سرویس استریم بازی ویدیویی گوگل موسوم به Google Stadia در سال جاری راهاندازی میشود. در ادامه این مطلب قصد داریم تا جزئیات منتشرشده در خصوص سرویس گوگل استادیا که امکان اجرای بازی های سنگین روی سادهترین سیستمهای کامپیوتری را به گیمرها میدهد، با شما در میان بگذاریم. با ما همراه باشید.
زمانی را تصور کنید که شما نیازی به تجهیزات گران قیمت بازی نداشته باشید. دنیایی که در آن همه چیزهایی که شما باید برای شروع بازی انجام دهید این است که مرورگر خود را باز کنید و بدون نیاز به دانلود طولانی مدت یک بازی را انتخاب کرده و شروع به بازی کنید. این رویا ممکن است به زودی تبدیل به یک واقعیت شود، اگر سرویس استریم بازی گوگل موسوم به Google Stadia وعدههای خود را عملی کند. در این صورت شما میتوانید در عرض پنج ثانیه و بدون نیاز به هیچگونه تجهیزاتی با باز کردن یک تب در مرورگر کروم خود یک بازی را در وضوح 4k و نرخ 60 فریم بر ثانیه را اجرا کنید.
این سرویس در کنفرانس توسعهدهندگان سال جاری در سانفرانسیسکو معرفی شد. در 15 دقیقهای که فال هریسون مدیر گوگل استادیا به معرفی این سرویس پرداخت ما متوجه شدیم که این سرویس چه امکاناتی را برای بازیهای نامحدود ماهانه در اختیار کاربران قرار میدهد و اینکه سرعتی را برای استفاده از آن نیاز داریم. (35 مگابیت در ثانیه برای وضوح 4k و نرخ 60 فریم بر ثانیه)
گوگل قول داده است که گوگل Stadia از دسکتاپها، لپتاپها، تبلتها و گوشیهای هوشمند پشتیبانی کند. اما برای شروع فقط سری Pixel بازیها را بدون نیاز به یک جعبه سختافزاری و با استفاده از مراکز داده گوگل استریم میکند.
کنسول Google Stadia
تاکنون، گوگل وعده داده است که قدرت پردازش ابری Google Stadia برابر با کنسولی باشد که پردازنده گرافیکی آن توان پردازشی ۱۰.۷ ترافلاپس را ارائه میدهد. این رقم بالاتر از ترکیب قدرت پردازندههای گرافیکی هر 2 کنسول PS4 Pro و Xbox One X در یک کنسول واحد است.
سرویس Stadia Google چیست؟
گوگل استادیا در واقع حرکت بزرگ استریم بازی شرکت گوگل و سرویسی مانند استریم نتفلیکس است که رقابتی جدی با کنسولهای واقعی را آغاز خواهد کرد. علاوهبر این استادیا رقیبی سرسخت برای نسل بعدی گیم پلی خواهد بود.
زمان عرضه Google Stadia چه هنگامی است؟
سرویس گوگل Stadia در بعضی از کشورها در ماه نوامبر سال 2019، در کشورهایی از جمله ایالات متحده آمریکا، کانادا و انگلستان راهاندازی خواهد شد.
هزینه استفاده از گوگل Stadia چقدر است؟
برای استفاده از این سرویس باید هزینهای معادل 9.99 دلار یا 8.99 پوند را به صورت ماهانه و برای استریم 4k با کیفیت HDR از طریق Stadia Pro پرداخت کنید. یا این که میتوانید بازیهای بر پایه Stadia را خریداری کنید.
گوگل استادیا چگونه کار میکند؟
بهترین نکته در مورد گوگل Stadia این است که تا زمانی که شما یک اتصال پایدار و سریع به اینترنت داشته باشید و از نسخه جدید مرورگر گوگل کروم استفاده میکنید، باید همه چیزهایی را که نیاز دارید اجرا کنید. بازی Google Stadia ساده است. کافی است یک تب جدید در کروم باز کنید و به صفحه اصلی سرویس به نشانی Stadia.com بروید و یا حتی از طریق یک لینک ویدئویی یوتیوب به بازی وارد شوید.
