همانطور که به پایان سال 1398 نزدیک میشویم، دهه نود شمسی نیز خیلی زودتر از آنچه که فکرش را میکردیم به پایان خودش نزدیک میشود. سینمای ایران رو به پیشرفت است و هر ساله میتوانیم منتظر فیلم ایرانی جدید باشیم که از نظر تکنیک و محتوا بتواند مرزهای هنر هفتم را در کشورمان در نوردد. در این سالها فیلمهای بسیاری ساخته شدند و اتفاقات بسیاری در سینمای ایران افتاد. سینمای ایران بیش از پیش در بخش بینالملل فعال بود و جوایزی نیز توسط فیلمهای ایرانی دریافت شد. از دریافت جایزه قرقاول طلایی در جشنواره بینالمللی فیلم کرالا هند توسط فیلم «پرویز» ساخته مجید برزگر تا دریافت دوباره جایزه اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسیزبان توسط فیلم فروشنده ساخته اصغر فرهادی و انتخاب شهاب حسینی به عنوان برترین بازیگر مرد جشنواره کن، همگی نشان میدهند که سینمای ایران در دهه نود بیکار نبوده است.
در این مقاله سعی میکنیم که نگاهی به برترین فیلمهای دهه نود شمسی داشته باشیم و به ترتیب برترین فیلمهای هر سال را به شما معرفی کنیم.
5 فیلم ایرانی جدید برتر در سال 1390
سال 1390 چندان سال دلچسبی برای سینمای ایران نبود. سال قبلش، اصغر فرهادی توانسته بود با فیلم جدایی نادر از سیمین تمامی جوایز بینالمللی را درو کند. اما آن پختگی سال گذشته، در اولین سال دهه جدید، دیده نمیشد. به هر حال بهترین فیلم های ایرانی جدید در سال 1390 به شرح زیر هستند.
1- خوابم میآد
خوابم میآد فیلمی به کارگردانی طنزپرداز معروف، رضا عطاران است که فیلمنامهاش را احمد رفیعزاده نوشته است و محمدرضا تختکشیان تهیهکنندگی آن را در سال 1390 بر عهده داشته است. یکی از مهمترین نکات این فیلم، بازی اکبر عبدی در نقش یک خانم سالخورده است که برای او سیمرغ بلورین سیامین جشنواره فیلم فجر را برای بهترین بازیگر نقش مکمل مرد به ارمغان آورد. همچنین خوابم میآد برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم سال شد و رضا عطاران به عنوان بهترین کارگردان سال، سیمرغ بلورین را به خانه برد.
داستان خوابم میآد، داستان مرد میانسالی (رضا عطاران) است که در ارتباط با خانمها مشکل دارد و هنوز نتوانسته ازدواج کند. در همین زمان با یک دختر آشنا میشود و به او علاقهمند میشود. اما این علاقه، ارزان به دست نمیآید.
2- گیرنده
گیرنده فیلمی به کارگردانی مهرداد غفارزاده است که سعید راد، محمدرضا شریفینیا و پردیس افکاری در آن به ایفای نقش میپردازند. نویسندگی این اثر را مهرداد غفارزاده، مهرداد موفق یامی و اکبر روح بر عهده داشتهاند. تهیهکنندگی گیرنده را مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی قبول کرده بودند. این فیلم توانست برای کسب سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی، نامزد شود ولی به فیلم خوابم میآد باخت، اما سیمرغ بلورین بهترین فیلم بخش نگاه نو را از آن خود کرد. همچنین سعید راد توانست دیپلم افتخار بهترین بازیگر مرد بخش نگاه نو را به خود اختصاص دهد. همچنین دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه بخش نگاه نو برای گروه فیلمنامهنویسان به «گیرنده» رسید.
داستان گیرنده، از جایی دنبال میشود که رییسجمهور قرار است از شهر کوچکی به نام جاروف بازدید کند. به همین دلیل بیشتر ساکنان شهر شروع به نوشتن نامه برای رییسجمهور میکنند و از او درخواست کمک میکنند. اما این نامهها پس از بازدید رییسجمهور از شهر به او نمیرسند. حال راننده محلیای به نام حاج صمد (سعید راد) وظیفه دارد که نامهها را پیش از بلند شدن هواپیمای رییسجمهور به فرودگاه برساند.
3- سلام بر فرشتگان
سلام بر فرشتگان فیلمی به نویسندگی و کارگردانی فرزاد اژدری است که حسن علیمردانی تهیه آن را بر عهده داشته است. علیرضا خمسه، شمسی فضلالهی و ماهچهره خلیلی از بازیگران این فیلم هستند. سلام بر فرشتگان توانست در جشنواره فیلم فجر سال 1390 سیمرغ بلورین بهترین جلوههای بصری رایانهای را از آن خود کند. همچنین پروانه زرین بهترین فیلم جشنواره فیلمهای کودک و نوجوان، پروانه زرین بهترین فیلمنامه در همان جشنواره و نامزدی در بخش سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی جشنواره فجر، از دیگر افتخارات این فیلم است. سلام بر فرشتگان فیلم طنز جدید ایرانی در سال 1390 بود. این فیلم داستان دختری به نام شادی را روایت میکند که برای خوب کردن حال مادربزرگ خود دست به کارهای عجیب و غریبی میزند.
4- برف روی کاجها
برف روی کاج ها فیلمی با نویسندگی و کارگردانی پیمان معادی است که جمال ساداتیان تهیه آن را بر عهده داشته است. ویشکا آسایش، مهناز افشار و صابر ابر از بازیگران این فیلم هستند. اگرچه لیست بازیگران به این جا ختم نمیشود و نامهای مشهور دیگری چون حسن معجونی، آناهیتا افشار، حسین پاکدل و حتی زانیار خسروی در این فیلم به ایفای نقش پرداختهاند. ساختار فیلم به خاطر فیلمبرداری سیاه و سفید، بسیار خاص است. برف روی کاجها توانست جایزه سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران سیامین جشنواره فیلم فجر را از آن خود کند. همچنین لوح تقدیر بهترین بازیگر زن بخش نگاه نو به مهناز افشار رسید. پیمان معادی توانست به خاطر کارگردانی این فیلم، نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی جشنواره فیلم فجر شود.
برف روی کاجها داستان خانمی است که به تدریس پیانو مشغول است. او در مواجهه با یک اتفاق بزرگ در زندگیاش در یک دوراهی بزرگ قرار میگیرد. یا مطابق عرف جامعه با آن برخورد کند یا سعی کند که به شکلی متفاوت با آن کنار بیاید.
5- پنجشنبه آخر ماه
پنجشنبه آخر ماه فیلمی ایرانی به کارگردانی ماشاالله شاهمرادیزاده است که ابراهیم اصغری تهیه آن را بر عهده داشته است. نویسندگی این فیلم را علی مینایی بر عهده داشته است. از بازیگران این فیلم میتوان به محمود پاکنیت، شبنم قلیخانی و علی کشوری اشاره کرد. علی مینایی و ابراهیم اصغری برای فیلمنامه این اثر، نامزد جایزه سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه جشنواره فجر شدند و محمود پاکنیت نیز برای دریافت جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد سیامین جشنواره فیلم فجر، نامزد شد. اما هیچکدام نتوانستند تندیس این جشنواره را به دست بیاورند.
داستان فیلم، حول محور گروهی دانشجو است که به قصد خوشگذرانی به خانه دوستشان مجید میروند اما با ورود یک روحانی سالخورده به فیلم، حوادثی برایشان پیش میآید که از کنترلشان خارج است.
5 فیلم ایرانی جدید برتر در سال 1391
بر خلاف سال 1390، سینمای ایران در سال 1391 تمی جدیتر به خود میدید و فیلمهای طنز، نقش کمتری در بهترین فیلمهای سال داشتند و درونمایه فیلمهای این سال را مسائل اجتماعی یا حتی تاریخی تشکیل میداد.
1- استرداد
استرداد فیلمی به کارگردانی علی غفاری، نویسندگی علیرضا طالبزاده و تهیهکنندگی محسن علیاکبری است. در این فیلم بازیگران ایرانیای مثل حمید فرخنژاد، فرهاد قائمیان و علیرام نورایی و بازیگرانی خارجی مثل آلیسا کاچر و الکساندر ناوانف ایفای نقش میکنند. استرداد بودجهای پنج میلیارد تومانی داشت و توانست حدود 530 میلیون تومان در گیشه بفروشد که مبلغ بسیار کمی بود. استرداد در سی و یکمین جشنواره فیلم فجر توانست سیمرغ بلورین بهترین فیلم را از آن خود کند. همچنین علی غفاری بابت ساخت استرداد، نامزد سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی شد. همچنین استرداد برای حمید فرخنژاد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را به ارمغان آورد. از دیگر جوایزی که فیلم به دست آورد، سیمرغ بلورین بخشهای بهترین جلوههای میدانی و بهترین تدوین بود.
