گویا از قدیم بیهوده نگفتهاند تلویزیون جعبه جادو است و امروزه شاهد هستیم سریال های تلویزیونی که پخش و ساخته میشوند قدرت جادویی در خود دارند. آنها میتوانند شما را درگیر کنند، بخندانند، به گریه وادارند، بترسانند یا حتی به هیجان آورند. سریال The Handmaid’s Tale از آنهایی است که قصد دارد مخاطب خود را تا آخرین دقایق هر فصل خود درگیر کند و سوالات زیادی در فکر او به وجود آورد. در واقع سریال سرگذشت ندیمه را برای افرادی که هدف آنها از دیدن سریال خندیدن یا کسب انرژی است، توصیه نمیکنیم. داستان سریال The Handmaid’s Tale اقتباسی از رمان باشکوه مارگارت اتوود و در مورد جامعهای با شرایط کابوسوار است.
الیزابت ماس در این سریال در نقش شخصیتی به اسم افرد ظاهر شده است، زنی با قدرت باروری در سرزمینی که نازایی در آن رواج دارد. در این سریال زنان باروری که ازدواج نکردهاند یا ازدواج آنها مورد قبول حکومت نیست در اختیار خانوادههای طراز اول قرار میگیرند تا شاید بچهای به دنیا آورند. وظیفه ندیمه در واقع به دنیا آوردن کودکان پس از کاهش شدید نرخ باروری است، در حالی که سایر زنان به عنوان آشپز (مارتاها) و همسران (لباس آبی به تن دارند) در خدمت مردان هستند.
در این مطلب قصد نقد و بررسی سریال The Handmaid’s Tale را نداریم بلکه میخواهیم شما را با 10 نکته جالب در مورد این سریال آشنا کنیم. پس تا انتهای مطلب همراه فانیبو باشید.
1) در فصل اول سریال The Handmaid’s Tale نویسنده کتاب حضور کوتاهی دارد
جدا از اقتباس از رمان مارگارت اتوود، تهیهکنندگان سریال از او دعوت کردند از ابتدای فرآیند تولید همراه تیم سازنده باشد و در ساخت نسخه جدید جهان داخل رمان خود نقش داشته باشد.
در قسمت اول این سریال، اتوود نقش یک عمه (افرادی که ندیمهها را تربیت میکنند و به آنها آیین دینی را یاد میدهند) را دارد که شخصیت افرد با بازی ماس را کتک میزند. بازی در نقش عمه ایده اتوود بود ولی تهیهکننده اجرایی سریال بروس میلر ایده سیلی زدن را پیشنهاد داد.
2) بازیگران سریال The Handmaid’s Tale باید به صداها توجه کنند؛ چون لباسها دید آنان را محدود میکند
کلاه بیلبه و سفیدرنگ سنگینی که ندیمهها روی سر میگذارند و به اسم «Wings» شناخته میشود برای مخفیسازی صورت آنها از سایرین است؛ ولی همچنین دید خود آنها را محدود میکند. طراح لباس سریال Ane Crabtree گفت هدف از طراحی آنها کمک به «تاکید روی قفسهایی است که ندیمهها به صورت ذهنی، جسمی و احساسی اسیر آنها شدند» اما همچنین با حذف قدرت دید بازیگران از معادله آنها را به چالش میکشد.
ماس و سایرین زمان زیادی را برای گوش دادن به حرفهای همتایان خود روی صحنه اختصاص میدهند. چون اگر مستقیما به آنها نگاه کنند، قادر به دیدنشان نیستند. Crabtree در ادامه صحبتهای خود گفت «چیزی که در واقع یک مانع و مایه آزار و اذیت بود، به ابزاری مفید برای یک شیوه جدید بازیگری تبدیل شد.»
3) آماندا بروگل مقالهای در مورد رمان سرگذشت ندیمه نوشته است
آماندا بروگل که در نقش ریتا ظاهر میشود، یک مارتا که در خانه فرمانده «فرد» کار میکند، یک رابطه قدیمی با این سریال دارد. او ابتدا در دوران دبیرستان این کتاب را خواند و برای ورود به کالج در مورد آن یک تز نوشت، مقالهای که برای او بورسیه تحصیلی را به همراه آورد. همانطور که میتوانید حدس بزنید توجه او در آن مقاله بیشتر روی شخصیت ریتا بود.
