شهر زیبای شیراز ، شهری که گردشگران آن را به شهر راز لقب دادهاند، یکی از شهرهای فوقالعاده و بسیار دیدنی در ایران است که هر ساله بهویژه در ایام نوروز، پذیرای جمع زیادی از مسافران و گردشگران سراسر جهان است. فالوده شیرازی و شربت بهارنارنج؛ این تصور دل انگیز، هوس سفر به شیراز را در دل هرکسی برمیانگیزد. برای تماشای جاهای دیدنی شیراز ، داشتن برنامه سفر میتواند کمک بزرگی به صرفهجویی در وقت و هزینههای سفر کند. در ادامه شما را با معروف ترین جاذبه های گردشگری شیراز آشنا میکنیم.
شاه چراغ
یکی از بهترین جاذبه های گردشگری شیراز حرم مطهر احمد بن موسی الرضا (ع)، برادر امام رضا (ع) است که در بین مردم به «شاه چراغ»، شناخته میشود.
شاه چراغ، یکی از محبوب ترین جاهای دیدنی شیراز در بین اماکن مذهبی این شهر است که سالانه جمع زیادی از ارادتمندان به اهل بیت (ع)، هنگامی که به شیراز سفر میکنند، به تماشای این جاذبه گردشگری شیراز میروند.
همچنین حرم مطهر شاه چراغ را میتوان یکی از جاهای دیدنی شیراز در زمستان و پاییز معرفی کرد که به دلیل مسقف بودن و داشتن امکانات گرمایشی در بخش داخل حرم، مکانی مناسب برای زائران و مسافران خواهد بود.
حرم مطهر شاه چراغ در مرکز شهر قرار دارد و قدمت ساخت آن به دوران حکوت اتابکان فارس و قرن ششم هجری قمری باز میگردد. البته در بسیاری از کتب تاریخی چنین آمده است که نخستین بنای حرم مطهر شاه چراغ، در زمان حکومت آلبویه و مقارن با حکومت عضدالدوله دیلمی، ساخته شده است. حرم در دوران مختلف بارها مورد ترمیم و بازسازی قرار گرفته است تا به شکل امروزی تبدیل شده است.
کاشیکاریهای بسیار زیبا و تماشایی در گنبد و بارگاه این اثر تاریخی تماشایی و تحسینبرانگیز است.
تخت جمشید
«تخت جمشید»، به حق یکی از مشهورترین جاذبه های گردشگری شیراز است که متشکل از مجموعه کاخهای پادشاهان هخامنشی است.
این جاذبه گردشگری شیراز در فاصله 55 کیلومتری از این شهر قرار دارد و عنوان بزرگ ترین بنای سنگی ایران را به خود اختصاص داده است.
«ارگ پارسه»، نام دیگر تخت جمشید است که در گروه پرطرفدارترین جاهای دیدنی شیراز در تابستان جای گرفته است. قدمت ساخت این اثر تاریخی ایران زمین، به بیش از 500 سال پیش از میلاد مسیح (ع)، باز میگردد که با توجه به اسناد برجایمانده از کتب تاریخی، مدت زمان ساخت آن 120 تا 150 سال طول کشیده است.
از ویژگیهای قابل توجه در مورد تخت جمشید، ثبت آن در میراث جهانی یونسکو در سال 1310 هجری خورشیدی است.
باغ ارم
اگر تا به حال به شیراز سفر کردهاید، قطعا «باغ ارم»، را یکی از زیباترین جاهای دیدنی شیراز در تابستان میدانید و بازدید از این جاذبه گردشگری را به عزیزان و دوستان خود پیشنهاد میدهید.
باغ ارم از مشهورترین باغهای ایران است و در کنار برخورداری از معماری اصیل ایرانی و فضایی دلانگیز و روحنواز، در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده است.
حافظیه شیراز
اگر به دنبال مکانی میگردید که ذوق و هنر ایرانیان در طول تاریخ را با تمام وجود لمس و درک کنید، پیشنهاد ما «حافظیه»، از دوستداشتنیترین جاهای دیدنی شیراز در تابستان است.
حافظیه به دلیل آن که مدفن شاعر گرانقدر تاریخ ایران، «خواجه شمسالدین محمد بهاالدین حافظ شیرازی» است محبوبیت قابل توجهی در بین جوانان و گردشگران داخلی و خارجی کسب کرده است.