استرداد، در مورد طلب یازده تن طلای ایران از شوروی است که قرار بود به خاطر غرامت جنگ جهانی دوم توسط این کشور به ایران پرداخت شود. این فیلم داستان باز شدن پای متفقین و متحدین را به خاک ایران روایت میکند.
2- دربند
دربند فیلمی به نویسندگی و کارگردانی پرویز شهبازی است که تهیهکنندگی آن را امیر سماواتی بر عهده داشته است. از بازیگران این فیلم میتوان به پگاه آهنگرانی، نازنین بیاتی و احمد مهرانفر اشاره کرد. در جشنواره فجر، دربند توانست سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی برای پرویز شهبازی، بهترین نقش مکمل زن برای پگاه آهنگرانی و بهترین فیلمبرداری را برای هومن بهمنش از آن خود کند. همچنین دربند نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین فیلم شده بود اما در راه شکست فیلم استرداد، ناکام باقی ماند.
نازنین (با بازی نازنین بیاتی) دانشجوی ترم یکی است که در تهران به دنبال خانه میگردد. او مجبور میشود که با دختری به نام سحر (با بازی پگاه آهنگرانی) همخانه شود. سحر در یک فروشگاه کار میکند. اما حضور این دو نفر در کنار یکدیگر به زودی مسبب اتفاقاتی میشود که کنترل را از دست نازنین و سحر خارج میکند.
3- دهلیز
دهلیز فیلمی به کارگردانی بهروز شعیبی و نویسندگی علی اصغری است که سید محمود رضوی تهیهکنندگی آن را بر عهده داشته است. رضا عطاران، هانیه توسلی و محمدرضا شیرخانلو در این فیلم به ایفای نقش پرداختهاند. هانیه توسلی به خاطر حضور در دهلیز، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن سی و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر را از آن خود کرد. دهلیز در بخش بهترین فیلم، بهترین کارگردانی برای بهروز شعیبی، بهترین بازیگر نقش اول مرد برای رضا عطاران و بهترین فیلمنامه کاندید دریافت جایزه سیمرغ بلورین از جشنواره فجر شد، اما نتوانست این جوایز را کسب کند.
داستان دهلیز در مورد مادری است که پس از زندانی شدن شوهرش، از پسرشان به تنهایی مراقبت میکند. پدر قصه (رضا عطاران) در زندان محبوس است و به خاطر قتل در نزاعی خیابانی به اعدام محکوم شده است. داستان در مورد روابط پسر و پدر زندانیاش است.
4- برلین ۷-
برلین ۷- فیلمی به کارگردانی رامتین لوافی است که در سال 1391 ساخته شد. نویسندگی این اثر را محمدرضا گوهری انجام داده بود و سیامک پورشریف وظیفه تهیه آن را بر عهده داشت. از بازیگران این فیلم میتوان به مصطفی زمانی، تام بیشاپس، دالیا هیپیش و مسعود رایگان اشاره کرد. برلین 7- توانست سیمرغهای بلورین بهترین موسیقی متن برای حامد ثابت، بهترین صداگذاری برای محمدرضا دلپاک و در نهایت بهترین دستاوردهای فنی هنری را به خاطر فیلمبرداری فرشاد محمدی از جشنواره فیلم فجر در سال 1391 دریافت کند. اما با این حال با نامزدی در بخش بهترین فیلم سال و بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای مسعود رایگان، برلین 7- یکی از بهترین فیلمهای سال 1391 بود.
این فیلم داستان چند مهاجر را روایت میکنند که در راه نجات پیدا کردن از بحران جنگ، در مسیر اتفاقات ناخوشایندی قرار میگیرند.
5- هیس! دخترها فریاد نمیزنند
فیلم «هیس! دخترها فریاد نمیزنند» فیلمی با کارگردانی پوران درخشنده محصول سال 1391 است. نویسندگی این اثر را پوران درخشنده با کمک میترا بهرامی انجام داده است و خودش نیز تهیهکنندگی را بر عهده داشته است. در «هیس! دخترها فریاد نمیزنند» از بازیگران مشهور و توانای زیادی استفاده شده است که از آنها میتوان به طناز طباطبایی، شهاب حسینی، مریلا زارعی، بابک حمیدیان، امیر آقایی، جمشید هاشمپور، ستاره اسکندری و فرهاد آئیش اشاره کرد. «هیس! دخترها فریاد نمیزنند» توانست جایزه سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران سی و یکمین جشنواره فیلم فجر را از آن خود کند. این در حالی است که شهاب حسینی برای بهترین بازیگر نقش اول مرد، طناز طباطبایی برای بهترین بازیگر نقش اول زن و مریلا زارعی برای بهترین بازیگر نقش مکمل زن کاندید کسب سیمرغ بلورین شدند اما در این راه موفق نبودند و جوایز به فیلمهای دیگری رسید.
سهلانگاری والدین شیرین هشتساله، اتفاقی را سبب میشود که تا سالها زخمش بر روی روح او باقی میماند و تمام آینده او را تحت تاثیر خودش قرار میدهد. وقتی کسی پیدا نمیشود که به حرف او گوش کند، همه چیز بدتر و بدتر میشود.
5 فیلم ایرانی جدید برتر در سال 1392
در سال 1392 نیز فیلم های طنز جدید ایرانی چندان قدرتمند ظاهر نشدند و نتوانستند به موفقیت خاصی برسند. در این سال، شاهد آثاری از کارگردانانی قدیمی مثل بهروز افخمی و ابراهیم حاتمیکیا بودیم. این در حالی بود که کارگردانان جدیدی مانند نرگس آبیار، با اثری درخشان مثل شیار 143 نام خود را مطرح کرد. بهترین فیلم های ایرانی 1392 از نگاه فانیبو به ترتیب زیر است.
1- آذر، شهدخت، پرویز و دیگران
«آذر، شهدخت، پرویز و دیگران» فیلمی ساخته بهروز افخمی است. نویسندگی این اثر را بهروز افخمی از روی رمانی نوشته مرجان شیرمحمدی انجام داده است. تهیهکنندگی اثر نیز بر عهده افخمی و سیدجمال ساداتیان بوده است. از بازیگران این فیلم میتوان به مهدی فخیمزاده، گوهر خیراندیش، مرجان شیرمحمدی، رامبد جوان و مانی حقیقی اشاره کرد. در سی و دومین جشنواره فیلم فجر در سال 1392، «آذر، شهدخت، پرویز و دیگران» توانست سیمرغ بلورین بهترین فیلم و بهترین فیلمنامه را از آن خود کند. همچنین توانست نامزد کسب سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی برای بهروز افخمی، بهترین بازیگر نقش اول مرد برای مهدی فخیمزاده و بهترین بازیگر نقش مکمل زن برای نعیمه نظامدوست شود.
داستان فیلم، در مورد همسر خانهدار یک بازیگر مشهور سینما است که در جدیدترین فیلم او با همسرش همبازی میشود و چنان مورد توجه منتقدان قرار میگیرد که موجب حسادت شوهرش میشود. با بازگشت دخترشان از خارج از کشور، رابطه این دو نفر دچار تغییراتی میشود.
2- چ
چ فیلمی از ابراهیم حاتمیکیا است که در سال 1392 ساخته شد و با بازخورد مثبتی همراه شد. نویسندگی این اثر بر عهده خود حاتمیکیا بود و بنیاد سینمایی فارابی، هزینههای ساختش را متحمل شد و به عنوان تهیهکننده در این پروژه حضور داشت. فریبرز عربنیا، مریلا زارعی، بابک حمیدیان و سعید راد از بازیگران نامآشنای این فیلم هستند. چ بهعنوان یک فیلم ایرانی جنگی جدید توانست به موفقیت بزرگی چه در عرضه تکنیک فیلمسازی و چه در عرصه روایت داستانی دست یابد. چ در بخشهای بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای بابک حمیدیان، بهترین تدوین برای مهدی حسینیوند و بهترین جلوههای ویژه بصری برای سید هادی اسلامی، بهترین جلوههای ویژه میدانی برای محسن روزبهانی و بهترین صدای فیلم برای صدابرداران و صداگذاران، بهمن اردلان و علیرضا علویان برنده جایزه سیمرغ بلورین شود. همچنین چ نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین فیلم شد و ابراهیم حاتمیکیا نیز در مسیر دریافت سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی، برابر بهروز افخمی شکست خورد.
فیلم داستان دو روز از زندگی مصطفی چمران با بازی فریبرز عربنیا را روایت میکند که کمی پس از وقوع انقلاب اسلامی مامور میشود که به پاوه برود تا درگیری داخلی به وجود آمده در این منطقه را خاتمه بدهد.
