بازی زلدا یا Legend of Zelda یکی از برجستهترین و موفقترین مجموعه بازیهای ساخته شده توسط نینتندو است که آنرا در فهرست بزرگترین بازیهای ویدیویی تاریخ قرار میدهند. بازی Zelda توسط طراحان معروف ژاپنی، شگیرو میاموتو و تاکاشی تزوکا، طراحی و برای اولین بار در سال 1986 به بازار عرضه شد. در آن زمان بازی زلدا برای نینتندو و سیستمهای مختلف NES و فامیکوم طراحی شده بود.
از آن تاریخ به بعد، مجموعه بازیهای Zelda بهصورت پیاپی با عرضه هر دستگاه جدید نینتندو به بازار عرضه میشدند. آخرین نسخه از بازی Zelda با نام Breath of the Wild برای نینتندو سوییچ در سال 2017 به بازار آمد. در حال حاضر نیز اخباری مبنی بر آمادهسازی نسخه جدید Breath of the Wild شنیده میشود. به همین بهانه ما در این مقاله به معرفی و بررسی بازی Zelda میپردازیم و با یکی از محبوبترین مجموعه بازیهای تاریخ آشنا خواهیم شد.
The Legend of Zelda 1986 (فامیکوم – NES)
همانطور که اشاره کردیم اولین نسخه از بازی در سال 1986 و در ژاپن برای دستگاه Famicom منتشر شد. این نسخه تمام عناصری که از یک بازی تحت عنوان Zelda انتظار داریم را معرفی میکرد. در این بازی برای اولینبار با سه شخصیت اصلی بازی نیز آشنا شدیم. در The Legend of Zelda که به شکل 2D طراحی شده بود، بازیکنان قهرمان جوانی بهنام Link را کنترل میکردند که سعی در نجات شاهزاده Zelda و پادشاهی Hyrule از دست شاهزاده تاریکی یا همان گانون را داشت.
Zelda II: The Adventure of Link 1987 (فامیکوم – NES)
بعد از موفقیت نسخه اول، نینتندو تصمیم گرفت شیوهای متفاوت را در بازی Zelda در پیش بگیرد. نسخه دوم در واقع ادامه دهنده داستان نسخه اول بود که در آن Link همچنان بهدنبال نجات شاهزاده Zelda بود. با این تفاوت که اینبار حالت دو بعدی ثابتی که در نسخه قبلی دیده میشد جای خود را به پرسپکتیو اسکرولی داده بود. بهواسطه این سبک جدید بازی دارای حرکات جذابی شده بود که در نسخه قبلی دیده نمیشد و البته عناصر RPG فوقالعادهای که متاسفانه در نسخههای بعدی بازی Zelda دیده نشد.
علاوهبراین سیستم افزایش سطح لول نیز به بازی اضافه شده بود که به بازیکنان اجازه میداد از امتیازات جمع شده برای آپگرید کردن تواناییهای Link استفاده کنند. همچنین قدرتهای جدیدی در هنگام نبرد به Link اضافه شده بود. با توجه به این که دیگر نسخههای بازی زلدا برای نینتندو دارای چنین سبکی نبودند، بازی Zelda II: The Adventure of Link را باید خاصترین بازی این مجموعه بدانیم.
The Legend of Zelda: A Link to the Past 1991 (سوپر نینتندو)
نسخه جدید بازی زلدا برای سوپر نینتندو و با نام A Link to the Past منتشر شد. در این نسخه، زلدا به فرمول اصلی خود بازگشت. بازی تا حد زیادی شبیه به همان نسخه اول است که برای فامیکوم ساخته شده بود، اما دارای ویژگیهای منحصربهفردی نیز بود که آنرا برای سوپر نینتندو مناسب میکرد.
Link حالا توانایی راه رفتن و دویدن پیدا کرده بود و صحنههای نبرد نیز بسیار بهتر به نظر میرسید. در این نسخه ابعاد و فضاهای مختلف نیز به جهان Zelda اضافه شده بود. در سال 2002 بازی با تغییرات و اصلاحهای جدید برای دستگاه جدید نینتندو Gameboy نیز ارائه شد و در نهایت بازی چند نفره The Legend of Zelda: Four Swords نیز از دل آن بیرون آمد.
