امروزه موبایل تبدیل به وسیلهای ضروری شده که جای دوربین، کنسول بازی و حتی رایانهها را هم گرفته است، بنابراین در خرید موبایل باید دقت کنیم تا همۀ این نیازها را برآورده سازد. یافتن برند و مدلی که در همۀ زمینهها عالی و البته متناسب با بودجه باشد میتواند کاری دشوار به حساب آید، مخصوصاً در این شرایط که تبلیغات زیاد و تنوع بالا بازار را در بر گرفته است. بنابراین منطقی است که پیش از خرید گوشی موبایل بهاندازۀ کافی تحقیق کنیم و انتخابی هوشمندانه داشته باشیم. پس از نیازسنجی اولیه و برآورد انتظاری که از تلفن همراه داریم و البته در نظر گرفتن بودجه، انتخابها محدود به چند گزینه میشود که میتوانیم از بین آنها انتخاب کنیم. اما حین انتخاب باید به چه معیارهایی توجه کنیم و چه ویژگیهایی در موبایل باید حتماً در نظر گرفته شوند؟ اگر قصد خرید یک موبایل جدید یا ارتقای گوشی فعلی خود را دارید و نیاز به راهنمایی دارید، این مطلب را از دست ندهید.
چقدر باید برای خرید موبایل هزینه کرد؟
حالت ایدهآل این است که مشخصات موردنیاز و انتظارات خود را از یک موبایل در نظر بگیریم و سپس مدل مناسب را بخریم، اما در عمل داستان متفاوت است و عامل محدودکننده قیمت موبایل است. هزینۀ موردنیاز برای گوشیهای ردههای مختلف متفاوت است و با گذشت زمان برخی دستگاهها ارزانتر میشوند یا از پرچمدار به میانرده تبدیل میشوند. این اتفاق معمولاً با عرضۀ مدل جدید اتفاق میافتد. بنابراین اگر گوشبهزنگ باشید، میتوانید با هزینۀ کم گوشی خوبی تهیه کنید. با این مقدمه سراغ هزینۀ مناسب برای هر رده میرویم. توجه کنید که بهدلیل نوسان قیمت ارز، ممکن است قیمتها حتی در سایتهای خرید اینترنتی گوشی موبایل متفاوت باشند، بنابراین قیمتها را به دلار آوردهایم تا بتوانید دیدگاهی کلیتر به بازار موبایل داشته باشید.
گوشیهای ردهبالا و پرچمدار
اگر تنها گوشیهای جدید که طبق آخرین فناوریها ساخته شدهاند شما را راضی نگه میدارند، این رده از گوشیها مناسب شما هستند. اگر قصد خرید گوشی موبایل ردهبالا از برندهایی مشهور مانند اپل، سامسونگ و هوآوی دارید، باید مبلغی حدود 900 دلار برای آن درنظر بگیرید. این موبایلها معمولاً صفحهای بزرگ، ساختی عالی و امکانات روز دنیا را دارند. فضای رقابت بین این گوشیها که پیوسته در حال به روز شدن هستند بهشکلی است که ویژگیهای جدید به شیوههای مختلف در آنها تعبیه میشوند. مثلاً پس از خرید موبایل سامسونگ ردهبالا با ویژگیهایی مواجه میشوید که در گوشیهای اپل ردهبالا نیز وجود دارند، مثل فناوری تشخیص چهره، شارژ سریع، شارژ بیسیم و مقاومت در برابر آب.
ویژگی بارز دیگر گوشیهای ردهبالا، دوربینهای بسیار باکیفیت است. اگر اهل عکاسی هستید بهتر است این گوشیها را در نظر داشته باشید. دستگاههای جدید این رده همگی چند دوربین عقب دارند و مجهز به لنزهای تلهفتوتو و سوپرواید هستند که میتوانند در شرایط مختلف بهترین عکسها را بگیرند.
