قبل از به دنیا آمدن فرزند نگرانیهای زیادی برای والدین وجود دارد. یکی از این نگرانیها مسافرت در بارداری است. ما در این مقاله اطلاعاتی را جمعآوری کرده و در اختیار شما قرار دادهایم که برای شما مفید باشد و بتوانید سفر راحت و بدون دردسری را در این بازه زمانی تجربه کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا حقایقی را درباره نکات و توصیههای ایمنی مسافرت در بارداری بخوانید.
آیا مسافرت در بارداری ضرر دارد؟
اگر بارداری شما زیر نظر پزشک معالج باشد و نگرانی و خطری برای جنین وجود نداشته باشد، میتوانید با رعایت نکات مربوطه در تمام ماههای بارداری مسافرت کنید. بهترین زمان برای سفر، سه ماهه دوم بارداری است. بیشتر افراد باردار در این بازه زمانی دیگر تهوع صبحگاهی ندارند و هنوز به آن مرحله نرسیدهاند که جنین بزرگ شده باشد و مادر زود خسته شود.
نکاتی درباره مسافرت در بارداری
هنگامیکه باردار هستید و قصد سفر دارید، فرقی نمیکند که این سفر هوایی باشد یا از طریق قطار و اتومبیل و… . تمام وسایل نقلیه با شرط رعایت موارد ایمنی، به یک اندازه امن و قابل اعتماد هستند؛ اما هنگام مسافرت در بارداری نکاتی وجود دارد که بهتر است رعایت کنید:
- هربار که سوار ماشین میشوید، بسیار مهم است که حتماً کمربند ایمنی خود را ببندید. کمربند باید درست و اصولی بسته شود و روی شکم شما را پوشش دهد تا از خودتان و جنین محافظت شود.
- حتماً سوار ماشینی شوید که ایربگ (کیسه هوا) داشته باشد. ایربگ باعث میشود در صورت بروز هر نوع واقعهای، کمترین آسیب به شما و کودک برسد.
- هنگام مسافرت در بارداری با اتوبوس لازم است بدانید که راهروی میان صندلیها در اتوبوس تنگ است و حرکت در آن میتواند برای مادر و جنین خطرناک باشد، چراکه ممکن است زمانی که انتظارش را ندارید راننده اتوبوس به هر دلیلی تصمیم به توقف ناگهانی بگیرد. بنابراین توصیه میشود هنگامی که اتوبوس در حال حرکت است روی صندلی خود بمانید و از جای خود بلند نشوید. هنگام توقف اتوبوس نیز هنگام حرکت به سمت در، دستان خود را روی صندلیها قرار دهید و به آرامی حرکت کنید تا تعادل شما حفظ شود.
- هنگام مسافرت در بارداری با قطار نیز لازم است توصیههای بالا را رعایت کنید، اینبار چون قطار راهرو دارد و نمیتوانید با گرفتن صندلیها حرکت کنید، میله کنار پنجره را بگیرید و به آرامی حرکت کنید.
- هنگام مسافرت در بارداری خود، از هر وسیله نقلیهای که استفاده میکنید، سعی کنید طوری برنامهریزی کنید تا مدت نشستن شما در هر یک از این وسایل نقلیه، بیش از 5 تا 6 ساعت طول نکشد. اگر مجبور هستید مقصد دورتری را انتخاب کنید، حتماً طوری برنامهریزی کنید که هر 5 تا 6 ساعت توقف داشته باشید. اگر با ماشین شخصی خود سفر نمیکنید هم لازم است این نکته را رعایت کنید. برای مثال اگر با هواپیما سفر میکنید، بهجای گرفتن یک پرواز مستقیم 10 ساعته، یک پرواز با توقف را انتخاب کنید که بتوانید زمانی برای تغییر وضعیت خود داشته باشید.
- هنگام مسافرت در بارداری، از این زمانهای کوتاه استراحت در مسیر استفاده کنید. راه بروید و حرکات کششی سبک انجام دهید. این کارها به گردش مناسب جریان خون در بدن مادر کمک میکند.
آیا مسافرت هوایی در بارداری خطر دارد؟
مسافرت در بارداری با هواپیما امن و کمخطر ارزیابی میشود؛ با اینحال توجه به این جزئیات در امنتر کردن سفر به شما کمک میکند:
- بیشتر خطوط هوایی اجازه مسافرت در بارداری را تا ماه هشتم میدهند، بسیاری از این خطوط برای سفر هوایی در ماه نهم بارداری پرواز را به شرط داشتن اجازه کتبی از پزشک مجاز میدانند.