حافظیه نه تنها به دلیل وجود مقبره حافظ شیرازی، بلکه به خاطر معماری تحسینبرانگیزی که دارد، توانسته است مکانی دوست داشتنی برای گردشگران و مردم شهر شیراز باشد.
تنگه تیزاب شیراز
از دیگر جاذبه های گردشگری شیراز «تنگه تیزاب» است که با طبیعت ناب و فضای دیدنی اطراف، رودی پرخروش و درختانی سر به فلک کشیده، چشماندازی زیبا و تماشایی را برای بازدیدکنندگان به ارمغان آورده است.
همچنین میتوان تنگه تیزاب را به دلیل داشتن آب و هوایی مطبوع، به عنوان یکی از جاهای دیدنی شیراز در تابستان و البته از دیدنی های شیراز در پاییز معرفی کرد.
باغ دلگشا
تقریبا هیچ شهری در ایران نیست که مثل شیراز اینقدر باغ های دیدنی داشته باشد و یکی از این باغها، باغ دلگشا است.
«باغ دلگشای شیراز»، باغی به جا مانده از دوره ساسانی در مسیر قنات قدیمی شیراز یعنی گازاران روبهروی تپهای به نام کهندژ ساخته شده است. که در فصل بهار عطر شکوفههای سه هزار درخت بهارنارنج در این باغ میپیچد. این باغ یکی از جاهای دیدنی و کهن ترین باغ شیراز زیبا در تابستان و بهار است. در گذر تاریخ این باغ بارها ویرانی و از نو آباد شدن را بهخود دیده است. میتوان گفت یکی از جاهای دیدنی شیراز در شب باغ دلگشا است؛ نورپردازی زیبای آن در شب آرامش و جذابیت خاصی دارد. اگر قصد سفر به شیراز را دارید قدم زدن شبانه در این باغ را از دست ندهید.
این باغ 6 هزار هکتاری با معماری بینظیری که دارد همچنان شاداب و سرسبز به زندگی ادامه میدهد. همچنین این باغ در سال 1381 به ثبت ملی رسید.
سقفهای چوبی و گچبری زیبای این باغ به همراه نقاشیهای زیبایی که دارد، جذابیت این باغ را دوچندان میکند. ساخت اولین عمارت کلاه فرنگی ایران در این باغ به ثبت رسیده است.
درختان بلند، درختچههای زیبا، آبنماها و جویهای آبی همه اینها باغ را تماشایی میکند.
در دل باغ دلگشا، درختان کاج، سرو و نخل باغ طاووس را تشکیل دادهاند. امروزه باغ دلگشا به یکی از موزه های شیراز تبدیل شده است؛ بازدید از این باغ و موزه با سکههای مختلف، قرآن نوشته شده روی پوست آهو، تمبر و کبریتهای دوره هخامنشیان را از دست ندهید.
بازار وکیل
بازار وکیل یکی از مشهورترین بازارهای ایران است که به دستور کریمخان زند در مرکز شهر ساخته شده است. کریمخان زند سال 1137 خورشیدی ساخت بازار وکیل را شروع کرد که توسعه آن تا سال 1156 ادامه داشت. حمام و مسجد وکیل به همراه بازار وکیل مجموعه گردشگری گرانبهایی از دوران زندیه شناخته شدهاند. این بازار تاریخی در مرکز شهر و در نزدیکی میدان شهرداری شیراز قرار گرفته است. با گذشت چندین سال بازار وکیل همچنان قطب اقتصادی شیراز محسوب میشود. معماری این بازار سنتی برگرفته از بازار قیصریه لار و بازار بلند اصفهان ساخته شاه عباس است. این بازار 74 دهانه طاق ضربی دارد که ارتفاع هر کدام به ده متر میرسد.
امروزه میتوان گفت بازار وکیل تلفیقی از بازار سنتی و مدرن است. کالاهای دستی و مرغوب، مسقطی، فرش دستباف، پارچه، گبه، گلیم، جاجیم، نمد، چرم، زیورآلات، ظروف مس و نقره، ادویهجات، عتیقه، کلاه و لباسهای سنتی زیبا، بهارنارنج شیراز و انواع عرقیجات را میتوانید در بازار وکیل پیدا کنید.
