برای کسب اطلاعات و دانش مورد نیاز درباره فیلم ایرانی و بهترین آثار سینمایی ساخته شده از دیرباز تاکنون در کشور باید نیمنگاهی به منابع تاریخی انداخت. از این رو قصد داریم تا در مقاله امروز فانیبو به بررسی برترین فیلم های سینمایی قدیمی ، جدید و تاریخچه ساخت این آثار از گذشته تاکنون بپردازیم. با ما همراه باشید.
ساخت فیلم ایرانی برای نخستین بار با ورود اولین سینماتوگراف در سال 1279 که همزمان با سلطنت مظفرالدین شاه قاجار بود آغاز شد و نخستین فیلم ایرانی ناطقی که ساخته شد دختر لر نام داشت که اردشیر ایرانی یکی از کارگردانان فعال آن زمانها اقدام به ساخت این اثر کرد. این فیلم در کشور هندوستان ساخته شده بود و به علت موفقیت کار و استقبال تماشاچیان مقدمات ساخت چندین اثر را نیز فراهم کرد.
در آثار ساخته شده این دوران تقریبا شاهد خط فکری قویای در بین کارگردانان نیستیم و اغلب فیلمهای ساخته شده اقتباسهایی ناقص و ابتدایی از آثار خارجی است. اما در این بین کارگردانانی نیز وجود داشتند که توانستهاند با اعمال افق وسیع دید خود در کارهایشان آثار متفاوتتری را بسازند. یکی از این افراد خاص فردی به نام عبدالحسین سپنتا بود که با داشتن پیشینه ذهنی بسیار ویژهای، عناصر ادبیات کهن ایران را وارد آثار سینمایی خود کرد و بعد از گذشت سالیان طولانی میتوانیم نتیجه خدمات ارزنده وی را شاهد باشیم.
سرگذشت سالن های سینما
اگر به تاریخچه سالنهای سینمای ایران نگاهی بیندازیم خواهیم دید که علاقه مردم برای تماشای آثار هنری و فیلم ایرانی روی پرده نقرهای، زمامداران زمان را ملزم کرده بود تا در سال 1279 نخستین سالن سینمایی ایران را بسازند. هرچند که این سینماها در سال 1295 به علت نداشتن دسترسی به اکران فیلمهای روز جهان تعطیل شدند و دیگر خبری از سالن نمایش فیلم در ایران نبود. اما موضوع به همین جا ختم نشد و نیاز اجتماعی مردم آن روزگار برای داشتن سالنهای نمایش و تماشای آثار ایرانی و خارجی سبب شد تا در سال 1309 تعدادی سینما ساخته شوند که وظیفه اصلیشان به نمایش در آوردن فیلمهای غربی با زیر نویس فارسی بود. در همین سال بود که با افتتاح و افزایش روزافزون این سالنها فردی به نام اوانس اوگانیاس اولین فیلم سینمایی بلند ایرانی به نام آبی و رابی را ساخت و روانه اکران به روی پرده نقرهای کرد. از سایر هنرمندان در این برهه زمانی میتوان به نامها و آثار زیر اشاره کرد:
اولین فیلم بردار ایرانی: میرزا ابراهیم خان عکاس باشی
اولین کارگردان زن ایرانی: شهلا ریاحی با فیلم مرجان
اولین فیلم با دوبله فارسی: به کارگردانی اسماعیل کوشان با فیلم دختر فراری
اولین فیلم بردار حرفهای سینمایی: خان بابا معتضدی
با گذشت زمان و فرارسیدن سال 1322 نوع فعالیت و طریقه ساخت فیلم توسط فیلم سازان ایرانی تغییر کرد و با رشد علم، آگاهی و پذیرش اجتماعی مردم، سالنهای سینما و تعداد آثار سینمایی بیشتر شدند. از این تاریخ به بعد تماشای فیلمها دیگر مختص اشراف و خانوادههای مرفه نبود، بلکه تمام اهالی ایران زمین در شهرهای بزرگ میتوانستند به سینما بروند و از نزدیک با جادوی پرده نقرهای آشنا شوند. از سینماگران و فیلمسازان مشهور و بهنام این دوره میتوان به افرادی مانند اسماعیل کوشان( وی نقش مهم و موثری در تثبیت پایهها و شیوه ساخت فیلم فارسی آن دوره داشت که از مهمترین آنها میتوان به فیلم گنج قارون اشاره کرد که در سال 1344 ساخته شد.)، ساموئل خاچیکیان، هوشنگ کاووسی و فرخ غفاری اشاره کرد. در این بین تنها کارگردان زن سینمای ایران نیز همانطور که قبلا نیز به آن اشاره شد شهلا ریاحی بود که متاسفانه به دلایل مختلفی دیگر موفق به ساخت آثار بعدی نشد.
