به بخش چهارم و پایانی معرفی بهترین فیلم های صامت در تاریخ سینما رسیدیم. طی بخشهای قبلی ما با بسیاری از بزرگان سینمای صامت آشنا شدیم. چارلی چاپلین، هارولد لوید و باستر کیتون از جمله افرادی هستند که نقش بسیار زیادی در موفقیت سینمای صامت طی زمان خود ایفا کردند. در ادامه با ما همراه باشید تا به لیست کامل بهترین فیلم های صامت تاریخ سینما پی ببرید.
25. جشن بزرگ (1925) The Big Parade
کارگردان: کینگ ویدور
سابقه کاری طولانی و موفق کینگ ویدور بهعنوان کارگردان در سینما چندین دهه طول کشید. اما به جرات میتوان گفت دوران اوج این کارگردان مربوط به زمانی میشود که او در سینمای صامت فعالیت داشت. او همواره از بازیگرانی فوقالعاده برای آثارش استفاده میکرد و تمرکز کامل خود را بر روی فیلم های صامتش میگذاشت.
اثر حماسی جنگ جهانی اول او یعنی جشن بزرگ در حقیقت فضایی را فراهم کرد که فیلم All Quiet on the Western Front و فیلم هایی جنگی از این قبیل راه خود را در سینما پیدا کنند. ویدور با این فیلم قصد نداشت یک چهره خیالی و افراطی از حوادث جنگ را به نمایش بگذارد. او تنها گروهی از پسران را نشان داد که برای انجام وظیفه میهنپرستی خود تصمیم گرفتند وارد حوادث وحشتناک جنگ شوند.
24. یک کودک از شهر بزرگ (1914) A Child of the Big City
کارگردان: یوگنی باور
کارگردان روسی یوگنی باور یکی از بزرگترین فیلمسازان ناشناخته سینمای صامت است که هیچوقت نتوانست به جایگاه حقیقی خود در این صنعت دست پیدا کند. اقداماتی که آمریکاییها و آلمانیها در سینمای صامت طی دهه 1920 انجام دادند یوگنی چندین سال پیش انجام داده بود.
برداشتهای دوربین سیار این کارگردان در فیلم یک کودک از شهر بزرگ وارد زندگی خیاط بیچارهای میشود که بعد از رسیدن به قدرت در دام حرص اسیر میشود. این فیلم دارای یک داستان ملودرام عجیب است که برخلاف معمول دید متفاوتی از یک دختر شهری فقیر را به تصویر میکشد. با توجه به کارگردانی بینقص و داستان خاص باید فیلم یک کودک از شهر بزرگ را جزو بهترین فیلم های صامت بدانیم. از دیگر فیلم های بزرگ این کارگردان که چندان شناخته نشدند میتوان به After Death، The Dying Swan و The Revolutionary اشاره کرد.
23. فاوست (1926) Faust
کارگردان: فریدریش ویلهلم مورنائو
فاوست که یک فیلم صامت ترسناک است آخرین فیلم آلمانی کارگردان فریدریش ویلهلم مورنائو قبل از حضورش در هالیوود محسوب میشود. او پس از تولید این فیلم جدی با کشور خود خداحافظی کرد و به آمریکا رفت. این فیلم حماسی که با بودجه زیاد و به شکلی استادانه تولید شد در حقیقت سکویی برای ساخت فیلم Metropolis در سال بعد محسوب میشد. یکی از نقاط قوت بارز فیلم فاوست جلوههای ویژه فوقالعاده آن است که در زمان خود بینظیر بود.
یکی دیگر از بخشهای قدرتمند فیلم فاوست گروه بازیگری آن بود. از جمله بازیگران فیلم های صامت که در این اثر همکاری داشتند میتوان به یوستا اییکمان، امیل یانینگس و کامیلا هورن اشاره کرد. این فیلم نبرد بین خدا و شیطان را نشان میداد و اینکه چگونه شیطان قصد داشت روح کیمیاگری دانا به نام فاوست را به فساد بکشد.
