مکان های گردشگری استانبول را میشناسید؟ استانبول بزرگترین، پرجمعیتترین و توریستیترین شهر ترکیه است که دو قاره آسیا و اروپا را بههم متصل میکند. این شهر ساحلی با قرار گرفتن در کنار دریای مرمره و تنگه بسفر، از آبوهوایی مطبوع و معتدل برخوردار است. این کلانشهر موفق شد عنوان سومین شهر توریستی جهان را در سال 2010 کسب کند. تلفیق زیبایی از تاریخ، طبیعت، فرهنگهای مختلف، امکانات تفریحی متعدد، قیمتهای مقرونبهصرفه و… باعث شده است تا افراد زیادی از سراسر جهان، با علایق و سلایق مختلف جذب این شهر شوند.
این شهر باستانی 660 سال پیش از میلاد مسیح بنا شده و نامهای مختلفی چون بیزانتیوم، قسطنطنیه، کنستانتینوپل، اسلامبول و استانبول را به خود دیده است. استانبول مدتی نیز پایتخت امپراطوری روم بوده، پس میتوان نتیجه گرفت که این شهر همیشه در طی تاریخ از اهمیت بالایی برخوردار بوده است.
آبوهوای استانبول در تابستان گرم و آفتابی و در زمستان سرد و در بیشتر روزهای این فصل بارانی یا برفی است. بهترین زمان برای سفر به استانبول از نظر آبوهوایی، بهار و پاییز است؛ هرچند در تابستان نیز این شهر زیبایی و جاذبههای مخصوص به خود را دارد و خیابانهای شهر به شلوغترین حد خود میرسند. استانبول بازار و مراکز خرید متعددی دارد که قیمتهای مناسب آنها، باعث شده است که خرید کردن یکی از اهداف مهم و اصلی گردشگران باشد. بازار بزرگ استانبول یکی از قدیمیترین بازارهای جهان است که هنوز بهصورت پر رونق و شلوغ به کار خود ادامه میدهد. قدمت ساخت این بازار به سال 1461 میلادی بازمیگردد. در این یادداشت به بازار و جاهای مناسب برای خرید در این شهر بیشتر خواهیم پرداخت.
در سراسر استانبول غذای مختلف و متنوع بینالملل نیز پیدا میشود. از غذاهای سنتی و اصیل ترکی مانند اسکندر کباب گرفته تا غذاهای ایرانی و فستفودهای زنجیرهای بینالمللی. کافهها و رستورانهای متنوع و متعدد در سرتاسر شهر، بهخصوص در قسمتهایی که مکان های گردشگری استانبول قرار دارند، تجربه بازدید شما را از شهر دلچسبتر میکنند. شما تقریباً در هرکجای شهر که باشید، گزینههای خوراکی متنوعی پیش رویتان خواهد بود.
بیشتر مردم استانبول همانند سایر مردم ترکیه مسلمان هستند، اما جمعیت مسیحی و یهودی این شهر هم نسبتاً زیاد است. مساجد و کلیساهای تاریخی از جمله مکان های گردشگری ترکیه استانبول هستند که در این یادداشت به آنها نیز خواهیم پرداخت. اکنون که با محیط و شرایط این شهر بزرگ آشنا شدید، در ادامه یادداشت به معرفی و بررسی مکان های گردشگری استانبول میپردازیم. با ما همراه باشید.
ایا صوفیه: مروارید قسطنطنیه
احتمالاً بنای بسیار مشهوری را که در ابتدا کلیسا بوده و پس از ورود اسلام به این منطقه، به مسجد تبدیل شده است، میشناسید. این مسجد بزرگ در طی تاریخ حوادث و وقایع بسیاری را به خود دیده و اکنون به موزهای پرطرفدار تبدیل شده است. ایا صوفیه که در تلفظهای مختلف به آن حاجیا سوفیا و هاگیا صوفیا هم میگویند، در سال 532 میلادی ساخته شده است.