The Legend of Zelda: Link’s Awakening 1993 (گیم بوی)
Link’s Awakening اولین نسخه بازی Zelda برای دستگاههای دستی گیم بوی بود. همچنین برای اولین بار داستان بازی در فضایی خارج از پادشاهی Hyrule میگذشت و خبری از پرنسس زلدا نیز نبود. داستان بازی در زمانی بعد از اتفاقات A Link to the Past رخ میدهد. Link بعد از نجات از طوفان وارد جزیره Koholint میشود و برای فرار از این جزیره Link باید 8 نشان مختلف را بیابد.
این نسخه از بازی زلدا بعدها با نام Link’s Awakening DX در سال 1998 برای Game Boy Color ارائه شد که دارای گرافیکهای رنگی جذابی بود. در اوایل سال 2019، نینتندو Link’s Awakening remake را برای سوئیچ ارائه کرد. این بازی Zelda برای نینتندو سوئیچ با جلوههای HD همراه شده است. نسخه جدیدتر Link’s Awakening remake نیز با قابلیت ساخت دانگنهای اختصاصی به زودی عرضه خواهد شد.
The Legend of Zelda: Ocarina of Time 1998 (نینتندو – N64)
تغییر شکل بازی از 2D به 3D باعث شد یک وقفه طولانی برای عرضه نسخه جدید بازی به نام Ocarina of Time بهوجود آید. در آن زمان بازیهای 3D درحال پیشرفت بودند و به همین دلیل باگهای زیادی در بازیها دیده میشد. اما بازی زلدا Ocarina of Time به کاربران و گیمرها این اجازه را میداد که از بازی در فضای 3D لذت ببرند.
این بازی برای زمان خود تا حد زیادی جاهطلبانه بهنظر میرسید و ویژگیهای جدیدی را معرفی میکرد که بعداً به قسمتهای اصلی بازیهای Zelda 3D تبدیل شد. ویژگیهایی از جمله Z-targeting و همچنین اسب Link به نام Epona که به او امکان میداد به سرعت سفر کرده و هنگام سواری تیراندازی کند. نینتندو بعداً این نسخه از بازی را برای کنسول GameCube نیز ارائه کرد.
The Legend of Zelda: Majora’s Mask 2000 (نینتندو – N64)
رابطه این نسخه با نسخه قبلی بازی زلدا همچون رابطه Zelda II با اولین نسخه این مجموعه است. در Majora’s Mask تغییرات زیادی ایجاد شد که فرمول کلی بازیهای این مجموعه را تغییر میداد. در این بازی دنیای تخیلی جدیدی به نام Termina جایگزین دنیای Hyrule شد. داستان عجیب بازی به گونهای بود که در آن Link 3 روز مشابه را بارها و بارها زندگی میکرد و وظیفه داشت تا از سقوط ماه و نابود کردن زمین در بازی جلوگیری کند.
این بازی به دلیل داشتن فضای تیره و محیط عجیبش از سایر نسخهها متمایز میشود. Majora’s Mask نیز برای GameCube ارائه شد و سپس در فهرست بازی های نینتندو 3D قرار گرفت.
The Legend of Zelda: Oracle of Seasons و Oracle of Ages 2001 (نینتندو – Game Boy Color)
با اینکه این دو بازی در واقع دو بازی جدا از هم هستند و داستان آنها نیز در محلهای متفاوتی میگذرد، اما هردو آنها داستانی را بیان میکنند که تنها با بازی کردن هر دو میتوانید متوجه موضوع آن شوید. زمانی که یک بازی را تمام میکنید رمز عبوری به شما داده میشود که به شما اجازه انجام بازی دیگر را میدهد. ایده اصلی این بازی ایجاد ارتباط بین جهانهای مختلف در دنیای Zelda بود. در این بین بازی Oracle of Ages دارای فضای معمایی و Oracle of Seasons focuses بیشتر دارای فضایی اکشن بود.