3- شیار 143
شیار 143 فیلمی به کارگردانی و نویسندگی نرگس آبیار است که در سال 1392 ساخته شد. این فیلم توسط محمدحسین قاسمی و ابوذر پورمحمدی تهیه شد و بازیگرانی مانند مریلا زارعی، مهران احمدی، گلاره عباسی و جواد عزتی را در خود میبیند. نرگس آبیار شیار 143 را از روی خاطرهای با همین نام از کتاب «تفحص» نوشته حمید داودآبادی اقتباس کرده است. همچنین رمانی با نام شیار 143 نوشته خود نرگس آبیار توسط انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است که حالتی فیلمنامهای دارد. شیار 143 توانست برای مریلا زارعی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را به ارمغان بیاورد. همچنین تماشاگران سی و دومین جشنواره فیلم فجر، شیار 143 را به عنوان بهترین فیلم انتخاب کردند. این فیلم در بخشهای دیگری مثل بهترین فیلم، بهترین موسیقی متن، بهترین چهرهپردازی، بهترین صداگذاری و بهترین صدابرداری نامزد کسب سیمرغ بلورین شد که در این راه ناکام بود.
فیلم داستان مادری را روایت میکند که فرزندش به جنگ اعزام شده است و خبری از او نیست. او نمیداند که پسرش اسیر شده یا شهید شده است و منتظر فرزندش است. شیار 143 داستان مقاومت مادران و پدرانی است که پشت جبهههای جنگ و با بار روانی آن دست و پنجه نرم میکردند.
4- رستاخیز
رستاخیز فیلمی با کارگردانی و نویسندگی احمدرضا درویش است که تقی علیقلیزاده، دلتا مدیا و استودیو آکوافالز تهیهکنندگی آن را بر عهده داشتند. از بازیگران این فیلم سینمایی میتوان به آرش آصفی، پوریا پورسرخ، حسن پورشیرازی، فرهاد قائمیان و بابک حمیدیان اشاره کرد. رستاخیز فیلم ایرانی تاریخی جدید مذهبی است که به صورت بینالمللی ساخته شده است و همواره در اکرانش مشکلاتی وجود داشته. این فیلم مربوط به داستان امام حسین است و به همین دلیل مخالفتهای زیادی با ساخت و نمایش آن صورت گرفته است. اگرچه در سی و دومین جشنواره فیلم فجر، رستاخیز توانست سیمرغ بلورین بهترین فیلم، بهترین کارگردانی برای احمدرضا درویش، بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای بابک حمیدیان، بهترین فیلمبرداری برای حسین جعفریان، بهترین موسیقی متن برای استیون واریک، بهترین جلوههای ویژه میدانی، بهترین چهرهپردازی و بهترین طراحی صحنه و لباس را از آن خود کند.
داستان فیلم، با مرگ معاویه ابن ابوسفیان و جانشینی یزید به جای او آغاز میشود و با سفر امام حسین از مدینه به سمت کوفه و در نهایت شهادت ایشان در صحرای کربلا روایت میشود.
5- قصهها
قصه ها فیلمی به کارگردانی، نویسندگی و تهیهکنندگی رخشان بنیاعتماد است که در سال 1392 ساخته شد. فاطمه معتمدآریا، فرهاد اصلانی، پیمان معادی، باران کوثری و حبیب رضایی تنها تعدادی از لیست بلندبالای بازیگران این فیلم را تشکیل میدهند. این فیلم توانست جایزه شیر نقرهای بهترین فیلمنامه را از هفتاد و یکمین جشنواره بینالمللی فیلم ونیز برای رخشان بنیاعتماد به ارمغان بیاورد. این فیلم همچنین در سه عنوان کاندید دریافت سیمرغ بلورین بهترین فیلم، بهترین بازیگر نقش مکمل مرد و بهترین چهرهپردازی شد ولی در دریافت هر سه ناموفق بود.
فیلم داستان هفت زندگی مختلف و آدمهایی است که در شرایطی بسیار مشابه باقی اعضای جامعه، زندگی را سر میکنند.
5 فیلم ایرانی جدید برتر در سال 1393
سال 1393 اما سال بازگشت فیلمهای طنز گیشهای قدرتمند در ساخت به سینماهای ایران و جشنوارهها بود. طناز طباطبایی پس از حضور در «هیس! دخترها فریاد نمیزنند» این بار با فیلم رخ دیوانه توانسته بود که درخشان ظاهر شود. سعید آقاخانی در دو فیلمی حضور داشت که هر دو کاندیدای دریافت سیمرغ بلورین شدند و در نهایت توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر را با خود به خانه ببرد. شهاب حسینی هم مانند همیشه به بازیهای درخشانش ادامه داد و توانست در این سال به موفقیت برسد.
1- رخ دیوانه
رخ دیوانه فیلمی با کارگردانی ابوالحسن داوودی است که در سال 1393 ساخته شد و در پایان همان سال هم به روی پرده رفت. محمدرضا گوهری وظیفه نوشتن فیلمنامه این اثر را بر عهده داشت و بیتا منصوری تهیه آن را انجام داد. از بازیگران مطرح این فیلم میتوان به طناز طباطبایی، امیر جدیدی، ساعد سهیلی، صابر ابر، نازنین بیاتی و گوهر خیراندیش اشاره کرد. ساخت موسیقی رخ دیوانه بر عهده کارن همایونفر، آهنگساز مشهور بود. رخ دیوانه در بخشهای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی برای ابوالحسن داوودی، بهترین جلوههای بصری برای وحید قطبیزاده و بهترین صداگذاری فیلم برای بهمن اردلان، برگزیده داوران برای دریافت جایزه سیمرغ بلورین شد و تماشاگران جشنواره فجر نیز سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را به آن اهدا کردند. این در حالی بود که طناز طباطبایی برای دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن، ساعد سهیلی برای بهترین بازیگر نقش مکمل مرد، محمدرضا گوهری برای بهترین فیلمنامه سال و کارن همایونفر برای دریافت جایزه سیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن، کاندید شدند، اما نتوانستند این تندیس را با خود به خانه ببرند.
رخ دیوانه داستان آشنایی چند جوان است که در اینترنت با یکدیگر آشنا میشوند و به خاطر یک شوخی در مسیری پیچیده و ترسناک میافتند. مسیری که آنها را به درک جدیدی از زندگی و خودشان میرساند.
2- من دیهگو مارادونا هستم
من دیهگو مارادونا هستم، فیلم ایرانی جدید طنز 1393 به نویسندگی و کارگردانی بهرام توکلی است که جواد نوروزبیگی وظیفه تهیه آن را بر عهده داشته. از بازیگران مطرح این فیلم میتوان به گلاب آدینه، سعید آقاخانی، ویشکا آسایش، هومن سیدی، جمشید هاشمپور، بابک حمیدیان و صابر ابر اشاره کرد. هومن سیدی به خاطر بازی در نقش بابک، توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد از آن خود کند. فیلم دو سیمرغ بلورین دیگر نیز دریافت کرد. محمود سماکباشی به خاطر صدابرداری سیمرغ بلورین گرفت و بهرام توکلی با دریافت جایزه ویژه هیئت داوران سیمرغ بلورین را با خود به خانه برد. فیلم در شاخههای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش اول زن برای گلاب آدینه، بهترین بازیگر نقش مکمل زن برای پانتهآ پناهیها، بهترین فیلمنامه، بهترین تدوین و چند شاخه دیگر، کاندیدای کسب جایزه سیمرغ بلورین از سی و سومین جشنواره فیلم فجر شد، اما نتوانست در آنها به موفقیت برسد.
این فیلم داستان اختلاف خانوادگی میان دو زندگی متفاوت اجتماعی ولی با ریشههایی یکسان را روایت میکند. روایتی که اختلاف طبقاتی و اختلاف اجتماعی را در دستور کارش قرار میدهد و تمام داستان را حول آن برنامهریزی میکند.
3- خداحافظی طولانی
خداحافظی طولانی فیلمی ساخته فرزاد موتمن است که نویسندگی آن را اصغر عبداللهی بر عهده داشته است. تهیهکنندگی این فیلم را فرزاد موتمن و علی حضرتی انجام دادهاند. از ستارگان این فیلم میتوان به سعید آقاخانی، ساره بیات و میترا حجار اشاره کرد. خداحافظی طولانی دومین فیلم در سال 1393، پس از من دیهگو مارادونا هستم بود که سعید آقاخانی در آن نقش اول مرد را ایفا میکرد. نقش یحیی در خداحافظی طولانی، در نهایت برای آقاخانی، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد سال را به ارمغان آورد. خداحافظی طولانی همچنین سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه و لباس را از آن خود کرد. این فیلم در پنج شاخه دیگر، یعنی بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش مکمل زن، بهترین فیلمنامه و بهترین تدوین، کاندید دریافت جایزه شد که نتوانست در دریافت آنها موفق باشد.