وقتی وارد صحن اصلی این مسجد میشوید، آیاتی از قرآن و لوحنگارههای متعددی را به خط مصطفی چلبی و ابراهیم افندی خواهید دید. این بنا تا زمان آتاترک بهعنوان مسجد مورد استفاده مسلمانان قرار میگرفت، اما در آن زمان بهعلت اهمیت تاریخی ویژهای که داشت، به موزه و یکی از مکان های گردشگری استانبول تبدیل شد. کف بنای ایاصوفیه از سنگ مرمر ساخته شده و ارتفاع سقف آن 55 متر است. تابلوهای نقاشی و نقاشیهای دیواری متعددی بهخصوص در طبقه دوم این بنا وجود دارد که تاریخ خلق آنها به زمان رومیان بازمیگردد.
از قسمتهای ارزشمند ایاصوفیه میتوان به کوزه مرمر، در مرمر، لژ ملکه، سرسرای بالا و… نام برد. این مسجد از بیرون بهعلت گنبدی زیبا و چهار منارهای که در اطراف خود دارد، بهراحتی از سایر بناهای همتای خود متمایز میشود.
کاخ توپکاپی: تالارهای ارزشمند
کاخ توپقاپی یا توپکاپی، یکی از قصرهای مشهور تاریخی است که در زمان حکومت خلفای عثمانی ساخته شده است. این قصر در نزدیکی دریای مرمره ساخته شده و چشمانداز زیبایی به تنگه بسفر دارد. توپکاپی در سال 1465 به دستور سلطان محمد فاتح ساخته شد. این کاخ اکنون یکی از ارزشمندترین مکان های گردشگری ترکیه از لحاظ تاریخی و معماری است.
علاوهبر اهمیت و زیبایی خود بنا، موزهای درون این کاخ وجود دارد که در آن آثار بسیار ارزشمندی از جمله لباس، شمشیر، کفش و وسایل مختلف پیامبر اسلام، حضرت محمد (ص) نگهداری میشود.
کاخ توپکاپی با مساحتی به بزرگی 700 هزار متر مربع، بیشتر از یک قصر، به یک شهرک شباهت دارد. اتاقها، ساختمانها، تالارها و بناهای متعددی در این مجموعه وجود دارد که هرکدام از آنها برای کارهای مختلفی استفاده میشدند. بازدید از این کاخ اطلاعات جالبی را درباره تاریخ ترکیه و استانبول، سلطنت و سبک زندگی در آن زمان در اختیار بازدیدکنندگان قرار میدهد.
بازار بزرگ استانبول (کاپالی چارشی): مرکز اصلی خرید
البته که قدم زدن در پاساژها و خرید کردن از برندها لذت خودش را دارد، اما به شما توصیه میکنیم از لذت قدم زدن و خرید کردن در بازار بزرگ استانبول غافل نشوید. این بازار یک اثر تاریخی و هنری زنده است. بازار بزرگ استانبول یکی از قدیمیترین و بزرگترین بازارها در سطح جهان است که همین مسئله آنرا به یکی از بهترین مکان های گردشگری استانبول تبدیل کرده است. این بازار در قرن 15 و به دستور سلطان محمد فاتح ساخته شد و در طی زمان گسترش یافت.
اکنون حدود 4 هزار مغازه مختلف در این بازار وجود دارد که بهطور روزانه میزبان 250 هزار تا 400 هزار نفر از گردشگران مشتاق و افراد محلی است که برای تأمین احتیاجات روزانه زندگی خود به این مکان مراجعه میکنند. در این بازار از شیر مرغ تا جان آدمیزاد با قیمتهایی بسیار مناسبتر از سایر مراکز خرید شهر پیدا میشود. از شیرینیها و ادویهجات محلی گرفته تا فرش و صنایع دستی، از لوازم الکترونیکی و منزل گرفته تا پوشاک متنوع، همگی را میتوان در این بازار پیدا کرد. به شما توصیه میکنیم اگر قصد خرید برای خود یا خرید سوغاتی دارید، پیش از هر چیز، به این بازار سری بزنید.