22. دروغهای شگفتانگیز نینا پترونا (1929) The Wonderful Lies of Nina Petrovna
کارگردان: هنس شوارز
فیلم دروغهای شگفتانگیز نینا پترونا دو ویژگی منحصربهفرد دارد که آن را تبدیل به فیلمی قدرتمند میکند: عملکرد فوقالعاده بازیگر فیلم های صامت بریگیته هلم و دید محشر کارگردان هنس شوارز. هلم در این فیلم نقش معشوقه یک سرهنگ در روسیه تزاری را ایفا میکند که عاشق افسری جوان (با بازی فرانسیس لدرر) میشود. این موضوع باعث خشم معشوقه پولدارش (وارویک وارد) شده و او تصمیم به انتقام میگیرید.
لدرر و وارد در این فیلم به خوبی به ترتیب نقش یک فرد احمق بیگناه و یک فرد پلید شیطانی را ایفا میکنند. اما بهترین عملکرد باید به نام بریگیته هلم ثبت شود که توانست به خوبی نگاهها را به سمت خود جلب کند و یک بازی بهیادماندنی از خود برجای بگذارد. در کنار تمامی این مواردی که ذکر شد نباید از کار خوب فیلمبرداران کارل هافمن و هنس شینبرگر نیز در این پروژه غافل شویم.
21. نمای وسیع از ساحل دریای مورکم (1901) Panoramic View of the Morecambe Sea Front
کارگردانان: ساگار میشل، جیمز کینیون
کمپانی فیلمسازی میشل و کینیون صدها فیلم در بریتانیا تولید کردند اما بهترین اثر آنها فیلم مستند واقعی نمای وسیع از ساحل دریای مورکم است که زندگی روزانه را در اواخر قرن بیستم به تصویر میکشد. این فیلم در حقیقت با نشان دادن ساحل یک شهر بریتانیایی قصد دارد ما را با سبک زندگی مردم طی تعطیلات و روزهای عادی آشنا کند و سبک متفاوت زندگیها را برای ما به نمایش بگذارد.
در عصری که هر شخصی میتواند با دوربین گوشی خود فیلمبرداری و آن را در یوتیوب آپلود کند سخت است بهیاد بیاوریم داشتن فیلمی از زندگی مردم در آن زمان و مکان تا چه حد خاص محسوب میشود. بدون شک تماشای زندگی روزمره افرادی که مدتها قبل از دنیا رفتهاند بسیار جالبتوجه خواهد بود. این مستند با دید زیبای خود بهعنوان یکی از بهترین فیلم های صامت در تاریخ سینما شناخته میشود.
20. برگی از جنون (1926) A Page of Madness
کارگردان: تینوسوکه کینوگاسا
اگر فکر میکنید آلمان بزرگترین فیلمساز سینمای صامت در بررسی مضامین تاریک ذهنی و روانی محسوب میشود، پس بهتر است به تماشای فیلم ژاپنی برگی از جنون به کارگردانی تینوسوکه کینوگاسا بنشینید. او طی این اثر سعی کرد فکرهای آشفته یک فرد را که در ذهن او اسیر است به ما نشان دهد. البته انتظار کیفیتی به مانند فیلم های امروزی با این مضمون را نداشته باشید.
شما با تماشای این فیلم احساس میکنید ذهنتان در حال منفجر شدن است. داستان فیلم برگی از جنون در مورد مردی است که در یک آسایشگاه روانی کار میکند. همسر این مرد نیز در آن آسایشگاه بهعنوان بیمار بستری است. تمام امید مرد آن است که همسر او از این گوشهگیری خلاص شده و زندگی شاد قبلی خود را داشته باشد. اما با توجه درگیریهای عمیق ذهنی زن و حتی مرد رسیدن به چنین هدفی بعید بهنظر میرسد.