این فیلم داستان یحیی را روایت میکند که از اتهام یک قتل جنجالی تبرئه شده است اما اعضای جامعه و اطرافیان او، همچنان یحیی را به عنوان یک قاتل نگاه میکنند.
4- دوران عاشقی
دوران عاشقی فیلمی محصول سال 1393، به کارگردانی و تهیهکنندگی علیرضا رئیسیان است که نویسندگی آن را رویا محقق و مهسا محبعلی برعهده داشتهاند. از بازیگران مطرح این فیلم میتوان به لیلا حاتمی، شهاب حسینی و فرهاد اصلانی اشاره کرد. این فیلم در شاخه بهترین فیلمبرداری و بهترین فیلمنامه توانست سیمرغ بلورین را دریافت کند. اما فیلم در بخشهای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش اول مرد برای شهاب حسینی، بهترین بازیگر نقش اول زن برای لیلا حاتمی و بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای فرهاد اصلانی، کاندید دریافت سیمرغ بلورین شد اما نتوانست آنها را کسب کند. همچنین دوران عاشقی برنده جایزه فیلم منتخب جشنواره بینالمللی فیلم مونترآل شد.
فیلم دوران عاشقی یک درام خانوادگی است که بر روی وقایع اجتماعی روز روایت میشود. فیلم درباره زندگی یک وکیل به نام بیتا است که در پروندههای مربوط به طلاق تبحر دارد. با ورود میترا به زندگی شوهر بیتا، حمید، همه چیز دچار تغییراتی غیرقابل کنترلی میشود.
5- مزار شریف
مزار شریف فیلمی به نویسندگی و کارگردانی عبدالحسن برزیده است که در سال 1393 ساخته شد. تهیهکنندگی این فیلم را منوچهر شهسواری بر عهده داشت. حسین یاری، مسعود رایگان و مهتاب کرامتی از ستارگان مزارشریف هستند. این فیلم در سی و سومین جشنواره فیلم فجر توانست در بخش بهترین موسیقی متن برنده جایزه سیمرغ بلورین بشود و در بخش بهترین جلوههای ویژه بصری دیپلم افتخار بگیرد. اما مزار شریف در کسب سیمرغ بلورین بهترین فیلم، بهترین کارگردانی برای عبدالحسن برزیده، بهترین بازیگر نقش اول مرد برای حسین یاری، بهترین فیلمبرداری برای علیرضا زریندست، بهترین چهرهپردازی، بهترین صدابرداری و بهترین صداگذاری، در عین کاندید شدن، ناکام باقی ماند.
این فیلم داستان حمله به کنسولگری ایران در مزار شریف افغانستان و کشتهشدن ده نفر از کارکنان کنسولگری را روایت میکند.
5 فیلم ایرانی جدید برتر در سال 1394
در سال 1394، بار دیگر این فیلمهای تماما جدی بودند که توانستند گوی رقابت را از دیگر فیلمها بدزدند و جزو بهترین فیلمهای سال شوند. اگرچه اقبال عمومی مخاطبان همیشه به فیلم ایرانی طنز جدید لطف کرده است و کارگردانانی که فیلمهای طنز میسازند، سود خوبی را به جیب زدند.
1- ایستاده در غبار
ایستاده در غبار فیلمی به نویسندگی و کارگردانی محمدحسین مهدویان است که حبیبالله والینژاد تهیهکنندگی آن را بر عهده داشته است. از بازیگران این فیلم میتوان به هادی حجازیفر، امیرحسین هاشمی و سوده ازقندی اشاره کرد. این فیلم توانست در سی و چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر در سال 1394 بهعنوان بهترین فیلم انتخاب شود و سیمرغ بلورین بگیرد. همچنین در بهترین جلوههای میدانی و جلوههای بصری و بهترین طراحی صحنه و لباس توانست سیمرغ بلورین ببرد. همچنین در پنج شاخه دیگر که عبارتند از سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامه، بهترین تدوین، بهترین صدا و بهترین چهرهپردازی کاندید شد اما در کسب این جوایز ناموفق بود.
داستان فیلم در مورد احمد متوسلیان، فرمانده لشکری است که باید در دروازههای خرمشهر با عراقیها بجنگد. این فیلم ایرانی جنگی جدید ، توسط منتقدان و مخاطبان تحسین شده است.
2- ابد و یک روز
ابد و یک روز فیلمی به نویسندگی و کارگردانی سعید روستایی است که سعید ملکان تهیهکنندگی آن را بر عهده داشته است. از بازیگران ابد و یک روز میتوان به پیمان معادی، نوید محمدزاده، پریناز ایزدیار و شبنم مقدمی اشاره کرد. این فیلم توانست تعداد زیادی از جوایز جشنواره فیلم فجر را از آن خود کند و در مجموع نه سیمرغ بلورین (هفت سیمرغ در بخش اصلی مسابقات و دو سیمرغ در بخش نگاه نو) به دست بیاورد. این سیمرغها عبارت بودند از بهترین کارگردانی برای سعید روستایی، بهترین بازیگر نقش اول زن برای پریناز ایزدیار، بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای نوید محمدزاده، بهترین فیلمنامه برای سعید روستایی، بهترین تدوین برای بهرام دهقان، بهترین چهره پردازی برای سعید ملکان و بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را از آن خود کند و در بخش نگاه نو نیز جایزه بهترین فیلم و بهترین کارگردانی را به دست بیاورد. در جشنوارههای بینالمللی نیز ابد و یک روز سبدش را از جوایز پر کرد. جایزه بهترین فیلمنامه از سوی سینمای فرانسه در سال 2016، سیمرغ بلورین از سینمای ایتالیا در سال 2017، بهترین فیلم از دیدگاه کارگردانان آمریکا در سال 2016، بهترین بازیگر از سینمای آمریکا برای پیمان معادی در سال 2016 و جایزه انعکاس طلایی جشنواره بینالمللی فیلم ژنو تعدادی از این افتخارات بودند.
ابد و یک روز، داستان خانوادهای را روایت میکند که درگیر مشکلات مختلفی مثل بیکاری، مواد مخدر و تهیدستی است و روابط عاطفی میان اعضای خانواده نیز بخش مهمی از داستان را تشکیل میدهد.
3- دختر
دختر فیلمی به کارگردانی و تهیهکنندگی رضا میرکریمی است که در سال 1394 ساخته شده است. نویسندگی فیلمنامه این اثر را مهران کاشانی بر عهده داشته است. از بازیگران این فیلم میتوان به فرهاد اصلانی، مریلا زارعی، شاهرخ فروتنیان و ماهور الوند اشاره کرد. دختر در بخشهای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش اول مرد برای فرهاد اصلانی، بهترین بازیگر نقش مکمل زن برای مریلا زارعی، بهترین فیلمبرداری، بهترین فیلمنامه و بهترین موسیقی متن کاندیدای دریافت جایزه سیمرغ بلورین از سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر شد که تنها موفق به کسب سیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن (به همراه فیلم امکان مینا) شد.
فیلم در مورد احمد عزیزی با بازی فرهاد اصلانی است که سرپرست بخش تعمیرات و نگهداری پالایشگاه آبادان است. دختر او ستاره بدون اجازه او تصمیم میگیرد که به تهران برود و پیش از فهمیدن پدرش به آبادان بازگردد. اما در این راه موفق نمیشود. حال احمد تصمیم میگیرد که به تهران برود و او را برگرداند.
4- امکان مینا
امکان مینا فیلمی به کارگردانی کمال تبریزی است که در سال 1394 ساخته شد. نویسندگی این اثر را فرهاد توحیدی و مرتضی اصفهانی بر عده داشتند در حالی که تهیه این فیلم را منوچهر محمدی انجام داده است. از بازیگران اصلی این فیلم میتوان به میلاد کیمرام، مینا ساداتی، شاهرخ فروتنیان و سیامک صفری اشاره کرد. فیلم در بیشتر بخشها کاندیدای دریافت سیمرغ بلورین شد که محمدرضا علیقلی و سعید ملکان هر کدام توانستند به ترتیب در بخشهای بهترین موسیقی متن (به همراه فیلم دختر) و بهترین چهرهپردازی، سیمرغ بلورین را به دست بیاورند. همچنین امکان مینا در شاخههای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین باریگر نقش اول زن برای مینا ساداتی، بهترین فیلمبرداری برای فرشاد محمدی، بهترین فیلمنامه، بهترین تدوین و بهترین طراحی صحنه و لباس کاندید دریافت سیمرغ بلورین شود ولی در کسب آنها ناموفق بود.