آبانبار یرباتان (باسیلیکا سیسترن): شکوه زیرزمینی
میتوان از آبانبار یرباتان که به آن کاخ یِرِباتان هم میگویند و نام دیگر آن (نام آن در زمان امپراتوری بیزانسی) هم باسیلیکا سیسترن است، بهعنوان یکی از شگفتانگیزترین مکان های گردشگری استانبول یاد کرد. قدمت ساخت این آبانبار باستانی به دوران امپراتوری روم بازمیگردد و در نزدیکی ایا صوفیه و کاخ توپکاپی قرار دارد. وقتی وارد این آبانبار میشوید، گویی به دنیای دیگری پا گذاشتهاید. آبوهوای خنک در زیرزمین کاملاً با آبوهوای بیرون متفاوت است. حدود 336 ستون مرمرین در طی مسیر قرار دارند و نورپردازی ستونها بر عظمت و زیبایی آنها میافزایند. این آبانبار در زمانهای قدیم، محل تأمین آب ساختمانهای بزرگ و مهم استانبول مانند کاخ، کلیسا و… بوده است. حجم آبی که این سرداب زیرزمینی میتواند درون خود جای دهد، بالغ بر 80 هزار مترمکعب است.
میدان تکسیم: قلب ترکیه
تقریباً میتوان گفت که میدان تکسیم یا تقسیم، مهمترین نقطه در شهر استانبول است. این میدان قلب پیوند دهنده سنت و مدرنیته ترکیه است. این میدان جایی است که شما میتوانید همزمان که منارههای تاریخی را میبینید، از مدرنترین فروشگاهها هم بازدید فرمایید. مهمترین خیابانی که از این میدان منشعب میشود، خیابان استقلال است. خیابان استقلال مرکز بهترین کافهها، رستورانها، مراکز خرید، جاهای دیدنی و… در استانبول است.
قدم زدن در این میدان و خیابانی که تقریباً همیشه شلوغ و پر از توریست است، به گردشگران حس سرزندگی و شعف میدهد. به علت بافت خاص و تلفیقی ساختمانها، مغازهها، فروشگاهها و رستورانهای مختلف، میگویند در این میدان است که غرب و شرق به هم میرسند. این نقطه یکی از معدود نقاط توریستی در ترکیه و حتی جهان است که گردشگران از هرکجای دنیا و هر فرهنگی که باشند، میتوانند از قدم زدن در آن لذت ببرند.
مسجد سلیمانیه: تاریخ بر بلندای شهر
همانطورکه از نام آن هم میتوان حدس زد، این مسجد به دستور سلطان سلیمان، یکی از سلاطین مشهور در قرن شانزدهم میلادی ساخته شد. این مسجد اکنون به موزه تبدیل شده است و بهعلت قرارگیری بر روی سومین تپه از 7 تپه استانبول، چشمانداز زیبایی دارد و به یکی از مکان های گردشگری استانبول تبدیل شده است. حمام ترکی سلیمانیه و قبرستان مسجد که مقبره سلطان سلیمان و همسرش خرم سلطان در آن قرار دارد، از جاذبههای گردشگری این مسجد است.
مسجد آبی: نگین فیروزهای استانبول
مسجد سلطان احمد که به مسجد آبی نیز مشهور است، یکی از زیباترین مساجد و بناهای تاریخی استانبول است. ترکیب عناصر رومی و اسلامی در معماری و طراحی این مسجد، آنرا خاص و از همتایان خود متمایز کرده است. این مسجد یکی از مساجد تاریخی ولی فعال استانبول است که درون آن به موزه تبدیل نشده است و مسلمانان برای نماز و عبادت نیز به آن مراجعه میکنند. کاشیکاریها و خوشنویسیهای چشمنواز بر دیوارههای این مسجد بر زیبایی آن افزودهاند. این مسجد نیز مانند ایا صوفیه، از مساجد 4 منارهای ترکیه است.
استانبول به علت داشتن تاریخی غنی و حکمرانی سلاطین مسلمان در دوره عثمانی، مساجد دیدنی بیشتری هم دارد که همگی از مکان های گردشگری استانبول ترکیه هستند. مساجد مشهور و تاریخی دیگر ترکیه مسجد جدید، اورتاکوی، بایزید و فاتح هستند.