- راهروی بین صندلیهای هواپیما و سرویسهای بهداشتی این خطوط بسیار تنگ و کوچک هستند. اگر در حین پرواز به سرویس بهداشتی نیاز داشتید، لازم است هنگام حرکت در راهروی هواپیما، پشتی ِ صندلیها را بگیرید و حرکت کنید؛ چرا که احتمال تکان خوردن ناگهانی هواپیما بر اثر برخورد به چاله هوایی وجود دارد.
- بهتر است از آن دسته خطوط هوایی استفاده کنید که هنگام رزرو بلیت امکان تعیین صندلی را به شما میدهند. در این صورت یک ردیف و صندلی را انتخاب نمایید که به سرویس بهداشتی نزدیک باشد و همچنین بتوانید بهراحتی پاهای خود را دراز کنید و عضلات خود را بکشید.
- از خطوط هوایی قدرتمند و مشهور استفاده کنید. کیفیت و استاندارد هواپیماهایی که در این خطوط استفاده میشود از خطوط هوایی کوچکتر، بهتر است.
- درباره جزئیات سفر مطالعه کرده و اطلاعات کسب کنید. سعی کنید پروازی را برای مسافرت در بارداری خود انتخاب کنید که ارتفاع هواپیما بیش از 7 هزار پا نشود.
- برای جلوگیری از ورم پا و مشکل ترومبوز ورید عمقی (DVT) در حین پرواز جوراب بارداری یا جوراب واریس بپوشید.
کالج سطنتی دپارتمان زنان و زایمان و انجمن بینالمللی سفر هوایی توصیه میکنند زنانی که تاکنون تجربه یک بارداری ناموفق را داشتهاند، از هفته 37ام بارداری به بعد از مسافرت هوایی اجتناب کنند.
بهتر است مسافرت در بارداری دوقلویی و برای مادرانی که طبق نظر پزشکشان ریسک تولد زودهنگام فرزند را دارند از هفته 32ام بارداری به بعد انجام نشود.
عواملی که با وجود آنها مسافرت در بارداری خطرناک میشود
در صورت تصمیم به مسافرت در بارداری عواملی هستند که ریسک و خطر بالایی برای مادر و جنین دارند. در صورت وجود این مسائل، مشاوره با پزشک قبل از سفر ضروری و احتیاط و دقت بالا در هنگام سفر واجب است. این عوامل عبارتند از:
- کمخونی شدید
- بیماری قلبی
- بیماریهای تنفسی
- داشتن سابقه خونریزی در طی بارداری
- شکستگی استخوان فعلی یا اخیر
مسافرت دریایی در بارداری
مسافرت در بارداری از طریق دریایی بهطور کلی برای مادر و فرزند خطری ندارد، اما تکانههای کشتی یا قایق ممکن است بیشتر از مردم عادی باعث ایجاد حالت تهوع در بانوان باردار شود.
نکاتی که مسافرت دریایی در بارداری شما را ایمنتر میکند
- بیشتر خطوط دریایی معتبر، یک پزشک در طی سفر درون کشتی دارند. قبل از مسافرت در بارداری خود حتماً با مرکز خط دریایی مورد نظر خود تماس بگیرید و از حضور پزشک در سفر اطمینان حاصل کنید. در صورت بروز احتمالی هرگونه مشکل ناگهانی در بارداری، حضور پزشک در سفر ضروری است.
- درباره مسیر حرکت و توقفگاههای کشتی مطالعه و بررسی کنید و نزدیکترین بیمارستانها یا مراکز درمانی را به آن توقفگاهها پیدا کنید و آدرس آنها را به همراه خود داشته باشید.
- قبل از مصرف داروهای ضدتهوع مخصوص سفرهای دریایی هنگام مسافرت در بارداری خود از پزشکتان مشورت بگیرید و اطمینان حاصل کنید که داروی مورد نظر برای رشد جنین مضر نباشد.
- از مچبندهای ضدتهوع استفاده کنید. شکل این مچبندها شبیه به ساعت های هوشمند است و نحوه عملکرد آنها بر پایه طب سوزنی است؛ یعنی به نقاطی از مچ دست فشار وارد میآورد که جلوی حالت تهوع را بگیرد. این مچبندها جایگزین خوبی برای قرصهای ضدتهوع هستند و عوارض احتمالی آن قرصها را ندارند.