فیلم داستان مینا و شوهرش مهران را روایت میکند که در بحبوحه جنگ و اندکی پس از انقلاب اسلامی اتفاق میافتد. مهران روزنامهنگار است و مینا به عنوان عضوی از سازمان مجاهدین خلق وظیفه دارد که از شوهرش جاسوسی کند.
5- فروشنده
فروشنده فیلمی به کارگردانی و نویسندگی اصغر فرهادی است. فرهادی در کنار الکساندر مالهگی تهیهکنندگی این اثر را بر عهده داشتهاست. از بازیگران مطرح این فیلم میتوان به شهاب حسینی، ترانه علیدوستی، بابک کریمی و مینا ساداتی اشاره کرد. این فیلم توانست در جشنواره کن جایزه بهترین فیلمنامه را برای اصغر فرهادی و جایزه بهترین بازیگر مرد را برای شهاب حسینی به ارمغان بیاورد. همچنین این دومین فیلم فرهادی و سینمای ایران بود که توانست در جوایز اسکار، جایزه برترین فیلم غیرانگلیسیزبان یا خارجی سال را ببرد. از دیگر افتخارات فروشنده میتوان به کاندید شدن در مراسم گلدن گلوب برای بهترین فیلم غیرانگلیسیزبان سال، بهترین فیلم سال جشنواره فیلم مونیخ، بهترین فیلم در جشنواره جهان سینمای آمستردام، بهترین فیلم خارجیزبان انجمن منتقدان فیلم دنور، جایزه ستلایت، بهترین فیلم جشنواره فیلم بمبئی و فیلمفست و بهترین فیلم جشنواره بینالمللی شیکاگو اشاره کرد.
فیلم داستان رعنا و عماد، زن و شوهری جوان را روایت میکند که در حال کار برای روی صحنه بردن نمایشنامه مرگ فروشنده، اثر آرتور میلر هستند. آنها مجبور میشوند که خانه خود را ترک کنند و به خانه جدیدی که در گذشته زنی بدنام به نام آهو در آن ساکن بوده نقل مکان کنند. ابتدا همه چیز خوب است اما ناگهان دنیا روی سر این دو نفر خراب میشود.
5 فیلم ایرانی جدید برتر در سال 1395
در سال 1395 به نظر میآمد که حتی کمدینهایی که پیش از آنها را با فیلمهای طنز میشناختیم هم دیگر علاقهای به ساخت این آثار ندارند. رامبد جوان در پایان سال 1394 مدتی برنامه خندوانه را ترک کرد تا فیلم جدی جدیدش، نگار را بسازد. اما در این وانفسای فیلم طنز خوب، پیمان قاسمخانی با ساخت فیلم طنز ایرانی طنز «خوب، بد، جلف» مخاطبان سینما را راضی به خانههایشان برگرداند. مهدویان که سال قبل توانسته بود با فیلم «ایستاده در غبار» علاوه بر دنیای مستندسازی، در سینما نیز خودی نشان بدهد، در این سال نیز با یکی از بهترین فیلمهای تاریخی تاریخ سینمای ایران به صحنه برگشت.
1- ماجرای نیمروز
ماجرای نیمروز فیلمی به کارگردانی محمدحسین مهدویان است. سید محمود رضوی تهیهکنندگی آن را برعهده داشته است. فیلمنامه این اثر را مهدویان در کنار ابراهیم امینی نوشته است. از بازیگران این فیلم میتوان به مهرداد صدیقیان، احمد مهرانفر، هادی حجازیفر و لیندا کیانی اشاره کرد. ماجرای نیمروز در سی و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر توانست سه سیمرغ بلورین بهترین فیلم، بهترین فیلم از نگاه تماشاگران و بهترین طراحی صحنه و لباس را از آن خود کند. همچنین ماجرای نیمروز توانست در شش بخش بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش اول مرد برای مهرداد صدیقیان، بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای هادی حجازیفر و جواد عزتی، بهترین جلوههای ویژه میدانی و بهترین عکس کاندید کسب تندیس سیمرغ بلورین شود. اما در راه کسب این جوایز ناکام باقی ماند.
داستان فیلم، تعقیب و گریز اعضای سازمان مجاهدین خلق توسط سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات کشور، کمی پس از عزل ابوالحسن بنیصدر را روایت میکند.
2- بدون تاریخ، بدون امضا
بدون تاریخ بدون امضا فیلمی به کارگردانی وحید جلیلوند است. تهیهکنندگی این کار را علی جلیلوند در کنار احسان علیخانی انجام داده است. نویسندگی بدون تاریخ، بدون امضا نیز بر عهده وحید جلیلوند و علی زرنگار بوده است. از بازیگران مطرح این فیلم میتوان به امیر آقایی، هدیه تهرانی، نوید محمدزاده و زکیه بهبهانی اشاره کرد. بدون تاریخ، بدون امضا احتمالا یکی از موفقترین فیلم های ایرانی دهه نود شمسی در جشنوارههای خارجی است. جلیلوند به خاطر این فیلم توانست در جشنواره فیلم شیکاگو، جشنواره فیلمفست، جشنواره فیلم استکهلم، جشنواره فیلم تسالونیکی و بخش افقهای جشنواره فیلم ونیز جایزه بگیرد. همچنین نوید محمدزاده توانست جوایز زیادی را در این جشنوارهها از آن خود کند. در جشنواره فیلم فجر نیز وحید جلیلوند توانست سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی را از آن خود کند. این در حالی بود که نوید محمدزاده برنده جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد.
دکتر نریمان با بازی امیر آقایی در هنگام رانندگی با یک موتورسیکلت تصادف میکند. فردای آن روز، او در محل کارش در پزشکی قانونی با جسدی روبرو میشود که او را میشناسد اما از مواجهه با خانواده متوفی، سر باز میزند.
3- خوب بد جلف
خوب بد جلف، یک فیلم طنز ایرانی ، با نویسندگی و کارگردانی پیمان قاسمخانی است. تهیهکنندگی این اثر را محسن چگینی و عبدالله اسکندری برعهده داشتهاند. از بازیگران مطرح این فیلم میتوان به حمید فرخنژاد، پژمان جمشیدی، سام درخشانی، ویشکا آسایش و مانی حقیقی اشاره کرد. خوب بد جلف در سی و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر، توانست برنده لوح تقدیر بهترین فیلم از نگاه تماشاگران بشود. همچنین حمید فرخنژاد بابت نقشآفرینیاش در این فیلم، نامزد دریافت سیمرغ بلورین شد که در راه کسب آن، نتوانست موفق باشد. پس از موفقیت این فیلم، قرار شد که تیم سازندگان، خوب بد جلف را با ساخت یک سریال در فرمت نمایش خانگی ادامه بدهند. در حالی که همه چیز مهیای ساخت بود، اما ساخت این سریال کنسل شد و قرار بر این شد که خوب بد جلف 2 با نام «ارتش سری» در اواخر سال 1398 در جشنواره فیلم فجر شرکت کند و پس از آن در سینماها به صورت عمومی اکران شود.
فیلم داستان یک کارگردان هنری را روایت میکند که از طرف تهیهکننده اثرش تحت فشار است که از دو بازیگری استفاده کند که اصلا قبولشان ندارد. آنها برای فیلم کارگردان فیلم، مناسب نیستند. برای همین کارگردان قصه، باید آنها را برای فیلمش آماده کند.
4- فراری
فراری فیلمی به کارگردانی علیرضا داوودنژاد است که تهیهکنندگی آن را جهانگیر کوثری بر عهده داشته. نویسندگی این اثر بر عهده کامبوزیا پرتوی بوده است. ترلان پروانه، محسن تنابنده، سیامک صفری، محمدرضا داوودنژاد، سیما تیرانداز و رضا داوودنژاد از بازیگران این فیلم هستند. فراری در سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر توانست چهار سیمرغ بلورین ببرد. بهترین فیلمنامه برای کامبوزیا پرتوی، بهترین بازیگر نقش اول مرد برای محسن تنابنده، بهترین صدابرداری برای پرویز آبنار و جایزه ویژه هیئت داوران برای علیرضا داوودنژاد، همگی لایق تندیس بلوری بودند. این در حالی بود که فیلم در بخشهای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین تدوین، بهترین صداگذاری و بهترین موسیقی متن کاندید کسب سیمرغ بلورین شد اما به آن نرسید.
فیلم داستان یک دختر شهرستانی را روایت میکند که به تهران آمده است و سعی میکند که با یک خودروی فراری عکس یادگاری بگیرد. اما این کار او، برایش گران تمام میشود.
