وقتی حرف از تلفنهای هوشمند میشود، سونی را بهعنوان بازیکن بزرگ رقابت در این عرصه نمیشناسند. اما این موضوع به آن معنا نیست که شما میتوانید وقتی سونی یک پرچمدار جدید را به بازار معرفی میکند، آن را از رقابت حذف کنید. گوشی سونی اکسپریا وان طراحی جدیدی را بر اساس فلسفه جدید سونی معرفی میکند. جایی که تمرکز سونی روی نقاط قوت شرکت در ساخت صفحه نمایشها، یعنی به تصویر کشیدن نسبت طول به عرض بلندتر و جدید 4K OLED است.
نقاط قوت:
- صفحهنمایش شگفتانگیز
- دوربین سهگانه بینظیر
- باتری با طول عمر زیاد
- ضدآب بودن
نقاط ضعف:
- جای نامناسب سنسور اثر انگشت
- عدم وجود امکان شارژ بیسیم
- دیر باز شدن دوربین و سخت بودن سوییچ بین آنها
سختافزار، طراحی و مشخصات گوشی سونی اکسپریا وان
مدت زیادی از زمانی که من با یک گوشی سونی اکسپریا سپری کردم میگذرد. برای من نام سونی اکسپریا با درزبندهای زمختی که برای ضدآببودن است، گوشههای تیز ناراحتکننده و دوربینهای متوسط ناامیدکننده گره خورده است. اما گوشی سونی اکسپریا وان داستان کاملا متفاوتی دارد. هیچ چیز زمختی در طراحی اکسپریا وان دیده نمیشود. تمام جنبههای سختافزار آن فکرشده و بسیار لوکس طراحی شدهاند. وزن بسیار مناسبی دارد –زیاد سنگین یا سبک نیست– و شیشه انحنادار پشت آن کمتر حس جعبهمانندبودن نسلهای قبلی سونی اکسپریا را زنده میکند.
بهشخصه عاشق پوشش براق گوشی سونی اکسپریا وان نیستم. یا از اینکه خیلی زود به وسیله اثر انگشت پر از لکه میشود طرفداری نمیکنم. اما باید اذعان کنم که نسخه سیاهرنگی که به من داده شده بود، شفاف و براق بود و احساس یک چیز ارزشمند را به همراه داشت. غلاف نانو سیمکارت و کارت حافظه میکروی آن با یک جای ناخن برای در آوردنشان، در بالای گوشی قرار دارد تا دیگر برای عوض کردن سیمکارت نیاز به سوزن یا چیز نوک تیز نباشد.
تمام دکمههای گوشی سونی اکسپریا وان در سمت راست قاب گوشی قرار گرفته است. از بالا به پایین به ترتیب دو دکمه زیاد و کم کردن صدا، حسگر اثر انگشت، دکمه پاور (روشن و خاموش شدن) و یک دکمه شاتر دوربین دو زمانه وجود دارد. اگر دکمه پاور و حسگر اثر انگشت یکی بودند، خیلی خوب میشد. اما اینطور نیست و حسگر اثر انگشت دقیقا جایی است که من انگشت شستم را در آن نقطه قرار میدهم و استراحتش میدهم.
من هنوز فریفته حسگرهای اثر انگشت روی صفحه نمایش نشدهام. به همین دلیل از سونی سپاسگزارم که یک سنسور فیزیکی روی تلفن اکسپریا وان گذاشته است. اما اندازه و مکان آن، چندان خوب نیستند. حسگر اثر انگشت فقط برای استفاده انگشت شست دست راست شما خوب است. من انگشت اشاره و وسط دست چپم را برای گوشی تعریف کردم و هیچکدام از آنها به شکل قابل اطمینانی کار نمیکردند. این قضیه جایی برای من آزاردهندهتر میشود که بدانید من تلفنم را در جیب سمت چپم نگه میدارم.
در گوشی سونی اکسپریا وان هیچ جک 3.5 میلیمتری هدفونی وجود ندارد ولی شما دو بلندگو با همان تنظیماتی که اخیرا در گوشی های سامسونگ، اپل و شرکتهای دیگر دیدهایم خواهید داشت. بلندگویی که با آن تلفن حرف میزنید، و بلندگوی پایین گوشی، با یکدیگر کار میکنند تا بتوانند صدایی استریو، اگرچه با بیس کم، ولی به شدت بلند تولید کنند که به بهترین شکل در جهتهای مختلف توزیع میشود. سونی اکسپریا وان از تکنولوژی دالبی اتمس استفاده میکند و به وسیله شرکت سونی پیکچرز تقویت میشود.