تغییر رویه سینمای ایران بعد از سال های 1344
همانطورکه در مطلب بالا اشاره شد اسماعیل کوشا نقش بسیار مهم و تاثیرگذاری در تغییر رویه ساخت فیلمهای بیمحتوا و آبکی آن دوران داشت و توانست سبکی را با نام فیلم فارسی ایجاد کند. اما متاسفانه این نوع از فیلمسازی نیز در ایران بقای زیادی نداشت و اغلب سینماگران متفکر آن دوره حتی با ساخت فیلم ایرانی به این شیوه نیز مخالف بودند؛ بنابراین تصمیم گرفتند تا روند ساخت آثار سینمایی ایرانی را تغییر دهند و سلیقه مخاطبان عصر خود را عوض کنند. حدودا در سالهای 1347 الی 1348 بود که با ساخت و اکران آثاری مانند گاو اثر داریوش مهرجویی که به قلم نویسنده متبحر و کاربلد آن دوران یعنی غلامحسین ساعدی بود و همچنین ساخت فیلم قیصر روند جدید در ساخت آثار سینمایی ایرانی ایجاد شد که لقب موج نو سینمای ایران را به خود اختصاص داد. در این آثار نگاهی عمیق به وقایع تاریخی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی وجود داشت و همین علت سبب شد تا کارهای بیمایه گذشته جایگاه خود را بهکلی از دست بدهند و از این به بعد آثاری ساخته شوند که به اصطلاح عامیانه حرفی برای گفتن داشته باشند. با ساخت این آثار تاثیرات فرهنگی عمیقی در جامعه بهوجود آمد و گویا ذهن و فکر اهالی آن زمان از خوشیهای لحظهای و توجه به مطالب سبک و هجویات به سمت تفکر عقلانی و تامل درباره وضعیت موجود جامعه سوق پیدا کرد.
جایگاه فیلم ایرانی در جهان
فیلم ایرانی همواره مخاطب خاص خود را داشته و دارد. فیلمی که از دل فرهنگ و اصالت این سرزمین زاده شده و توانسته است در عرصههای بین المللی نیز جایگاه ویژهای را به خود اختصاص دهد. اکثر فیلم های ایرانی آینه تمام نمای آدابورسوم ملتیست که در طی سالیان دراز آبستن حوادث مختلفی بوده و کارگردانی دراین کارزار موفق است که بتواند با داشتن علم و دانش مورد نیاز، کار خود را بسازد. خوشبختانه در طی سالهای گذشته افراد کارآمد و خوش ذوقی در این راه قدم برداشته و سینمای ایران را مفتخر به کسب جوایزی مانند جایزه اسکار کردهاند. از مهمترین این افراد که از گذشته تا کنون آثار خود را برای داوری به این جشنوارهها فرستادهاند میتوان به اسامی مانند داریوش مهرجویی با کار دایره مینا، عباس کیارستمی با فیلم زیر درخت زیتون، جعفر پناهی با فیلم بادبادک سفید، محسن مخلباف با فیلم گبه، بهمن قبادی با فیلم لاک پشت ها هم پرواز میکنند و زمانی برای مستی اسب ها، رضا میرکریمی با فیلم های خیلی دور خیلی نزدیک و فیلم امروز، رسول صدرعاملی با فیلم من ترانه 15 سال دارم، پرویز شهبازی با فیلم نفس عمیق، کامبوزیا پرتوی با فیلم کافه ترانزیت، زنده یاد رسول ملاقلی پور با اثر میم مثل مادر، نرگس آبیار با فیلم نفس، وحید جلیلوند با اثر بدون تاریخ- بدون امضا نام برد که از بین این آثار فیلم بچههای آسمان مجید مجیدی نامزد اسکار شده و دو اثر فاخر اصغر فرهادی به نامهای جدایی نادر از سیمین در اسکار سال 2011 و فیلم سینمایی فروشنده در سال 2016 موفق به کسب جایزه جهانی اسکار شدهاند.
