دوربین های دام از جمله رایج ترین انواع دوربین مداربسته هستند. اصطلاح دام (Dome) به معنای گنبد است. همانطور که از نام این دوربین ها مشخص است اصطلاح دام به شکل بدنه این نوع از دوربین های مداربسته اشاره دارد. این دوربین ها، کارآیی بسیار نزدیک به دوربین های بولت را دارند، اما در برخی از محیطها، بنا به کاربرد بهتر است از دوربین مداربسته دام استفاده کنید، به عنوان مثال دوربین دام، بیشتر در محیطهای داخلی استفاده میشود چراکه به علت شکل کیس گنبدی آن، بر روی سقف و کناره (کن) دیوار به راحتی نصب میشود، البته این دوربین، معمولا از استانداردهای ضدضربه و ضدآب، پشتیبانی میکند که استفاده از آن را در محیط خارجی آسانتر کرده است.
دوربین مداربسته دام در کجا نصب میشود؟
نوع طراحی این دوربین ها باعث شده تا به صورت بالقوه برای محیطهای مسقف استفاده شوند. دوربین های دام عموما کاربردهای غیر صنعتی دارند. بدنه این دوربین ها معمولا مقاومت زیادی در برابر شرایط بد آب و هوایی ندارد بنابراین بهتر است از این نوع از دوربین ها در محیطهای داخلی اداری، تجاری یا مسکونی استفاده شود.
از آنجایی که لنز دوربین Dome زیر محفظه گنبدی شکل قرار دارد مشاهده جهت دید دوربین مداربسته دام برای افراد قابل مشاهده نیست به عبارت دیگر افرادی که در میدان دید دوربین دام هستند نمیتوانند جهت دید دوربین را مشاهده کنند لذا معمولا نمیتوان مشاهده کرد که میدان دید دوربین دام کدام ناحیه است. از این رو به عنوان مثال برای کنترل کارمندان در یک اداره، یا برای دور کردن افراد سودجو در یک سوپرمارکت استفاده از دوربین Dome میتواند یک راه حل مناسب باشد.
اماکن اداری و تجاری، ساختمانهای مسکونی، هتلها، رستورانها و سالنهای غذاخوری، مدارس و آموزشگاهها و کتابخانهها برای نصب دوربین های دام مناسب هستند.
کیفیت تصویر دوربین دام
دوربین های دام در کیفیت های متفاوتی به صورت آنالوگ، آنالوگ HD و شبکه وجود دارند و از نظر کیفیت تصویر محدودیتی ندارد. البته در مورد دوربین های آنالوگ باید بگوییم که منسوخ شدهاند و جای خود را به دوربین های آنالوگ HD دادهاند. این دوربینها را میتوانید از کیفیت تصویرهای 2 مگاپیکسلی تا کیفیت تصویرهای 8 مگاپیکسلی خریداری نمایید. اغلب دوربین های مداربسته دام و… دارای دید در شب IR هستند و این قابلیت تفاوت زیادی در هزینه آنها ایجاد نمیکند. دوربین های دام معمولا دید در شبی با برد متوسط دارند.
دوربین دام تحت شبکه، بستر کابلکشی بر مبنای کابل شبکه دارند، دارای دو کابل هستند، یک کابل به منظور تغذیه (آداپتور) و دیگری به منظور ارسال سیگنالها و دیتاها است، اگر دوربین دام تحت شبکه شما، از قابلیت POE پشتیبانی کند نیاز به تامین تغذیه دوربین ندارید چرا که تغذیه آن از طریق کابل POE تامین میشود.
دوربین دام در بستر کواکسیال، طیفی وسیعی از دوربینها را شامل میشوند که میتوان به دوربین های CVBS ،HDCVI ،AHD و HDTVI اشاره کرد. بستر کابلکشی این دوربینها بر مبنای کابل کواکسیال است و داری دو کابل هستند، یک کابل به منظور تغذیه دوربین (آداپتور) و دیگری همان کابل کواکسیال است که برای ارسال سیگنالها استفاده میشود. در این میان، تکنولوژیهای HDCVI و HDTVI از لحاظ قابلیتها، کیفیت و وضوح تصاویر از برتریهای بیشتر برخوردارند و همینطور قیمت بالاتری دارند.
دوربین مداربسته دام بر مبنای نوع لنز و دید
این دوربین ها بر مبنای لنز نیز به سه دسته دارای لنز ثابت (Fixed)، لنز متغیر وریفوکال (Varifocal) و موتورایز (Motorized) تقسیم میشوند. اگر میخواهید دوربین مداربسته Dome یک تصویر با میدان دید وسیع ارائه کند (اصطلاحاً Wide) باید دوربین دام فیکس لنز را انتخاب نمایید. دوربین Dome با لنز فیکس تصویر با میدان دید باز را به شما ارائه میدهد. هرچه فاصله کانونی دوربین کوچکتر باشد، زاویه دید دوربین بزرگتر است. به عنوان مثال زاویه دید دوربین دام با لنز ۶ میلیمتر از دوربین Dome با لنز ۴ میلیمتر کوچکتر است.
اگر میخواهید دوربین مداربسته Dome انتخابشده میدان دید دلخواه شما را پوشش دهد (به عنوان مثال چارچوب در ورودی یا فضای مشخصی در یک فروشگاه زنجیرهای) باید از دوربین دام با لنز متغیر (Varifocal Lens) استفاده کنید. دوربین Dome وریفوکال قابلیت تنظیم میدان دید مطابق نیاز را برای کاربر فراهم مینماید. البته باید توجه داشته باشید که تنظیم میدان دید (تغییر فاصله کانونی لنز) بهصورت دستی تنها بههنگام نصب دوربین قابل انجام است و پس از نصب هر بار که کاربر بخواهد زاویه دید را تغییر دهد باید کاور دوربین را باز کند.
ویژگی های دوربین مداربسته دام
اکثر دوربین های دام، در مقابل ضربات خارجی و دستکاری ها مقاوم هستند و از استانداردهای IP66 و IP67 پشتیبانی می کنند.
قابلیت ضد نفوذ آب، و گرد و غبار: این قابلیت نیز در اکثر دوربین های دام وجود دارد و به علت دارا بودن این قابلیت، بنا به محل جانمایی دوربین، میتوانند در محیط بیرون بدون ورود رطوب، آب، گرد و غبار نصب شوند. البته دوربین بولت به خاطر شکل ظاهری، برای محیطهای خارجی پرکاربردتر است.
اگر در محیط داخلی خود، جای مناسبی برای نصب دوربین پیدا نکردید، میتوانید از دوربین مداربسته دام استفاده کنید، چراکه به علت شکل ظاهری خود بهراحتی بر گوشههای دیوار و سقف نصب میشود. در برخی از مدلهای این دوربینها میتوانید زاویه دید آن را با تغییر بدنه اطراف لنز، تغییر دهید و نسبت به دوربین بولت نیز نصب راحتیتری دارد.
دوربین دام تورت TURRET
اغلب مدل های دوربین دام دارای کاور شیشه ای هستند. انواعی از دوربین های دام وجود دارند که فاقد این کاور شیشه ای هستند؛ به این دوربین ها Turret گفته میشود. این نوع از دوربین های دام چه از لحاظ کارکرد و چه از لحاظ قیمت تفاوتی با سایر مدلها نداشته و تنها شکل ظاهری متفاوتی دارند.