ما در عصر طلایی انیمیشن زندگی میکنیم. عصری که انیمیشنها راه خود را به اسکار باز کردهاند و ما را قادر ساختهاند تا بتوانیم فهرستی از انیمیشن های برنده اسکار آماده کنیم. جلب توجه دیگران همیشه کار آسانی نیست. ساخت فیلم متحرک کاری سخت و زمانبر است.
شاید بسیاری از از گروههای انیمیشن سازی قبل از سال 2002 که انیمیشن به صورت رسمی شناخته شده و مورد تائید همگان قرار بگیرد، امید زیادی نداشتند. بهعنوان مثال دیزنی فقط میتوانست امیدوار باشد که یکی از ترانههای موزیکال انیمیشنهایش شنیده شده و برای دریافت جایزه نامزد شود.
فهرست انیمیشن های برنده اسکار
در طول چندین سال انیمیشنها زیاد جدی گرفته نشدند و برای همین در مراسم اسکار جای آنها خالی بود. بنابراین در فهرست انیمیشن های برنده اسکار ممکن است شکافهایی را مشاهده کنید. به هر حال در ادامه با ما همراه شوید تا لیست انیمیشن های برنده اسکار را با هم مرور کنیم.
پری دریایی کوچولو (1990) The Little Mermaid
پری دریایی کوچولو انیمیشنی است که اعتبار را به دیزنی بازگرداند و توانست جایزه اسکار بهترین موسیقی را به خود اختصاص دهد. این انیمیشن حتی بعد از دو دهه منتقدان را به خود جذب کرده و تحسین آنها را برانگیزد.
دیو و دلبر (1992) Beauty and the Beast
این انیمیشن توانست در 6 رشته نامزد جایزه اسکار شده و جایزه بهترین موسیقی را با قطعه Beauty and the Beast کسب کند. Be Our Guest و Belle هم نامزد رشته بهترین موسیقی شده بودند. همچنین این انیمیشن برای اولین بار موفق به نامزدی برای جایزه بهترین فیلم شد. و این نخستین بار بود که یک انیمیشن با فیلمهای دیگر به رقابت میپرداخت. این انیمیشن تا سال 2008 توانست بهعنوان انیمیشنی که بیشترین تعداد نامزدی در اسکار را دارد مطرح شود. اما پس از ان انیمیشن Wall-E این عنوان را از دیو و دلبر گرفت.
علاءالدین (1993) Aladdin
انیمیشن علاءالدین جوایزی دقیقا مشابه با سلفهای خود برای قطعه موسیقی A Whole New World بگیرد. Friend Like Me هم یکی از نامزدهای بهترین موسیقی شود. این انیمیشن در زمان خود در رشتههای صدابرداری و جلوههای صوتی نیز نامزد بهترین جایزه اسکار شد. علاءالدین با اسکار موسیقی خود توانست وارد لیست انیمیشن های برنده اسکار شود.
شیر شاه (1995) The Lion King
انیمیشن شیرشاه جا پای بزرگان خود گذاشت و در بهترین روزهای دیزنی توانست با قطعات Circle of Life و Hakuna Matata اسکار بهترین موسیقی را گرفته و نامزد بهترین موسیقی متن شود.
پوکوهانتس (1996) Pocahontas
انیمیشن پوکوهانتس انیمیشن موفقی است که توانسته دو جایزه اسکار دریافت کند، هرچند که آن زمان انیمیشن داستان اسباببازیها برای موارد بیشتری نامزد شده بود. سال 1995 برای انیمیشنها سالی تاریخی بود. زیرا استودیو پیکسار نخستین اثر خود با نام داستان اسباب بازی ها را که بهعنوان یک شاهکاری از نظر منتقدان شناخته میشد، منتشر کرد.
این انیمیشن در سه زمینه مختلف نامزد جایزه اسکار شد اما براساس سنت سالهای قبل این دیزنی بود که با انیمیشن پوکوهانتوس جایزه گرفت و بهاینترتیب وارد فهرست انیمیشن های برنده اسکار شد. Colors of the Wind نام قطعهای بود که توانست جایزه بهترین موسیقی اورجینال را به کلکسیون مجموعه دیزنی اضافه کند.