گوشیهای میانرده
اگر عکاسی برای شما اولویت و کارکرد اصلی موبایل نیست و دنبال جدیدترین طراحیهای ساخت گوشی نیستید، خرید گوشی موبایل میانرده میتواند هزینههای شما را بهشدت کاهش دهد. گوشی میانرده به این معنی نیست که متوجه شوید پس از خرید قطعات موبایل و امکاناتش ضعیف هستند، زیرا اغلب میانردهها زمانی ردهبالا بودهاند و برای نیازهای متوسط رو به بالا مناسبند. پس گنجانده نشدن آخرین ویژگیهای روز در آنها دلیل بر بد بودن آنها نیست. اگر در سایتهای خرید آنلاین گوشی موبایل جستوجو کنید، دستگاههایی با قابلیتهای کاربردی مانند نمایشگر خوب، عمر طولانی باتری و سختافزار قدرتمند خواهید یافت که بسیار ارزانتر از ردهبالاها هستند. بسیاری از گوشیهای میانرده در آزمونهای مختلف بهتر از گوشیهای گرانتر عمل کردهاند، پس میتوان نتیجه گرفت که قیمت خرید موبایل معیار دقیقی برای سنجش امکانات آن نیست. قیمت این گوشیها در بازار موبایل بین 250 تا 500 دلار است.
گوشیهای اقتصادی
اگر بودجۀ دردسترس برای خرید موبایل بسیار محدود است، گوشیهای اقتصادی راهحل شما هستند. در این رده اغلب کاهش قیمت بهسمت کاهش امکانات گرایش پیدا میکند. بنابراین پیشنهاد میکنیم تا حد امکان سراغ گوشیهای زیر 250 دلار نروید. با این وجود گزینههای مناسبی نیز در این رده وجود دارند اما توجه کنید که پیدا کردن آنها بسیار سختتر از دو ردۀ پیشین است. معمولاً ساختار فیزیکی این گوشیها سادهتر است و کیفیت کمتری دارد اما عمر باتری بیشتری دارند و دلیل آن استفاده از سختافزار ضعیفتر است. دوربینهای موبایلهای این رده نیز گاهی نسبت به قیمت خود خوب هستند.
بیشتر این دستگاهها، میانردههای سابق هستند که با گذر زمان فناوری جدید آنها را کنار زده است. بنابراین تضمینی وجود ندارد که با این قیمت بتوانید انتظار عملکردی خارقالعاده در زمان حال داشته باشید. پیشنهاد میکنیم پیش از تهیۀ موبایلی از این رده، سایتهای خرید موبایل آنلاین را خوب بگردید و به نظرات کاربران، مخصوصاً جدیدترین نظرها، در مورد گوشی موردنظرتان توجه کنید.
اندروید یا آیاواس – کدام سیستم عامل را انتخاب کنم؟
سیستم عامل نرمافزاری است که موبایل را راهاندازی میکند، رابط کاربری را شکل میدهد و تعیین میکند که موبایل از چه برنامههایی میتواند استفاده کند. در نتیجه سادگی استفاده در سیستم عاملها متفاوت است. تعداد سیستم عاملهای موبایل زیاد است اما عمدۀ گوشیها از دو سیستم عامل مشهور یعنی اندروید و آیاواس (IOS) استفاده میکنند. در ادامه به معرفی این دو و بیان مزایا و معایب آنها میپردازیم.
چرا اندروید؟
اندروید محصول گوگل است اما برندهای بزرگی مثل سامسونگ، هوآوی، موتورولا و برندهایی نوپا مثل وانپلاس (OnePlus) و آنر (Honor) از آن بهره میگیرند. اندروید بسته به برندی که قصد خرید موبایل از آن را دارید، عملکردی متفاوت دارد چون اغلب شرکتها آن را برای هر دستگاه شخصیسازی میکنند و تغییر میدهند، اما اساساً همه یکسانند.
