبه سمت راست یا چپ میتوانید به عقب برگردید. همین امر تغییر بزرگی در ساختار نرمافزارها ایجاد خواهد کرد.
قابلیت System-wide Dark Mode
در این ویژگی شما میتوانید صفحاتی را که سفید هستند، در مدل تیره آن ببینید. فعال کردن این ویژگی بسیار ساده خواهد بود و سریع میتوانید این تغییر را اعمال کنید. بسیاری از کاربران گوگل خواستار این ویژگی بودند که بالاخره در اندروید Q قابل اجرا شد.
تمهای جدید
ویژگی دیگر اندروید Q تمهای مختلفی است که به آن اضافه شده است. از مزیتهای اندروید همین تغییرات ظاهری است که میتوانید در سیستم آن ایجاد کنید. تمهای جدید شامل موارد زیر میشوند:
- آبی
- مشکی
- سبز
- بنفش
- اقیانوس
- فضا
- ارکیده
- دارچینی
اضافه شدن قابلیت Live Caption
توضیحاتی که در ویدئوها داده میشود، تنها برای افرادی که شنوایی خوبی دارند قابلفهم است. افراد ناشنوا و یا کمشنوا نمیتوانند صدای ویدئوها، بازیها و… بشنوند. برای رفع این مشکل، اندروید Q قابلیت Live Caption را افزوده است. در این قابلیت، هر چیزی که در گوشی شما صحبت کند، برایتان نوشته خواهد شد! برای فعال کردن این ویژگی حتی نیاز به اینترنت نیست و با فعال کردن گزینه Live Caption در بخش تنظیمات، میتوانید از آن بهره ببرید.
امنیت بیشتر
یکی از مهمترین مشکلاتی که در این روزها با آن دست و پنجه نرم میکنیم، امنیت رسانهها و برنامههایی است که از آنها استفاده میکنیم. گوگل سعی کرده است این مشکل را برطرف کند و اطلاعات دقیقی در مورد این که هر برنامه از چه بخش از اطلاعات شما استفاده میکند، قرار دهد.
با توجه به گفته مسئولین گوگل، برنامههایی که از موقعیت مکانی شما استفاده میکنند، از این پس از شما خواهند پرسید که در چه زمانی اجازه دسترسی به موقعیت مکانی شما را دارند. بخش دسترسیهایی که در تنظیمات وجود داشت، کاملا تغییر کرده است و اطلاعات دقیقی در مورد دسترسی نرمافزارها به عکسها، ویدئوها و… شما میدهد. در بخش App info نیز از UI جدیدی استفاده شده است.
بهبود Share Menu
بسیاری از کاربران اندروید از این بخش آن بسیار ناراضی بودند. خوشبختانه، این مشکلات این بخش در اندروید Q قرار است برطرف شود. قرار است نوع دسترسی به این منو راحتتر شود و علاوه بر این، بخشی به نام Sharing Shortcuts اضافه شده است. در این بخش میتوانید راحتتر به فایلها، تصاویر و… دسترسی پیدا کنید.
پشتیبانی از گوشی های هوشمند تاشو
در چند سال اخیر، حرفهای زیادی در مورد گوشی های هوشمند تاشو زده شد. شرکتهای بزرگ نیز قصد رونمایی از این مدل گوشیها را دارند. گوگل اعلام کرده است که اندروید Q در این مدل گوشیها قابل اجرا خواهد بود و افرادی که میخواهند صفحه گوشی بزرگتری داشته باشند، نیازی نیست نگران این مسئله باشند.
نام اندروید Q چه خواهد بود؟
از آن جایی که اسامی اندرویدها از خوراکیها و دسرها گرفته شده است، باید به دنبال دسری باشیم که با Q شروع شود! گزینههای زیر تنها چیزهاییست که به ذهن ما رسیده است:
- Queen of Puddings
- Quiche
- Quesito
- Quindim
- Queijadas
زمان انتشار اندروید Q
در تاریخ 13 مارس 2019، Android Q بتا 1 منتشر شد. بتا 2 در تاریخ 3 آوریل منتشر شد و بتا 3 نیز در تاریخ 7 می در دسترس کاربران قرار گرفت. بتا 4 نیز در 5 ژوئن و بتا 5 هم در ده جولای منتشر شدند. اکنون باید ببینیم چند نسخه بتا دیگر قرار است منتشر شود تا نسخه اصلی و نهایی روانه بازار شود.
سخن پایانی درباره اندروید Q
در این مقاله به معرفی اندروید Q پرداختیم. این نسخه هنوز به صورت رسمی و نهایی منتشر نشده است و نسخههای متفاوتی از آن در دسترس کاربران قرار گرفته است تا مشکلات و مسائل آن به صورت کامل بررسی شود و در آخر، نسخه نهایی منتشر شود.
مهمترین ویژگی Android Q، قابلیت ژستهای حرکتی آن است که این ویژگی میتواند بر هر چیزی که با اندروید سر و کار دارد، تأثیرگذار باشد. با توجه به این ویژگی، گوشیهای هوشمند و نرمافزارها نیز باید تغییر پیدا کنند. همان طور که گفتیم این اندروید در کنار ویژگیهای مثبتش، خصوصیاتی منفی دارد که امیدواریم در طی آپدیتهای مختلفی که شرکت گوگل ارائه میدهد، برطرف شوند. نظر شما درباره اندروید Q چیست؟
منبع: Androidcentral