برای شروع، گوگل از شما میخواهد تا اتصال خود را آزمایش کنید و از این طریق پهنای باند اینترنت، تاخیر بین رایانه شما و سرورها و هرگونه تاخیر در دیتا را بررسی میکند. گوگل برای این سرویس نیاز به سرعت استریم 15Mbps، زمان تاخیر کمتر از 40ms و تاخیر در دیتا کمتر از 5 درصد دارد. با این الزامات حالا آمادهاید تا از این سرویس استفاده کنید.
نسخه بتای Project Stream این سرویس بازی Assassin’s Creed Odyssey را ارائه کرده است که البته عنوانی با نیازهای سختافزاری بالا محسوب میشود. هنگامی که شما روی این عنوان در تب کروم خود کلیک میکردید، بازی در نمای تمام صفحه و درست همانطوری اجرا میشد که اگر در یک کامپیوتر مخصوص بازی آن را اجرا میکردید، اما بدون منوی تنظیمات گرافیکی داخلی. همچنین برای کنترل بازی تنها به ماوس و کیبورد یا اتصال به یک گیمپد مناسب نیاز بود.
تمام ورودیهای شما از رایانه به سرورهای گوگل فرستاده میشود و پس از پردازش در محیط بازی، محتوای استریم واکنش مطابق با ورودی موردنظر به خروجی نمایشگر شما بازمیگردد. به همین دلیل است که زمان تاخیر بسیار مهم است. زیرا شما نمیتوانید تجربه خوبی از گیمینگ داشته باشید، اگر همه کارهایی که در این بازی انجام میدهید، یک ثانیه دیگر اتفاق بیافتد.
بازی های Google Stadia
محدودیت Google Stadia مشخص و در حال بررسی است. اما گوگل اعلام کرده است که این سرویس در نهایت قادر خواهد بود بازیها را با اسکیل آپی تا 8K و خروجی فریمی تا بیش از ۱۲۰ فریمبرثانیه اجرا کند اما اجرای انواع بازی با رزولوشن 4K و خروجی عالی ۶۰ فریمبرثانیه یک روال عادی محسوب میشود. این راه فراتر از استانداردی است که برای بازی های PC باکیفیت تعریف شده است.
آنچه که شما در اینجا به طور موثر انجام میدهید، باز کردن یک برگه جدید است که تمام ورودیهای شما را به کامپیوترهای بسیار قدرتمند گیمینگ گوگل ارسال میکند و در مقابل تصاویر و صدا را به خروجی نمایشگر کامپیوتر شما منتقل میکند. این سیستم طراحی سادهای دارد که در آن یک دسکتاپ مجازی در اختیارتان قرار میگیرد و از طریق آن نرمافزارهایی مانند Steam، Origin و Battle.net یا سایر نرمافزارها با قابلیت میزبانی گیم که اکانت بازیتان را از آن طریق خریداری کردهاید، به صورت مجازی برای شما اجرا میشود.
برای اجرای بازی Assassin’s Creed Odyssey در محیط گوگل استادیا، شما هنوز مجبور بودید برای انجام بازی وارد حساب Ubisoft خود شوید و اما افرادی که نسخه بتای استادیا را آزمایش کردهاند به خریداری این عنوان نیاز نداشتند. تمام ورودیهای شما در رایانه به سرورهای گوگل فرستاده میشود، پس از پردازش در بازی پردازششده در بازی، آنچه باید اتفاق بیافتد در قالب محتوای استریم در خروجی نمایش داده میشود.
سرویس گوگل استادیا همچنین با کروم کست گوگل کار میکند. بدین معنا که کاربران میتوانند محتوای گیم خود را به صورت مستقیم روی هر تلویزیونی که از دانگل استریمکننده گوگل استفاده میکند و بدون نیاز به گوشی و رایانه، اجرا کنند.
برای بازی در سرویس Google Stadia شما میتوانید از ماوس و کیبورد یا گیمپد استفاده کنید. همچنین قادر خواهید بود از گیمپد اختصاصی گوگل استادیا که به نظر میرسد هوشمند است و یک قطعه سختافزاری جدید محسوب میشود، استفاده کنید.
اولین مزیت استفاده از این گیمپد Google Stadia حل مسئله تاخیر زمانی است. بدین صورت که این گیمپد مستقیما به سرویس ابری گوگل متصل میشود و از این طریق چندین مرحله در زنجیره انتقال داده را حذف میکند. در واقع با استفاده از این گیمپد فاصله زمانی بین ورودیهای شما که توسط بازی ثبت شدهاند کاهش خواهد یافت.
