فیلم های جنگ ستارگان همیشه جزو محبوبترین آثار تاریخ سینمای جهان محسوب میشوند. جرج لوکاس با خلق مجموعه فیلم های Star Wars سفر بزرگی را همراه با طرفداران به سمت کهکشانهای دوردست آغاز کرد. طی سالیان طولانی ترتیب فیلم های جنگ ستارگان جهت تماشای این فرنچایز موضوعی دشوار برای مخاطبان محسوب میشد. اما مهم نیست شما به چه شکلی سری فیلم های Star Wars را تماشا کنید. زیرا اگر از طرفداران حقیقی این فرنچایز باشید با وجود نقصهای گوناگون در قسمتهای مختلف باز هم از تماشای تمام فیلم های جنگ ستارگان لذت خواهید برد.
ما طی این مطلب قصد داریم به رتبهبندی فیلم های جنگ ستارگان به ترتیب امتیاز بپردازیم. با فانیبو همراه باشید.
10. جنگ ستارگان: قسمت اول – تهدید شبح (1999) Star Wars: Episode I – The Phantom Menace
جرج لوکاس در سال 1999 طی مصاحبه با امپایر گفت: «شما نمیتوانید زیاد در بازار بازی کنید. این در مورد طرفداران نیز صدق میکند. انتظارات طرفداران بسیار بالا رفته بود و آنها فیلمی میخواستند که زندگیشان را تغییر دهد و شروعی دوباره برای آنها باشد. شما میدانید من نمیتوانم این کار را انجام دهم. این فقط یک فیلم است.» واضح است که برای طرفداران قدیمی و وفادار فرنچایز فیلم های جنگ ستارگان جدید چیزی فراتر از یک فیلم هستند. درحقیقت فیلم تهدید شبح یک واقعه، یک سرنوشت و البته یک ناامیدی بزرگ برای طرفداران جنگ ستارگان محسوب میشد.
داستان این فیلم که حول محور مذاکرات با فدراسیون تجاری میچرخد نتوانست طرفداران فیلم های جنگ ستارگان را خوشحال کند. با وجود موفقیت بزرگ در باکسآفیس این فیلم با نقدهای منفی گستردهای روبهرو شد. از این فیلم بهعنوان یکی از بدترین فیلم های جنگ ستارگان یاد میشود. حتی موارد خلاقانه فیلم تهدید شبح نیز موجب سردرگمی طرفداران میشود: جلوههای ویژه و کامپیوتری در برخی نقاط فیلم لنگ میزنند و برخی کاراکترها نیز بیش از آنکه جذاب باشند خستهکننده هستند. نکات منفی درون این فیلم بهحدی زیادند که احتمالا شما بعد از یکبار تماشای آن دیگر نمیخواهید به تماشایش بنشینید. از مهمترین بازیگرانی که در فیلم جنگ ستارگان: تهدید شبح حضور داشتند میتوان به این افراد اشاره کرد: لیام نیسون، ایوان مکگرگور، ناتلی پورتمن، جیک لوید، یان مکدیارمید و آنتونی دنیلز.
9. جنگ ستارگان: قسمت دوم – حمله کلونها (2002) Star Wars: Episode II – Attack of the Clones
طرفداران زیادی وجود دارند که با صدای بلند پافشاری میکنند درحقیقت فیلم جنگ ستارگان: حمله کلونها بدترین اثر فیلم های جنگ ستارگان است. آنها برای اثبات ادعاهای خود این مدارک را ارائه دادند: هایدن کریستنسن در نقش آناکین اسکایواکر موفق نشد دیالوگهایش را با جذابیت لازم ادا کند، تلاشهای ناموفق جرج لوکاس جهت خلق دیالوگهای شاعرانه و همچنین ملاقات نامطلوب اوبیوان با رفیق عجیبش دکستر جستر از مهمترین نکات منفی فیلم حمله کلونها بود. بسیاری از صحنههای 142 دقیقهای فیلم مانند استفاده از داستان عاشقانه آناکین جهت شورش برعلیه امپراطوری بسیار مسخره و مضحک هستند. بهیاد بیاورید که یودا نیز در این فیلم مبارزه میکند.
جنگ ستارگان: حمله کلونها که پایان نهچندان جذابی نیز داشت نخستین فیلم جرج لوکاس محسوب میشد که تماما بهصورت دیجیتال تولید شد. (برخلاف فیلم تهدید شبح که با دوربینهای 35 میلیمتری تولید شد) صحنههای اکشن این فیلم در مقایسه با فیلم های دیگر جنگ ستارگان بینظیر است. البته نبردهای با شمشیر نوری در این فیلم تعریف چندانی ندارد. در این فیلم ما هیچ نیرونی انسانی مشاهده نمیکنیم. درحقیقت لوکاس این پیشدرآمد را بهشکلی خلق کرد که متعلق به دنیای ماشینها باشد و نه انسانها. ازجمله مهمترین بازیگران جنگ ستارگان که در این فیلم حضور دارند میتوان به ایوان مکگرگور، هایدن کریستنسن، ناتالی پورتمن، ایان مکدیارمید، ساموئل ال. جکسون و فرانک اوز اشاره کرد.