19. آب (1929) H2O
کارگردان: رالف استینر
فیلم آب بیشتر بر روی توانایی دوربینها در مستندسازی و تصویربرداری تمرکز دارد تا توجه به این مایه حیات. عصر سینمای صامت پر از همین موضوعات متناقض و بیربط است که طی آن فیلمسازان بیشتر بر روی توانایی دوربین خود در به تصویر کشیدن واقعیت تمرکز دارند تا خود مضمون اصلی فیلم.
استینر طی فیلم آب که جزو فیلم های کوتاه صامت محسوب میشود سعی کرد تا حد ممکن دنیای درون این قطرات را به ما نشان دهد. تمرکز و بزرگنمایی دوربین در این اثر به حدی میرسد که ما بیشتر شاهد تصویری انیمیشنی از این مایع مهم در زندگیمان هستیم تا یک تصویر حقیقی.
18. متروپلیس (1927) Metropolis
کارگردان: فریتز لانگ
فریتز لانگ با تولید این فیلم علمی تخیلی و ماجراجویانه از هر نماد ویژهای استفاده کرد تا مخاطبین را همراه فیلم به اوج هیجان ببرد. از جمله این نمادها و ویژگیهای جالب میتوان بدین موارد اشاره کرد: دانشمند دیوانه، ربات، تعقیبوگریز پشت بام، گوردخمه و طرفداران گمراه. متروپلیس همچنین مثال بارزی است تا به ما یادآوری کند قضاوت یک فیلم ناقص و مورد تحریف واقعشده دشوار است.
حتی اگر بعد از تماشای یک فیلم صامت متوجه آن نشده باشید، باید ذکر کنیم بسیاری از این آثار طی زمان پخش و اکران خود مورد تحریف قرار گرفته و برخی صحنههایشان حذف گردید. در نتیجه فیلم متروپلیس نیز از این قاعده مستثنی نیست. بدون شک بخش عمده شهرت و محبوبیت این فیلم در کنار داستان عمیق و زیبایش به جلوههای ویژه تماشایی او بازمیگردد. باید اعتراف کنیم فریتز لانگ در این زمینه فیلمی تولید کرد که به مانند داستانش بسیار جلوتر از زمان خود قرار داشت. در نتیجه این شاهکار استحقاق آن را دارد تا بهعنوان یکی از بهترین فیلم های صامت در تاریخ سینما شناخته شود.
17. مترسک (1921) The Scarecrow
کارگردان: باستر کیتون، ادی کلاین
باستر کیتون فیلم های کمدی صامت کوتاه متعددی تولید کرده که ما در آنها شاهد جاهطلبیهای زیادی در بخش جلوههای ویژه هستیم. داشتن صحنههایی حماسی و تعقیبوگریز از ویژگیهای بارز کمدیهای این کارگردان محسوب میشود. اما احتمالا هیچکدام از این آثار نتوانستند به اندازه فیلم مترسک در خنداندن مخاطب موفق عمل کنند. این فیلم از همان زمان آغاز تا پایانش به شما مهلت برای نفسکشیدن نمیدهد و پیوسته باعث خندهتان میشود.
از جمله بهترین لحظات این فیلم میتوان به طراحی هوشمندانه خانه تکاتاقه و گذری به فیلم خاطرهانگیز Luke the Dog اشاره کرد. البته نباید ایفای نقش زیبا گروه بازیگری فیلم مترسک را که شامل باستر کیتون، جو رابرتز و جو کیتون میشد از یاد ببریم. محتوای اصلی داستان این فیلم در مورد عشق و رقابت بر سر آن است. کیتون سعی کرد برای به تصویر کشیدن یک داستان عاشقانه از شیوه نسبتا جدیدی در این فیلم استفاده کند.
16. تابو: داستان دریاهای جنوب (1931) Tabu: A Story of the South Seas
کارگردان: فریدریش ویلهلم مورنائو
تابو: داستان دریاهای جنوب یک فیلم صامت برنده اسکار است که توانست طی چهارمین دوره مراسم اسکار برنده جایزه بهترین فیلمبرداری شود. آخرین فیلم کارگردان مورنائو پیش از مرگ غمانگیزش طی سال 1931 توانایی او را جهت اقتباس از سبکی به سبک دیگر برای همگان به اثبات رساند.