علاوهبر این، گیمپد هوشمند گوگل استادیا دارای یک دکمه اختصاصی دستیار گوگل است. گوگل ادعا کرده است که این دستیار قادر به بارگذاری اطلاعات بازی در حال اجرا است و حتی این امکان را برای شما فراهم میکند که به ویژگیهای مخصوص درون بازی که از سوی توسعهدهندگان تعریف شده است، دسترسی داشته باشید. همچنین سرویس گوگل استادیا از امکان بازی چندنفره با کراس پلتفرمهای متفاوت تا زمانی که بازیکنان اصلی بازی تمایل به شرکت در آن داشته باشند، پشتیبانی خواهد کرد.
اما نکتهای که وجود دارد این است که هنوز مشخص نیست که آیا کاربران برای استفاده از سرویس ابری گوگل ملزم به پرداخت دو هزینه مجزا هستند یا اینکه میتوانند با خرید عناوین بازی مختلف در یک باندل امکان دسترسی به سرویس استادیا را داشته باشند.
چه بازیهایی از طریق سرویس Google Stadia در دسترس قرار میگیرند؟
سرویس گوگل استادیا میتواند یکی از بهترین کتابخانههای راهاندازیشده هر پلتفرم را در کارنامه خود داشته باشد. در ادامه تمام بازیهایی را که گوگل تاکنون تأیید کرده است میبینید:
- Assassin’s Creed Odyssey
- Borderlands 3
- Baldur’s Gate 3
- The Crew 2
- Darksiders Genesis
- Destiny 2
- Doom
- Doom Eternal
- Dragon Ball Xenoverse
- The Elder Scrolls Online
- Farming Simulator 19
- Final Fantasy 15
- Football Manager
- Get Packed
- GRID
- Gylt
- Just Dance
- Metro Exodus
- Mortal Kombat 11
- NBA 2K
- Power Rangers: Battle for the Grid
- Rage 2
- Rise of the Tomb Raider
- Samurai Showdown
- Shadow of the Tomb Raider
- Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint
- Tom Clancy’s The Division 2
- Tomb Raider Definitive Edition
- Thumper
- Trials Rising
- Wolfenstein: Youngblood
سیستم مورد نیاز Google Stadia چیست؟
از آنجایی که همه چیز بر روی فضای ابری اجرا میشود، به نظر میرسد تقریبا هر لپتاپ یا کامپیوتر متصل به اینترنت با مرورگر کروم باید بتواند از این سرویس استفاده کند. گفته میشود که گوگل طی سالیان گذشته سرویسهای مورد نیاز خود را منتشر کرده است که عبارتند از:
(OS: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit versions only
Processor: AMD FX-8350 @ 4.0 GHz, Ryzen 5 – 1400, Intel Core i7-3770 @ 3.5 GHz
Video: AMD Radeon R9 290 or NVIDIA GeForce GTX 970 (4GB VRAM or more with Shader Model 5.0) or better
Memory: 8GB RAM
Video Preset: High
Storage: 46GB available hard drive space
DirectX: DirectX June 2010 Redistributable
Sound: DirectX 9.0c compatible sound card with latest drivers
برای اجرای بازی با تنظیمات گرافیکی High در رزولوشن 4k و با خروجی ۳۰ فریمبرثانیه، نیازمند ۱۶ گیگابایت حافظه رم، پردازنده قویتر AMD Ryzen 1700X یا Core i7 7700 و یک کارت گرافیک بهتر مانند AMD Vega 64 یا Nvidia GeForce GTX 1080 هستید. هماکنون با اتصال به سرویس استریم بازی استادیا، محدودیتهای موجود حذف میشوند و اجرای عنوان AAA حتی روی لپتاپهایی با سختافزار ابتدایی نیز امکانپذیر خواهد بود.
علاوهبر این؛ شرکت id Software نیز تایید کرده است که عنوان Doom Eternal را به استادیا منتقل میکند و تنها چند هفته برای انتقال این عنوان به سرورهای ابری گوگل زمان نیاز دارد. مارتی استراتون یکی از اعضای تیم id Software گفته است امکان اجرای این عنوان روی استادیا با رزولوشن 4K، خروجی ۶۰ فریمبرثانیه در قالب HDR برای کاربران وجود خواهد داشت.
