واقعیت مجازی یک از فناوریهای نوظهور است که طی چند سال گذشته توجه بازار مصرفکننده و همچنین شرکتی را به سوی خود جلب کرده است. غولهای دنیای فناوری مانند فیسبوک، مایکروسافت و اچتیسی سعی میکنند با ارائه محصولات اختصاصی در این حوزه به آن تسلط پیدا کنند. در این بین اشتیاق افراد برای خرید هدست VR زیاد شده است که قصد دارند غوطهور شدن در دنیای واقعیت مجازی را به بهترین شکل تجربه کنند.
ولی واقعا بهترین هدست های واقعیت مجازی چه دستگاههایی هستند؟ آیا بهعنوان یک کاربر عمیقترین تجربههای واقعیت مجازی و بهترین بازیها را میخواهید؟ یا فقط به دنبال یک هدست سبک و ساده هستید که استفاده از آن در اتاق نشیمن به نصب دستگاههای ردیابی و سنسورهای زیادی نیاز نداشته باشد؟
بهترین هدست VR در سال 2019
فانیبو قصد دارد در این مطلب بهترین هدست VR سال 2019 را به شما معرفی کند و به این منظور فهرستی از بهترین هدست های واقعیت مجازی برای شما آماده کرده است. همچنین قیمت هدست VR ذکر شده است تا با اطلاعات بهتری تصمیم به خرید بگیرید. بنابراین تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
1. آکیولس کوئست (Oculus Quest)
بهترین هدست واقعیت مجازی مستقل ارزان
مزایا:
- یک سیستم مستقل و بینیاز به اتصال به کامپیوتر به معنای نصب ساده و قیمت ارزانتر است.
- استفاده از یک سیستم بیسیم آزادی بیشتری به کاربر میدهد.
- از بهترین کنترلرهای واقعیت مجازی استفاده میکند.
- بازیهای عالی برای آن عرضه میشود.
معایب:
- بازیهای پیشرفته ممکن است با افت عملکرد روبرو شوند.
- کنترلرها به باتریهای قلمی (AA) نیاز دارند.
آکیولس کوئست یکی از جدیدترین و بهترین نمونههای هدست VR است که تا به حال آزمایش کردیم. از نظر راحتی استفاده، به سختی سایرین قادر به رقابت با جدیدترین محصول آکیولس هستند. این حقیقت که نیازی نیست گوشی خود را به این هدست وصل کنید، آن را به یک منبع برق ثابت بزنید یا به یک کامپیوتر شخصی گیمینگ متصل کنید، به دلایل زیادی یک امتیاز بزرگ برای این هدست به شمار میرود. علاوه بر این قیمت ارزانتر این هدست و آزادی بیشتر کاربر برای کاوش در دنیاهای مجازی در اتاق نشیمن، خود باعث میشود آن را در فهرست معرفی هدست VR منتخب 2019 قرار دهیم.
آکیولس کوئست از چیپست اسنپدراگون 835 کوآلکام استفاده میکند. بنابراین میتواند بازیهای سنگینی مانند Beat Saber و Superhot VR را اجرا کند، بازیهایی که آنها را در سیستمهای ارزانتر مانند Oculus Go به سختی بتوانید درست بازی کنید. (اگر اصلا بتوانید اجرا کنید).
از نظر کیفیت نمایشگر، کوئست یک نمایشگر اولد با دقت 1440 در 1600 برای هر چشم دارد که قابل مقایسه با دقت هدست گرانقیمتتر اچتیسی وایو پرو است. راحتی و ارزان بودن آکیولس کوئست باعث میشود بهترین هدست واقعیت مجازی باشد که میتوانید بخرید.
2. پلی استیشن ویآر (PlayStation VR – PSVR)
تجربه عالی واقعیت مجازی، مالکان کنسول PS4 برای خرید آن نیاز به فکر ندارند.
مزایا:
- بازیهای عالی برای آن وجود دارد.
- نصب ساده است.
- فیلمها در این هدست کیفیت عالی دارند.
- به سر گذاشتن آن حتی با وجود عینک ساده است.
- به نسبت آکیولس ریفت و اچتیسی وایو باارزشتر است.
معایب:
- برای خاموشی واحد پردازنده هدست باید آن را از برق بکشید.