مورنائو با فاصله گرفتن از هالیوود در این پروژه با مستندساز مشهور رابرت ژوزف فلاهرتی (سازنده مستند مشهور Nanook of the North) همکاری داشت. فلاهرتی علاوه بر انجام وظیفه نویسندگی با مورنائو، صحنه ابتدایی فیلم تابو را نیز کارگردانی کرد. مورنائو در کنار ارائه یک داستان عاشقانه، سعی کرد با فیلم تابو به شکلی مستندگونه زندگی و فرهنگ جزیرهنشینان بومی اقیانوس آرام را به تصویر بکشد. سکانس پایانی دلخراش فیلم تابو باعث شد تا این اثر برای همیشه در ذهن طرفداران بهعنوان یکی از بهترین فیلم های صامت در تاریخ سینما شناخته شود.
15. سقوط خانه آشر (1928) The Fall of the House of Usher
کارگردان: ژان اپستاین
فیلم سقوط خانه آشر به کارگردانی ژان اپستاین با ایجاد حس و حالی ماورای دنیایی باعث میشود تا شما با تماشایش در دنیای آن گم شوید. نوردهی چندگانه تکنیکی متداول طی زمان سینمای صامت بود که کارگردانان همواره تلاش میکردند با توجه به آن ایدههای درون ذهن خود را به شکل دیداری با مخاطب درمیان بگذارند. اما اپستاین با استفاده از این تکنیک و به کمک دید مبهم و تیره خود در هر صجنه وارد مرحله جدیدی شد که در نوع خود بسیار منحصربهفرد بود.
نشان دادن دویدن سگ و یا خراب شدن خانه نشان از آن دارد که ژان اپستاین تمام تلاش خود را انجام داد تا تمامی جزئیات را با تطبیق کامل از داستان ادگار آلن پو به تصویر بکشد و نسبت به منبع داستانی اصلی این فیلم متعهد باشد. در مجموع باید فیلم سقوط خانه آشر را اثری بدیع و منحصربهفرد طی زمان خود تلقی کرد که جزو بهترین فیلم های صامت در تاریخ سینما محسوب میشود.
14. منیلمونتانت (1926) Menilmontant
کارگردان: دیمیتری کیرسانوف
با فیلم منیلمونتانت شما یک تجربه عمیقا احساسی را مشاهده خواهید کرد. فیلمساز امپرسیونیستی دیمیتری کیرسانوف تمام سعی خود را انجام داد تا از ویژگیهای رویایی سبک سینمایی صامت در اثر نهایی خود استفاده کند. او اجازه داد تا داستان به شکلی شناور و بدون هیچگونه میانویس در قالب برداشتهایی پیوسته ادامه داشته باشد.
این کارگردان قبل از خلق این اثر بزرگ تنها یک فیلم تولید کرده بود. فیلم منیلمونتانت خیلی سریع و بدون هیچ مقدمهای نشان میدهد که یک زوج توسط مردی به قتل میرسند و در ادامه نیز فیلم داستان دو خواهری که والدین خود را از دست داده و بعد از بزرگ شدن وارد مثلث عشقی میشوند به تصویر میکشد. بدون شک با توجه به تمامی ابداعات کیرسانوف در آثار سینماییاش باید تشکری ویژه از او انجام داد.
13. ژنرال (1927) The General
کارگردان: باستر کیتون، کلاید براکمن
برخی از سینمادوستان آثار باستر کیتون را با فیلم های چارلی چاپلین و فیلم های هارولد لوید مقایسه میکنند. اما کیتون با تولید فیلم ژنرال ثابت کرد سبک خاص خود را جهت فیلمسازی دارد. سکانس تعقیب و گریز در این فیلم بهمانند یک شاهکار موسیقی محسوب میشود که به راحتی و بدون هیچ مقدمهای از یک زمینه وارد زمینهای دیگر میشود. ما همچنین طی این صحنه شاهد شیرینکاریهای مختلفی هستیم که بسیار خندهدار هستند.