استفاده از اندروید ساده است و بهراحتی شخصیسازی میشود. کاربران اندروید به تعداد بسیار زیادی برنامه و بازی دسترسی دارند که اغلب رایگانند. همچنین تنوع گوشیهای اندروید آنقدر زیاد است که برای هر نیاز و بودجهای حداقل یک محصول مناسب پیدا میشود. در گذشته گفته میشد که امنیت اندروید نسبت به اپل کمتر است اما اکنون با ملاحظات امنیتی گوگل و رفع عیبهای سریع با بهروزرسانیها این مشکل حل شده است. اندروید نسخههای مختلفی دارد و گاهی سازندگان بسیار دیر بهروزرسانی منتشر میکنند. اگر در خرید موبایل قصد دارید امنیت و امکانات را در کنار هم داشته باشید، سراغ گوشیهایی با اندروید بالاتر و ترجیحاً دارای اندروید خود گوگل بروید.
چرا آیاواس؟
اگر قصد خرید گوشی موبایل اپل دارید، با سیستم عامل آیاواس سروکار خواهید داشت. آیاواس برخلاف اندروید روی همۀ محصولات اپل تقریباً یکسان است. بهروزرسانی آیاواس هرساله برای محصولات اپل عرضه میشود اما مدلهای قدیمی امکان استفاده از نسخههای جدید را ندارند. مثلاً فقط آیفون 5s و دستگاههای جدیدتر میتوانند از آیاواس 11 استفاده کنند. بنابراین اگر گوشی اپل قدیمی داشته باشید، از آخرین برنامهها، ویژگیها و ملاحظات امنیتی اپل نمیتوانید استفاده کنید.
یکی از مزیتهای آیاواس این است که حتی اگر پیش از این گوشی هوشمند استفاده نکرده باشید، کار کردن با آن را سریع یاد میگیرید. همین ویژگی باعث شده تا خرید موبایل اپل برای سالمندان و میانسالانی که به سادگی با فناوری ارتباط برقرار نمیکنند و نمیخواهند درگیر شخصیسازیها و تنظیمات پیچیده شوند، مناسب باشد. اگر جدیدترین فناوریها زیاد برای شما اهمیت ندارد، میتوانید سراغ محصولات کمی قدیمیتر بروید که در عین قدرت بسیار ارزانترند. امنیت برنامههای آیاواس بسیار بالاست و هر برنامه پیش از انتشار به دقت بررسی میشود، بنابراین ریسک آلودگی به بدافزارها در آن بسیار کم است. عیب اصلی محصولات اپل مخصوصاً در ایران، قیمت بسیار بالای آنهاست، طوری که حتی اگر سراغ خرید موبایل دست دوم اپل بروید، باز هم هزینۀ بیشتری نسبت به اندروید دارد. عیب دیگری که در مورد محصولات اپل عنوان می شود، پشتیبانی نکردن از کارت حافظه است. بنابراین پیش از خرید گوشی موبایل اپل باید به حافظۀ داخلی آن دقت کنید.
اندازۀ نمایشگر، بزرگ یا کوچک؟
عامل دیگری که در خرید موبایل نقش دارد، اندازۀ آن و مهمترینش اندازۀ نمایشگر است. نسبت اندازۀ نمایشگر به مساحت روی گوشی در مدلهای جدید افزایش یافته است که باعث میشود در فضایی کمتر، نمایشگر بزرگتری داشته باشیم، پس این عامل را در نظر بگیرید. نسبت طول به عرض نمایشگرها نیز متفاوت است که حین در دست گرفتن متوجه تفاوت کارایی خواهید شد. برخی گوشیها که حاشیۀ بیشتری دارند ممکن است با اندازۀ بزرگتر، نمایشگری کمتر از گوشیهای کوچکتر داشته باشند. مثلاً یک گوشی 6 اینچی ممکن است نمایشگری کوچکتر از یک گوشی 5.5 اینچی داشته باشد. این مشخصات و سایر مشخصات فنی در سایتهای خرید آنلاین گوشی موبایل موجود هستند و باید پیش از خرید در نظر گرفته شوند.