بازار وکیل شکلی مانند صلیب دارد و از 4 راسته اصلی شمالی، جنوبی، شرقی و غربی تشکیل شده است.
بازار وکیل تنها یک بازار برای خرید و فروش نیست بلکه یک اثر ملی است.
مسجد نصیرالملک
مسجد نصیرالملک، مسجدی از نور و رنگ در سال 1255 به فرمان میرزا حسن علیخان، یکی از اعیان شیراز که به نصیرالملک مشهور بود، ساخته شده است. ساخت مسجد تا سال 1267 هجری شمسی به طول انجامید. شیشههای رنگی و کاشیکاری این مسجد در نوع خود بینظیر هستند.
مسجد نصیرالملک به دلیل استفاده از کاشیهای صورتی، مسجد صورتی لقب گرفته است. این شاهکار معماری در محله قدیمی شیراز به نام گود عربان قرار دارد. بعد از گذشت 150 سال از ساخت این مسجد، هنوز هم محلی برای عبادت مردم منطقه است. در سفر به شیراز شیشههای رنگی این مسجد و سایههای رنگینشان روی زمین را از دست ندهید.
وسعت مسجد نصیرالملک 2890 مترمربع است. کاشیکاری این مسجد بینظیر است و نمونه آن در جای دیگری دیده نمیشود. این مسجد گنبد ندارد که این نشان میدهد این بنای مذهبی کاملا شخصی بوده و عموم مردم از آن استفاده نمیکردند. بهترین زمان برای دیدن این مسجد صبح زود هنگام طلوع آفتاب است؛ زیرا با طلوع خورشید دیدن بازی رنگ و نور این مسجد وصف نشدنی است.
همچنین عکاسی در این مسجد، از نیمههای پاییز تا نیمه زمستان طرفداران زیادی دارد، چون تابش مایل خورشید بهترین شرایط نوری برای عکاسی است.
سعدیه
شیراز از آن شهرهایی است که شما را افسون میکند و سعدیه یکی از جاهای دیدنی شیراز است که نباید دیدن آن را از دست داد. سعدیه، این بنای باشکوه هنر فکر و طراحی محسن فروغی است.
محسن فروغی معمار و استاد معماری دانشگاه هنرهای زیبای تهران بود. مقبره سعدی درکنار باغ دلگشای شیراز قرار دارد. در اطراف مقبره قبرهای زیادی از بزرگان دین وجود دارد که بنا بر وصیت خود آنها در سعدیه مدفون شدهاند.
نمای خارجی آرامگاه از سنگ تراورتن و نمای داخلی آن سنگ مرمر است و سنگ قبر در وسط عمارت هشت ضلعی قرار دارد که سقف عمارت پوشیده از کاشیهای فیروزهای است.
محوطه زیبا و دو حوض مستطیل شکل این مکان دیدنی شیراز ، چایخانه زیرزمینی آن و طعم فالوده شیرازی بینظیر این مکان دیدنی شیراز را اصلا از دست ندهید.
ارگ کریم خان
یکی از جاهای دیدنی شیراز در شب ، ارگ کریمخان است. این ارگ به دستور کریمخان زند در سال 1108 هجری قمری در شیراز ساخته شد. این میراث فرهنگی هر سال گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. در دورههای مختلف این ارگ کاربردهای متفاوتی داشته است. در زمان زندیان محل زندگی پادشاه بوده، در دورهی قاجاریه از آن بهعنوان محل زندگی فرمانروایان محلی استفاده کردهاند و در زمان سلطنت پهلوی نیز آن را به زندان تبدیل کرده بودند.
زیربنای ارگ 4000 متر بوده و در مرکز یک محوطه با مساحت 12800 مترمربعی قرار گرفته است. ارگ کریمخان دارای 4 دیوار بلند 12 متری است که با 4 برج دایرهای با ارتفاع 14 متر و زاویه 90 درجه بههم متصل شدهاند. این بنا از سنگ و گچ ساخته شده است. ضخامت هر یک از دیوارهای اطراف در پایین 3 متر و بالا 2.8 متر است. این بنا طراحی مسکونی و نظامی دارد.
این مکان دیدنی شیراز اتاقهای زیادی دارد که تمامی اتاقها از درون ساختمان به هم متصل هستند. بخش درونی ارگ با ایوان ها و اتاقهای نقاشی شده، آبنماها و باغچهها از ظرافت خاصی برخوردار است.