برج دختر: تنها در میان آب
برج یا قلعه دختر که در زبان ترکی به آن گیز گلعسی یا قیز کلیسی میگویند، یکی از مکان های دیدنی و گردشگری استانبول با ارزش تاریخی بالا است. این برج در دریای مرمره و درون یک جزیره بسیار کوچک در میان دریا قرار دارد. افسانههای زیادی درباره این قلعه و داستانهای مربوط به آن وجود دارد، اما چیزیکه مشخص است قدمت آنست که به 24 سال قبل میلاد مسیح بازمیگردد. این قلعه در زمان عثمانی برای مقاصد مختلفی از جمله محل سخنرانی، محل دریافت مالیات، برگزاری نمایش و حتی زندان و مرکز قرنطینه استفاده میشده است.
این قلعه اکنون به موزه – رستوران تبدیل شده است و هر 15 دقیقه یکبار، یک قایق به سمت آن روانه میشود و از آن بازمیگردد. پشت بام این برج با چشماندازی که دور تا دورش را دریا فراگرفته، محل مناسبی برای نوشیدن چای، قهوه و کمی استراحت است.
تنگه بسفر: اتصال دو قاره
یک باریکه آب با طول 33 کیلومتر، دو قاره آسیا و اروپا و دو دریای مرمره و سیاه را بههم متصل میکند. عبور از تنگه بسفر، رستورانهای ساحلی، قدم زدن در خط کنار این تنگه و… همگی از مهمترین مکان های تفریحی و گردشگری استانبول هستند که پیشنهاد میکنیم حداقل یکبار به آن سری بزنید.
برج گالاتا: دیدهبانی در تاریخ
نمیشود درباره مکان های گردشگری استانبول صحبت کرد و به برج گالاتا اشاره نکرد. این برج یکی از آثار مهم تاریخی و یکی از نمادهای استانبول است که همه روزه از گردشگران زیادی پذیرایی میکند. گالاتا در یکی از کوچه و پسکوچههای شهر قرار دارد و از بالای آن میتوان چشمانداز زیبایی به شهر، تنگه بسفر، ایا صوفیه، جزیره پاریم آدا و… داشت. این برج در زمانی امپراتوری روم برای دیدهبانی ساخته شده بود و تا حدود 200 تا 300 سال پیش هنوز هم بلندترین ساختمان استانبول بود. در بالاترین طبقه این برج هم میتوانید شهر را بهصورت 360 درجه تماشا کنید و هم میتوانید از رستوران و کافهای که آنجا قرار دارد، استفاده کنید. زیباترین زمان برای بازدید از برج گالاتا هنگام غروب آفتاب و پس از آن است که چراغهای شهر روشن میشوند و نمای چشمنوازی را ایجاد میکنند، اما اگر دوست ندارید در شلوغی و صف انتظار بمانید، میتوانید از ساعت 9 صبح بهبعد از این برج بازدید فرمایید.
کاخ دلمهباغچه: قصری در کنار آب
نزدیکترین کاخ یا حتی بنایی که در میان مکان های گردشگری استانبول میتوان کنار دریا دید، این کاخ است. در واقع در پشتی آهنین و باعظمت آن روبهدریا باز میشود. این کاخ در دوران نوزدهم ساخته شده است و بنابراین میتوان نتیجه گرفت که معماری آن از دوران رومی فاصله گرفته و سبک معماری ترکی و اسلامی آن با سبکهای جدیدتر اروپایی در زمان خود ترکیب شده است. در این کاخ 45 هزار متری، چلچراغی 4.5 تنی دیده میشود که هدیه ملکه ویکتوریای اول به سلطان عبدالمجید اول بوده است.
این کاخ سه قسمت برای سه گروه مستخدمین، کارمندان و خاندان سلطنتی دارد که هرکدام از اینها با معماری و وسایل جالبی که دارند، گویی گردشگران را در دل تاریخ میبرند. یکی از دلایل ارزشمندی این کاخ برای مردم ترکیه این است که آتاتورک در هنگام مرگ، در یکی از تختهای موجود در این کاخ خوابیده بود، اکنون روی این تخت را با پرچم ترکیه پوشاندهاند.