تعدادی زیادی از فیلمسازان صامت تمام سعی خود را انجام میدهند تا صحنههای تعقیب آنها بسیار خوب خلق شوند اما هیچکدام نتوانستند به اندازه فیلم ژنرال طی صحنه تعقیب تا این حد روان عمل کنند. این فیلم همچنین در ارائه چشماندازی جالب از جنگ داخلی یک سمفونی بزرگ محسوب میشود. در نتیجه فیلم ژنرال با وجود تمام ویژگیهای مثبتی که ذکر شد باید بهعنوان یکی از بهترین فیلم های صامت در تاریخ سینما شناخته شود.
12. مردی که میخندد (1928) The Man Who Laughs
کارگردان: پول لنی
معمولا طی فیلم های صامت دلیل اصلی موفقیت یک اثر داستان جذاب، محتوای طنز جالب و یا جلوههای ویژه خیرهکننده است. اما بدون شک باید دلیل اصلی و شاید تنها دلیل موفقیت فیلم مردی که میخندد را به عملکرد محشر کنراد وایت برای ایفای نقش گوئینپلین نسبت داد. باب کین بعدها از گریم این کاراکتر برای خلق شرور بزرگ دنیای دی سی یعنی جوکر در مجموعه کمیکهای بتمن استفاده کرد.
اما برخلاف جوکر کاراکتر وایت دارای شخصیتی آرام، دلسوز و مهربان بود. داستان این فیلم که با اقتباس از رمان ویکتور هوگو تولید شده است مضامین خوشی، طنز، ناامیدی، هیجان و جدیت را به تصویر میکشد. کارگردان پول لنی با تلفیق تمامی این موارد توانست اثری خلق کند که از آن بهعنوان یکی از بهترین فیلم های صامت تاریخ سینما یاد شود.
11. کارگران در حال خروج از کارخانه لومیر (1895) Workers Leaving the Lumière Factory
کارگردان: لوئیس لومیر
فیلم کارگران در حال خروج از کارخانه لومیر نشان میدهد که اولین همیشه بهترین نیست. این فیلم مستند که مدت زمان آن کمتر از یک دقیقه است و توسط برادران لومیر تولید شده، با توجه به اینکه نخستین فیلم تاریخ سینما به محسوب میشود اثری منحصربهفرد به حساب میآید. در نتیجه به همین دلیل این فیلم سیاه و سفید شایستگی حضور در لیست بهترین فیلم های صامت در تاریخ سینما را دارد.
با توجه بهعنوان اثر ما در این فیلم شاهد خروج گروهی از کارگران با شخصیتهای مختلف از کارخانه لومیر هستیم که از جلوی لنز دوربین حرکت میکنند. بله درست است، در این فیلم شما شاهد هیچگونه داستان و یا منظومه خاصی نخواهید بود. شما با تماشای چهره هر کارگر در این فیلم متوجه میشوید که آنها جزو یک چیز بزرگ هستند.
10. چهارراه (1928) Crossroads
کارگردان: تینوسوکه کینوگاسا
کارگردان ژاپنی تینوسوکه کینوگاسا دارای دو اثر برجسته اکسپرسیونیستی صامت به نامهای چهارراه و برگی از جنون در کارنامه هنری خود است که نتوانستند به اندازه شایستگی حقیقیشان دیده شوند. فیلم چهارراه داستان ناامیدی یک خواهر نسبت به برادرش که عقل خود را برای یک زن از دست میدهد به تصویر میکشد.
آکیکو شیهایا ایفاگر نقش خواهر است که به نوعی هسته عاطفی فیلم را تشکیل میدهد. اگر به دنبال تماشای فیلم صامت خاصی هستید که داستان و روندش منحصربهفرد و جذاب باشد به شما پیشنهاد میکنیم حتما به تماشای فیلم چهارراه بنشینید. این فیلم جزو آن دسته از آثار صامتی محسوب میشود که نتوانست به اندازه ارزشش مورد تحسین قرار بگیرد.