فیلم ایرانی جدید
تماشای فیلم ایرانی جدید چه در سینما و چه در روی لوحهای فشرده در کنار خانواده و عزیزان حالوهوای دیگری دارد. مخصوصا در روزها و سالهای اخیر که تعداد ساخت فیلم ایرانی جدید با موضوعات خاص بیشتر شده و با حضور بازیگران جدید، ایدههای نو و نگاههای متفاوت به جریانات موجود در کشور شاهد آثار متفاوتی هستیم. امسال نیز همچون سالهای قبل آثار ارزندهای روی پرده سینماها اکران شد که از جمله مهمترین آنها میتوان به متری شیش و نیم به نویسندگی و کارگردانی سعید روستایی، با بازی پیمان معادی، نوید محمد زاده ، فرهاد اصلانی و پریناز ایزدیار اشاره کرد.
فیلم دومی که میتوانیم به آن اشاره کنیم «مسخره باز» نام دارد که توسط یکی از کارگردانهایی که بیشتر اهالی هنر او را در کسوت کارگردان تئاتر میشناسند ساخته شده است. همایون غنی زاده نام کارگردان این اثر سینمایی است. این فیلم سینمایی نیز همانند اثر پیشین دارای گروه بازیگری خوبی است و شما با تماشای این فیلم شاهد نقش آفرینی بازیگران پیشکسوت مانند علی نصیریان در کنار هنرمندان جوانی همچون صابر ابر و بابک حمیدیان خواهید بود. این کار در کنار داشتن کارگردانی موفق، از تهیه کنندگی موفقی نیز برخوردار است زیرا علی مصفا تهیه گنندگی این فیلم سینمایی را بر عهده داشته است.
اثر سومی که میخواهیم از سری فیلم ایرانی جدید به شما معرفی کنیم، فیلم ایرانی سرخپوست است که به قلم و کارگردانی نیما جاویدی و تهیه کنندگی مجید مطلبی ساخته شده است. فیلم سینمایی سرخپوست نیز دارای تیم بازی قوی است که از جمله آنها میتوان به نقش آفرینی نوید محمدزاده، پریناز ایزدیار و ستاره پسیانی اشاره کرد.
آشغال های دوست داشتنی نام دیگر اثری است که میتوان از آن بهعنوان فیلم جدید ایرانی نام برد. تیم تولید این کار چندان زیاد نیست و محسن امیر یوسفی به تنهایی در مقام کارگردان، فیلمنامه نویس و تهیه کننده ظاهر شده است. بازیگران این اثر نیز به ترتیب شهاب حسینی، شیرین یزدان بخش، حبیب رضایی، هدیه تهرانی و صابر ابر هستند. در فیلم سینمایی آشغال های دوست داشتنی که به تازگی اکران خود را پشت سر گذاشته است شاهد بازی زنی هستیم که گفتوگوی خیالی چهار شخصیت دیگر را میشنود. این فیلم با فضاسازی و داشتن عناصری کابردی توانسته تا در بین فیلم هایی که جدیدا اکران شدهاند جایگاه خوبی را برای خود بهدست بیاورد.
بازسازی زندگی اساطیر و افراد صاحب نام در عرصههای فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، ورزشی و …جزو کارهای ارزشمندی است که در طی تاریخ فیلمسازی کشورمان به آن پرداخته شده است. فیلم سینمایی غلامرضا تختی نیز جزو این آثار است که امسال توسط بهرام توکلی ساخته شده است. نویسندگی این فیلم را بهرام توکلی و سعید ملکان بهطور مشترک برعهده دارند و ملکان در سمت تهیه کننده نیز در این اثر ایفای نقش کرده است. این اثر سینمایی تمام جنبههای زندگی تختی را در مدت زمانی اندک نشان داده و بخشی از زندگینامه وی را بهتصویر کشیده است. محسن تختی، ماهور الوند و حمیدرضا آذرنگ از بازیگران اصلی این کار هستند.
