سرطان پستان یکی از شایع ترین سرطان های تهاجمی در بین زنان به شمار می رود و بعد از سرطان ریه به عنوان دومین عامل مرگ و میر در بین بانوان است. سال 1989 تحقیقات و غربالگری بیشتری در این رابطه انجام شده است تا از بروز آن پیشگیری شود و به خانم ها اطلاعات بیشتری در این مورد داده شود. گفته می شود شانس ابتلای هر خانمی به این سرطان 1 از 8 نفر است، برای همین باید تمام خانم ها این مسئله را جدی گرفته و در صورت بروز علائم به دکتر جراح سرطان سینه و یا فوق تخصص سرطان سینه مراجعه نمایند.
علائم سرطان پستان
آگاهی از علائم و نیاز به غربالگری، روشهای مهم کاهش خطر در رابطه با سرطان سینه است. اولین علائم سرطان پستان، معمولاً به صورت بافت ضخیم یا توده سفت در پستان و زیر بغل ظاهر می شود. علائم دیگر عبارتند از:
- درد در زیر بغل یا پستان که مرتبط با پریودی نیست و بعد از آن نیز ادامه دار است.
- قرمزی پوست پستان و فرو رفتگی در آن که پستان، مشابه سطح یک پرتقال می شود.
- بثورات اطراف یا روی یکی از نوک سینه ها
- ترشحات کاملاً غیر عادی از نوک پستان که در مواردی هم حاوی خون است.
- نوک پستان فرو رفته
- تغییر در اندازه یا شکل پستان به صورت غیرعادی
- پوسته پوسته شدن پوست روی پستان یا اطراف نوک پستان
خوشبختانه بیشتر توده های پستان سرطانی نیستند. با این وجود، در صورت مشاهده هرگونه توده سفت و بافت غیر عادی در سینه، خانم ها باید برای معاینه به دکتر فوق تخصص سرطان سینه مراجعه کنند. پزشک نیز با توجه به اندازه تومور و اینکه در غدد لنفاوی یا سایر قسمتهای بدن گسترش یافته است، روند درمان را شروع کرده و در صورت لزوم بیمار را به دکتر جراح سرطان سینه ابن سینا ارجاع می دهد.
راه های جلوگیری از سرطان سینه
سرطان پستان؛ فقط خواندن این دو کلمه می تواند بسیاری از خانم ها را نگران کند، اما این روزها خبرهای خوبی در مورد سرطان پستان وجود دارد. روشهای درمانی اتخاذ شده توسط پزشکان فوق تخصص سرطان سینه بهبود یافته و پیشرفته تر شده و آگاهی پیرامون این سرطان نیز بیش از گذشته شده است.
امروزه زنان آگاهی بیشتری در مورد روشهای پیشگیری از این بیماری دارند که به صورت خلاصه می توان مهمترین آنها را به هشت مورد زیر تقسیم کرد.
وزن خود را متعادل نگه دارید
حفظ وزن سالم هدف بسیار مهمی برای سلامت همه است. چاقی و داشتن اضافه وزن، می تواند خطر ابتلا به سرطان های مختلفی از جمله سرطان پستان بخصوص پس از یائسگی را افزایش دهد.
فعالیت داشته باشید و ورزش کنید
به همان اندازه که ورزش در هر سن و سال و برای هر فردی در حفظ سلامت مهم است، به همان میزان هم خانمهایی که حداقل 30 دقیقه در روز از نظر جسمی فعال هستند، احتمال ابتلای کمتری به سرطان سینه دارند. ورزش منظم همچنین یکی از بهترین راه های کمک به کنترل وزن است.
میوه ها و سبزیجات بخورید و از مصرف الکل خودداری کنید
یک رژیم غذایی سالم و غنی از مواد ضروری برای بدن می تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان کمک کند. سعی کنید میوه و سبزیجات زیادی بخورید و مصرف الکل را هم فراموش کنید، زیرا حتی مصرف کم آن نیز می تواند خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد.