- کنسول PS4 شدیدا به یک پورت یواسبی دیگر برای شارژ تمامی کنترلرها نیاز دارد.
- استفاده از PlayStation Camera هنوز پیچیده است.
اگر یک پلیاستیشن 4 دارید، به احتمال زیاد قصد خرید هدست واقعیت مجازی پلیاستیشن ویآر (PSVR) را داشتید. با آن که بدون شک این هدست به کنسول PS4 وصل میشود ولی برای راهاندازی آن به یک جفت کنترلر PlayStation Move و یک PlayStation Camera نیاز دارید. این هدست یک تجربه نسبتا ارزان واقعیت مجازی به ویژه در مقایسه با هدستهای آکیولس ریفت و اچتیسی وایو فراهم میکند.
استفاده از این هدست بسیار راحت است و حتی اگر عینک داشته باشید میتوانید آن را روی سر بگذارید. در نتیجه یکی دیگر از انتخابهای ما برای مجموعه هدست VR است. تجربه واقعیت مجازی توسط PSVR ممکن است به غوطهوری وایو نباشد و دقت 1920 در 1080 به معنای این است که جزئیات این نمایشگر در حد سایر نمایشگرهای واقعیت مجازی نیست. یک عیب کوچک دیگر آن واحد پردازنده اختصاصی است که منبع برق خود را دارد. علاوه بر این، PSVR به کابلهای زیادی نیاز دارد، آن قدر زیاد که نه تنها به هم ریختگی زیادی به همراه میآورد بلکه گاهی اوقات کنترل شارژ تمامی چیزها سخت میشود.
جدا از این موارد، PSVR به نسبت بعضی از برندهای ردهبالای واقعیت مجازی یک تجربه بسیار یکدست و بهتری از غوطهور شدن را فراهم میکند و بهترین هدست VR سونی است. همچنین اگر اخبار دنیای فناوری را دنبال کنید میدانید به زودی سونی PSV5 را عرضه میکند و شایعاتی مبنی بر نسل دوم هدستهای واقعیت مجازی این شرکت شنیده میشود اما با این حال PSVR هنوز یکی از بهترین هدست VR پلی استیشن به شمار میرود که آمار فروش آن طبق آخرین اطلاعات 4 میلیون دستگاه بوده است.
3. اچتیسی وایو پرو (HTC Vive Pro)
تجربه واقعیت مجازی با کیفیت ولی گرانقیمت
مزایا:
- راحت روی سر جا میگیرد.
- نمایشگر دقت بالایی دارد.
- از هدفونهای داخلی استفاده میکند.
- خبری از نشت نور نیست.
معایب:
- میدان دید میتوانست بهتر باشد.
- برای نصب هنوز باید کارهای زیادی کرد.
- قیمت بالا است و به یک سیستم پیشرفته نیاز دارد.
هدست واقعیت مجازی اچتیسی وایو پرو برای افرادی است که کاملا در واقعیت مجازی مخصوص مصرفکننده سرمایهگذاری کردهاند و بهترین بهترینها را میخواهند، حداقل تا زمانی که فروش HTC Vive Pro Eye شروع نشده است.
نمایشگر امولد وایو پرو با یک دقت عالی 2880 در 1600 (1440 در 1600 پیکسل برای هر چشم) کیفیت چشمگیری دارد و تعداد پیکسلها زیاد هستند، علاوه بر این به نسبت نسل قبلی یعنی اچتیسی وایو بهتر روی سر جا میگیرد، به عبارتی سطح غوطهوری که نصیبتان میشود غیرقابل مقایسه است.
معایب این هدست محدودیت فضا و طبیعتا هزینه است. اچتیسی وایو پرو یک تجربه ممتاز ارائه میدهد و بنابراین قیمت بالایی دارد. برای این که بتوانید از اچتیسی وایو پرو استفاده کنید به دو بیس استیشن نیاز دارید که در اتاق خود نصب کنید تا هدست بتواند دقیقا از طریق فضاهای مجازی حرکت را ردیابی کند. شرکت اچتیسی میگوید به حداقل فضای 2 در 1.5 متر نیاز دارید.