اغلب مردم محسن طنابنده را به خاطر بازی در آثار طنز به یاد دارند اما شاید برخی از آنها ندانند که این بازیگر موفق در کنار بازی در آثار مختلف نویسندگی یا کارگردانی آنها را نیز برعهده داشته است. یکی از فیلمهایی که وی کارگردانی و نویسندگی آنرا به طور همزمان برعهده داشته فیلم سینمایی قسم است که تهیه کنندگان آن به طور مشترک الهام غفوری و جلیل شعبانی هستند. این اثر علاوهبر داشتن فیلمنامهای استخواندار، دارای تیم بازی خوبی است که از جمله مهمترین بازیگران آن میتوان به مهناز افشار، سعید آقاخانی، حسن پورشیرازی و مهران احمدی اشاره کرد. این فیلم که درباره انسان و دردهای او ساخته شده است توانسته با ایجاد احساس همزاد پنداری با مخاطب جایگاه ویژهای برای خود به دست بیاورد.
و اما فیلم پر سرو صدای مطرب!! فیلمی که با تماشای آن به گذشتههای دور خواهید رفت. فیلمی که در آن لحظات شادی و غم در کنار یکدیگر خودنمایی میکنند و سیر طبیعی زندگی را به نمایش میگذارند. این اثر که به نویسندگی، کارگردانی و تهیه کنندگی مصطفی کیایی است در سال 97 ساخته شده و اکران آن در سال جاری در حال انجام است. این فیلم یک کمدی اجتماعی و در عین حال یک اثر موزیکال است که درباره یک مطرب و سرگذشت زندگی شخصی و کاری او ساخته شده و لایههای پنهان زندگی فردی را که در تبوتاب خوانندگی میسوزد را به نمایش میگذارد. از بازیگران این فیلم میتوان به پرویز پرستویی، الناز شاکردوست، محسن کیایی و مهران احمدی اشاره کرد.
اگر مطالب پیرامون نقد و بررسی آثار سینمایی که در طول هفتههای گذشته در حال اکران بودند را خوانده باشید متوجه خواهید شد که نقدهای تند و تیزی درباره این اثر نوشته شده است. اما باید این نکته را در نظر گرفت که هر انسانی از نقطه نظر خود به پدیدههای پیرامونش نگاه میکند، پس در نتیجه برای دادن نظر قطعی درباره خوبی یا بدی یک اثر در وهله اول باید به دقت آن را تماشا و لایههای پنهان آن اثر را مورد بررسی قرار داد.
فیلم سینمایی ایرانی
ایران دارای فیلمهای ارزندهای در سطح کشوری و جهانی است. از آثاری مانند فیلم مادر علی حاتمی گرفته تا بچه های آسمان، از سنتوری گرفته تا فیلم سینمایی درباره الی. اگر روند تولید تاریخی فیلم سینمایی ایرانی را بررسی کنید مطمئنا به آثار بسیار ویژهای برخواهید خورد که توانستهاند در حد بضاعت و با امکانات موجود آثار ماندگاری را خلق کنند. یکی از این آثار فیلم ایرانی بچههای آسمان است که با فیلمنامه، بازیهای خوب و کارگردانی هوشمندانه توانست تا به نقطه عطفی در آثار سینمایی حوزه کودک و نوجوان تبدیل شود. همانطور که میدانید سالهاست حوزه کودک و نوجوان و ساخت فیلم و انیمیشن مناسب در این بخش مغفول مانده و به جز آثاری انگشتشمار آن هم در یکی دو دهه گذشته متاسفانه شاهد اثر فاخر و ماندگاری در این حوزه نیستیم. اما با ساخت این فیلم سینمایی ایرانی ،ژانر کودک و نوجوان جان دوبارهای گرفت و توانست دل مخاطبان خاص خود را به دست بیاورد. این اثر در لیست 250 فیلم برتر جهان در سایت IMDB حضور دارد و توانسته با جذابیتی که دارد یک بار نامزد جایزه اسکار شود.