5- تابستان داغ
تابستان داغ فیلمی به کارگردانی ابراهیم ایرجزاد است و تهیهکنندگی آن را جواد نوروزبیگی بر عهده داشته است. نویسندگی این اثر را پیام کرمی انجام داده است. از بازیگران فیلم تابستان داغ میتوان به پریناز ایزدیار، علی مصفا، مینا ساداتی و صابر ابر اشاره کرد. تابستان داغ توانست در سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر در 13 بحش کاندید دریافت سیمرغ بلورین شود که این در نوع خودش در سال 1395 یک رکورد محسوب میشد. تابستان داغ برای کسب جایزه بهترین کارگردانی، بهترین فیلم، بهترین فیلمنامه، بهترین فیلمبرداری، بهترین تدوین، بهترین موسیقی متن، بهترین صداگذاری، بهترین صدابرداری، بهترین طراحی صحنه و لباس و بهترین طراحی صحنه کاندید کسب سیمرغ بلورین شد اما تنها توانست سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری و بهترین تدوین را از آن خود کند. پریناز ایزدیار برای بهترین بازیگر نقش اول زن، علی مصفا برای بهترین بازیگر نقش اول مرد، مینا ساداتی برای بهترین بازیگر نقش مکمل زن کاندید کسب جایزه شدند که در این راه ناکام ماندند.
فیلم داستان نسرین را تعریف میکند که هنگام طلاق نمیتواند دختر شش سالهاش را از شوهرش بگیرد. برای همین زندگی خود را جمع میکند و بدون اطلاع همسرش به گوشهای از شهر پناه میبرد.
5 فیلم ایرانی جدید برتر در سال 1396
در سال 1396، باز هم محمدحسین مهدویان با فیلمی پا به عرصه میدان گذاشت. اما این بار در قالب یک فیلم اجتماعی عاشقانه به نام لاتاری که به پدیده قاچاق انسان در کشورهای عربی میپردازد. لاتاری به اندازه باقی کارهای مهدویان درخشان نبود اما با این حال و به خاطر داستان به شدت جذابش، توانست در جشنواره فیلم فجر، پرمخاطبترین فیلم شود و پس از اکران عمومی در اسفندماه همان سال به چهارمین فیلم جدی پرفروش تاریخ سینمای ایران تبدیل شود. سال 1396 سالی ایدهآل برای سینمای ارزشی و انقلابی بود. در این سال ابراهیم حاتمیکیا با فیلم ارزشی دیگری به نام «به وقت شام» به سینما بازگشت و بهرام توکلی نیز فیلم تنگه ابوقریب را ساخت. فیلم های جنگی ایرانی که در نوع خودشان، جزو خوشساختترین آثار سینمای ایران هستند.
1- تنگه ابوقریب
تنگه ابوقریب فیلمی با نویسندگی و کارگردانی بهرام توکلی است که تهیهکنندگی آن را سعید ملکان بر عهده داشته است. از بازیگران این فیلم میتوان به جواد عزتی، حمیدرضا آذرنگ، امیر جدیدی، علی سلیمانی، مهدی پاکدل و مهدی قربانی اشاره کرد. در سی و ششمین جشنواره فیلم فجر، تنگه ابوقریب توانست سیمرغ بلورین بهترین فیلم را به دست بیاورد و از نگاه تماشاگران به عنوان دومین فیلم جشنواره انتخاب بشود. بهرام توکلی برای کارگردانی، امیر جدیدی برای بهترین بازیگر نقش اول مرد، سعید ملکان برای بهترین چهرهپردازی و محسن روزبهانی برای بهترین جلوههای ویژه میدانِی، توانستند در این جشنواره برنده سیمرغ بلورین بشوند.
داستان فیلم، براساس واقعیت روایت میشود. این فیلم دفاع گردان عمار یاسر لشکر 27 محمد رسولالله را در برابر لشکرکشی عراق برای عبور از تنگه ابوقریب و جانفشانی سربازان ایرانی را به تصویر میکشد.
2- به وقت شام
به وقت شام فیلمی به نویسندگی و کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا است که تهیهکنندگی آن را محمد خزاعی انجام داده است. از ستارگان این فیلم میتوان به بابک حمیدیان، هادی حجازیفر، ژاله کاظمی و لاله مرزبان اشاره کرد. به وقت شام در سال 1396 فیلمبرداری آن آغاز شد و در حدود سه ماه، به پایان رسید. موسسه اوج ساخت این فیلم را تامین میکرد و چیزی حدود 8 میلیارد تومان برای ساخت آن هزینه شد. فیلم در سی و ششمین جشنواره فیلم فجر توانست جوایز سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی برای حاتمیکیا، بهترین موسیقی متن برای کارن همایونفر و بهترین صداگذاری برای علیرضا علویان به ارمغان بیاورد. همچنین به وقت شام در راه کسب جایزه بهترین فیلم این جشنواره نتوانست موفق باشد و قافیه را به تنگه ابوقریب باخت.
یونس و علی پدر و پسری هستند که خلبانی میکنند. آنها وظیفه دارند که محمولهای را از تدمر به دمشق ببرد. آنها باید به مردم تحت ظلم داعش کمک کنند اما در مسیر رسیدن به هدفشان، مشکلات زیادی در انتظارشان خواهد بود.
3- بمب؛ یک عاشقانه
فیلم بمب یک عاشقانه، فیلمی به نویسندگی و کارگردانی پیمان معادی بر اساس طرحی از مانی حقیقی است. تهیه آن بر عهده خود معادی و احسان رسولاف بوده است. از بازیگران این فیلم میتوان به لیلا حاتمی، پیمان معادی، سیامک انصاری، حبیب رضایی، سیامک صفری و بهادر ملکی اشاره کرد. فیلمنامه این فیلم در سال 2014 توانسته بود که در جشنواره آسیا اقیانوسیه استرالیا، برنده بهترین فیلمنامه شود. همچنین ساخت موسیقی این فیلم با النی کارایندرو بوده است که او را عاشقان سینما با همکاریهای متعددش با تئو آنگلوپولوس میشناسند. بمب یک عاشقانه توانست سیمرغ بلورین جایزه ویژه هیئت داوران و بهترین طراحی لباس را از جشنواره فیلم فجر بگیرد.
داستان فیلم در دوران جنگ ایران و عراق اتفاق میافتد. در اوج بمببارانهای تهران، در حالی که ترس بر روی شهر سایه افکنده است. اما عشق و دلدادگی، این حرفها را نمیشناسد و کورسوی امیدی را برای ساکنین این شهر باز روشن میکند.
4- مغزهای کوچک زنگزده
مغزهای کوچک زنگ زده فیلمی با نویسندگی و کارگردانی هومن سیدی است که تهیهکنندگی آن را سعید سعدی بر عهده داشته است. از بازیگران این فیلم میتوان به نوید محمدزاده، فرهاد اصلانی، نازنین بیاتی، فرید سجادی حسینی و نوید پورفرج اشاره کرد. نکته جالب توجه در مورد مغزهای کوچک زنگزده انتخاب بعضی از بازیگران از 15 هزار ویدیوی ارسالی برای فراخوان تیم سازنده است. مغزهای کوچک زنگ زده کاندیدای دریافت یازده جایزه از جشنواره فیلم فجر شد که در نهایت توانست چهار جایزه از جمله بهترین فیلم از نگاه تماشاگران، بهترین فیلم از نگاه هنر و تجربه، بهترین فیلمنامه و بهترین صداگذاری را کسب کند و به خاطرشان سیمرغ بلورین را دریافت کند. نوید محمدزاده برای بهترین بازیگر نقش اول مرد، هومن سیدی برای بهترین کارگردانی و بهترین فیلم و فرهاد اصلانی و نوید پورفرج برای بهترین بازیگر نقش مکمل مرد کاندید دریافت سیمرغ بلورین شدند اما ناکام ماندند. پس از اکران عمومی در مهرماه سال 1397، این فیلم توانست حدود 12 میلیارد و 765 میلیون تومان در گیشه بفروشد.
مغزهای کوچک زنگ زده داستان حلبیآبادیای نزدیک زندان قزلحصار را روایت میکند که در آن فقرا و معتادهایی زندگی میکنند که راهی برای بهبود شرایط خود پیدا نکردهاند و به سمت مواد مخدر کشیده میشوند. کودکان در این حلبیآباد، محکوم به ادامه مسیر شوم والدینشان هستند. در این میان، داستان خانوادهای روایت میشود که با مرگ مادر، از هم میپاشد.