سیگار نکشید
همه افراد سیگاری و غیر سیگاری می دانند که استعمال سیگار چه عوارض جبران ناپذیری برای سلامت دارد. استعمال دخانیات علاوه بر پایین آمدن کیفیت زندگی، باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، سکته مغزی و حداقل 15 سرطان – از جمله سرطان پستان – می شود.
به کودکان خود شیر بدهید
در صورت امکان تغذیه کودک با شیر مادر به مدت یک سال یا بیشتر، خطر ابتلا به سرطان پستان در خانم ها کاهش می یابد، همچنین دارای مزایای زیادی برای سلامت و رشد نرمال کودک است.
مصرف قرص های ضد بارداری را بعد از 35 سالگی قطع کنید
مصرف قرص های ضد بارداری مخصوصاً بعد از سن 35 سالگی یا در صورت استعمال سیگار، احتمال ابتلا به این بیماری را بالا میبرد، قرص های ضد بارداری هم عوارض و هم مزایایی دارند. هرچه زن در هنگام مصرف، سن کمتری داشته باشد و جوان تر باشد خطرات آن کمتر است. در زنانی که بعد از این سن، قرص های ضد بارداری مصرف می کنند، خطر ابتلا به سرطان سینه کمی افزایش می یابد. اگرچه پس از قطع قرص، این خطر به سرعت از بین می رود. خطر ابتلا به سکته مغزی و حمله قلبی نیز در هنگام مصرف قرص افزایش می یابد – به ویژه اگر زن سیگاری باشد.
با این حال، استفاده طولانی مدت نیز می تواند مزایای مهمی داشته باشد مانند کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان، سرطان روده بزرگ و سرطان رحم، بنابراین مزایایی هم دارند. اگر در مورد سرطان پستان بسیار نگران هستید، مصرف نکردن قرص های ضد بارداری یکی از گزینه های کاهش خطر است.
از هورمون درمانی طولانی مدت بعد از یائسگی خودداری کنید
برای جلوگیری از بیماری های مزمن مانند پوکی استخوان و بیماری های قلبی نباید داروهای هورمونی پس از یائسگی به صورت طولانی مدت مصرف شود. مطالعات نشان داده که آنها تاثیر منفی بر سلامتی دارند و خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهند. اگر خانمها هورمونهای پس از یائسگی را مصرف کنند، باید مصرف آنها در کوتاه ترین زمان ممکن باشد.
مصرف تاموکسیفن و رالوکسیفن برای زنان در معرض خطر بالا
مصرف داروهای تاموکسیفن و رالوکسیفن که توسط دکتر جراح سرطان سینه یا فوق تخصص سرطان سینه تجویز می شود، می تواند خطر ابتلا را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. البته این داروهای قدرتمند می توانند عوارض جانبی زیادی داشته باشند، به همین دلیل برای همه مناسب نیستند، اگر فکر می کنید شما در معرض خطر بالای ابتلا هستید با پزشک خود صحبت کنید تا ببینید تاموکسیفن یا رالوکسیفن برای شما مناسب است یا خیر.
نگاه پایانی علائم سرطان سینه و راههای مقابله با آن
در نهایت اینکه، سرطان سینه گرچه شایع و در مواردی کشنده است اما خوشبختانه با روش های ساده ای که ذکر شد، می توان به راحتی به مبارزه با این بیماری رفت و از بروز آن جلوگیری کرد. در صورت ظاهر شدن هرگونه از علائمی که اشاره شد نیز تنها دکتر فوق تخصص سرطان سینه قادر به تأیید وجود این بیماری در فرد است. تشخیص نیز از طریق معاینه و انجام آزمایشات خاصی امکان پذیر خواهد بود. بنابراین بهتر است با بروز علائم، استرس و نگرانی شدیدی نداشته باشید و به موقع به پزشک مراجعه کنید.