یکی دیگر از آثار ماندگار در حوزه فیلم ایرانی اثر سینمایی فروشنده به کارگردانی اصغر فرهادی است که توانست دومین اسکار بهترین فیلم سینمایی و جایزه جشنواره فیلم کن را برای ایران به ارمغان بیاورد. قبل از این اثر فیلم جدایی نادر از سیمین این کارگردان بزرگ و نام آشنا توانسته بود نخستین جایزه اسکار را برای کشورمان کسب کند. در این اثر سینمایی که شهاب حسینی، بهعنوان یکی از بازیگران مشهور آن مطرح است توانست برای اولینبار جایزه بهترین بازیگر مرد را از جشنواره کن دریافت کند، که این جایزه نیز به یکی از دلگرمیهای ایرانیان در عرصه سینمایی تبدیل شد.
فیلم کمدی ایرانی
ایرانیان به شوخ طبعی شهره هستند و همین عادت فرهنگی زیبا باعث شده تا در تاریخ سینمای ایران شاهد آثار کمدی و طنز فراوانی باشیم. اگر بخواهیم از گذشتههای دور تا به امروز را برای یافتن فیلم کمدی ایرانی مرور کنیم به آثار بسیار خوبی برمیخوریم که از جمله آنها میتوانیم به آثار زیر اشاره کنیم.
اجاره نشین ها:
این اثر یکی از فیلم های محبوب ایرانی است که توسط کارگردان نام آشنای این سرزمین به نام داریوش مهرجویی کارگردانی شده است. این اثر یکی از فیلمهایی است که در ژانر کمدی اجتماعی ساخته شده و بخشی از دردهای جامعه آن روزگار را با تبحری درخور توجه به تصویر میکشد. داستان این فیلم ایرانی به ساختمان و مسائل پیش آمده در آن میپردازد و زندگی افرادی را از طبقات مختلف جامعه با تفاوتهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی را به نمایش میگذارد. داستان این اثر درباره یک ملک بیوارث است که فردی به نام عباس آقا مباشر آن معرفی میشود. این فرد که به نوعی صاحبخانه این اجاره نشینها نیز به حساب میآید هیچ کاری برای رفع مشکلات این بنا انجام نمیدهد و اهالی ساکن در آن را به خاطر ندانم کاریهای خود دچار مشکلات فراوانی میکند.
علاوهبر موج نگاه نافذ نویسنده و کارگردان این اثر یعنی مهرجویی، در نوع روایت و ساخت این کار بازیهای درخشان عزتالله انتظامی، حمیده خیرآبادی، حسین سرشار و اکبر عبدی نیز جزو نقاط بسیار مثبت این اثر به حساب میآیند.
آپارتمان شماره 13:
اگر شما نیز از طرفداران فیلم خنده دار ایرانی باشید، مطمئنا فیلم ایرانی آپارتمان شماره 13 را تماشا کردهاید. این اثر نیز مانند اجاره نشین ها سرگذشت انسانهای آپارتمان نشینی را روایت میکند که در تضاد فرهنگی و اجتماعی بسیار شدیدی به سر میبرند و داستانهای هر کدام از این خانوادهها از اجزای تشکیل دهنده روایت اصلی به حساب میآیند.
فیلم طنز ایرانی آپارتمان شماره 13 به کارگردانی زنده یاد یدالله صمدی روایتگر مستندی از فرهنگ موجود دهه شصت در کشور است. در این اثر بازیگران خوبی مانند علیرضا خمسه، مرحوم جمشید اسماعیل خانی، کتایون ریاحی، مریم معترف، سیروس گرجستانی و بسیاری از بازیگران دیگر حضور داشتند. داستان این فیلم ایرانی درباره جوانی است که از کرمان راهی دیار غربت میشود تا ملک پدری خود را که یک واحد آپارتمانی واقع شده در این ساختمان است را بفروشد تا بتواند با پول حاصل از فروش خانه کارگاه تراشکاری کارفرمای خود را خریده و با دختر محبوش ازدواج کند. اما در طول این مسیر بسیار ساده اتفاقات عجیب، خندهدار و تامل برانگیزی برای او پیش میآیند که جذابیت کل اثر وامدار آنهاست. این اثر سینمایی توانست در نهمین جشنواره فیلم فجر برنده جایزه بهترین فیلم و بهترین فیلمنامه شود.