بازخورد لمس دکمههای راهبری هم در گوشی سونی اکسپریا وان عالی است. زدن روی دکمههای برگشت، خانه و برنامهها، یک لرزش سریع و لطیف را به همراه دارد که بسیار مشابه چیزی است که در گوشی گوگل پیکسل 3 میبینیم. سونی برای آن که همه چیز را تکمیل کند، از تکنولوژیای به نام لرزش داینامیک استفاده کرده است که میتواند به همراه ویدیوها و آهنگها لرزشی هوشمند را ایجاد کند. این یک کلک جدید است که من خیلی سریع غیرفعالش کردم ولی بسیار خوب کار میکند و شما میتوانید شدت آن را در قسمت تنظیمات صدا کنترل کنید.
سونی از اولین سازندگانی بود که تمرکزش را روی ضدآب بودن گوشیهایش گذاشت. پس تعجبی ندارد که گوشی سونی اکسپریا وان از استاندارد IP68 برای مقاومت در برابر آب و گرد و خاک پشتیبانی میکند. اکسپریا وان همچنین از گوریلا گلس 6 برای پوشش جلو و پشت خودش استفاده میکند تا احتمال خرابشدن صفحهنمایش را کاهش بدهد. NFC نیز برای جفتکردن سریع گوشیها و پرداختهای الکترونیکی مورد استفاده قرار گرفته است. تنها چیزی که خلا نبودنش در اکسپریا وان حس میشود، قابلیت شارژ کردن گوشی به صورت بیسیم است. من واقعا دوست داشتم که آن را در اکسپریا وان داشته باشم. اما نبودن آن اصلا چیزی نیست که بخواهید به خاطرش از این گوشی سونی صرف نظر کنید.
صفحهنمایش فوقالعاده گوشی سونی اکسپریا وان 2019
گوشی سونی اکسپریا وان از یک صفحه نمایش 6.5 اینچی OLED با کیفیت 4K با نسبت اندازه بسیار متفاوت 21:9 بهره میبرد. این نسبت اندازه اولین چیزی است که وقتی گوشی را میبینید و در دست میگیرید توجهتان را جلب میکند. این همان ابعادی است که غالبا در فیلم های سینمایی استفاده میشود. همین موضوع به گوشی اکسپریا وان طولی بسیار بلند و باریک میدهد که باعث میشود شبیه یک کنترل تلویزیون باشد تا یک گوشی تلفن همراه که من پیش از این استفاده کردهام.
گوشههای باریک گوشی سونی اکسپریا وان آن را بسیار قابل کنترل میکنند. ولی با این حال باز هم استفاده از آن با یک دست بسیار مشکل است. رسیدن به قسمت نوتیفیکیشنها تقریبا بدون جابهجاکردن گوشی در کف دستتان غیرممکن است. اگر میشد که با کشیدن انگشت روی سنسور آن در سمت راست تلفن، نوار اعلانات باز شود، بسیار اتفاق خوبی بود. اما سونی این فرصت را از دست داد.
اگر این مشکلات کوچک را کنار بگذاریم، آن صفحه نمایش بسیار طویل –چیزی که سونی خود آن را CinemaWide نامگذاری کرده است- واقعا فوقالعاده است. قبلا گوشیهای دیگری را نیز با صفحهنمایشهای 4K دیده بودیم (که بیشترشان را همین سونی ساخته بود)، ولی این اولین بار است که یک گوشی به همراه هر دو تکنولوژی HDR و OLED به بازار عرضه میشود.
اکسپریا وان از همان واحد پردازش تصویری بهره میبرد که در تلویزیونهای براویای سونی مورد استفاده قرار میگیرند و نورها را سرزندهتر با کنتراستی بالا ارائه میکنند. اما من همان قابلیت Creater Mode (نمایش رنگها به همان صورتی که سازنده آن اثر میخواهد) را بیشتر میپسندم که توسط سینهآلتا تقویت شده و دقت رنگ بیشتری را ارائه میدهد. اساس نمایشگر گوشی سونی اکسپریا وان همان چیزی است که در نمایشگر های حرفهای سونی استفاده میشود (که نمایشگرهای جدید و 5000 دلاری اپل با نام Pro Display XDR برنامه دارند با آن رقابت کنند) و از تکنولوژی BT.2020 و رنگهای دهبیتی استفاده میکند.