شاهزاده مصر (1999) The Prince of Egypt
در سال 1999 یک استودیو جدید با نام دریم ورکس توانست با شاهزاده مصر جزو یکی از بهترین انیمیشن های برنده اسکار شود. در سال 1998 دو انیمیشن Hercules از مجموعه دیزنی و Anastasia از کمپانی قرن بیستم، نامزد بهترین موسیقی اسکار شدند. اما در آن زمان هیچ اثری در برابر فیلم تایتانیک و موج عظیمی که در دنیا به راه انداخته بود، هیچ شانسی نداشت.
با این حال سال بعد انیمیشن شاهزاده مصر با قطعه موسیقی When You Believe این حصار را شکست و روال سابق را بازگرداند و اینچنین بود که دریم ورکس موفق به دریافت جایزه اسکار شد.
تارزان (2000) Tarzan
در سال 2000 دیزنی با انیمیشن تارزان و ترانه You’ll Be in My Heart صاحب یک پیروزی دلنشین شد و مجددا به صدر برگشت. در حالی که داستان اسباب بازی 2 با قطعه When She Loved Me نامزد بهترین موسیقی متن بود.
شرک (2002) Shrek
انیمیشن شرک اولین مورد از کارتون های برنده اسکار در بخش جدید بهترین انیمیشن بود که توانست در رقابت با دو مورد از بهترین انیمیشن ها یعنی جیمی نوترون و کمپانی هیولاها پیروز شود. لازم به ذکر است که شرک در قسمت بهترین فیلمنامه هم نامزد شده بود. در مقابل کمپانی هیولاها جایزه بهترین موسیقی را با قطعه If I Didn’t Have You از آن خود کرد.
شهر اشباح (2003) Spirited Away
شهر اشباح یک انیمیشن ژاپنی تحسینبرانگیز و اثری از کمپانی جیبیلی است که نظارت مجموعه دیزنی دوبله و پخش شده است. این انیمیشن جذاب در حالی موفق به کسب جایزه اسکار شد که دو فیلم دیگر مجموعه دیزنی یعنی بلیلو و استیچ، سیاره گنج و انیمیشنهای عصر یخبندان و اسپریت هم نامزد کسب جایزه اسکار بودند.
انیمیشن شهر اشباح نماینده سال 2003 انیمیشنها در فهرست انیمیشن های برنده اسکار بود.
در جستجوی نمو (2004) Finding Nemo
در جستجوی نمو اولین انیمیشن پیکسار است که پیروزی را برای این مجموعه به ارمغان آورد. این انیمیشن در رقابت با انیمیشنهای خرس برادر و سه قلوهای بلویل موفق شد به جایزه اسکار دست یابد. علاوه بر این در زمینههای بهترین فیلمنامه و تدوین صدا نیز نامزد دریافت جایزه اسکار شد.
شگفت انگیزان (2005) The Incredibles
انیمیشن شگفت انگیزان، انیمیشنی بود که پیکسار را دوباره به موفقیت رساند و باعث شد مواردی مانند مجموعه دیزنی و فیلم خانهای در مزرعهاش دیده نشود. در سال 2005 شگفت انگیزان جایزه بهترین انیمیشن و بهترین تدوین صدا را کسب کرد و وارد لیست انیمیشن های برنده اسکار شد. این انیمیشن همچنین در زمینه فیلمنامه غیراقتباسی و ترکیب صدا نامزد جایزه اسکار شد. از نامزدهای دیگر آن سال برای جایزه اسکار میتوان به شرک 2 و داستان کوسه اشاره کرد.
والاس و گریمیت (2006) Wallace & Gromit
انیمیشن خمیری والاس و گرومیت مجددا دیزنی را از رسیدن به جایزه اسکار باز داشت. از مهمترین رقبای رقبای والاس و گرومیت برای کسب جایزه اسکار در آن سال میتوان به قلعه متحرک هاول اثر میازاکی و عروس نفرینشده اشاره کرد.