اگر بخواهیم بیش از این درباره بهترین فیلم ایرانی و آثار شاخص فیلم کمدی ایرانی صحبت کنیم میتوانیم بهصورت تیتروار به نامهای زیر اشاره نماییم:
شهر موشها (1363) کارگردان: مرضیه برومند
جعفرخان از فرنگ برگشته (1366) کارگردان: علی حاتمی
ای ایران ( 1368) کارگردان: ناصر تقوایی
دزد عروسکها ( 1368) کارگردان: محمدرضا هنرمند
دو نفر و نصفی ( 1370) کارگردان: یدالله صمدی
الو الو من جوجوام ( 1372 ) کارگردان: مرضیه برومند
بیپولی ( 1386 ) کارگردان: حمید نعمتالله
فیلم ایرانی قدیمی
فیلم ایرانی قدیمی نیز مانند سایر آثار سینمایی تولید شده در گذشته دارای جایگاه مختص به خود است. در بین لیست بلندبالای فیلم ایرانی ، فیلم قدیمیای مانند ناخدا خورشید قرار دارد که به تنهایی میتواند تمام وجوه و ویژگیهای سینمای ایران را به نمایش بگذارد.
این اثر فاخر که به قلم ناصر تقوایی نگارش و با نگاه تیزبین وی کارگردانی شده است، داستان مردی را روایت میکند که به گفته برخی از صاحب نظران برداشتی آزاد از اثر داشتن و نداشتن ارنست همینگوی است. در این روایت جذاب خواجه ماجد (به بازیگری جعفر والی) ناخدا خورشید (با بازی داریوش ارجمند) را لو میدهد و بار قاچاق لنج ناخدا خورشید اسیر گدازههای آتش میشود. دلالی به نام فرحان نیز که میخواهد چند فراری سیاسی را از مرز آبی عبور دهد وارد بندر میشود و پس از آن خرده داستانهای متعددی در کنار داستان اصلی روایت میشوند و این فیلم ایرانی را پیش میبرند. این فیلم ایرانی در دریای خلیج فارس ضبط شده و همین لوکیشن زیبا به جذابیت بصری کار افزوده است.
فیلم ناخدا خورشید در زمان اکران خود در بخشهای مختلف موفق به کسب جوایز متعددی مانند لوح بهترین بازیگر نقش اول مرد برای بازی داریوش ارجمند و جایزه نقش دوم مرد با بازی سعید پور صمیمی شد. همچنین ناصر تقوایی برنده جایزه یوزپلنگ برنزی چهل و یکمین جشنواره بین المللی فیلم لوکارنو شد و این جایزه با ارزش را با خود به خانه آورد.
بهترین فیلم های ایرانی
بهترین فیلم های ایرانی کم نیستند و زمانیکه به دهههای گذشته نگاهی میاندازیم شاهد آثاری هستیم که هر کدام بهنوبه خود جایگاه سینمای ایران در جهان را یک قدم جلوتر بردهاند. از جمله مهمترین آثار این حوزه میتوان به فیلمهایی مانند دلشدگان، سارا، کمال الملک، مرگ یزدگرد، دونده، باشو غریبه کوچک، خانه دوست کجاست؟، بایسیکلران، کلوزآپ، مادر، هامون و بسیاری دیگر اشاره کرد. در این قسمت از مقاله به بررسی برخی از آنها خواهیم پرداخت.
دلشدگان:
دلشدگان فیلمی است که به نقل برخی از صاحبنظران باید آنرا یک موزیکال فاخر به حساب آورد. فیلمی که به دست علی حاتمی کارگردان شناخته شده ایران زمین ساخته شده و سرگذشت موسیقی ایرانی را در قالب فیلم ایرانی به بهترین شکل ممکن نمایش داده است. این اثر دارای بازیگران سرشناس و موفقی است که از جمله آنها میتوان به افرادی مانند محمد علی کشاورز، حمید جبلی، امین تارخ، لیلا حاتمی و پرویز پورحسینی اشاره کرد.