با آن که میتوانید توسط یک آداپتور بیسیم وایو خودتان را از اتصال سیمی خلاص کنید، ولی این آداپتور جداگانه فروخته میشود. همچنین به یک کامپیوتر کاملا قدرتمند نیاز دارید تا بازی های واقعیت مجازی را اجرا کند. بنابراین اگر سختافزار گیمینگ فعلی شما قدرت لازم را ندارد، هزینه خرید آن را باید با 799 یورو یعنی قیمت خود هدست، جمع کنید.
اگر قیمت برایتان مشکلی نباشد و برای یک فضای اختصاصی واقعیت مجازی یک اتاق با جای کافی دارید، اچتیسی وایو پرو سلاح انتخابی شما در دنیای واقعیت مجازی و یکی از بهترین هدست VR برای کامپیوتر است.
4. Oculus Go
تجربه واقعیت مجازی لذتبخش و ارزان برای خریداران دارای بودجه کم.
مزایا:
- نرخ تازهسازی تصویر و دقت رزولوشن قابل قبول دارد.
- ردیابی دقیق حس میشود.
- نرمافزار به اندازه کافی برای استفاده وجود دارد.
- در جعبه فروش کنترلرهای حرکتی قرار داده شده است.
معایب:
- عمر باتری میتوانست بهتر باشد.
- اپلیکیشن هدست بهترین نیست.
حتی با وجود آکیولس کوئست کاربرپسند که بهزودی به بازار میآید، اگر یک تجربه واقعیت مجازی ارزان و مستقل میخواهید محصول دیگر شرکت آکیولس یعنی Oculus Go گزینه خوبی است.
با پرداخت تنها 199 یورو یک سیستم کامل بدون نیاز به اتصال به یک کامپیوتر اختصاصی گیمینگ به همراه یک جفت کنترلر حرکتی به دست میآورید. در مقایسه با بعضی از گزینهها که باید در حدود 300 تا 500 یورو هزینه کنید و همچنین یک کنسول بازی یا کامپیوتر شخصی داشته باشید، Oculus Go بابت پولی که میپردازید ارزش واقعا عالی دارد.
البته چند عیب دیده میشود. با آن که Oculus Go بسیار ارزان و نصب آن ساده است، چون کنترلر حرکتی یا یک قطعه سختافزار خارجی که پردازش را انجام دهد ندارید، این هدست تنها میتواند حرکت چرخشی را ردیابی کند. یعنی این هدست اگر سر خود را به سمت چپ، راست، بالا یا پایین بچرخانید این حرکات را متوجه میشود ولی نمیتواند تشخیص دهد که بدن خود را به سمت عقب، جلو یا طرفین حرکت دادید. بنابراین حس غوطهوری که به دست میآورید آن قدر خوب نیست.
از طرفی وصل نبودن هدست به یک منبع برق به معنای استفاده از باتری داخلی با حداکثر عمر 2.5 ساعت است. چنین زمانی برای تجربههای کوتاه کافی است ولی به این معنا است که نمیتوانید با این هدست از یک تجربه طولانی بازی لذت ببرید.
5. اچتیسی وایو (HTC Vive)
الگوی هدستهای واقعیت مجازی هنوز یک تجربه قابل قبول عرضه میکند.
مزایا:
- تجربه غوطهوری واقعیت مجازی عالی و بدون حرکت
- کنترلرهای با عمر باتری خوب
- مجموعه خوبی از بازیها در دسترس کاربر قرار دارد.
معایب:
- نصب آن سخت است.
- نرمافزار پر از باگ است.
- گرانقیمت و به فضای زیادی نیاز دارد.
شرکت آکیولس ممکن است شروع درخشانی در رقابت واقعیت مجازی داشته باشد ولی این هدست اچتیسی وایو بود که واقعا دستی به سر و روی این تجربه کشید. نسل ابتدای اچتیسی وایو از قیمت اولیه 799 یورو آن حالا به 499 یورو کاهش پیدا کرده است ولی همچنان یک تجربه یکدست و روان ارائه میدهد که قابل قیاس با دیگر عناوین فهرست بهترین هدست VR است.
سال 2016 یعنی تاریخ عرضه این هدست، اچتیسی وایو تنها محصول دارای کنترلهای حرکتی و فضای قابل تشخیص 4 در 3 متر بود. گرچه شرکتهایی مانند آکیولس از آن زمان پیشرفت زیادی کردند ولی وایو برای کاربران جدی واقعیت مجازی یک گزینه برتر باقی ماند.