اگر Google Stadia بتواند بازی Assassin’s Creed Odyssey در رزولوشن 1080p با نرخ ۶۰ فریم برثانیه و همچنین عنوان Doom Eternal در رزولوشن 4K را با سرعت ۶۰ فریمبرثانیه اجرا کند، بنابراین قطعا میتواند بسیاری از عناوین دیگر را با همان سطحِ تنظیمات گرافیکی نیز اجرا کند. میتوان نتیجه گرفت که امکان پشتیبانی از سایر عناوین عمده دیگر نیز بهراحتی روی این سرویس وجود دارد.
بازیهایی که اغلب روی بخش آنلاین متمرکز هستند، برای اجرا در گوگل استادیا چشمانداز قابل پیشبینی ندارند. از آنجایی که بازی های آنلاین رقابتی، دارای سرعت بیشتری هستند و به زمانهای واکنش Split-Second نیز نیاز دارند بنابراین تأخیر اضافی که استریم محتوا منشا آن باشد رقابتگران حرفهای را دچار مشکل میکند.
اما به نظر میرسد که استادیا بهتر است به منظور رفع این مشکل از دیگر سرویسهای مشابه کمک بگیرد. چراکه زیرساخت کابلکشی فیبر نوری گوگل کاملا منحصربهفرد است و علاوهبر این، کنترلکننده وایفای این سرویس به صورت مستقیم به ابر گوگل متصل میشود. این بدان معناست که عناوین چند نفره آنلاین مانند بازی Fortnite میتواند از هزاران و نه فقط صدها بازیکن پشتییبانی کند. همچنین در بهروزرسانی اخیر کرومیوم پشتیبانی از کنترلرهای سوئیچ نینتندو به مرورگر گوگل اضافه شد. بنابراین به نظر میرسد که استریم بازیها در این سرویس فقط محدود به نسخههای PC نخواهد بود.
گوگل همچنین خبر راهاندازی بخش Stadia Games and Entertainment این شرکت را اعلام کرده است. این بخش در قالب بازوی شرکت گوگل با هدف طراحی بازیها به صورت انحصاری برای پلتفرم استادیای گوگل کار خود را آغاز کرده است. مانند بازی Assassin’s Creed Odyssey، Ubisoft اعلام کرده است که در آینده نیز چند بازی دیگر را در اختیار استادیا قرار خواهد داد که از جمله آنها میتوان به بازی موتورسواری چند نفره motor-cross game Trials Rising و همچنین Skull & Bones و بازی استراتژیک Anno 1800 اشاره کرد.
علاوهبر این، Google Stadia این امکان را برای توسعهدهندگان فراهم میکند که از طریق Stream Connect، حالت Local Couch Co-Op را با استریم محتوای جداگانه پیادهسازی کنند. در این حالت بازیکنان علاوهبر امکان مشاهده قلمرو خود بتوانند با قلمروهایی که دوستانشان در آن مشغول بازی هستند نیز تعامل داشته باشند.
اما شاید بزرگترین توسعه در سرویس گوگل استادیا برای تولیدکنندگان محتوا و مخاطبان قابلیت Crowd Play باشد که این امکان را برای مخاطب ایجاد میکند تا تنها با کلیک روی یک دکمه، بازی با سرویسهای استریم مورد علاقه خود را اجرا کنند.
تمرکز اصلی در اینجا این است که طراحی سیستمی به صورتی باشد که بازی در آن و همچنین خودنمایی در میانِ دوستان به راحتی امکانپذیر باشد. گوگل Stadia برای دستیابی به این هدف به صورت همزمان اقدام به ارسال سیگنالهای 4K به کامپیوتر شما و شبکه ویدئویی یوتیوب میکند و از این طریق به شما اجازه میدهد که آنچه را که انجام میدهید ضبط کنید.