9. کسی که سیلی میخورد (1924) He Who Gets Slapped
کارگردان: ویکتور شوستروم
«من چیزهای جدی میگویم و مردم میخندند!» همین جمله تراژدی ساده کاراکتر لان چینی را در فیلم کسی که سیلی میخورد به کارگردانی ویکتور شوستروم تشکیل میدهد. چینی در این فیلم نقش یک دانشمند بزرگ را ایفا میکند که ایدهها و همچنین همسر خود را از دست میدهد. او بعد از این اتفاقات غمانگیز به دلقکی تبدیل میشود که هرشب با اجرایش در گود سیرک احساس حقارت میکند.
شوستروم در این اثر با تبعیت از وسواس چینی فیلمی خلق کرد که یکی از بهترین فیلم های صامت این بازیگر و یا بنا به اعتقاد بسیاری از طرفداران سینما بهترین فیلم او محسوب میشد. کاراکتر اصلی فیلم در عین برانگیختن حس دلسوزی ما نسبت به خود وحشتناک نیز است، زیرا ما با تماشای او احتمالا با بسیاری از ترسهای خود روبهرو میشویم و به همین دلیل نیز با این کاراکتر همذاتپنداری میکنیم.
8. مهماننوازی ما (1923) Our Hospitality
کارگردان: باستر کیتون، جک بلیستون
باستر کیتون هرگز شخصی نبود که بر روی موضوعات بزرگ اجتماعی تمرکز کند. اما این کارگردان همیشه علاقه داشت تا بر روی رفتارهای پوچ انسانی تمرکز داشته باشد. در نتیجه با توجه به این موضوع کیتون برای تولید فیلم مهماننوازی ما هیچ مشکلی نداشت. این اثر در حقیقت یک دشمنی دیرینه و جنگ خانوادگی را نشان میدهد که یک کد مهماننوازی جنوبی مانع آن میشود.
طبق این کد شما نمیتوانید شخصی را که در خانهتان مهمان است به قتل برسانید. بنابراین هنگامی که کاراکتر کیتون نادانسته وارد خانه دشمن خود میشود نمیتواند آن را ترک کند. زیرا با ترک کردن خانه توسط آنها کشته میشود. کیتون با استفاده از فضای درون خانه بهعنوان منطقه امن خود تلاشهای زیادی برای فرار کردن انجام میدهد. یکی از بامزهترین صحنههای این فیلم مربوط به سکانس دعای شام میشود که طی آن همه به جای دعا کردن به یکدیگر نگاه میکنند.
7. متولد شدم، اما… (1932) …I Was Born, But
کارگردان: اوزو یاسوجیرو
اوزو یاسوجیرو طی دوران فیلمسازی خود فیلم های شگفتانگیزی با مضمون پویایی خانوادهها و روابط تولید کرد. ولی بدون شک فیلم متولد شدم، اما… سردسته تمامی فیلم های او محسوب میشود که موفق شد تا ابد در یاد بسیاری از سینمادوستان باقی بماند. در این فیلم ما با مشاهده دو بچه زیبا به کارهای زشت بزرگسالان و سرخوردگی آنها پی میبریم.
هنگامی که این دو برادر متوجه میشوند در حقیقت پدر آنها دارای شخصیت بزرگی در زندگی واقعی نیست و با آن چیزی که در خانه از او میبینند کاملا متفاوت است، بسیار عصبانی میشوند و حس میکنند دروغ بزرگی به خورد آنها داده شده است. با درک ظریفی از کاراکترهای داستان به جنبه طنز فیلم نیز پی میبرید. بدون شک با تماشای این فیلم متوجه میشوید گاهی اوقات شما شخصی را بیشتر از آنچه که او شما را مورد اذیت قرار داده اذیت کردهاید. با توجه به دیدگاه والای یاسوجیرو برای تولید این فیلم باید آن را یکی از بهترین فیلم های صامت در تاریخ سینما محسوب کنیم.
