بدون شک استان کهگیلویه و بویراحمد به دلیل داشتن تنوع آب و هوایی در نقاط مختلف این منطقه و طبیعت زیبا و بکر این استان چهارفصل یکی از مناسبترین گزینهها برای سفر است. جاذبههای طبیعی این استان سرسبز، بسیار بیشتر از جاذبههای تاریخی و باستانی آن است. اما این بدان معنا نیست که در سفر به کهگیلویه و بویراحمد آثار شگفتآور باستانی در انتظارتان نباشد. در این مقاله جاذبههای طبیعی و تاریخی این استان را معرفی میکنیم تا شما را با جاهای دیدنی کهگیلویه و بویراحمد آشنا کنیم.
تنگ گنجه ای
در 13 کیلومتری شهر یاسوج هنگامی که به سمت سیسخت در حرکت هستید دره زیبایی پوشیده از درختان بلند و سر به فلک کشیده چنار و بلوط وجود دارد که نام آن تنگه گنجهای است. در این منطقه وجود چشمههای آبی که از رشته کوه دنا سرچشمه میگیرد زیبایی این جاذبه گردشگری را دو چندان کرده است. این طبیعت زیبا یکی از جاهای دیدنی کهگیلویه و بویر احمد در بهار است.
آبشار کمر دوغ
آبشار کمر دوغ در فاصله 300 کیلومتری شهر یاسوج قرار دارد. در این مکان طبیعتی بکر و خوش آب و هوا که پس از عبور از تنگهای زیبا به وجود آمده، در انتظار شما است. آبشار کمردوغ یکی از جاذبه های طبیعی کهگیلویه و بویراحمد است که به ثبت ملی درآمده است. این منطقه را می توان به عنوان یکی از جاهای دیدنی کهگیلویه و بویراحمد در تابستان پیشنهاد کرد و با رفتن به این مکان زیبا از هوای مطبوع آن لذت برد.
غار ده شیخ (غار 135 میلیون ساله)
غار ده شیخ از مناطق دیدنی کهگیلویه و بویراحمد است که تا چند سال اخیر به صورت ناشناخته باقی مانده بود. پس از بررسی و جستجوی باستان شناسان و کشف بقایای انسانی و سفالها، گفته میشود که عمر این غار به 135 میلیون سال برسد؛ و بدین معنی است که قدمت این منطقه حیرتانگیز به دوره دوم زمینشناسی میرسد.
یکی از معماهای عجیب و در عین حال شگفت انگیز این منطقه، وجود هوای گرم داخل غار در فصل سرما و هوای مطبوع و خنک غار در فصل گرما است که تاکنون دلیل این پدیده حیرت انگیز، مشخص نشده است. از جذابترین و خیرهکنندهترین زیباییهای این غار، وجود قندیلهایی است که از سقف و دیوارههای غار آویزان شده اند. طبق بررسی آثار سفالی که در غار وجود دارد، این نظریه وجود دارد که این آثار مربوط به دوره هخامنشی و ساسانی باشد.
پیست اسکی دنا (کاکان)
یک مکان ایدهآل و مناسب برای علاقهمندان به ورزش اسکی، پیست اسکی دنا است که در گردنهای به نام بابا حسن وجود دارد. طول این پیست 600 متر و عرض آن 1500 است وجود خوابگاه و رستوران و همچنین فراهم کردن زیرساختهای مناسب باعث شده است که این منطقه به یکی از جاهای دیدنی کهگیلویه و بویراحمد در زمستان تبدیل شود. پس اگر قصد مسافرت به این استان را در زمستان دارید حتما به این منطقه سر بزنید.
ناگفته نماند که پیست اسکی کاکان در فصل بهار با وجود رویش گلهای بهاری زیبا نیز یکی از جذابترین مناطق گردشگری این استان است.