در بخش سختافزار یک نمایشگر امولد با دقت 1080 در 1200 پیکسل (مجموعا 2160 در 1200 پیکسل)، دو بیس استیشن برای ردیابی موقعیت و دو کنترلر بیسیم را خواهید داشت که تمامی آنها یک تجربه واقعیت مجازی غوطهوری عالی و بسیار روان فراهم میکنند، با وجود این که براساس استانداردهای امروزی دقت نمایشگر نسبتا پایین است. در بخش نرمافزاری واقعا شگفتزده میشوید. وایو به پلتفرم SteamVR دسترسی دارد که یکی از بهترین پلتفرمهای بازی موجود در بازار است و اچتیسی همچنین سرویس آبونمان گیمینگ واقعیت مجازی خود به اسم Viveport را راهاندازی کرده است.
تنها عیب ماجرا این است که وایو مانند محصول آکیولس به سختافزار کامپیوتری پیشرفته و یک فرآیند نصب نسبتا پیچیده نیاز دارد. برای استفاده از اچتیسی وایو باید فضایی وسیع داشته باشید و البته هزینه بالای یک کامپیوتر گیمینگ را فراموش نکنید. علاوه بر این، با توجه به این که اچتیسی وایو به خوبی اچتیسی وایو پرو نیست، قیمت آن هنوز برای یک محصول مربوط به دو سال قبل، بالا است.
6. آکیولس ریفت (Oculus Rift)
هدست اولیه مصرفکننده که سن خود را نشان میدهد.
مزایا:
- تجربه عالی
- سبک و محکم
- نصب ساده
معایب:
- تصاویر میتوانستند شارپتر باشند.
- بیماری واقعیت مجازی (VR sickness) با بعضی از بازیها یک مشکل است.
- در جعبه فروش کنترلهای حرکتی قرار ندارد.
آکیولس ریفت محصولی است که دنیای هدستهای واقعیت مجازی را شروع کرد. در واقع شرکت فیسبوک موج هیجان استفاده از واقعیت مجازی در بازار مصرفکننده را در سال 2016 با عرضه یکی از بهترین هدست VR ها یعنی آکیولس ریفت شروع کرد. مدل تحت بررسی ما مخصوص مصرفکننده است (یعنی مدلهای اولیهای که برای توسعهدهندگان بود نیست.) و با آن که در سال 2019 قرار داریم و این هدست چند سالی پیر شده است ولی همچنان یک تجربه عالی واقعیت مجازی ارائه میدهد.
نمایشگر دقت 2160 در 1200 (1080 در 1200 در هر چشم) دارد که کمی به ویژه در مقایسه با وایو پرو و PSVR قدیمی به نظر میرسد. آکیولس کوئست نیز از نظر دقت بهتر از ریفت است. مانند اچتیسی وایو پرو، برای حداکثر استفاده از ریفت باید کمی بیشتر هزینه کنید. یعنی یک حسگر حرکتی سوم (تقریبا 60 تا 100 یورو) و یک جفت کنترلر حرکتی Oculus Touch (تقریبا 100 تا 150 یورو).
همچنین به یک کامپیوتر شخصی با مشخصات بالا نیاز دارید چون هیچکدام از کارهای پردازش داخل هدست آکیولس ریفت انجام نمیشود. بنابراین اگر به دنبال یک تجربه ارزان واقعیت مجازی هستید، آکیولس ریفت ممکن است مناسب شما نباشد، اما اگر یک کامپیوتر گیمینگ خوب دارید میتوانید با قیمت کمی این هدست را تهیه کنید.
7. لنوو میراژ سولو (Lenovo Mirage Solo)
یک هدست دیگر واقعیت مجازی مستقل که به نسبت Oculus Go پیشرفتهتر است.
مزایا:
- آزادی حرکت کامل (در یک فضای بسیار محدود)
- تصویر نسبتا شارپ و رنگی
- قابلیت مفید روشن و خاموش شدن خودکار
- نبود مشکلات واضح تاری حرکتی
- یک هدست واقعیت مجازی بدون کابل، همان چیزی که میخواستید.