6. مصائب ژاندارک (1928) The Passion of Joan of Arc
کارگردان: کارل تئودور درایر
معمولا دوری از صحنههای دادرسی اقدامی عقلانی در فیلمها محسوب میشود. اما کارل تئودور درایر با فیلم مصائب ژاندارک که به نوعی یک بمب احساسی تلقی میشود این قانون را شکست. با تولیدی نامانوس و فضایی عجیب درایر بینندگان خود را خلع سلاح کرده و سپس آنها را با اثراتی جدی روبهرو میکند.
تمرکز اصلی این فیلم بر روی کاراکتر ژاندارک (با بازی رنی ژان فالکونتی) قهرمان فرانسوی قرار دارد که در مقابل تجاوز انگلیسیها مقاومت میکند. این فیلم بعد از اکرانش مورد استقبال گسترده منتقدین قرار گرفت و توانست نمرههای بسیاری خوبی دریافت کند. در مجموع فیلم مصائب ژاندراک با توجه به پیام حماسیاش یکی از آثار بهیادماندنی تاریخ سینما محسوب میشود.
5. استیمبوت بیل جونیور (1928) .Steamboat Bill, Jr
کارگردان: باستر کیتون، چارلز ریسنر
سکانسهای طوفانی و شلوغ فیلم اسیمبوت بیل جونیور (که شامل اکشنها و مضامین طنز زیادی است) باعث شده تا این اثر در لیست بهترین فیلم های صامت ما قرار بگیرد. سکانس جاودان سقوط نمای خارجی ساختمان بر روی کیتون تنها یکی از لحظات بزرگ و بهیادمانی درون این فیلم محسوب میشود.
این فیلم همچنین ویترینی از بهترین هنرنماییهای کیتون را به تصویر میکشد. یکی از این صحنهها تلاش پدر او جهت پیدا کردن کلاهی که برای پسرش بیشتر مردانه باشد محسوب میشود. همچنین صحنه فوقالعاده تقلید فرار از زندان را نیز نباید از یاد ببریم. با توجه به کلکسیون صحنههای ماندگار باید فیلم اسیمبوت بیل جونیور را یکی از بهترین فیلم های صامت در تاریخ سینما بدانیم.
4. طلوع: آواز دو انسان (1927) Sunrise: A Song of Two Humans
کارگردان: فریدریش ویلهلم مورنائو
طی سالهای پایانی دهه 1920 با توجه به فشار فیلمسازان جهت استفاده از حداکثر توانایی برای نشان دادن تمامی موضوعات ما شاهد هیجان زیادی در سینماها بودیم. فیلم طلوع با چنین دید جاهطلبانهای تولید شد. تهیهکننده این اثر یعنی فاکس کارگردان نابغه آلمانی مورنائو را به همراه فیلمبردارانش به هالیوود دعوت کرد. آنها از تمامی منابع موجود استفاده کردند تا به خلق یکی از بهترین فیلم های صامت سینما بپردازند.
داستان این فیلم در مورد زنی شهری است که برای مسافرت به منطقهای روستایی آمده و مردی را اغوا میکند. این مرد که خود همسری دارد بعد از اغوا شدن توسط این زن ترغیب میشود تا همسر خود را به قتل برساند و با او به شهر برود. عملکرد گروه بازیگری این فیلم که شامل جورج اوبرایان، جنت گینور و مارگارت لیوینگستون میشد بسیار قدرتمند بود.
3. سگ اندلسی (1929) Un Chien Andalou
کارگردان: لوئیس بونوئل، سالوادور دالی
لوئیس بونوئل بعد از همکاری با سالوادور دالی در حرفه فیلمسازی خود به یکی از بزرگترین افراد سینمای سورئالیست تبدیل شد. آنها طی این فیلم مضامین مختلف مثل عشق، خشونت و بیرحمی را به تصویر کشیدند و برای نشان دادن این مضامین از روش جالب و بدیعی استفاده کردند که پیشتر هیچ فیلمسازی از آن بهره نگرفته بود.