تنگه تامرادی
یکی از معروفترین جاذبه های گردشگری کهگیلویه و بویراحمد تنگه تامرادی است. این منطقه به دلیل وجود آبشارهای گوناگون به سرزمین آبشارها معروف است.
از نظر تاریخی این منطقه دارای قدمت زیادی است. همچنین گفته میشود که این منطقه محل وقوع جنگهای معروفی مانند آریو برزن و اسکندر مقدونی است. یکی از دلایل بکر بودن این مکان، به دلیل سخت بودن راه عبور و مرور و رسیدن به این منطقه است.
چشمه میشی
چشمه میشی از مهمترین چشمههای منطقه سیسخت استان کهگیلویه و بویر احمد است که به چشمه «بشو» نیز معروف است. وجود چشمه، مناطق سرسبز و آب و هوای مطبوع، این منطقه را به مکان محبوبی میان گردشگران تبدیل کرده است.
چشمه تاگی
این چشمه یکی از منابع مهم برای آبیاری باغهای انگور و گردو در منطقه کلنجه به حساب میآید. همچنین به دلیل وجود آبی خنک و مطبوع، استراحتگاه مناسبی برای کوهنوردان است.
چشمه ریزک
از ویژگیهای مهمی که باعث شده این منطقه به عنوان یکی از مناطق دیدنی کهگیلویه و بویراحمد شناخته شود، طبیعت بکر و آرام این مکان است.
چشمه توف
در مسیر صعود به دنا در منطقه سیسخت چشمهای به نام توف وجود دارد. این چشمه به دلیل اینکه در همه فصول دارای آبی خنک و گوارا است، یکی از بهترین استراحتگاهها برای کوهنوردان مسیر دنا است.
پل خیری
در شهرستان گچساران در منطقه خیرآباد علیا، پلی وجود دارد که گفته میشود قدمت آن به دوره ورود اسلام به ایران باز میگردد و این پل پس از تخریب پل ساسانی ساخته شده است. پل خیری بر روی رودخانه خیرآباد با 130 متر طول و 7 دهانه ساخته شده است و با توجه به قدمت آن، این بنا بهعنوان یک اثر ملی به ثبت رسیده است.
آرامگاه بی بی حکیمه
در روستای حکیمه خاتون در جنوب شهرستان گچساران، آرامگاه خواهر امام رضا (ع) به نام بی بی حکیمه وجود دارد که میزبان بسیاری از زائران است. به گفته زائران در نزدیکی آرامگاه دری وجود دارد که ورودی پناهگاه بی بی حکیمه در زمانهای جنگ بوده است که امروزه این در به «باب المراد» معروف است.
آبشار یاسوج
این آبشار چشمنواز در پنج کیلومتری یاسوج واقع شده است و به خاطر داشتن هوایی مطبوع و خنک، یکی از اصلیترین جاهای دیدنی کهگیلویه و بویراحمد در تابستان است. حوالی این آبشار مکان مناسبی برای استراحت گردشگران محسوب میشود.
پارک جنگلی یاسوج
پارک جنگلی یاسوج با 80 هکتار وسعت، بزرگترین پارک جنگلی جنوب کشور است و در خارج از شهر یاسوج قرار دارد. این پارک جنگلی پوشیده از درختان ارزن، بادام کوهی، بلوط، کیکم و بنه است.
تنگه مهریان
این تنگه که رودخانه زیبای مهریان از آن میگذرد در حومه شهر یاسوج قرار دارد. آب و هوای مطبوع تنگه مهریان، آن را به یکی از مکان های گردشگری یاسوج تبدیل کرده است. برخی از پژوهشگران و مورخان معتقدند آریو برزن، سردار ایرانی، در این نقطه راه را بر لشکر اسکندر مقدونی بسته است.
دریاچه کوه گل
این دریاچه در شمال شرقی شهر سیسخت و درحدود هشت کیلومتری آن واقع است. علت شهرت این دریاچه، همانطور که از اسمش پیدا است، وجود گلهای زیبا و متنوع در اطراف دریاچه است. برخی از گلهایی که در این نقطه میرویند گلهای نرگس، بنفشه، زنبق و… هستند.