باغ نارنجستان قوام
یکیدیگر از جلوههای شکوهمند معماری ایران باغ نارجستان قوام است. هفت هنر ایرانی بهکار رفته در این باغ، بینظیر است. باغ نارجستان یادگار دوران قاجار، در خیابان لطفعلیخان زند قرار دارد. مردم این باغ را با عنوان باغ قوام می شناسند. خاندان قوام از خانوادههای مقتدر دوران قاجار بودند که بسیاری از اماکن دیدنی شیراز بهدست آنها ساخته شده است. همانطور که گفته شد هفت هنر ایرانی در این باغ بهکار رفته است که این هفت هنر نقاشی سنتی، گچبری، آینهکاری، آجرکاری، معرقکاری، حجاری و منبتکاری است. این باغ به ثبت ملی رسیده است و جزو میراث تاریخی کشورمان محسوب میشود.
اگر در فصل گرما به شیراز سفر میکنید دیدن این باغ را فراموش نکنید چون یکی از جاهای دیدنی شیراز در فصل تابستان و بهار است.
در داخل باغ نارنجستان قوام، موزه نارنجستان دایر است. این موزه شامل اشیا و عتیقههای اهدایی آرتور آبراهام پورت است.
آرتور آبراهام پورت، ایرانشناس معروف آمریکایی عتیقههایی که در سفرهای پژوهشیاش به ایران پیدا کرده بود را به این موزه اهدا کرد و آنها را در معرض نمایش گذاشت.
این مکان دیدنی شیراز با داشتن امکاناتی نظیر فروشگاه صنایع دستی، لوازم تزیینی و قهوهخانه ارزش بارها دیدن را دارد.
موزه پارس
یکی از قدیمیترین موزه های شیراز، موزه پارس است. این موزه با نظارت مستقیم کریمخان ساخته شد. این عمارت در دو طبقه با سقفهای شیروانی ساخته شده است. این موزه یک عمارت هشت ضلعی نامنظم است و در مراسمهای مختلف پذیرای مهمانان و سفرای خارجی در آن زمان بوده است.
معماری عمارت بسیار زیبا و خیرهکننده است. طاقها و میانطاقهای آن منظم و گچی هستند که با نقاشیهای گل و مرغ مزین شدهاند. پیکر کریمخان زند نیز بنا به وصیتش در این موزه به خاک سپرده شده است.
یکی از مهمترین آثاری که در این موزه قرار دارد یک قرآن دستنویس است. همچنین در میان باقی آثار جعبههای آرایشی لاکی، قابهای آینه لاکی و قلمدانهای لاکی مشاهده میشود.
حمام وکیل
یکی دیگر از آثار ارزشمند دوران زندیه حمام وکیل است. کریمخان در سال 1187 هجری قمری دستور ساخت این بنای تاریخی و دیدنی شیراز را صادر کرد. نقش و نگار کمنظیرش آن را به یکی از مکان های دیدنی شیراز تبدیل کرده است. امروزه حمام وکیل با مجسمههایی که دارد به یک موزه تاریخی تبدیل شده است. این حمام در چند قدمی بازار وکیل قرار دارد، بعد از بازار، دیدن این حمام تاریخی را از دست ندهید.
مسجد وکیل
مسجد وکیل شیراز تلفیقی بینظیر از معماری و هنر ایرانی است. یکی دیگر از یادگاریهای دوران زندیه که به دستور کریمخان زند ساخته شده است، مسجد وکیل است. این بنا یکی از میراث گرانبها در جهان است. این مسجد با معماری اصیل، حجاریهای فوقالعاده، کتیبههای منقوش به خطوط نستعلیق و کاشیکاری رنگارنگش هر گردشگری را بهخود جذب میکند.
این جاذبه گردشگری شیراز در نزدیکی بازار و حمام وکیل قرار دارد. ستونهای زیبایش این مسجد را مشهور کرده است.
کلام آخر در مورد جاهای دیدنی شیراز و جاذبه های گردشگری آن
در این مقاله سعی کردیم جاهای دیدنی شیراز را که برای هر مسافر و گردشگری جذابیت دارد، معرفی کنیم تا در سفر بعدیتان به این شهر با آگاهی کامل درباره تاریخچه و ویژگیهای جاذبه های گردشگری شیراز، از آنها دیدن کنید و لذت ببرید.