استفاده از آن داخل محیط بسته بسیار حیرتآور است. اما گوشی اکسپریا وان زمانی مرا تحت تاثیر قرار داد که آن را بیرون بردم. تابستانهای ایندیانا معمولا ابرهای زیادی در آسمان ندارند. به همین دلیل در چند هفته گذشته من از اکسپریا وان در نور مستقیم و زیاد خورشید استفاده کردم. حتی با وجود فعال کردن Creater Mode، که مقداری از نور گوشی میکاهد، باز هم مشکلی برای استفاده از گوشی در فضای باز نداشتم. نوشتهها هنوز به آسانی قابل دیدن هستند و رنگها به ندرت از بین میروند. من گلکسی اس 10 ندارم که سونی را با آن مقایسه کنم ولی تحت تاثیر نمایشگر سونی اکسپریا وان قرار گرفتهام.
نرمافزار و عملکرد گوشی Sony Xperia 1
هیچ چیز ناامیدکنندهتر از یک گوشی با سختافزاری فوقالعاده و ایدههای امیدبخش با نرمافزار و رابط کاربری بد نیست. خوشبختانه، گوشی سونی اکسپریا وان اصلا این مشکل را ندارد. سونی سعی کرده با بنا کردن اندروید 9 «پای» خود بر روی نسخههای اولیه این اندروید، ظاهر و حسی را شبیه به چیزی که گوگل در پیکسل 3 ارائه داده است به ارمغان بیاورد.
تعدادی اپلیکیشن هم به صورت ازپیشنصبشده در اکسپریا وان وجود دارد. 3D Creator به شما اجازه میدهد که بتوانید مانند نرمافزارهای طراحی به وسیله کامپیوتر، اشیا و چیزها را اسکن کنید و مدلی سهبعدی از آنها بسازید. نرمافزار Movie Creator هم یک ابزار ساده ویرایش فیلم و فایلهای ویدیویی است که از ویدیوهای با نسبت ابعاد 21:9 هم پشتیبانی میکند. البته که سونی نرمافزار مخصوص پلیاستیشن را هم بر روی اکسپریا وان قرار داده است. خوشبختانه هیچ نرمافزار بدترکیب و بدساختی در اکسپریا وان نصب نشده است. حتی نرمافزار ایمیل سونی هم بسیار خوب کار میکند و اگر به دنبال جایگزینی برای جیمیل هستید، به خوبی جواب کارتان را میدهد.
سونی همچنین چند ویژگی به اکسپریا وان اضافه کرده است تا طول بسیار بلند و نسبت ابعاد 21:9 آن بیشتر قابل مدیریت باشد. دو بار ضربه زدن به گوشههای نمایشگر، پنجره کوچکی را به نام Side Sense باز میکند که منویی با تعدادی نرمافزار میانبر است. این منو همچنین دکمهای برای یکدستی کردن صفحه نمایشگر دارد که به وسیله آن میتوانید از گوشی با یک دست خود استفاده کنید و همه صفحهنمایش به یک طرف برده میشود. در این قسمت یک دکمه وجود دارد که به شما تمام اعلانات و نوتیفیکیشنها را نشان میدهد و دیگر نیاز نیست انگشت خود را به بالای گوشی برسانید.
من هنوز هم فکر میکنم که قراردادن قابلیت پایین کشیدن نوار اعلانات به وسیله سنسور اثر انگشت میتوانست گزینه خیلی خوبی باشد اما چیزی که سونی در Side Sense قرار داده هم بسیار کاربردی است. شما همچنین میتوانید از چند بخش کردن صفحهنمایش در قسمت Side Sense با نام Multi Window بهره ببرید که باعث میشود این طول بلند اکسپریا وان بیبهره نباشد و از تمام ظرفیتهای آن استفاده شود. بالاکشیدن انگشت در گوشههای صفحه هم میتواند Side Sense را فعال کند و دوباره پایین کشید آن به سمت گوشه صفحه آن را میبندد.
یک تغییری که نسبت ابعاد نوپای 21:9 باعثش میشود و من متوجهش شدم، اندازه استوریهای اینستاگرام بود که به نظر کمی عجیب میشوند. وقتی در حال دیدن استوریهای دیگران هستید، همان نسبت ابعاد 16:9 اعمال میشود و بقیه صفحه نمایش را اطلاعات شما در پس زمینه پر میکنند. برای همین وقتی که دارید اسکرینشاتی را که گرفتهاید میبرید تا برای کسی بفرستید، باید حواستان باشد که اطلاعات مهم شما در پس زمینه نباشد.