این دریاچه در دامنه کوه دنا واقع شده است و دسترسی مستقیم با وسایل نقلیه به آنجا وجود ندارد، کسانی که مایل به بازدید از این دریاچه هستند، با دقایقی کوهپیمایی به این نقطه که یکی از جذابترین جاهای دیدنی کهگیلویه و بویراحمد است، خواهند رسید.
لما
لما روستایی است که از لحاظ تاریخی در کشور بسیار حائز اهمیت است. در این روستا و در کنار رودخانه بشار، گورهای انسانهایی با قدمت سه هزار سال قبل از میلاد مسیح (ع) در آن کشف شده است. روستای لما یکی از جاهای دیدنی کهگیلویه و بویراحمد است که به علت جاذبه باستانیاش گردشگران زیادی را جذب میکند.
کریک
کریک روستایی است که در مسیر یاسوج به سیسخت قرار دارد و به خاطر بافت ماسولهای و باغهای انگور، سیب، هلو و کوچه باغهای چشمنوازش مشهور شده است. آب و هوای معتدل روستای کریک باعث شده است که بهعنوان یکی از جاذبه های گردشگری کهگیلویه و بویراحمد در تابستان مورد توجه مسافران قرار بگیرد.
گردنه شلال دان
این گردنه منطقهای بسیار سرسبز است که در سراسر استان به طراوت و تازگی شهرت دارد. این گردنه در نزدیکی شهر گچساران قرار دارد. از اماکن تاریخی این شهر میتوان به چهارطاقی خیرآباد و اثرباستانی «دو گور دوپا» اشاره کرد که گفته میشود آثاری باقیمانده از دوران ساسانیان هستند.
شهر کهنه دهدشت
شهر کهنه به یک محدوده تاریخی گفته میشود که در کنار شهر جدید دهدشت قرار دارد و نام دیگر آن نیز بلاد شاپور است. به گفته مورخان قدمت تاریخی این محدوده به دوران صفوی برمیگردد. این شهر روزگاری پررونق و دارای برج و بارو و ارگ بوده و اکنون بخشهای باقیمانده از آن برای بازدید گردشگران در دسترس است. اگر دوستدار بناهای تاریخی هستید، از این مکان تاریخی در کهگیلویه و بویراحمد غافل نشوید.
نقوش برجسته تنگ سروک
این نقوش برجستهای که روی سنگ حکاکی شدهاند، در شهرستان بهمئی قرار دارد. قدمت آن به 299 میلادی یعنی به دوره اشکانیان میرسد. این اثر یکی از برجستهترین آثار تمدن و هنر ایران باستان است و به همین دلیل به یکی از مهم ترین جاهای دیدنی کهگیلویه و بویراحمد تبدیل شده است.
چشمه بلقیس چرام
این چشمه و باغ اطراف آن، در شهر چرام واقع شده و یکی از مهمترین جاذبه های توریستی کهگیلویه و بویراحمد است. زمین حاصلخیز و آب و هوای مساعد آن باعث شده است که گونههای مختلفی از درختان در این منطقه رشد کند. این باغ دارای چندین چشمه است و آب چشمهها در جویبارهایی که به شکل اصولی معماری و هدایت شدهاند، به استخر زیبایی سرازیر میشود. این باغ در نزدیکی شهر چرام واقع شده است و یکی از جاهای دیدنی کهگیلویه و بویراحمد در بهار و سایر فصول است.