The Legend of Zelda: The Wind Waker 2002 (گیم کیوب)
بعد از معرفی گیم کیوب، این امکان فراهم شد تا ویژگیهای خاص و منحصربهفردی به بازی Zelda اضافه شود. در این نسخه دنیای بازی تغییرات زیادی پیدا کرد و جهان Hyrule به زیر آب رفت. بخش زیادی از بازی در سفر با کشتی میان جزیرههای مختلف میگذرد. کشتی Link با نام King of Red Lions دارای قابلیتی جادویی به نام The Wind Waker است که به بازیکنان این امکان را میدهد تا جهت باد را کنترل کنند.
گرافیک کارتونی بازی به جذابیتهای این بازی کمک زیادی کرده است. در مجموع ویژگیهای فوقالعاده این بازی سبب شده تا خیلیها این نسخه را در کنار Ocarina of Time بهعنوان بهترین بازی سری بازی های Zelda معرفی کنند. این نسخه بههمراه نسخههای قبلی تحت عنوان نام Zelda: Collector’s Edition بهصورت یک مجموعه کامل برای کنسول گیم کیوب ارائه شده بود. پس از آن نیز در سال 2013 نسخه HD آن برای کنسول Wii U عرضه شد.
The Legend of Zelda: Four Swords Adventures 2004 (گیم کیوب)
در سال 2004 یک ورژن جدید از بازی زلدا به نام Four Swords ارائه شد. بازی Four Swords برای Gameboy advanced ساخته شده بود. نسخه جدید بازی با نام Four Swords Adventures با امکانات بیشتر و مشخصات گرافیکی بهتر روی کنسول گیم کیوب نیز در دسترس قرار گرفت.
Link در Four Swords Adventure تلاش میکند تا صلح را به سرزمین Hyrule باز گرداند. در حالیکه یک کپی شیطانی از او به نام Shadow Link سعی میکند تا جلو وی را بگیرد. بازی شامل دو مود مختلف است. Hyrulean Adventure مود رقابتی و داستانی بازی است که در آن 1 تا 4 بازیکن سعی میکنند تا Shadow Link را شکست دهند. اگر طرفدار نبردهای چند نفره باشید نیز مود Shadow Battle برای شما در دسترس خواهد بود.
The Legend of Zelda: The Minish Cap 2004 (نینتندو – Gameboy advanced)
در حالیکه بسیاری از بازی های زلدا تمرکز ویژهای برای فراهم کردن امکان اکتشاف و جستجو در جهان بزرگ بازی را به کاربران خود میدهد، بازی Zelda: The Minish Cap دقیقاً رویهای برعکس دارد و جهانی بسیار کوچک را به کاربران ارائه میکند! در این نسخه که در سال 2004 عرضه شد، Link با کلایی جادویی و سخنگو همراه میشود که امکان تبدیل Link به یک نسخه مینیاتوری و کوچک شده از او را دارد.
بعد از کوچک شدن، Link قادر خواهد بود تا پا به دنیای کوچک پنهان شده در سرزمین Hyrule بگذارد. به دلیل وجود مکانیک و فضایی اختصاصی در این نسخه، میتوان آن را یکی از خاصترین بازیهای این مجموعه دانست.
The Legend of Zelda: Twilight Princess 2006 (نینتندو گیم کیوب – Wii)
بعد از ارائه بازی The Wind Waker، فضای بازی Zelda همواره شاد و رنگی بود اما در نسخه Twilight princess، قهرمان داستان وارد فضایی تیرهتر میشود. در این نسخه Link به توانایی تبدیل شدن به گرگ دست پیدا میکند و موجودی عجیب به نام Midna او را در راه ماجوراجوییهای رمز آلود کمک میکند. در این نسخه جهان بازی و ابعاد نیز کمی تغییر میکند و جهانی موازی به نام Twilight Realm به دنیای زلدا اضافه میشود.