بونوئل در فیلم سگ اندلسی سبک طنز و جدیت را با یکدیگر مخلوط کرد. جالب است بدانید این فیلم از مجموعهای از داستانها تشکیل شده که هیچ ارتباطی به یکدیگر ندارند. یکی دیگر از نکات جالبتوجه درمورد این فیلم آن است که داستانهای آن با الهام از رویاهای بونوئل و دالی بهتصویر کشیده شدهاند.
2. مردم عادی (1928) The Crowd
کارگردان: کینگ ویدور
به تصویر کشیدن ناامیدی یک زندگی معمولی در قالب سبک بصری فوقالعاده برای یک فیلمساز کاری عقلانی بهنظر نمیرسد. اما کینگ ویدور توانست به شکل با شکوهی این کار را به انجام برساند. ویدور به کمک بازیهای فوقالعاده جیمز موری و الانور بوردمن، فیلمبرداری محشر و تایپوگرافی اکسپرسیونیستی موفق شد از واژگان کامل سینمایی در این فیلم استفاده کند.
فیلم مردم عادی زندگی زن و مردی در یک شهر بزرگ و همچنین چالشها و شادیهای آنها را نشان میدهد. با وجود آنکه این اثر نتوانست در باکسآفیس موفق عمل کند اما به دلیل دید زیبا و داستان جالبش جزو بهترین فیلم های صامت محسوب میشود. فیلم مردم عادی همچنین نامزد دریافت جایزه اسکار برای اثر هنری بینظیر نیز شده بود.
1. شرلوک جونیور (1924) Sherlock, Jr
کارگردان: باستر کیتون
با وجود اینکه 90 سال از ساخت این اثر عاشقانه توسط کیتون و اهدای آن به سینما میگذرد، ولی هیچشخصی نتوانسته مانند او بررسی بهتری از رابطه بینندگان و پرده نقرهای داشته باشد. کیتون در این فیلم نقش یک آپارتچی را ایفا میکند که علاقه دارد به یک کارآگاه تبدیل شود. اما رویای اصلی او آن است که وارد دنیای سینما شده تا تبدیل به قهرمانی بزرگ در این صنعت بشود.
کیتون تمامی بدلکاریهای درون فیلم را خود انجام داد و حتی بسیاری از آنها را تنها طی یک برداشت عملی کرد. جالب است بدانید او طی یک صحنه گردن خود را میشکند اما با اینحال به کارش ادامه میدهد تا برداشت به پایان برسد. کیتون برای تولید فیلم شرلوک جونیور جسارت و شجاعت زیادی به خرج داد. ماحصل تلاشهای او نیز باعث شد تا از این اثر بهعنوان یکی از بهترین فیلم های صامت در تاریخ سینما یاد شود.
سخن پایانی در مورد بخش پایانی بهترین فیلم های صامت
سرانجام لیست صدتایی بهترین فیلم های صامت تکمیل شد و شما با صد مورد از برترین آثار تاریخ سینمای صامت آشنا شدید. با وجود هیاهوی آثار سینمایی اکشن و علمیتخیلی در عصر امروزی سینما، ما نباید از تاریخچه فیلم های صامت و تاثیری که این آثار بر روی صنعت فیلمسازی داشتند غافل شویم. این فیلمها همواره سعی کردند در فضای آرام و بیصدای خود مضامینی چون عشق، تنفر، شادی و غم را فریاد بزنند و پیامهای مهمی به بینندگان خود برسانند. در پایان باید اعتراف کنیم عصر فیلم های صامت یکی از باشکوهترین عصرهای سینمایی تاریخ بود که هیچگاه تکرارشدنی نیست.
آیا شما نیز فیلمهای دیگری سراغ دارید تا به لیست بهترین فیلم های صامت تاریخ سینما اضافه کنید؟ نظر خود را با ما درمیان بگذارید.
منبع: Paste Magazine