مسافرت بینالمللی در بارداری
مسافرت به خارج از کشور در بارداری همان خطرات و نگرانیهایی را به همراه دارد که مسافرت محلی و شهری در این بازه زمانی دارد. اما اگر میخواهید در هنگام بارداری از کشور خارج شوید، لازم است برخی از نکات را مد نظر قرار دهید. مواردی که اکنون به آنها اشاره میکنیم برای این است که تشخیص دهید آیا مسافرت در بارداری به خارج از کشور برای شما ضرر دارد یا خیر:
- با پزشکی که تحت نظر او هستید مشورت کنید و بپرسید آیا مسافرت بینالمللی برای شما ضرر دارد یا خیر. همچنین از او بپرسید که چه نکات ایمنی و بهداشتی را باید در طی سفر رعایت کنید.
- احتمال دارد پزشک شما تشخیص دهد که قبل از مسافرت در بارداری به خارج از کشور، میتوانید برای تقویت سیستم ایمنی خود واکسنهایی بزنید. اگر چنین تجویزی صورت گرفت، حتماً تزریق واکسن را جدی بگیرید.
- درباره بیماریهای رایج در کشور مقصد مطالعه کنید و بدانید در معرض چه چیزهایی قرار خواهید گرفت. ممکن است در کشور مقصد شما یک بیماری وجود داشته باشد ولی در کشوری که اکنون در آن ساکن هستید، وجود نداشته باشد.
- مشکل بیرونروی در سفرهای بینالمللی بسیار رایج است، چرا که بدن انسان به عناصر متفاوتی که در آب و غذای کشورهای دیگر وجود دارند، عادت ندارد. مشکل بیرونروی به مشکل کمبود آب بدن ختم میشود. بنابراین همیشه به خاطر داشته باشید که هنگام مسافرت در بارداری، مایعات و بهخصوص آب زیادی بنوشید تا بدن شما دچار کمآبی نشود. کمآبی بدن میتواند عواقب ناخوشایندی برای مادر و جنین داشته باشد.
نکاتی برای پیشگیری از مشکل بیرونروی
- آب زیاد بنوشید.
- از بطریهای آبمعدنی تمیز و تصفیهشده آب بنوشید.
- آبمیوههای بستهبندیشده کارخانهای بنوشید. (بههیچوجه از آبمیوههایی که مغازههای کنار خیابان میفروشند، آبمیوه نخرید).
- میوههای تازه نخورید مگر اینکه پخته شده باشند یا میوههایی باشند که بتوان پوست آنها را کَند (مانند پرتقال، موز و… ).
- مطمئن شوید گوشت قرمز، ماهی و مرغی که میخورید خوب پختهشده باشد. در صورتیکه به پخت کامل و اصولی آن شک دارید، از خوردن آن غذا اجتناب کنید.
تجربه شیرین مسافرت در بارداری
برای داشتن تجربه مسافرت در بارداری راحت، شیرین و ایمن میتوانید از نکات زیر بهره ببرید:
- لباس راحت از جنس نخ و پنبه بپوشید. لباس چسبان ممکن است شما را کلافه کند، لباسهای گشاد همراه خود داشته باشید.
- کفشهای راحت بپوشید. کفشهای رسمی مخصوص مجالس و میهمانیها شما را در بارداری اذیت خواهند کرد. پادرد، کمردرد و ورم پا تعدادی از مشکلاتی هستند که با پوشیدن اینگونه کفشها بروز میکنند. هنگام مسافرت در بارداری کفشهای کتانی و راحتتان را بپوشید.
- هیچ چیزی را برای اولین بار نپوشید. سعی کنید هنگام مسافرت در بارداری لباسها و کفشهایی را بپوشید که قبلاً نیز از آنها استفاده کردهاید و امتحانشان را پس دادهاند. پوشیدن هر لباسی برای اولین بار این ریسک را دارد که پوست شما به آن حساسیت نشان بدهد، هر کفش جدیدی هم احتمال دارد پای شما را بزند.
- سعی کنید همیشه طی مسافرت در بارداری خود، یک بالش به همراه داشته باشید. زنان باردار بهطور کلی از سایر افراد زودتر خسته میشوند و این یک مسئله کاملاً طبیعی است. همیشه طی سفر بالش به همراه داشته باشید تا در صورت نیاز سرتان را روی آن بگذارید و استراحت کنید.