در نسخه عرضه شده برای Wii که دارای کنترلهای حرکتی بود، به دلیل بهینه نبودن بازی انتقادات زیادی متوجه این نسخه شد. اما نسخه عرضه شده برای گیم کیوب تجربه فوق العادهای را برای کاربران با استفاده از یک دسته بازی فراهم میکرد. این بازی چندین بار جایزه بهترین بازی سال را بهدست آورد و بهعنوان یکی از بهترین بازیهای ویدیویی تاریخ شناخته میشود.
The Legend of Zelda: Phantom Hourglass 2007 (نینتندو – DS)
نینتندو خیلی زود جهان تیره و تاریک نسخه قبلی را کنار گذاشت و به سراغ دنیای گرافیکی جذابی در نسخه جدید بازی رفت که برای نینتندو Ds طراحی شده بود. نسخه جدید با نام Phantom Hourglass در سال 2007 به بازار عرضه شد. این نسخه با معرفی سیستم کنترلی جدید بازی از طریق صفحه لمسی، دنیای بازی Zelda را کاملاً دگرگون کرد. داستان بازی ادامهای بر داستان بازی محبوب The Wind Waker بود که در آن Link با کمک Captain Linebeck و کشتی او سعی در نجات دوستی به نام Tetra را داشت.
The Legend of Zelda: Spirit Tracks 2009 (نینتندو DS & Wii U)
دو سال بعد از عرضه موفق Phantom Hourglass، نینتندو با بهبود موتور آن بازی نسخه جدیدی را با نام Spirit Tracks به بازار عرضه کرد. در داستان این بازی جدید قطار جای قایق را گرفته است و حالا Link برای اولینبار با شاهزاده Zelda همراه شده تا از ریلهای قطار برای شکست دادن پادشان Demon استفاده کنند. در سال 2016 این بازی را از طریق کنسول مجازی Wii U دوباره منتشر کرد.
The Legend of Zelda: Skyward Sword 2011(نینتندو Wii و Wii U)
این نسخه اولین بازی Zelda با قابلیت پشتیبانی از دستورات حرکتی بود. Skyward Sword به شکل اختصاصی برای کنترلهای خاص Wii طراحی شده بود. بر خلاف تجربه ناموفق Twilight Princess در سال 2006 این نسخه به شدت مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت. بعدها نینتندو، Wii MotionPlus را عرضه کرد که حرکات را با دقت بیشتری شناسایی میکرد. در سال 2016 نیز این بازی بهصورت جهانی همراه با عرضه Wii U منتشر شد. موفقیت تجاری و بازخوردهای مثبت این بازی راه جدیدی را پیش روی نینتندو قرار داد تا کنسولهای خانگی خود را دوباره با توجه به علایق مشتریان طراحی کند.
The Legend of Zelda: A Link Between Worlds 2013 (نینتندو 3DS)
به یاد بازی خاطره انگیز A Link to the Past و با گذشت دو دهه از انتشار آن، نینتندو نسخه جدیدی از بازی Zelda را با نام A Link Between Worlds به بازار عرضه کرد. نسخه جدید دارای فضای مشابهی با A Link to the Past بود با این تفاوت که داستان آن در آینده رخ میداد. علاوهبراین در این بازی link توانایی تبدیل به دو شخصیت مختلف را داشت. هر یک از این شخصیتها تواناییهای خاصی دارند و به بازیکنان اجازه میدهند تا راه حلهای متفاوتی برای حل معماها پیدا کنند.
The Legend of Zelda: Tri Force Heroes 2015 (نینتندو 3DS)
بازی زلدا Tri Force Heroes بازگشتی به گیم پلی رقابتی Four Swords Adventures محسوب میشد. در این بازی 3 بازیکن همزمان برای حل معماها و گذر از مراحل مختلف با هم همکاری میکنند. ویژگیها و تنظیمات خاص این بازی آن را از نسخههای قبلی متمایز میکند. بازیکنان میتوانستند با جمع کردن آیتمهای مختلف و ترکیب آنها با یکدیگر شخصیت خود را تا حد زیادی شخصی سازی کنند و قابلیتهای آن را افزایش دهند.