5- دارکوب
دارکوب فیلمی به کارگردانی بهروز شعیبی و تهیهکنندگی سید محمود رضوی است که نویسندگی آن را حسین ترابنژاد و آزیتا ایرایی انجام دادهاند. از بازیگران این اثر میتوان به مهناز افشار، سارا بهرامی، هادی حجازیفر، نگار عابدی، امین حیایی و جمشید هاشمپور اشاره کرد. این فیلم نامزد ده جایزه سیمرغ بلورین سی و ششمین جشنواره فیلم فجر شد که تنها توانست 2 سیمرغ را ببرد. سارا بهرامی برای بهترین بازیگر نقش اول زن و جمشید هاشمپور برای بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برنده سیمرغ بلورین شدند. در حالی که دارکوب در کسب جوایز بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین تدوین، بهترین بازیگر نقش اول زن، بهترین بازیگر نقش مکمل زن، بهترین موسیقی متن، بهترین طراحی صحنه و بهترین چهرهپردازی ناکام ماند.
دارکوب داستانی اجتماعی را در مورد روابط انسانی و اعتیاد روایت میکند. زنی معتاد که همسرش او را رها کرده، متوجه میشود که دخترش نمرده است. دختر او زنده است و به او دروغ گفته میشده. در همین حین تلاش او برای بازپسگیری فرزندش، مشکلاتی را برای همسر سابق او به وجود میآورد.
5 فیلم ایرانی جدید برتر در سال 1397
در فهرست فیلم ایرانی 97 خبری از فیلم طنز نبود. اما فیلمهایی بر اساس داستانهای واقعی و وقایع تاریخی ساخته شد. نرگس آبیار با فیلم «شبی که ماه کامل شد» خودی نشان داد و محمدحسین مهدویان، سلسله ساخت هرساله فیلمهای قدرتمندش را با قسمت دوم فیلم ماجرای نیمروز ادامه داد. سعید روستایی با یک فیلم اجتماعی پلیسی، یعنی «متری شیش و نیم» توانست مخاطبان را از هنر خود راضی نگه دارد و در نهایت بهرام توکلی فیلم زندگینامهای غلامرضا تختی را برای پرده بزرگ سینما آماده کرد. فیلم ایرانی جدید رحمان 1400 و فیلم ایرانی جدید مطرب نیز در این سال ساخته شدند و به پرفروشترین فیلمهای تاریخ سینما بدل شدند. اما قراردادن این فیلمها در بین بهترین فیلمهای سال، به آثار دیگری که ارزش بیشتری از نظر سینمایی داشتند، کملطفی است.
1- شبی که ماه کامل شد
شبی که ماه کامل شد فیلمی به نویسندگی و کارگردانی نرگس آبیار است که تهیهکنندگی آن را محمدحسین قاسمی برعهده داشته است. از ستارگان این فیلم میتوان به هوتن شکیبا، الناز شاکردوست، فرشته صدرعرفایی و پدرام شریفی اشاره کرد. فیلم در سال 1397 آماده شد و برای اولین بار در جشنواره فجر به نمایش در آمد. اما تماشاچیانی که نتوانسته بودند خود را به جشنواره برسانند، باید تا نیمه خرداد سال 1398 برای تماشای آن در اکران عمومی صبر میکردند. شبی که ماه کامل شد توانست بیش از نوزده میلیارد تومان در گیشه بفروشد. «شبی که ماه کامل شد» در چهارده بخش مختلف در جشنواره فیلم فجر کاندید کسب سیمرغ بلورین شد که توانست سیمرغ بهترین فیلم، بهترین کارگردانی برای نرگس آبیار، بهترین بازیگر نقش اول زن برای الناز شاکردوست، بهترین بازیگر نقش اول مرد برای هوتن شکیبا، بهترین بازیگر نقش مکمل زن برای فرشته صدرعرفایی و بهترین چهرهپردازی را از آن خود کند. شبی که ماه کامل شد پس از فیلم متری شیش و نیم دومین فیلم پرفروش غیرکمدی تاریخ سینمای ایران است.
داستان فیلم شبی که ماه کامل شد، داستان دختر جوانی از جنوب شهر تهران است که عاشق پسری شهرستانی میشود. فیلم زندگی عبدالمالک و عبدالحمید ریگی و همسر عبدالحمید، فائزه منصوری را روایت میکند. البته برخلاف چیزی که فیلم ادعا کرده، تفاوتهای بسیاری بین چیزی که فیلم نشان میدهد و واقعیتی است که شاهدان وقایع روایت میکنند. اما شبی که ماه کامل شد، فیلم بسیار خوبی است.
2- ماجرای نیمروز : رد خون
فیلم « ماجرای نیمروز : رد خون » فیلمی به کارگردانی محمدحسین مهدویان است که سید محمود رضوی تهیهکنندگی آن را بر عهده داشته است. حسین ترابنژاد و ابراهیم امینی نیز داستانی را نوشتهاند که در ادامه قسمت پیشین روایت میشود. جواد عزتی، بهنوش طباطبایی، هادی حجازیفر، محسن کیایی، مهدی زمینپراز، هستی مهدوی و حسین مهری از بازیگران این فیلم هستند. ماجرای نیمروز 2 برای اولین بار در جشنواره فیلم فجر سال 1397 بر روی پرده رفت تا در نهایت در مهرماه 1398 به صورت عمومی اکران شود و بتواند 6 میلیارد و 200 میلیون تومان در گیشه بفروشد. رد خون در 12 بخش، کاندید دریافت سیمرغ بلورین شد که در بخشهای بهترین صداگذاری، بهترین طراحی لباس و بهترین جلوههای ویژه میدانی، جایزه را برد اما در بخش بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش اول زن برای بهنوش طباطبایی و بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای جواد عزتی نتوانست به موفقیت برسد.
ماجرای نیمروز : رد خون پس از جنگ ایران و عراق، سال 1367 و عمیلات مرصاد را روایت میکند. نیروهای امنیتی ایرانی متوجه حضور نیروهای مجاهدین خلق در خاک ایران برای دستزدن به عملیات تروریستی میشوند. در همین حال تصمیم میگیرند که دو نفر را به عراق بفرستند که پیش از شروع عملیات، فرمانده بعثی آن را ترور کنند. اما اتفاقات طور دیگری رقم میخورد.
3- سرخپوست
فیلم ایرانی جدید سرخپوست فیلمی به کارگردانی و نویسندگی نیما جاویدی است. تهیهکنندگی این اثر را مجید مطلبی بر عهده داشته. از بازیگران این اثر میتوان به نوید محمدزاده، پریناز ایزدیار، آتیلا پسیانی، ستاره پسیانی، حبیب رضایی و مانی حقیقی اشاره کرد. سرخپوست هم مثل باقی آثار مطرح سینمای ایران، اولین نمایشش را در جشنواره فیلم فجر داشت و باید تا اکران عمومی تا خرداد 1398 صبر میکرد. این فیلم در گیشه حدود 15 میلیارد تومان فروش داشته است و از این حیث جزو پرفروشترین فیلمهای جدی تاریخ سینمای کشورمان است. فیلم سرخپوست توانست در هفت رشته کاندیدای سیمرغ بلورین شود که از این رشتهها میتوان به بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین فیلم از نگاه تماشاگران، بهترین بازیگر نقش اول مرد برای نوید محمدزاده و بهترین فیلمنامه را نام برد. اما در راه کسب همه این جوایز شکست خورد. اما نیما جاویدی توانست سیمرغ بلورین جایزه ویژه هیئت داوران را کسب کند.
سرگرد نعمت جاهد، رییس زندانی در اواخر دهه چهل شمسی است که باید زندانش را به دلیل مجاورت با یک فرودگاه تازهتاسیس تخلیه کند. اما اتفاقی میافتد که داستان فیلم را شکل میدهد.
4- متری شیش و نیم
سعید روستایی بار دیگر با تیم بازیگری مشابه کار قبلیاش، ابد و یک روز، به سینما بازگشت و توانست دست پر ظاهر شود. کارگردانی و نویسندگی متری شیش و نیم بر عهده خود روستایی بوده. این در حالی است که سیدجمال ساداتیان تهیهکنندگی این اثر را بر عهده داشته است. از بازیگران مطرح این فیلم جدید ایرانی میتوان به نوید محمدزاده، پیمان معادی، پریناز ایزدیار و فرهاد اصلانی اشاره کرد. فیلم برای اولین بار در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر به نمایش گذاشته شد که همین موضوع برایش سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را به ارمغان آورد. این دومین همکاری روستایی با ایزدیار، معادی و محمدزاده بود. از دیگر جوایز ارزشمندی که این فیلم به دست آورده، میتوان به سیمرغ بلورین بهترین تدوین و بهترین صدابرداری اشاره کرد. اما روستایی در کسب جایزه بهترین کارگردانی و بهترین فیلم، محمدزاده در کسب جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل مرد و معادی در کسب جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد ناکام باقی ماندند. فیلم در 25 اسفند سال 1397 به صورت عمومی اکران شد و توانست حدود 27 میلیارد و 700 میلیون تومان بفروشد.