اکنون که برترین و مشهورترین مکان های گردشگری استانبول را به شما معرفی کردیم، زمان آن فرا رسیده است که مواردی را درباره راهنمای سفر به استانبول بررسی کنیم تا در هنگام سفر به استانبول بدون تور، اطلاعات مناسبی داشته باشید. اگر میخواهید به شلوغی و گرمای استانبول برنخورید، زمانهایی به جز تابستان را برای سفر انتخاب کنید. در تابستان و بهخصوص تیر و مرداد، تعداد گردشگران و همچنین گرمای هوا به حداکثر خود میرسد. بهترین زمان برای سفر به استانبول اردیبهشت، خرداد، شهریور و مهرماه است.
راههای رسیدن به استانبول
راههای زیادی برای رسیدن به این شهر و استفاده از مکان های گردشگری استانبول وجود دارد که دو تا از این راهها، یعنی زمینی و هوایی، از طریق کشور ما مقدور است. کلیه این راهها عبارتاند از:
هواپیما
بیشتر گردشگران از طریق هوایی به استانبول سفر میکنند. تا قبل از اوایل سال 2019 بزرگترین و اصلیترین فرودگاه این شهر آتاتورک بود که اکنون این فرودگاه تعطیل شده و پروازها به مقصد بزرگترین فرودگاه ترکیه که یکی از مجهزترین و بزرگترین فرودگاههای جهان هم است، مینشینند. این فرودگاه به 350 نقطه از جهان پرواز ورودی و خروجی دارد، بنابراین میتوانید مطمئن باشید هرکجای جهان که باشید، میتوانید از طریق هواپیما خود را به استانبول برسانید.
قطار
مسیر قطار بسفروس اکسپرس امکان رفتوآمد بین استانبول و کشورهای بلغارستان و رومانی را فراهم میکند. البته هماکنون مسیر قطار به شهر ادیرنه در حال تعمیر است، اما پس از تعمیرات سفرهای این خطوط از سر گرفته میشود.
اتوبوس
کشورهای مختلفی با ترکیه مرز زمینی دارند و در نتیجه از طریق اتوبوس از شهرهای مختلفی میتوان به اینجا رسید و از مکان های گردشگری استانبول لذت برد. تهران، آتن، بخارست و… از جمله شهرهایی هستند که به مقصد استانبول اتوبوس دارند و از طریق آژانسهای مسافرتی میتوان بلیت آنها را تهیه کرد. قیمت سفر با اتوبوس بسیار مقرون بهصرفهتر اما زمانبر است، بنابراین اگر وقت کافی دارید، میتوانید این راه را نیز در نظر داشته باشید.
محل اقامت در استانبول
هنگام انتخاب هتل در استانبول باید در نظر داشته باشید که هدف شما از این سفر چیست. با توجه به هدف سفر، بهتر میتوانید هتل مناسب خود را پیدا کنید. برای مثال اگر هدف شما بازدید از مکان های گردشگری استانبول باشد، باید هتلی در نزدیکی آثار تاریخی و شهر قدیمی انتخاب کنید تا برای بازدید از آنها دائماً در حال پرداخت هزینه رفتوآمد نباشید. بهطور کلی 3 منطقهای که بیشترین میزان هتلها را از لحاظ نزدیکی به مکان های دیدنی استانبول دارند، عبارتاند از:
سلطان احمد
منطقه تاریخی سلطان احمد با قدمتی 3 هزار ساله، مکان مناسبی برای گردشگرانی است که اولویتشان بازدید از مناطق تاریخی استانبول است. بسیاری از جاهای دیدنی استانبول مانند ایا صوفیه، مسجد آبی، کاخ توپکاپی، حمام باستانی ترکی و ساختمانهایی با معماری رومی در این منطقه قرار دارند.
گالاتا
در منطقه گالاتا و حوالی برج گالاتا، زندگی شبانه استانبول جریان دارد. شما میتوانید تا دیروقت در خیابانهای این محله قدم بزنید و از کافهها و رستورانهای آن لذت ببرید. ساختمانهای این منطقه ساختار سنتی و محلی زیبایی دارند و فرهنگ معاصر استانبول را بهتصویر میکشند.
بسفروس
بسیاری از هتلهای استانبول در منطقه بسفروس و در نزدیکی تنگه بسفر و پلهای مشهور روی آن قرار دارند. این منطقه هم به جاذبههای شهر دسترسی خوبی دارد و هم در نزدیکی دریا است و میتوانید در هر زمان از شبانهروز به لب ساحل بروید و تنگه بسفر را تماشا کنید، در طول آن قدم بزنید و از رستورانهای دریایی و کافههای کنار ساحل استفاده کنید. این منطقه، محله مدرن استانبول محسوب میشود، اما با مقداری پیادهروی میتوانید به بافت قدیمی شهر هم برسید.