آخرین ویژگی که گوگل در مورد سرویس گوگل Stadia تعریف کرده است، قابلیت State Share نام دارد؛ که در آن امکان بهاشتراکگذاری موقعیت کاربران در بازی Adventure با سایرین وجود دارد. این کار از طریق Google link انجام میشود. به عنوان مثال، با استفاده از این قابلیت کاربر میتواند موقعیت خود را مبارزه سخت با دوستان خود به اشتراک بگذارد و از این طریق آنها را به چالش مشابه دعوت کند. اگر بازیکن یا دوستان وی در بخشی از بازی با مشکل مواجه شدند، سیستم یکپارچه دستیار گوگل به کمک آنها میآید و در صورت تقاضا، امکانِ دسترسی به راهنماییها و آموزشهای مرحلهای را برای آنها فراهم میکند.
پروژه Google Stadia در مجموع چگونه است؟
در بهترین حالت، پروژه استریم خوب است و در بدترین حالت نیز گوگل به شما اجازه نمیدهد که پایینتر از آستانه کیفیت خاصی بازی کنید و به هر حال شما نیز چنین چیزی را نمیخواهید. ما پروژه استریم گوگل را روی تنظیمات مختلف آزمایش کردیم. در شبکه بیسیم 2.4 گیگاهرتزی ناپایدار، شبکه 5 گیگاهرتزی بیسیم سریع و همچنین در شبکه اینترنت اقدام به بازی کردیم. به یاد داشته باشید که این سرویس در حال حاضر بدون سختافزار اختصاصی گوگل معرفی شده است.
سختافزارهای اخیر کرومبوک بازی را بدون مشکل پشت سر گذاشت. ما همچنین بازی Assassin’s Creed Odyssey را روی یک کرومبوک قدیمی، ریزر بلید و یک دستگاه دسکتاپ مدرن گیمینگ در رزولوشن 1080p با نرخ ۶۰ فریم برثانیه اجرا کردیم. ما حتی این بازی را از روی یک کامپیوتر که در آن در حال اجرا بود به کامپیوتر دیگری منتقل کردیم و و گوگل به سادگی کنترل را بر روی کامپیوتر دوم منتقل کرد.
بزرگترین مشکلات مربوط به یک اتصال بد است
اگر سرعت اتصال کاهش یابد، کیفیت بازی نیز با وضوح پایینتر ادامه پیدا میکند و زمان تاخیر و فشردهسازی به صورت قابل ملاحظهای بیشتر میشود.
نرخ فریم پایین یکی از دو موضوعی بود که ما متوجه شدیم و دیگری فشردهسازی بود. اغلب اوقات، این موارد مشکلی ایجاد نمیکنند، اما زمانی که جزئیات زیادی در یک صحنه وجود دارد یا حرکات سریعی شکل میگیرد، فشردهسازی با مشکل مواجه میشود. به عنوان مثال چهره شخصیتها تار میشود. حال سوال اینجاست که آیا گوگل همزمان با راهاندازی سرویس Google Stadia مشکل موجود را حل میکند.
در حالی که مدل و قیمت سرویس گوگل در طول زمان تعیین میکند اما تعیین اینکه آیا گوگل Stadia ارزشمند است یا خیر کمی زمانبر است. با این وجود میتوانیم بگوییم که نمونه اولیه آن به خوبی کار میکند. اما آیا xCloud مایکروسافت بهتر خواهد شد؟
آیا میتوان از سرویس گوگل استادیا روی تلفن همراه استفاده کرد؟
پاسخ این سوال مثبت است؛ البته تا زمانی که شما صاحب یک گوگل پیکسل هستید. بنا به هر دلیل عجیبی، گوگل استفاده از Stadia را به گوشیهای پیکسل خود محدود کرده است.
بد نیست بدانید که راههای دیگری نیز برای دسترسی به این سرویس وجود دارد، مانند: دسکتاپ، لپتاپ، تبلت و تلویزیون از طریق Chromecast Ultra. اما این واقعیت که تمام گوشیهای اندرویدی استادیا را در همان زمان دریافت نمیکنند کمی عجیب به نظر میرسد.
چرا گوگل دست رد بر سینه بزرگترین پایگاه کاربران زده است؟
پاسخ به این سوال مربوط به کیفیت است. وقتی صحبت از گوشی های اندرویدی به میان میآید سختافزار این دستگاهها میتواند تنوع زیادی داشته باشند و از طرفی گوگل به دنبال ارائه خدمات به بهترین شکل است. بنابراین ترجیح می دهد تا گوگل استادیا را تنها برای سختافزارهایی که میداند قادر به اداره آنهاست عرضه کند؛ یعنی گوشیهای گل سرسبد پیکسل.