فیلم داستان پلیسی به نام صمد را با نقشآفرینی پیمان معادی تعریف میکند که تمام هم و غمش، تلاش برای دستگیری یک فروشنده بزرگ شیشه در تهران به نام ناصر خاکزاد با بازی نوید محمدزاده است.
5- قصر شیرین
قصر شیرین فیلمی با کارگردانی و تهیهکنندگی رضا میرکریمی است. نویسندگی این اثر را محسن قرایی و محمد داوودی بر عهده داشتهاند. از بازیگران فیلم ایرانی قصر شیرین میتوان به حامد بهداد، ژیلا شاهی، یونا تدین و نیوشا علیپور اشاره کرد. فیلم در 12 بهمن 1397 در جشنواره فیلم فجر، 17 ژوئن در جشنواره شانگهای و در نهایت 2 مرداد 1398 به صورت عمومی اکران شد. حاصل این اکران عمومی در نهایت چیزی حدود 3 میلیارد و 400 میلیون تومان فروش در گیشه بود. در جشنواره فیلم فجر، قصر شیرین توانست جایزه سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه و بهترین موسیقی متن را به دست بیاورد. حامد بهداد برای بهترین بازیگر نقش اول مرد کاندید شد که نتوانست جایزه را به دست بیاورد. رضا میرکریمی نیز در کسب سیمرغ بلورین بهترین فیلم و بهترین کارگردانی نیز ناکام ماند. اما در بیست و دومین دوره جشنواره فیلم شانگهای، قصر شیرین جوایز بهترین فیلم، بهترین کارگردانی و بهترین بازیگر مرد را از آن خود کرد.
خلیل مرادی در طی تصادفی خانوادهای را به قتل میرساند اما این تصادف در دادگاه غیرعمد تلقی میشود و او پس از گذراندن دوران زندانش، آزاد میشود. داستان او پس از آزادی روایت میشود.
بهترین فیلم های ایرانی 98 که اکران شدهاند
با وجود آن که هنوز بسیاری از بهتربن فیلمهای ایرانی 98 آماده نشدهاند و برای سال آینده باید منتظرشان باشیم، بر روی پرده نرفتهاند، اما اکنون فیلمهایی در گیشه حضور دارند که میتوانید آنها را تماشا کنید.
1- قسم
قسم فیلم جدید ایرانی به کارگردانی و نویسندگی محسن تنابنده است که الهام غفوری و خلیل شعبانی وظیفه تهیهکنندگی آن را بر عهده داشتهاند. از بازیگران مطرح این فیلم میتوان به مهناز افشار، سعید آقاهانی، حسن پورشیرازی و مهران احمدی اشاره کرد. قسم در شش بخش در جشنواره فیلم فجر کاندید دریافت سیمرغ بلورین شد اما نتوانست به هیچکدام این جوایز دست یابد.
فیلم داستان قتل زنی به نام رضوان است که خانواده و اقوام او به دنبال ثابت کردن قاتل بودن شوهر وی در دادگاه هستند.
2- غلامرضا تختی
غلامرضا تختی فیلمی زندگینامهای در مورد کشتیگیر معروف ایرانی، غلامرضا تختی است که بهرام توکلی در کنار سعید ملکان، وظیفه کارگردانی، نویسندگی و تهیه آن را بر عهده داشتهاند. از بازیگران این فیلم میتوان به ماهور الوند، حمیدرضا آذرنگ، فرهاد آئیش، بهنوش طباطبایی، آتیلا پسیانی و ستاره پسیانی اشاره کرد. تختی در ده بخش کاندید دریافت سیمرغ بلورین از جشنواره فیلم فجر 1397 شد که توانست در نهایت دو سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری و بهترین طراحی صحنه را از آن خود کند.
تختی با تنظیم وصیتنامه او و خودکشیش آغاز میشود و سپس با برگشتن به عقب و دوران کودکی او، زندگیاش به بیننده نشان میدهد. علیرغم هزینه 8 میلیارد و 500 میلیون تومانی، فیلم در گیشه چندان موفق ظاهر نشد و تنها حدود 1 میلیارد و 900 میلیون تومان فروش داشت.
3- مسخرهباز
مسخره باز فیلمی به کارگردانی و نویسندگی همایون غنیزاده است که علی مصفا تهیهکنندگی آن را بر عهده داشته. از بازیگران این فیلم میتوان به صابر ابر، علی نصیریان، بابک حمیدیان، رضا کیانیان و هدیه تهرانی اشاره کرد. مسخرهباز نیز در جشنواره فیلم فجر سال 1397 حضور داشت و توانست چهار سیمرغ بلورین بخشهای بهترین فیلم اول، بهترین فیلم هنر و تجربه، بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای علی نصیریان و بهترین جلوههای ویژه بصری را برای جواد مطوری از آن خود کند. همچنین در جشنواره بینالمللی فیلم ورشو، مسخره باز جایزه ویژه هیئت داوران برای بهترین فیلمنامه را به دست آورد.
مسخره باز داستان جوانی به نام دانش است که در یک سلمانی کار میکند. او شیفته بازیگری است و بازیگر مورد علاقهاش، هما است.
4- آشغالهای دوستداشتنی
فیلم آشغال های دوست داشتنی ، زمان زیادی را برای اکرانش منتظر ماند. این فیلم نهایتا پس از هفت سال توقیف، در اواخر سال 1397 اکران شد و مورد استقبال عموم قرار گرفت. تهیهکنندگی، نویسندگی و کارگردانی فیلم را محسن امیریوسفی انجام داده است و از بازیگران این فیلم میتوان به شیرین یزدانبخش، حبیب رضایی، هدیه تهرانی، نگار جواهریان، اکبر عبدی، صابر ابر و شهاب حسینی اشاره کرد. در بیست و یکمین جشن سینمای ایران، امیریوسفی توانست جایزه بهترین فیلمنامه را از آن خود کند.
فیلم داستان شلوغیهای پس از انتخابات سال 1388 را روایت میکند. عدهای جوان از ترس نیروهای امنیتی به خانه این پیرزن پناه میبرند. اما وقتی که از خانه خارج میشوند، متوجه علامتی روی دیوار خانه او میشوند. به پیرزن هشدار میدهند که احتمالا نیروهای امنیتی خانه او را خواهند گشت. پس بهتر است که اگر چیز ناامنی دارد که ممکن است برایش دردسر درست کنند، از شرش خلاص شود.
5- خانه پدری
خانه پدری فیلمی به کارگردانی، تهیهکنندگی و نویسندگی کیانوش عیاری محصول سال 1389 است. مهدی هاشمی، شهاب حسینی، مهران رجبی، نازنین فراهانی، ناصر هاشمی و مینا ساداتی از بازیگران این فیلم هستند. خانه پدری یکی دیگر از فیلمهایی است که در گذشته ساخته شده بود و تا کنون مجوز انتشار را نداشت. فیلم در سال 1393 به صورت خصوصی اکران شد و قرار بود که کمی بعدتر به صورت عمومی نیز اکران شود. اما اکران عمومی این فیلم به دلایل توقیف تا اول آبان سال 1398 باید صبر میکرد. حتی پس از اکران عمومی نیز دوباره این فیلم توقیف شد تا این که در 22 آبان 1398 برای مدت محدودی و برای سومین بار اکران شود.
فیلم داستان اتفاقات یک خانه قدیمی را از سال 1308 تا سال 1379 روایت میکند. خانه پدری در چند اپیزود و بخش ساخته شده است و در هر بخش به نسل جدیدی از اعضای خانوادهای میپردازد که در این خانه زندگی میکنند.
نتیجه گیری بهترین فیلم جدید ایرانی در دهه نود
لیست بالا با توجه به این موضوع تهیه شده بود که هنوز فیلم های ایرانی جدید سال 1398 برای اولین اکرانشان آماده نشدهاند و هنوز بر روی پرده نرفتهاند. به همین دلیل، بهترین فیلمهایی که در سال گذشته یا سالهای قبلتر ساخته شده بودند و جایی در بهترین فیلمهای سالهای قبل نداشتند ولی در سال 1398 اکران شدند را لیست کردیم.
سینمای ایران روز به روز به پیشرفت خود ادامه میدهد. باید منتظر باشیم که فیلمهای خوبی در ادامه سال جاری و حتی سال بعد منتشر شوند. نظر شما در مورد این لیست چیست؟ آیا هیچ فیلمی بوده که شما منتظر حضورش در این لیست بوده باشید اما خبری از آن نبوده باشد؟ منتظر پخش و اکران کدام فیلم ایرانی جدید هستید؟
منبع: Salamcinama