- از قبل برنامهریزی دقیق داشته باشید. اگر آماده باشید و کاملاً بدانید قرار است چهکار کنید و به کجا بروید، زمان و انرژی خود را بهتر مدیریت خواهید کرد. برای مثال اگر برای تور یک روزه در حومه شهر ثبتنام کردهاید، حتماً مدت زمان رفت و برگشت، آب و هوای مقصد، جاهایی که قرار است ببینید و… را از قبل چک کنید. بسیاری از این سوالات را میتوانید از آژانس مسافرتی یا راهنمای تور خود بپرسید، به علاوه اینکه با جستجو در اینترنت نیز به پاسخ بسیاری از این سوالات خواهید رسید.
- زمانهای زیادی را برای استراحت و توقف در نظر بگیرید. لازم است این را بدانید که بانوان باردار شرایط خاصتری دارند، زودتر خسته میشوند و عملکرد بدن آنها با سایرین تفاوت دارد. بنابراین هنگام مسافرت در بارداری باید نسبت به سفرهای عادی، تعداد و مدت زمان توقفها در مسیر بیشتر شود. زنان باردار بیشتر از سابق به سرویس بهداشتی نیاز خواهند داشت و همانطور که در بالاتر هم اشاره شد، نباید مدت زمان زیادی به شکل ثابت بمانند و لازم است هر 5 الی 6 ساعت یکبار، کمی راه بروند و حرکات کششی انجام دهند.
- تنقلات سالم همراه خود داشته باشید. بدن زنان باردار بیش از پیش به مواد غذایی نیاز دارد، پس چه بهتر که این مواد از نوع سالم و طبیعی باشد تا برای جنین نیز مفید باشد. از مصرف تنقلاتی مثل چیپس و پفک و… بپرهیزید؛ این نوع خوراکیها همانطور که در کل دوره بارداری برای مادر و جنین مفید نیست، طی مسافرت در بارداری نیز باید به آن توجه شود. با مشورت پزشک خود تنقلات مصرفی را انتخاب کنید. مغزهای آجیل مانند پسته، بادام و… بهعنوان تنقلات سالم توصیه میشوند.
- اگر مقصد شما از شهر محل زندگیتان دور است، بهخصوص اگر به کشور دیگری سفر میکنید مدارک مربوط به بارداری خود را همراه داشته باشید. آخرین آزمایشها، آخرین عکسهای سونوگرافی و کلیه مدارکی را که طی این مدت جمعآوری کردهاید همراه خود داشته باشید. در صورتیکه در مقصد سفر هرگونه مشکلی برای شما پیش آمد، پزشکان با مشاهده سوابق پزشکی شما بسیار سریعتر و راحتتر میتوانند به شما رسیدگی کنند.
- کمربندها را ببندید و سایر مسائل ایمنی را رعایت کنید. حتی یک دقیقه و برای یک مسافت بسیار کوتاه هم اجازه ندهید کمربند باز باشد. تمامی مسائل ایمنی را که در حالت عادی رعایت کردن آنها ضرورت دارد، هنگام مسافرت در بارداری نیز رعایت کنید.
- از سفر لذت ببرید. هنگامیکه تمامی این اقدامات را انجام دادید، استراحت کنید و از هر لحظه سفر خود لذت ببرید. اگر اضطراب داشته باشید نه تنها از سفر لذت نخواهید برد، بلکه برای وضعیت بارداری شما نیز مناسب نخواهد بود. بنابراین از لحظات سفر خود در آرامش لذت ببرید.
کلام آخر درباره مسافرت در بارداری و راهنمای سفر ایمن در این دوران
ما در این مقاله به بررسی مسائل و نکاتی پرداختیم که لازم است در حین مسافرت در بارداری رعایت شوند. بدیهی است که این راهنما جایگزین توصیههای پزشک نمیشود و در صورت تمایل به سفر در دوران بارداری باید ابتدا با پزشک معالج خود مشورت کنید و پس از آن در ایمنی کامل به سفر بپردازید. آیا شما در این دوران سفر کردهاید؟ آیا کسانی را میشناسید که در دوره بارداری خود سفر کرده باشند؟ شما میتوانید نظرات و تجربیات خود را با ما و سایر خوانندگان فانیبو در میان بگذارید.
منبع: American Pregnancy
1 دیدگاه
برنامه عالی هست