این فیلم ایرانی با اصالتی تمام عیار در ژانر درام تاریخی و در سال 1370 ساخته شده که سرگذشت موسیقی ایرانی را نمایش میدهد. علاوهبر داستان و خط روایی خوب این اثر، موسیقی کار که به دست هنرمند با ذوق موسیقی ایران به نام حسین علیزاده ساخته شده نیز دیگر نقطه قوت کار به حساب میآید. فیلم ایرانی دلشدگان به روایت موسیقی دوران قاجار میپردازد و میتواند برای آن تعداد از افرادیکه علاوهبر موسیقی به تاریخ ایران نیز علاقهمند هستند جذاب باشد. توصیه میکنیم که تماشای این فیلم را از دست ندهید.
هامون:
هامون نام یکی دیگر از آثار ارزشمند ایرانی است که در سال 1368 توسط داریوش مهرجویی ساخته شده و بازی جذاب زنده یاد خسرو شکیبایی، زنده یاد عزت الله انتظامی و بیتا فرهی زینت بخش آن شده است. تقریبا میتوان گفت که این اثر نخستین فیلم ایرانی است که به بررسی زندگی و افکار طبقه روشنفکر جامعه میپردازد و قصد دارد مصائب و اتفاقات رایج این بخش از جامعه را بهتصویر بکشد. این فیلم همچنین دارای رگههای فلسفی است که در پایان اثر مخاطب خود را به تامل درباره آنها وادار میدارد. این فیلم عاشقانه و در عین حال فلسفی ارزش بارها دیدن را دارد، زیرا با هر بار تماشای این اثر نشانهها و دریافتهای عمیقتری را نسبت به اثر پیدا خواهید کرد.
مسافران:
توانایی فردی مانند بهرام بیضایی در حوزههای نویسندگی و کارگردانی بر هیچکس پوشیده نیست. این نویسنده متبحر با عمق نگاه انسانی و فلسفی خود آثار فاخری را در حوزه ادبیات نمایشی به جا گذاشته است. از برترین نمایشنامههای این شخصیت جهانی میتوان به نمایشنامههای آرش، پلوان اکبر میمیرد، چهار صندوق، سلطان مار، شب هزارو یکم، کارنامه بنداربیدخش، مجلس قربانی سنمار و بسیاری دیگر اشاره کرد.
اما این هنرمند توانا علاوهبر تاثیر بیبدیل خود در عرصه ادبی و هنرهای نمایشی، کارگردانی چند اثر سینمایی را نیز برعهده داشته که در اینجا به معرفی و بررسی اثر مسافران وی میپردازیم.
این اثر موقعیت خوبی را برای هنرنمایی هنر پیشههایی مانند زنده یاد جمیله شیخی، فاطمه معتمد آریا، زنده یاد هما روستا، آتیلا پسیانی، مژده شمسایی و … به وجود آورده بود و داستان آن حول یکی از رسوم قدیمی ایرانی یعنی آوردن آینه و شمعدان برای عروس جدید خانواده میچرخید. در این فیلم ایرانی با نقل یک عروسی مواجه هستیم که اهالی خانواده عروس برای آوردن آینه از شهرستان به سمت تهران به راه میافتند، اما در راه تصادف میکنند. خانم بزرگ این خانواده که جمیله شیخی نقش او را بازی میکند معتقد است که آنها نمردهاند و خواهند آمد بنابراین بهرغم تمام اتفافات عروسی باید برگزار شود. برخی از صاحب نظران این فیلم ایرانی را سرشار از نشانهها و تاویلهای فلسفی خواندهاند. فیلمی که تاکید بسیاری روی امید، زندگی، مرگ و چرخه مابین این نشانه ها دارد. این فیلم سینمایی ایرانی نیز همچون آثار ماقبل خود ارزش دیدن را آن هم برای چند بار متوالی دارد. حتی پیشنهاد میکنیم برای آشنایی بیشتر با افکار و طرز نگاه این نویسنده نامی حتما سری به کتابفروشی نزدیک محل زندگی خود بزنید و چند نمونه از آثار نمایشی او را نیز مطالعه کنید. در انتها باید بگوییم که این اثر نامزد ۱۱ جایزه از جشنوارۀ دهم فیلم فجر شد که در نهایت، ۶ جایزه از آن را دریافت کرد.