عملکرد گوشی سونی اکسپریا وان بینظیر است. اکسپریا وان به سرعت نرمافزارها را بدون اتلاف وقت باز میکند و من هرگز با کاهش سرعت یا لَگ روبرو نشدم. فرقی نمیکرد که در حال بالا پایین کردن منوی نرمافزارهایم بودم یا در حال سوییچ کردن بین چند اپلیکیشن که باز بودند. اکسپریا وان به شکل قابل توجهی از گوشی پیکسل 3 من سریعتر است. درست مثل گوشیهای وانپلاس که استفاده کردهام. این همان چیزی است که هر گوشی پرچمداری باید مانند آن باشد.
بازی کردن با گوشی سونی اکسپریا وان هیچ مشکلی را به همراه ندارد. بازی آسفالت 9 به راحتی و نرمی در گوشی اجرا میشود. درست مثل بازی فورتنایت (هر دوی این بازیها از پیش نصب شده بودند) و وقتی هم که گوشی را افقی میکنید، نسبت ابعاد 21:9 بدان معناست که دستان شما و صفحه کنترل بازی از بازی کمی فاصله دارند و دید بیشتری به خود بازی میتوانید داشته باشید. همچنین تنظیمات Game Enhancer در گوشی وجود دارد که در آن میتوانید برای هر بازی تنظیمات بهخصوصی را اعمال کنید. مثلا میتوانید عمر باتری را تغییر بدهید و عملکرد بازی را بهبود ببخشید. نوار راهبری را قفل کنید یا به صورت موقت ساید سنس را خاموش کنید.
من معمولا همه بازیها را در حالت Performance یا با بالاترین کیفیت انجام میدادم. زیرا عمر باتری چیزی نیست که در گوشی سونی اکسپریا وان نگرانش باشید. در یک روز عادی من معمولا بین پنج یا شش ساعت با صفحه روشن کار میکردم (برای مقایسه 3 ساعت در پیکسل سه و 6 ساعت در وانپلاس 6تی) و هر روز را با حدود 30 درصد باتری به پایان میرساندم. باتری اکسپریا وان مانند باتریهای گلکسی اس 10 و هوآوی پی 30 پرو قدرتمند نیست ولی وقتی کیفیت صفحهنمایش و تکنولوژی به کار رفته در آن را در نظر میگیرید، بسیار قابل توجه است.
دوربینهای سهگانه گوشی اکسپریا وان
سونی با ترکیب سه دوربین دوازده مگاپیکسلی برای اکسپریا وان به میدان آمده است. یک دوربین 16 میلیمتری آلترا-واید، یک دوربین 52 میلیمتری با لنز تلهفوتو و یک دوربین استاندارد با لنز 26 میلیمتری واید و تکنولوژی BIONZ X برای واحد پردازش تصویر که توسط تیم سونیآلفا طراحی شده است (همان گروهی که دوربینهای فوقالعاده محبوب بدون آینه سونی را تولید میکنند)، اکسپریا وان را تجهیز کردهاند.
در مجموع من با عکسهایی که انداختم، بسیار تحت تاثیر قرار گرفتم. دوربین گوشی سونی اکسپریا وان یکی از طبیعیترین رنگهایی را تولید میکند که من در یک گوشی دیدهام و بُرد داینامیک آن نیز بسیار خوب است. اگرچه در تنظیمات بسیار روشن، دوربین در حالت اتوماتیک برای ثبت رنگها و حالات طبیعی تصاویر کمی مشکل دارد. اما همچنان دوربین استاندارد با لنز واید، عکسهایی فوقالعاده با جزئیات فراوان و بدون تیزکردن و لبه دار کردن اجسام میگیرد.
دوربین گوشی سونی اکسپریا وان همچنین در نور کم هم به لطف سنسور 6.5 اینچی که از نمونههای دیگر بزرگتر است و البته کاهش نویز RAW خوب کار میکند. در حالی که فضاهای تاریک را به وسیله چیزی شبیه مود Night Sight در پیکسل 3 روشن نمیکند، اما من از نتایج عکسهای تاریکی که با اکسپریا وان گرفتم رضایت دارم.
لنزهای ثانویه هم به شکل غیرقابل پیشبینیای خوب هستند. برای من فراموش کردن این که چقدر عکاسی با لنزهای آلترا-واید میتواند مفرح باشد آسان است. مخصوصا وقتی که در شهرها و فضاهای وسیع راه میروم. ولی من با دوربین 16 میلیمتری اکسپریا وان بسیار خوش گذراندم. شما آن سطح از جزئیات را که در دوربین اصلی دارید نخواهید داشت، ولی همچنان بُرد داینامیک خوبی دارد و گوشههای تیز و خمرهای چندان زیاد نیستند.