The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2017(اولین بازی Zelda برای نینتندو سوئیچ + Wii U)
نسخه Breath of the Wild از بازی Zelda تقریباً همزمان با نینتندو سوئیچ عرضه شد و توانست در نسخه ساخته شده برای این دستگاه، فروش بیشتری حتی از نسخههای مربوط به کنسول اصلی نینتندو داشته باشد. Breath of the Wild جزو بهترین بازیهای این مجموعه و از بهترین بازی های ویدیویی تمام دوران است. این بازی به گونهای است که حس و حال سنتی بازی Zelda را در خود حفظ کرده و البته مکانیکها و گیم پلی جدیدی نیز معرفی میکند.
دنیای این نسخه، بزرگترین و با جزئیاتترین دنیای معرفی شده در تمام مجموعه است و در آن دهها راز و رمز مخفی وجود دارد که بازیکنان میتوانند آنها را بیابند. با اینکه بازیهای زلدا اختصاصاً برای سیستمهای سرگرمی نینتندو طراحی میشوند، اما اگر به دنبال بازی Zelda برای PC هستید میتوانید با استفاده از شبیه ساز این نسخه بازی زلدا برای کامپیوتر را اجرا کنید.
The Legend of Zelda: Breath of the Wild Sequel (نینتندو سوئیچ) – بهزودی
در جریان نمایشگاه E3 2019 نینتندو بازی جدید Zelda به نام Breath of the Wild Sequel را معرفی کرد که همچنان در مرحله تولید قرار دارد. طبق شنیدهها بازی دارای جلوههای بصری و گرافیکی مشابه با نسخه سال 2017 است و فضای تاریک و سیاهی مانند Majora’s Mask دارد. با اینکه از جزئیات بازی هنوز اطلاعات چندانی در دسترس نیست اما گفته میشود Link و شاهزاده Zelda بار دیگر در کنار هم قرار خواهند گرفت تا بزرگترین شخصیت منفی مجموعه Zelda یعنی Ganon را شکست دهند. این نسخه منحصراً برای نینتندو سوئیچ طراحی شده است.
آیا میتوان بازی Zelda را در دستگاههای غیر از شبکه سرگرمی نینتندو اجرا کرد؟
خیلی از افراد به خرید بازی Zelda برای دستگاههای غیر نینتندویی فکر میکنند، اما واقعیت این است که بازی Zelda برای PS4 یا اندروید و کامپیوتر طراحی نشده است. اما شبیه سازهایی وجود دارند که میتوانند کار شما را راه بیندازند. اگر دنبال بازی زلدا برای کامپیوتر هستید میتوانید از شبیه سازهایی مانند cemu استفاده کنید. افرادی که قصد دارند بازی Zelda برای اندروید را تجربه کنند باید به نسخههای غیررسمی یا شبیهسازیشده بازی اکتفا کنند. برای مثال The Legend of Zelda Ocarina of Time بهصورت غیر رسمی و با تلاش بعضی از طرفداران برای اندروید در دسترس قرار گرفته است. بازی Zelda برای PS4 تا امروز تنها بهصورت یک افسانه باقی مانده است! گفته میشد که کمپانی سونی قصد خرید نینتندو را داشته و در آن زمان طرفداران PS4 امیدوار بودند تا محصولات پرطرفدار نینتندو سر از فروشگاههای سونی نیز در آورند، اما متاسفانه در حال حاضر هیچ بازی زلدا برای PS4 طراحی نشده است.
سخن پایانی درباره بازی زلدا
در این مقاله از بازی زلدا و ویژگیهای منحصربهفرد آن برای شما گفتیم. اگر شما نیز تجربه و یا اطلاعات جالب دیگری در این خصوص دارید با مخاطبان فانیبو در میان بگذارید.
منبع: Gaming Scan
1 دیدگاه
بازی The Legend Of Zelda بهترین بازی عمرم است و باید بهترین بازی های دنیا یا تاریخ باشد