ژانویه برای اهالی فیلم و سینما میتواند ماه کسلکنندهای باشد. اغلب سالها این ماه زمانی است که افراد سعی میکنند پیش از مراسم اسکار فیلمهایی را که نامزد جایزه شدهاند ببینند و موردی را از قلم نیاندازند. حالا اگر شما از قبل این فیلم ها را دیده باشید، ماه کسالتباری در پیش دارید. البته گاهی در همین بین سروکله فیلمی پیدا میشود که نه تنها سرگرمکننده است؛ بلکه واقعا هم خوشساخت است. امسال فیلم اتاق فرار ( Escape Room ) همان فیلم است!
حتما شما هم با اتاقهای فرار که به تازگی فراگیر و محبوب شدهاند آشنا هستید. این یک بازی گروهی و جذاب است که در آن با دوستانتان در یک اتاق حبس میشوید و باید در زمان مشخصی با استفاده از علایم و نشانههای پنهان در اتاق، راهی به بیرون پیدا کنید. این ایده به قدری جذاب بوده که به سرعت جای خود را در فیلم های ژانر وحشت باز کرده است. فیلم سینمایی Escape Room به خوبی از این ایده استفاده کرده و میتواند حتی مخاطب سختپسند را هم راضی نگه دارد.
داستان فیلم اتاق فرار
(این مقاله تا حدودی داستان فیلم را لو میدهد.)
فیلم سینمایی اتاق فرار در حالی آغاز میشود که شش فرد مختلف توسط پازلهای عجیبی که به خانهشان ارسال شده، به بازی دعوت میشوند. به آنها گفته شده که قرار است در یک اتاق فرار ویژه و بسیار مهیج قرار بگیرند. و اگر بتوانند رمز درست را برای بیرون آمدن پیدا کنند برنده 10 هزار دلار میشوند. خب، به نظر برنامه مفرحی برای یک آخرهفته معمولی است!
همین که هر شش نفر به ساختمان بتنی که اتاق فرار در آن قرار دارد میرسند، بازی شروع میشود. البته برخلاف اتاق های فرار معمولی، آنچه در این اتاق اتفاق میافتد واقعی است و قهرمانان ما اگر نتوانند از آن بیرون بیایند، خواهند مرد!
تفاوت دیگر فیلم اتاق فرار با مدل واقعی این است که افراد باید مسیر خروج را از بیش از یک اتاق پیدا کنند. هرچند ماجراهای گسترده و مختلفی در این فیلم روایت میشود، اما برجستهترین امتیاز آن همین اتاقهاست.
در اولین مرحله آن شش نفر به یک اتاق انتظار هدایت میشوند. همین که آنها دستگیرهای را میچرخانند که تصور میکنند در را باز میکند، اتاق تبدیل به یک کوره میشود. آنها باید پیش از آنکه بسوزند و خاکستر شوند از آن اتاق بیرون بروند. سپس وارد محوطهای برفی و طوفانی میشوند که رودخانه خروشان آن هر لحظه ممکن است آنها را ببلعد. مراحل بعدی شامل یک اتاق وارونه با کف (یا سقف!) در حال فرو ریختن، انبار چرک و متعفن یک بیمارستان متروکه و اتاقی شبیه نقاشیهای دوره ویکتوریاست که به آرامی افراد داخل خود را فشرده و خرد میکند.
معماهای روانشناسانه در فیلم اتاق فرار
فیلم سینمایی اتاق فرار بیشتر شبیه «بازی های گرسنگی» (فیلم عطش مبارزه) است تا «اره». البته شباهت زیادی هم به فیلم «مکعب» که در سال 1998 ساخته شده، دارد. نکته جالب در مورد فیلم Escape Room این است که با وجود خشونت، وحشت و تهدیدهای پیاپی، صحنههای خونریزی زیادی ندارد. در حقیقت، قهرمانها کمتر مجبور میشوند به خودشان صدمه بزنند؛ زیرا معماها اغلب روانشناسانهاند و به نوعی مربوط به گرهها و مشکلات سالهای گذشته قهرمانها هستند.
همینطور که بازیها پیش میروند هر کدام از شخصیتها بهتر متوجه میشوند موضوع چیزی فرای یک بازی ساده است. اتاقها انگار میدانند چه اتفاقات هولناک و فاجعهباری برای هر کدام از آنها رخ داده است.
در میان فریادها و نجواها و جملاتی مانند «باید یک کلید پیدا کنیم!»، «شمارهها! دنبال شمارهها بگرد!» و «چرا دارند این بلاها را سر ما میآورند؟» شاهد بازیهای تاثیرگذار و درخشانی از هنرپیشگان فیلم هستیم. خصوصا تایلر لابین که نقش مایک (یک پدر معمولی، عاشق ماهیگیری و شوخطبع) را برعهده دارد. همچنین دبورا آن ول در نقش آماندا، که یک کهنهسرباز ارتش است و از اختلال استرسی پس از آسیب روانی رنج میبرد. و تیلر راسل (ستاره فیلم Lost in Space) که در این فیلم نقش زوئی را به عهده دارد و مهارتهایی که در ریاضی دارد به کمک گروه میآید.
سخن پایانی پیش از آنکه تماشای فیلم اتاق فرار را آغاز کنید
تماشای کسانی که معماهایی به بزرگی یک اتاق را حل میکنند، بسیار سرگرمکننده است. مخصوصا زمانی که بحث مرگ و زندگی آنها در میان است. دیدن آماندا که بین زمین و سقف اتاقی تاب میخورد که در حال فرو ریختن است، یا زوئی که قطعات پازل را در ذهنش کنار هم میگذارد بسیار هیجانانگیز است.
هرچند به نظر میرسد پایان فیلم اتاق فرار ( Escape Room ) نسبت به کیفیت و هیجان طول فیلم ضعیف کار شده، اما همچنان دیدن این فیلم را توصیه میکنیم. فیلم سینمایی اتاق فرار شروع بسیار خوبی برای آثار ژانر وحشت سینما در سال 2019 است.
منبع: Thrillist