تکسیم
همانطور که پیش از آن گفتیم، میدان تکسیم قلب استانبول محسوب میشود. شلوغترین نقطه و مرکز گشتوگذار و تفریح و اولین انتخاب گردشگران برای بازدید، میدان تکسیم و خیابان سنگفرش استقلال است. در حوالی این میدان هتلهای بسیار زیادی وجود دارند که تنها به اندازه یک کوچه و چندصدمتر با مرکز توریستی استانبول فاصله دارند. این میدان و خیابان استقلال، علاوهبر اینکه از اصلیترین مکان های گردشگری استانبول هستند، مرکز متنوعترین و بهصرفهترین غذاها از غذای ترکی گرفته تا فستفود هم محسوب میشوند.
حمل و نقل در استانبول
برای رفتوآمد درون شهر راههای مختلفی وجود دارد. سیستم حملونقل عمومی استانبول به خوبی کار میکند و تاکسیهای زردرنگ در سطح شهر بهوفور پیدا میشوند. البته تاکسی مانند بسیاری از جاهای دیگر جهان نرخ گرانتری دارد و بسته به ساعت عبورومرور شما، ممکن است در ترافیک هم بمانید، بنابراین استفاده از مترو، اتوبوس و تراموا بسیار بهصرفهتر است. وسیلههای مختلف حملونقل در استانبول به این شکل دستهبندی میشوند:
حمل و نقل عمومی
با خرید یک استانبولکارت و شارژ آن از فرودگاه یا دکههای متعددی که در خیابانهای شهر وجود دارد، میتوانید از تمام وسایل نقلیه عمومی استانبول استفاده کنید. برای عبور از گیت هرکدام از این وسایل تنها ارائه استانبولکارت کافی است و میزانی که از شارژ کارت کم میشود، بسته به مقصد شما و مسافتی که طی کردهاید تفاوت دارد. اما بهطورکلی قیمت آن بسیار ارزان است.
تاکسی
تمام تاکسیهای شهر زردرنگ هستند و معمولاً در خیابانها و میادین اصلی میتوانید چندتایی را پیدا کنید که منتظر مسافر هستند. تمام این تاکسیها از تاکسیمتر استفاده میکنند و ورودی آنها حدود 4 لیر است. پس اگر سوار تاکسی شدید و عدد تاکسیمتر روی صفر تنظیم نشده بود تعجب نکنید، 4 لیر مبلغ ورودی تاکسیهای استانبول است. اپلیکیشن تاکسیهای اینترنتی بینالمللی مانند اوبر نیز در استانبول کار میکند و فعال است.
هزینهها
هزینه گردشگری در استانبول به نسبت بیشتر شهرهای توریستی جهان پایین بوده و برای مردم کشور ما نیز، نسبتاً مقرونبهصرفه است. قیمت هر وعده غذایی در این شهر بهطور متوسط چیزی حدود 25 تا 30 لیر محاسبه شده است. هزینه کلی سفر جدا از هزینه غذا و هتل به ازای هرروز، اگر میزان خرید، رفتوآمد و بازدید از مکان های گردشگری استانبول در حد معقول و با صرفهجویی باشد، بهطور متوسط 43 لیر میشود.
کلام آخر درباره مکان های گردشگری استانبول و جاهای دیدنی آن
ما در این یادداشت به معرفی و بررسی مکان های گردشگری استانبول، جاهایی که میتوانید بروید، تفریحاتی که میتوانید داشته باشید و… پرداختیم. اگر تاکنون به استانبول سفر کردهاید آیا جاذبه دیگری را در این شهر میشناسید که به آن اشاره نکرده باشیم؟ اگر تاکنون به استانبول سفر نکردهاید، دوست دارید کدامیک از جاذبههایی را که نام بردهایم ببینید؟ شما میتوانید نظرات خود را با ما و سایر خوانندگان فانیبو در میان بگذارید.
منبع: Kayak