این بدان معنا نیست که کاربران آیاواس و اندروید در نهایت از این خدمات بیبهره بمانند اما در زمان راهاندازی قطعا نمیتوانند از این سرویس استفاده کنند.
اگر ارتباط اینترنتی قطع شود چه اتفاقی میافتد؟
به گفته سخنگوی Stadia، بازی برای چند دقیقه فعال باقی خواهد ماند. اگر اتصال شما به طور ناگهانی بازگردد فقط باید بازی را دوباره راهاندازی کنید و به جایی که بودید پاپ کنید، اما شما باید سریع عمل کنید. اگر این کار بیش از چند دقیقه طول بکشد، نمونهای از بازی که در حال اجرا بودید بسته خواهد شد و دفعه بعد که شما بازی میکنید به عقب بازگردانده میشوید.
طبق گفته این سخنگو، گوگل Stadia هر کاری را برای جلوگیری از خراب شدن بازی انجام خواهد داد و حتی تنظیمات گرافیکی را نیز به شدت پایین میآورد تا شما را متصل کند اما نمیتواند به طور کامل از اتصال قطع شده جلوگیری کند.
سرویس ابری بازی سونی – پای یک رقیب در میان است؟
گزارشها حاکی از آن است که شرکت سونی در حال کار روی یک سرویس ابری بازی است که میتواند با Google Stadia یا استریم ابری جدید ایکسباکس رقابت کند و این پتانسیل را دارد که با PS5 راهاندازی شود.
بازیکنان قادر به استریم یک بازی از طریق سرور میزبانی هستند. بنابراین اگر دستگاهی دارید که به اینترنت متصل است، یعنی یک دستگاه تلفن همراه، کنسول یا کامپیوتر، میتوانید به آن سرور وصل شوید و بازی که میخواهید بازی کنید، به نمایشگر یا صفحه نمایش شما استریم داده میشود و شما میتوانید با استفاده از دستگاه ورودی مورد نظر خود به عنوان مثال Netflix بازی کنید.
به جای دانلود یک بازی، به طور مستقیم روی دستگاه شما استریم میشود و شما در زمان واقعی بازی میکنید. همچنین دیگر نیازی به حذف بازیها برای افزایش فضای حافظه دستگاه ندارید و علاوه بر این نیازهای سختافزاری شما کاهش خواهد یافت.
سونی همچنین اشاره میکند که این سرویس ابری بازی به توسعهدهندگان بازی کمک خواهد کرد. زیرا این سرویس از سرقتهای احتمالی به دلیل وجود عنوان بازی تنها در سرور، جلوگیری میکند و توسعهدهندگان به طور خاص قادر به طراحی بازی برای استفاده از قابلیتهای سرویس هستند.
نحوه پرداخت بازیکنان برای این بازی چگونه خواهد بود؟
سونی جزئیات دو مدل خاص در ثبت اختراع خود را ارائه میدهد. اولا سونی خود در جمعآوری هزینه اشتراک از کاربران و سپس پرداخت حق امتیاز به توسعهدهندگان همکاری میکند. دوم اینکه، پس از پرداخت هزینه سونی برای استفاده از سرویس میزبانی، توسعهدهندگان نیز هزینه اشتراک را از بازیکنان دریافت میکنند.
ما انتظار داریم سونی این سرویس ابری بازی را در کنار PlayStation 5 اجرا کند، اگر چه این شرکت زمان معینی مشخص نکرده است.
سخن آخر درباره Google Stadia گوگل استادیا
اگر گوگل بتواند وعدههای خود را پیادهسازی کند به جرات میتوان گفت Google Stadia قطعا میتواند آینده دنیای گیم را تحت تاثیر قرار دهد و تحولی عظیم در آن ایجاد کند. در چنین شرایطی گیمرها قادر خواهند بود صرفنظر از گرافیک موردنیاز اقدام به بازی کنند و دیگر مانند گذشته به دنبال خرید سختافزارهای گران قیمت نباشند.
منبع: TechRadar