بزرگترین مشکلم با دوربین گوشی سونی اکسپریا وان، خودِ نرمافزار دوربین آن است. سوییچکردن بین لنزها از آن چیزی که دوست داشتم بسیار کندتر بود. در حالی که شما میتوانید زوم کنید و دوربین را به لنز تلهفوتو تغییر بدهید، دیگر نمیتوانید برای لنز آلترا-واید زوم اوت کنید. به جای آن شما باید آنقدر دکمه تغییر لنز بالای شاتر را بزنید تا به لنز مورد نظرتان برسید.
همچنین این را که دکمههای شروع فیلمبرداری و عکسبرداری به جای این که در کنار هم باشند تا تصویربرداری سریعتر باشد، در صفحههای جدا هستند دوست ندارم. در حالی که برای کنترل تنظیمات دوربین عکسبرداری به صورت دستی، منویی دمدستی در نرمافزار دوربین وجود دارد، برای آن که تنظیمات فیلمبرداری را به صورت دستی تغییر بدهید باید نرمافزاری کاملا جداگانه را اجرا کنید.
خوشبختانه این نرمافزار که Cinema Pro نام دارد فوق العاده است. سینما پرو تنظیمات عجیب و غریبی را برای فیلمبرداری در اختیار شما قرار میدهد. از این تنظیمات میتوان به Professional Looks (همان تنظیمات LUT)، فوکوس دستی و قابلیت فیلمبرداری در 23.98 یا 29.97 فریم بر ثانیه اشاره کرد. همچنین شما میتوانید تعیین کنید که میخواهید (4K (3840*1644 یا (2K (2520 * 1080 با HDR روشن فیلمبرداری کنید. خروجی فایلهای این نرمافزار میتوانند به صورت فرمت H.265 باشند که حجم را بدون قربانی کردن کیفیت کاهش میدهد.
ویژگی دیگری که من در گوشی سونی اکسپریا وان دوست دارم، دکمه شاتر فیزیکی آن است که به شما امکان باز کردن سریع دوربین و راهی برای عکسبرداری و فیلمبرداری است. میتوانید آن را کمی فشار بدهید تا فوکوس اتوماتیک انجام شود و سپس آن را کامل فشار بدهید تا عکس یا ویدیو گرفته شود. من بیشتر از دکمه شاتر روی صفحه استفاده میکردم. زیرا فشار دادن دوربین شاتر بیشتر باعث میشد که دستم بلرزد و همین برای کدر کردن عکسها کافی بود. اما همچنان این یک مزیت سختافزاری است که شما زیاد در بقیه گوشیها نمیبینید.
آیا باید سونی اکسپریا وان را بخرم؟
شاید سونی این اواخر از تکوتا افتاده باشد، ولی آنها با ساخت اکسپریا وان نشان دادند که هنوز هم میدانند که چطور یک گوشی عالی بسازند. از نمایشگر کاملا بینظیر تا نرمافزاری جمع و جور، عملکرد سریع و دوربینهای عالی و تمرکز بر روی فیلمسازی با گوشی، چیزهای کمی برای شکایت در مورد آن وجود دارد. قیمت 850 دلاری آن نسبت به چیزی که به دست میآورید، کاملا رقم مناسبی است. پس بله. اکسپریا وان ارزش خریدن دارد.
همچنین کسانی که گوشی را پیشخرید میکنند، به همراه گوشی اکسپریا وان خود یک هدفون نویزکنسلینگ WH1000XM3 هم دریافت میکنند که خود 350 دلار ارزش دارد. من از هدفونهای نسل قبل 1000XM2 به صورت روزانه برای چندین سال استفاده میکردم و بزرگترین پیشرفت M3 در کیفیت صدا و حذف صداهای محیط است.
حتی پس از تمام شدن زمان پیشخرید و وقتی که اکسپریا وان از 12 جولای به بازار عرضه میشود هم گوشی فوقالعادهای خواهد بود. مایه ناراحتی است که در خاک ایالات متحده هیچگونه تبلیغات گستردهای صورت نخواهد گرفت. در حالی که رقیبان این گوشی، مانند گلکسی اس 10 پلاس، در حال تبلیغات هستند. گوشی سونی اکسپریا وان 2019 لیاقت تمام توجهها را دارد.
منبع: Androidcentral
1 دیدگاه
گوشی فوق العاده لب هستش واقعا شاهکاره.حیف ک در ابران نمیشه گرفتش