نمایشگر گوشیهای ردهبالا اغلب بین 5.5 الی 6 اینچ است. دقت کنید که گوشیهای بزرگتر بیشتر برای تماشای فیلم و وبگردی مناسبند، درحالی که نگه داشتن آنها در دست سختتر است و برای برخی افراد نگهداری، حمل و کار با یک دست دشوار میشود. بنابراین پیش از خرید موبایل به نیاز و کاربرد خود توجه کنید تا بعداً اذیت نشوید. چون ساخت و شکل گوشیها متفاوت است، بهترین راه برای سنجش راحتی اندازۀ موبایل مراجعه به فروشگاهها و در دست گرفتن گوشی است. پس از آشنایی با اندازههای مختلف، میتوانید با مراجعه به مراکز خرید اینترنتی گوشی موبایل و مقایسۀ اندازهها، به بهترین و مناسبترین اندازه برسید. اگر اهل فیلم و وبگردی نیستید و بهدنبال دستگاهی هستید که راحت در جیب جا بگیرد و کار کردن با آن آسان باشد، سراغ گوشیهای 4 یا 5 اینچی بروید.
در بازار موبایل خرید قسطی بهتر است یا نقدی؟
نوسانات ارز بر بازار تلفنهای همراه بسیار تأثیر گذاشته است. از جمله تأثیرات این بوده که فروشندگان مجبور به خرید نقدی و بهروز موبایل از تأمینکنندگان عمده هستند، بنابراین کمتر فروشندهای پیدا میشود که به خرید موبایل قسطی راضی شود. علاوه بر کم بودن امکان خرید قسطی، دلایلی دیگر برای پیشنهاد به خرید نقدی وجود دارد. اول اینکه تقاضا برای فروش قسطی گوشیهای گرانقیمت و ردهبالا بیشتر است، در حالی که همیشه پس از مدتی قیمت آنها بهشدت در بازار افت میکند که بهضرر مشتری است. مثلاً اگر قصد خرید موبایل سامسونگ یا اپل پرچمدار را داشته باشید، با عرضۀ پرچمدار بعدی (حتی پیش از آن، یک ماه پس از عرضه) قیمت آن بسیار کم میشود، در حالی که شما هنوز در حال پرداخت اقساط با قیمت اولیه هستید. دوم اینکه مجموع اقساط بسیار بیشتر از قیمت اولیۀ گوشی خواهد شد که درنهایت بهضرر شماست. سوم اینکه گارانتی محصول پیش از پایان اقساط به پایان خواهد رسید و در صورت بروز مشکل و نیاز به خرید قطعات موبایل باید هزینۀ بالاتری بپردازید. در نهایت اینکه حتی اگر فروشندهای راضی به فروش قسطی باشد، کمتر جایی در بازار موبایل پیدا میشود که بهترین محصولاتش را که پرفروش هستند قسطی بفروشد.
خرید موبایل دست دوم – خوب یا بد؟
مثل مورد قبل، خرید دستگاه دیجیتال کارکرده یا تعمیری و تعویضی را پیشنهاد نمیکنیم. دلایل این پیشنهاد را در دو مورد میتوان خلاصه کرد. اول اینکه معمولاً موبایلی که بدون ایراد باشد هرگز با قیمتی کم فروخته نمیشود (مخصوصاً گوشیهای ردهبالا) و ممکن است گوشی ایرادی داشته باشد که بلافاصله مشخص نشود و بهمرور خود را نشان دهد. دوم اینکه باوجود وسوسهکننده بودن قیمتها، ریسک خرید بهدلیل نداشتن گارانتی و اطلاع نداشتن از صاحب قبلی گوشی بسیار بالا است و حتی ممکن است باعث پیگرد قانونی شود.