فیلم ایرانی کلوزآپ :
فیلم کلوزآپ ساخته زنده یاد عباس کیارستمی یکی از کارگردانان بنام ایرانی است که نه تنها در داخل کشور بلکه در عرصه جهانی نیز دارای جایگاه ویژهای است. وی دارای زاویه دید متفاوتی بوده و همواره آثار متفاوت و بی بدیلی از خود به نمایش گذاشته است. کیارستمی علاوهبر ساخت آثار مستند و سینمایی در هنرهایی مانند عکاسی، شعر، تدوین، نقاشی، هنرهای تجسمی و گرافیک نیز دستی بر آتش داشت. این هنرمند شاخص متاسفانه در تیرماه سال 1395 به دلیل برخی مشکلات جسمی در پاریس درگذشت و با فوت این هنرمند، ایران یکی از بزرگترین ستارههای خود را از دست داد. وی علاوهبر این فیلم آثاری مانند طعم گیلاس، باد ما را خواهد برد، سه گانه کوکر، کپی برابر اصل و مثل یک عاشق را نیز ساخته است.
اما بیاید اندکی در مورد اثر کلوزآپ وی صحبت کنیم. این فیلم ایرانی یکی از آثار موفق رئالیستی سرزمین ماست که با دید متفاوت خود روایتش را آغاز میکند. داستان این فیلم از این قرار است که فردی به نام حسین سبزیان که یک عاشق سینما است وارد خانوادهای میشود و خود را محسن مخملباف معرفی میکند. اما در پایان فیلم مخملباف واقعی پیدا میشود و سبزیان در دادگاه میگوید به دلیل علاقه به سینما دست به این کار زده است.
او دارای سابقه هنری درخشانی در عرصه جهانی است و در طول عمر هنری خود توانسته حدود 80 جایزه مختلف از فستیوال ها و مراسم های کل دنیا را به خود اختصاص دهد.
فیلم ایرانی عاشقانه
فیلم های ایرانی عاشقانه کم نیستند، فیلمهایی که از طبع لطیف و روح عاشقانه سازندگان آنها نشات گرفته و توانستهاند صحنههای شاعرانهای از زندگی را قاب کنند. اگر کل مطلب را مطالعه کرده باشید با نام برخی از فیلم های عاشقانه ایرانی آشنا شدهاید اما در این بخش به نام برخی دیگر از این فیلمها اشاره میکنیم. اشک سرما، سنتوری، سوته دلان، بوتیک، شام آخر، چند مکعب عشق و طلا و مس جزو لیست بلند بالای فیلم عاشقانه ایرانی هستند.
دانلود فیلم ایرانی
اگر از طرفدارن پروپاقرص تماشای فیلم ایرانی هستید میتوانید از وجود سایتهای متعددی که برای دانلود فیلم ایرانی وجود دارد استفاده کنید و با دانلود فیلم دلخواه خود با کیفیتهای مختلف در هر ساعتی از شبانه روز از تماشای آن لذت ببرید.
پرفروش ترین فیلم های ایرانی
با مروری بر جدول پرفروش ترین فیلم های ایرانی میتوانید نام تمام یا اغلب فیلمهای نامبرده را در این لیست ها پیدا کنید. آثار یاد شده در این مقاله جزو فیلمهای ماندگار سینمای ایران هستند.
کلام آخر درباره فیلم ایرانی
همانطور که قبلا نیز اشاره شد تاریخ سینمای ایران سرشار از فیلمهایی با غنای فکری و دیدی عمیق است که با تماشای آنها میتوان به نگاه فسلفی ایرانیان پی برد. فیلم ایرانی علاوهبر ایران در کشورهای دیگر نیز طرفداران خاص خود را دارد و میتواند با نمایش آثار تصویری جهانیان را با فرهنگ این سرزمین آشنا کند.