4) سریال The Handmaid’s Tale اولین مجموعه تلویزیونی آنلاین است که موفق به دریافت جایزه Outstanding Drama مراسم امی شده است
جایزه بهترین سریال درام تلویزیونی در مراسم امی یکی از مهمترین جوایز است و تا حالا سریالهایی مانند خانواده سوپرانو، میهن، بریکینگ بد و بال غربی موفق به دریافت آن شدند. اما سریال The Handmaid’s Tale به جای تلویزیون بهصورت آنلاین پخش میشود.
نتفلیکس سالها در تلاش است با پخش سریالهایی مانند خانه پوشالی و نارنجی مد جدید است به این موفقیت دست پیدا کند. ولی هولو با محصول خود کابوس جدیدی را به نمایش گذاشت و این جایزه را به خانه برد.
5) این سریال ارتباط ظریفی با فیلم کازابلانکا دارد
نیک (با بازی مکس مینگلا) در کتاب نام خانوادگی ندارد ولی سازندگان سریال اسم او را نیک بلین گذاشتند. مشخص نیست این کار عمدا بوده است یا نه؛ چون این نام خانوادگی فوقالعاده شبیه به اسم شخصیت اصلی فیلم کازابلانکا یعنی ریک بلین با بازی شاهکارانه همفری بوگارت است.
در ابتدا هر دو شخصیت ظاهرا تنها به فکر خودشان هستند ولی در نهایت به نیروی مقاومت کمک میکنند.
6) سریال سرگذشت ندیمه دهمین اقتباس از کتاب اتوود است
با آن که پخش سریال The Handmaid’s Tale و تاثیرگذاری آن باعث تجدید محبوبیت رمان شده است ولی این مجموعه تلویزیونی تنها اقتباس آن نیست. چند سال پس از این که کتاب در سال 1985 به چاپ رسید، در دانشگاه Tufus به صورت یک نمایش روی صحنه رفت و همچنین برای آن یک رقص باله و یک اجرای اپرا تنظیم شده است.
با آن که این اولین مرتبه است که این رمان در قالب یک مجموعه تلویزیونی روایت میشود ولی دو نمایش رادیویی نیز از آن پخش شده است و در سال 1990 فیلمی به همین اسم به بازیگری ناتاشا ریچاردسون و فی داناوی اکران شد.
7) سازندگان سریال یک جنبه مهم از کتاب را برای تنوع تیم بازیگری تغییر دادند
در رمان، بخشی از ظلم دولت گیلیاد تبعید «کودکان حام» (Children of Ham) غیر سفیدپوست بود. یعنی تمامی شخصیتهای رمان سفیدپوست بودند. اما تهیهکننده سریال بروس میلر نمیتوانست استفاده از یک تیم بازیگری کاملا یکدست از نظر نژادی را تصور کند. او در مصاحبهای گفت «چه فرقی بین یک مجموعه تلویزیونی در مورد نژادپرستی و یک مجموعه تلویزیونی نژادپرستانه وجود دارد که در آن از سایر بازیگران رنگین پوست استفاده نمیشود؟»
سمیر وایلی که شخصیت مویرا را بازی میکند یکی از بازیگران سیاهپوست فیلم است که از ابتدای سریال با او آشنا میشویم و در فصل دوم سریال The Handmaid’s Tale نیز نقش پررنگی دارد.
8) به نظر مارگارت اتوود داستان این رمان علمی تخیلی نیست
اتوود در مخالفت با ژانر انتخابشده در مورد این سریال بارها گفته است که داستان او علمی تخیلی نیست. چون او بهصورت هدفمند این اطمینان را به وجود آورده است هر چیزی که داخل سریال رخ میدهد چیزی است که واقعا در برههای از زمان در جامعهای اتفاق افتاده است.
او با یک بررسی طولانی ادعا میکند که دولتی مانند گیلیاد ممکن است تحت شرایط مناسب شکل گیرد. بهویژه زمانی این احتمال بالقوه قدرتمند را باور میکنیم که شاهد هستیم این روزها افراد در اعتراضهای گوناگون لباسهای سریال The Handmaid’s Tale را میپوشند.
9) یک پیام مهم در سریال The Handmaid’s Tale از خود راضی بودن است
رید مورانو که سه قسمت ابتدایی این سریال را کارگردانی کرده است میگوید فضای فعلی سیاسی دلیلی است که باعث میشود او در خلق اثر هنری خود احساس مسئولیت بیشتری کند.