معایب:
- تنها مناسب جلسات کوتاهتر غوطهوری در دنیای واقعیت مجازی است.
- ردیابی کنترلر ساده است.
- کتابخانه WorldSense گوگل جدید و بنابراین محتوای آن محدود است.
- لنزها مشکلاتی در رابطه با کیفیت تصویر دارند.
هدست لنوو میراژ سولو یک پیشنهاد جالب است. این هدست مانند Oculus Go یک هدست مستقل با نصب ساده است. از طرفی نسبت به Oculus Go پیشرفتهتر است و قابلیت ردیابی حرکت بهتری دارد. گرچه قیمت آن (399 یورو) تقریبا دو برابر قیمت Oculus Go است و حتی اگر کاربران برای استفاده از آن به یک کامپیوتر گیمینگ رده بالا یا هر گونه بیس استیشن نداشته باشند، قیمت یک عامل مهم برای تصمیمگیری است.
با آن که روی میراژ سولو هیچ گونه دوربین یا حسگرهای ثابتی که موقعیت کاربر را در یک فضای مکعبی ردیابی کند دیده نمیشود، اما این هدست آزادی حرکت برابر با یک مترمربع در اختیار کاربر میگذارد که اگر فراتر از این مرز مجازی پیش برود تصویر محو خواهد شد و هدست به کاربر هشدار میدهد برای برگشتن به بازی در محدوده مشخص شده باقی بماند.
همچنین، اکوسیستم WorldSense گوگل تقریبا 60 تجربه واقعیت مجازی عرضه میکند، در حالی که در فروشگاه Viveport اچتیسی این عدد به بیش از 600 میرسد. اگر به دنبال یک هدست واقعیت مجازی برای تجربههای کوتاه هستید و کمتر به بازی های واقعیت مجازی علاقه دارید، موارد بالا نباید تاثیر منفی روی تصمیم شما بگذارند.
8. لنوو اکسپلورر (Lenovo Explorer)
یک هدست واقعیت مجازی میانرده با قابلیتهای واقعیت ترکیبی ویندوز
مزایا:
- طراحی عالی
- فناوری ردیابی قابل قبول
- نصب ساده
معایب:
- هنوز پشتیبانی از SteamVR کار دارد.
- سربند هدست کمی سفت است.
هدست لنوو اکسپلورر 399 یورو قیمت دارد و باید یک انتخاب ساده برای بازی در دنیای واقعیت مجازی باشد. برای استفاده از این هدست باید آن را به یک کامپیوتر گیمینگ وصل کنید، ولی به لطف دوربینها و حسگرهای IME داخل هدست و کنترلرها، نیازی نیست تعدادی حسگر حرکتی را اطراف اتاق نشیمن خود قرار دهید.
هدست اکسپلورر واقعیت ترکیبی ویندوز را اجرا میکند. مانند لنوو میراژ سولو که قادر به استفاده از پلتفرم WorldSense گوگل است، واقعیت ترکیبی در حال حاضر یک پلتفرم هیجانبرانگیز است. از طرفی لنوو اکسپلورر به کاربر امتیاز دسترسی به SteamVR را میدهد، گرچه تجربه آن قابل مقایسه با اچتیسی وایو و اچتیسی وایو پرو نبود.
سخن آخر درباره بهترین هدست VR سال 2019
با توجه به افزایش گزینههای مربوط به بهترین هدست VR در بازار و پیشرفتهایی که در زمینه فناوری ردیابی چشم، رندرسازی پیشرفته و ردیابی سر و حرکت انجام شده است تا بیماری حرکت واقعیت مجازی از بین برود، بیشتر از قبل به واقعیت وجود یک هدست واقعیت مجازی در هر خانه نزدیک میشویم.
در تهیه فهرست بالا همه نوع هدستی را بررسی کردیم از گزینههای ارزان گرفته تا هدستهای گرانقیمتتر مستقل یا مبتنی بر استفاده از کامپیوتر. گرچه هنوز نمونههایی مانند بهترین هدست های VR سامسونگ بررسی نشدند که اگر تجربهای در استفاده از آن یا دستگاههای دیگر دارید آن را با ما و سایر خوانندگان در میان بگذارید. در پایان امیدواریم مطلب بالا به شما در خرید بهترین هدست VR کمک کند.
منبع: Trusted Reviews