آبشار مارگون
آبشار بزرگ و باعظمت مارگون در مرز دو استان کهگیلویه و بویراحمد و فارس قرار دارد. این آبشار در کنار روستای مارگون واقع شده است. مارگون به دلیل قرار گرفتن در داخل تنگهای به همین نام، آب و هوای مطبوع و دلپذیر و همچنین به دلیل پوشش جنگلی و درختان متنوعی که در اطراف آبشار وجود دارد، در رده معروفترین آبشارهای کشور قرار میگیرد. در اطراف این آبشار دشتهای طبیعی لالهها و گلهای وحشی وجود دارد و مناظری را ایجاد کرده است که هر بینندهای را به وجد میآورد. آبشار مارگون از جذابترین جاهای دیدنی کهگیلویه و بویراحمد است.
قلعه تاریخی روستای تل بابونه
قلعهای زیبا با معماری اسلامی و طرح و رنگهای زیبا و چشمنواز در روستای تل بابونه وجود دارد که به یکی از جاذبه های گردشگری کهگیلویه و بویراحمد تبدیل شده است. کوهها، تپهها و دشتهای اطراف این قلعه، سالانه گردشگران زیادی را به این منطقه جذب میکند.
پل تاریخی پرین
در ۸ کیلومتری شهرستان باشت در استان کهگیلویه و بویراحمد، بقایای پلی وجود دارد که همچنان بر روی رودخانه استوار است. به گفته مورخان، پل پرین به دوره ساسانی تعلق دارد و از معماری جالبی برخوردار است. در نزدیکی پل، دسترسی به جاده وجود دارد و به راحتی میتوان برای بازدید از این پل باستانی، به باشت رفت. اگر از طرفداران آثار تاریخی و باستانی هستید، این اثر دوره ساسانی را در فهرست جاذبه های گردشگری کهگیلویه و بویراحمد در یاد داشته باشید.
سد شاه قاسم
در نزدیکی شهر یاسوج سدی به نام شاه قاسم وجود دارد که از جاهای دیدنی کهگیلویه و بویراحمد محسوب میشود. امکانات تفریحی، ورزشهای گروهی و محلی برای استراحت و گردش در حوالی این سد وجود دارد. سد شاه قاسم یکی از سدهای جنوب کشور است که به دلیل داشتن حجم مخزن بالا نه تنها آب یک شهر را تامین میکند، بلکه به یکی از مکان های گردشگری کهگیلویه و بویراحمد تبدیل شده است.
تنگ لیتون
تنگ لیتون در جاده دیشموک-دهدشت واقع شده است و از زیباترین جاهای دیدنی کهگیلویه و بویراحمد است. این تنگشامل غار، آبشار، دشت، مناظر طبیعی و چشمنواز و… است. دسترسی به لیتون ساده نیست و باید مسیری را از جادهای خاکی و کوهستانی عبور کنید، اما اگر دوستدار طبیعت هستید، بدانید که حتماً ارزشش را دارد. تنگ لیتون سرچشمه رودخانه آجم است و در آب درون درههای سرسبز آن جریان دارد.
چهارطاق خیرآباد
این بنای ارزشمند تاریخی و باستانی به دوره ساسانیان تعلق دارد و در روستای دره ناصر در نزدیکی شهر گچساران قرار گرفته است. میتوان معماری اصیل ایرانی در دوره ساسانی را در بنای چهارطاق به وضوح دید. اگر به گچساران سفر کردید از بازدید از این اثر ارزشمند تاریخی غافل نشوید.
کلام آخر درباره جاهای دیدنی کهگیلویه و بویراحمد و جاذبههای گردشگری آن
در این متن به چند نمونه از جاهای دیدنی کهگیلویه و بویراحمد اشاره کردیم. این استان چهارفصل یکی از مناطقی است که بیشترین جاذبه های گردشگری طبیعی را دارد و در عین حال از لحاظ تاریخی هم آثار جالب توجهی در این استان قرار دارد. کدامیک از این جاذبهها را دوست دارید از نزدیک ببینید؟ اگر تاکنون به کهگیلویه و بویراحمد سفر کردهاید لطفا تجربه خود را از این سفر با ما و سایر خوانندگان فانیبو به اشتراک بگذارید.