مورانو از حجم افرادی که رای نمیدهند فوقالعاده تعجب کرده بود. (او به علت فیلمبرداری سریال در تورنتو نمیتوانست شخصا سر صندوقهای رای برود و غیابی رای داده بود). او میگوید «حداقل برای من سه قسمت ابتدایی سریال سرگذشت ندیمه پیامی در خود دارد؛ ما بیش از حد از خود راضی هستیم. اجازه میدهیم همه چیز سرمان آید و باید بگویم نیازی نیست اجازه دهید اتفاقی برای شما بیافتد. ما میتوانیم روی تغییر تاثیر بگذاریم.»
10) آثار هنری داخل خانه فرمانده فرد و سرنا جوی دزدی است
یک اشاره غیر مستقیم به این که چطور افسران دولت نازی آثار هنری مهم و ارزشمند خانههای یهودیان را دزدیدند این است که خانه واترفورد مملو از نقاشیهای دزدیده است. البته باید بگوییم این آثار تصادفی انتخاب نشدهاند. تهیهکنندگان عمدا آثاری را انتخاب کردند که محل فعلی آنها موزه هنرهای زیبا بوستون است، چون این موزه نزدیک به محلی است که ماجرای سریال در آن رخ میدهد.
سخن آخر درباره سریال The Handmaid’s Tale
این روزها افراد زیادی با مطالعه نقد سریال The Handmaid’s Tale با جامعهای آشنا میشوند که تصور زندگی در آن برای همگان سخت است. یقینا این مجموعه تلویزیونی همانطور که در سطور بالا اشاره مختصری کردیم تبعات فرهنگی و اجتماعی زیادی به جا گذاشته است تا بار دیگر نشان دهد رسانههای تصویری تاثیرگذاری ماندگارتری روی افراد دارند. به این دلیل که انسان موجودی بصری است و مغز او اطلاعات را با دیدن دریافت و تجزیه تحلیل میکند.
لازم به ذکر است فصل سوم سریال سرگذشت ندیمه The Handmaid’s Tale در سال جاری به اتمام میرسد و تا حالا 5 قسمت از آن پخش شده است. اگر این سریال را دیدهاید و نظری در مورد آن دارید، لطفا با ما و سایر خوانندگان سایت در میان بگذارید.
منبع: Mental Floss
4 دیدگاهها
این فیلم فوق العاده و تأثیرگذار بود. واقعا باید از تمام دست اندکاران و بخصوص بازیگر نقش جون آزبورن تقدیر کرد.
این سریال رو دارم هنوز وقت نکردم ببینم بزودی حتما با این توضیحات شروع میکنم.سپاس.
سریال بسیار هیجانی، آموزنده، بی نقص، فمینیستی، تاثیرگذاره، بنظرم تمام آدما باید ببیننش مخصوصا زنای ایرانی، چونکه بشدت میتونیم درکشون کنیم،#اسپویل فصل دوم_ وقتی پدر ایدن لو دادش و باعث اعدام دختر بی گناه خودش شد، هممون یاد قصه ی رومینا اشرفی میوفتیم، وقتی ندیمه هارو به اسم صاحب خونشون صدا میزنن، یاد قدیما میرفتیم که هیچکس تو ایران اسم یه خانومو صدا نمیزد، و با اسم پسر و شوهرش میشناختنش(هنوزم متاسفانه این فرهنگ غلط هست!!!!)، وقتی تو کتابای درسی و مدرسه بهمون میگن که وظیفه ی اصلیمون مادر شدن و همسر بودنه، بشدت میتونیم فضای فیلمو درک کنیم، مدارس ایران دقیقا مثل مرکز سرخه، عمه ها مثل ناظمای مدرسه، اوایل فیلم، هیچکدوم از کسانیکه قرار بود ندیمه بشن نمیتونستن خودشونو با شرایط وفق بدن ولی یواش یواش بهش عادت کردن، دقیقا مثل روز اول مدرسمون که بهمون گفتن ازین به بعد هیشکی حق نداره سیبیلاشو بزنه!!!(توی دبیرستان دخترونه با مقطع پیش دانشگاهی) و اولش برامون خنده دار بود ولی بعدش….
بازیگر نقش اول الیزابت ماس هس اشتباه گفتم