خوش قدم (2007) Happy Feet
هرچند که کمپانی دیزنی بعد از سالها مذاکره بالاخره توانست پیکسار را در سال 2006 با قیمت نجومی هفت میلیارد و چهارصد میلیون دلار بخرد، اما باز هم بازی را باخت. این اتفاق یک ماه قبل از اکران انیمیشن ماشینها رخ داد. اما باز هم موثر واقع نشد و دیزنی در رقابت با خوش قدم کمپانی برادران وارنر جا ماند. و انیمیشن خوش قدم توانست با شایستگی بهعنوان یکی از انیمیشن های برنده اسکار شناخته شود.
موش سرآشپز (2008) Ratatouille
موش سرآشپز در کنار بردن جایزه بهترین انیمیشن اسکار توانست نامزد بهترین فیلمنامه، تدوین صدا و جلوههای صوتی شود.
وال-ای (2009) Wall-E
وال ای، یک انیمیشن دیگر از پیکسار که توانست جایزه اسکار را از آن خود کند. این فیلمنامه بدون دیالوگ بدون علاوه بر کسب جایزه اسکار در بخش بهترین فیلم پویانمایی، در بخشهای تدوین و ترکیب صدا و موسیقی هم نامزد شد.
جای خالی وال-ای و شوالیه تاریکی در بین نامزدهای بهترین فیلم آن سال به خوبی احساس میشد. در آن سالها پیشنهادهایی مبنی بر افزایش تعداد نامزدها به 10 فیلم شد اما در آن سال چنین اتفاقی نیافتاد.
بالا (2010) Up
یکی دیگر از انیمیشن های برنده جایزه اسکار است که زمین بازی را تغییر داد و دوباره بازی به نفع دیزنی شد. پس افزایش تعداد نامزدهای بهترین فیلم به 10 عدد انیمیشن بالا توانست بهعنوان اولین محصول پیکسار در دسته بهترین فیلم های سال قرار بگیرد و این اولین انیمیشنی بود که بعد از دیو و دلبر چنین موفقیتی را کسب کرد. هر چند نهایتا از پس قفسه رنجها The Hurt Locker برنیامد.
انیمیشن بالا همچنین توانست نامزد بهترین فیلمنامه و تدوین صدا شود. از دیگر رقیبان این انیمیشن میتوان به مواردی مانند انیمیشن آقای فاکس شگفت انگیز، کارولاین، پرنسس و قورباغه و رازهای کل نام برد. بههرحال این کارتون بالا بود که موفق شد وارد لیست انیمیشن های برنده اسکار شود.
داستان اسباب بازی 3 (2011) Toy Story 3
داستان اسباببازیها 3 یکی از انیمیشنهای فوقالعاده و پرطرفدار پیکسار است که پس از اکران دو قسمت اول توانست موفقیت بزرگی کسب کند. این انیمیشن در قسمت بهترین فیلم هم نامزد شد اما به فیلم سخنرانی پادشاه باخت و نتوانست جایزه این بخش را کسب کند.
داستان اسباب بازی 3 توانست با قطعه We Belong Together یک جایزه کسب کند. از بقیه رقیبان انیمیشن اسباب بازی ها در آن سال میتوان به مواردی مانند انیمیشن چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم، جادوگر و گیسو کمند اشاره کرد.
رنگو (2012) Rango
رنگو یک انیمیشن وسترن و مدرن با صداپیشگی جانی دپ است که به جای شخصیت اصلی یعنی مارمولکی با مدل لباس هاوایی حرف میزند. این انیمیشن برنده اسکار در حالی موفق به کسب جایزه شد که پارامونت حتی بخشی مستقل برای انیمیشن نداشت!
در آن سال دریم ورکس انیمیشنهای خوبی مانند گربه چکمه پوش و پاندای کونگ فو کار 2 را عرضه کرده بود. همزمان در آن مقطع زمانی حال دیزنی و پیکسار با انیمیشنهایی که عرضه کرده بودند، یعنی وینی پو و ماشین ها 2 اصلا خوب نبود و دیده نشدند. در چنین شرایطی بود که رنگو توانست خود را بهعنوان یکی از انیمیشن های برنده اسکار مطرح کند.
دلیر (2013) Brave
در سال 2013 پیکسار با انیمیشن دلیر بازگشت باشکوهی داشت. هرچند که نتوانست در زمینههای دیگر نامزد کسب جایزه شود اما در نهایت توانست جایزه بهترین انیمیشن سال را کسب کند. از دیگر نامزدهای آن سال میتوان به فرانکی وینی، پارانورمن، دزدان دریایی گروه شیطانی و رالف خرابکار اشاره کرد.