برخی فروشندگان ادعا میکنند که موبایل نو اما استفاده شده است، یعنی مشتری پس از خرید و پیش از استفادۀ روزمره آن را برگشت داده است. مشکل خرید موبایل دست دوم بیشتر حین خرید اینترنتی گوشی موبایل از فروشندگان ناشناس رخ میدهد، بنابراین پیش از خرید موبایل که ادعا میشود نو است، از پلمپ بودن دستگاه مطمئن شوید. با این حال گاهی مواردی عالی و مناسب در بین این موبایلها پیدا میشود که نیازمند دقت و احتیاط زیاد است.
خرید گوشی موبایل ضدآب و مقاوم، ضروری یا تجملی؟
داشتن گوشی ضدآب قطعاً یک مزیت است و برای برخی افراد حتی ضروری است. افرادی که در محیطهای مرطوب کار میکنند، امکان سقوط گوشیشان زیاد است، دوست ندارند از قاب محافظ استفاده کنند یا خاطرۀ بدی از خیس شدن گوشی و قرار دادن آن در کیسۀ برنج و انتظاری استرسزا دارند، از خرید موبایل ضدآب و مقاوم خوشحال خواهند شد. البته این قابلیت به قیمت هزینهای بالاتر تمام خواهد شد. علاوه بر گوشیهای ردهبالا، گوشیهایی میانرده نیز به استانداردهای ضدآب مجهز شدهاند. مثلاً گوشی سامسونگ گلکسی A5 2017 دارای استاندارد IP68 است که نسبت به همتایان سری S مقاومتر اما گرانتر است. این استاندارد از استاندارد بهکار رفته در آیفون 8 نیز بالاتر است. در عین حال برخی گوشیهای ردهبالا مانند وانپلاس 6T که قیمت بالایی نیز دارند، فاقد چنین استانداردهایی هستند.
استانداردهای مقاومت متفاوت است و صرفاً عنوان ضدآب باعث نمی شود که گوشی بتواند در زیر آب بدون مشکل و محدودیت کار کند. مثلا اپل ادعا میکند که آیفون 8 میتواند نیم ساعت در عمق یک متری آب دوام بیاورد، در حالی که سامسونگ میگوید گلکسی S9 میتواند همین مدت در عمق یک و نیم متری بدون مشکل باقی بماند. کمتر کسی پیدا میشود که بخواهد پس از خرید موبایل آن را با خود مدتی طولانی به اعماق آب ببرد، اما این استانداردها برای تضمین خراب نشدن گوشی زیر باران یا افتادن اتفاقی در آب بهنظر کافی است. اگر زیاد گوشی خود را خیس میکنید، پیش از خرید گوشی موبایل به این استانداردها نیز توجه کنید.
سخن پایانی درباره راهنمای خرید موبایل
در این مطلب سعی کردیم راهنمایی ارائه دهیم که خرید یک موبایل را بسیار ساده و کاربردی توضیح دهد. هرچند قیمت دقیقاً عامل تعیینکنندۀ امکانات نیست، اما با در نظر گرفتن بودجه و کارکرد موردانتظار از موبایل میتوانید مدل ایدهآل خود را بیابید، بدون اینکه درگیر مشخصات فنی مثل پردازنده، نوع نمایشگر، انواع لنز دوربین و امکانات اضافه مشغول شوید. اگر میخواهید برای خرید موبایل وارد جزئیات بیشتری شوید یا برند خاصی مدنظر شماست، میتوانید از مطالب جامع قبلی که در سایت منتشر شدهاند استفاده کنید. معمولاً راهنماهای تخصصی به جزئیات میپردازند و از پرسشهای کلی بسیار مهمی مثل خرید قسطی یا دستگاه دست دوم غافل میشوند، پرسشهایی که بیش از مشخصات یک گوشی اهمیت دارند.
بهطور کلی اولین گام هر خرید نیازسنجی است و خرید گوشی موبایل نیز از این قاعده مستثنی نیست. با این راهنمای کاربردی میتوانید با رعایت نکات هر بخش در نهایت به انتخابی هوشمندانه برسید که بدون پیچیدگیها و اصطلاحات تخصصی، شما را بهسمت بهترین گوشی موبایل مناسب برایتان هدایت میکند.