فروزن (2014) Frozen
بعد از تارزان، یخ زده یا فرزون اولین انیمیشنی بود که توانست جایزه اسکار را برای دیزنی به ارمغان آورد. یخ زده با قطعه Let It Go جایزه بهترین موسیقی سال را نیز تصاحب کرد. با حضور یخ زده، انیمیشن پیکسار یعنی دانشگاه هیولاها اصلا دیده نشد.
وضعیت بقیه رقبا یعنی انیمیشنهای غارنشینها، من نفرت انگیز 2، ارنست و سلستین و باد برمیخیزد نیز به این صورت بود و هیچکدام نتوانستند مانع از حضور فروزن در میان انیمیشن های برنده اسکار شوند.
شش ابر قهرمان (2015) Big Hero 6
در سال 2015 انیمیشن شش ابر قهرمان موفق به دریافت جایزه بهترین انیمیشن و حضور در فهرست انیمیشن های برنده اسکار شد. و البته این تنها بخشی بود که در آن نامزد شده بود. از نامزدهای دیگر آن سال میتوان به باکسترولها، چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم 2، نغمه دریا و داستان پرنسس کاگویا اشاره کرد. نکته جالب این است که پیکسار در آن سال هیچ انیمیشنی را تولید نکرده بود.
ظاهر و باطن (2016) Inside Out
در سال 2016 برای اولین بار بود که پیکسار دو فیلم را در یک سال اکران کرد. با اکران ظاهر و باطن کسی به انیمیشن دایناسور خوب توجه نکرد و این انیمیشن نامزد بهترین فیلمنامه غیراقتباسی شده بود اما جایی بین بهترین فیلمهای سال نداشت.
سال 2016 نوبت کمپانی دیزنی بود که انیمیشنی را اکران نکند. رقبای دیگه ظاهر و باطن در رقابت انیمیشن های برنده اسکار انیمیشنهای آنومالیسا، پسر و دنیا، بره ناقلا و وقتی مارنی آنجا بود بودند.
زوتوپیا (2017) Zootopia
در فهرست انیمیشن های برنده اسکار نام انیمیشنی با نام زوتوپیا به چشم میخورد. با وجود این انیمیشن که محصولی از دیزنی است، دو اثر در جستجوی نمو و در جستجوی دوری از پیکسار دیده نشدند و این زوتوپیا بود که توانست جایزه اسکار را کسب کند. زوتوپیا در کنار آثاری مانند موانا، لاکپشت قرمز و… برای دریافت جایزه نامزد شده بود.
کوکو (2018) Coco
در سال 2018 تلاشهای پیکسار نتیجه داد و کوکو توانست جایزه بهترین پویانمایی را کسب کند. همچنین این انیمیشن با قطعه Remember Me جایزه بهترین موسیقی سال را نیز دریافت کرد. این انیمیشن با انیمیشنهای بچه رئیس و فردیناند رقابت میکرد.
مرد عنکبوتی (2019) Spider-Man
هرچند که پیکسار امسال با انیمیشن شگفت انگیزان 2 پا به صحنه گذاشت اما جزو انیمیشن های برنده اسکار 2019 نبود و در رقابت با مرد عنکبوتی مغلوب شد. اینبار داستان مرد عنکبوتی 2019 متفاوتتر از داستانهای قبلی است و بیشتر تمرکز آن بر روی Miles Morales تا Peter Parker. این انیمیشن با الهام از کتابهای کمیک توسط سونی ساخته شده است.
کلام آخر درباره انیمیشن های برنده اسکار
در این مطلب سعی کردیم بر تمامی انیمیشن های برنده اسکار مروری هرچند کوتاه داشته باشیم. اگر یکی از طرفداران پروپاقرص دنیای انیمیشنها باشید، قطعا نام بسیاری از موارد ذکر شده را قبلا شنیدهاید. اما اگر موردی وجود دارد که تاکنون با آن آشنا نشدهاید، صمیمانه شما را به دیدن آن انیمیشن دعوت میکنیم.
منبع: Insider