8. سولو: داستانی از جنگ ستارگان (2018) Solo: A Star Wars Story
یکی دیگر از فیلم های Star Wars که نتوانست آنچنان که شایسته است طرفداران این مجموعه را راضی کند فیلم سولو: داستانی از جنگ ستارگان است. درحقیقت این فیلم داستان منشا کاراکتر دوستداشتنی هریسون فرود را تحت پوشش قرار میدهد. آیا این فیلم حسوحال یک فیلم ژانر وسترن را در درونمایه داستانش دارا نیست؟ خب، بله همینطور است. اما بهلطف همکاری نویسنده فیلم امپراتوری ضربه میزند لارنس کاسدان و پسرش جاناتان در این فیلم و پافشاری آنها جهت پرداختن به موضوعات افسانهای و اسطورهای ما شاهد صحنههای متفاوتی در این فیلم هستیم. ازجمله این مضامین اسطورهای میتوان به جایی که هان (با بازی آلدن ارنرایک) متوجه نام خانوادگی خود میشود و یا اینکه چرا چیو با نام چیو شناخته میشود اشاره کرد. (بهعلاوه حضور فرعی یک دوست قدیمی در آن را نیز نباید فراموش کنیم). تناقض اصلی فیلم سولو آن است که این اثر بیش از حد به گذشته مرتبط است و همین موضوع نیز باعث شده این فیلم زمان حال را فراموش کند.
این فیلم دارای نکات مثبت مختلفی نیز است که ازجمله آنها عبارتاند از: صحنه تماشایی مربوط به قطار، حضور ربات ال3-37 (با بازی فیبی والر-بریدگ) که طراوت خاصی به داستان فیلم بخشید، لاندو (با بازی دونالد گلاور) نیز کاراکتر فریبندهای است که باعث افزایش شادابی داستان شد، قدرت فیلمبرداری برادفورد یانگ نیز ظاهری متفاوت به ماجراجویی فیلم اعطا کرد. اما بااینوجود فیلم سولو نیز نتوانست انتظارات طرفداران را برآورده کند و بهعنوان یکی از بدترین فیلم های جنگ ستارگان لقب گرفت.
7. جنگ ستارگان: نیرو برمیخیزد (2015) Star Wars: The Force Awakens
قبل از ساخت فیلم نیرو برمیخیزد تغییری اساسی در روند مدیریت حق مالکیت فیلم های Star Wars رخ داد. جورج لوکاس در سال 2012 با مبلغی بیش از 4 میلیارد دلار کمپانی لوکاسفیلم را به شرکت دیزنی فروخت. این اتفاق یعنی پایان حماسه اصلی جنگ ستارگان و آغاز عصری جدید در این فرنچایز. انتخاب بعدی جهت بهدستگیری فرآیند تولید این فرنچایز جی. جی. آبراهامز بود. آبراهامز که بیشتر بهخاطر خلق سریال پرطرفداری چون Lost و همکاری در فرنچایز Star Trek شناخته میشود انتخابی قابل پیشبینی از سوی دیزنی جهت کارگردانی فیلم جدید جنگ ستارگان محسوب میشد. درواقع دیزنی مدت زمان زیادی برای این کار برنامهریزی کرده بود.
فیلم نیرو برمیخیزد اثری هوشمندانه و با داستان زیرکانه است که سعی کرد در همان مسیر سهگانه اصلی فیلم های جنگ ستارگان قدم بردارد. خود لوکاس نیز جهت تولید این سهگانه تلاش کرد تا از فیلم های سامورائی و وسترن مورد علاقه خود الهام بگیرد. معرفی کاراکتر ری (با بازی دیزی ریدلی) که یک زبالهگرد تنها و خودکفا است و بعد از لوک اسکایواکر طراحی شد جذابیت خاصی به داستان این فیلم اضافه کرد که در نوع خود جالبتوجه بود. آبراهامز بار دیگر اجتماعات انسانی را در فیلم نیرو برمیخیزد به این فرنچایز بازگرداند.
این فیلم با چهرههای آشنا، شوخیهای هوشمندانه و کاراکترهای بهیادماندنی خود توانست شروع قدرتمندی داشته باشد. البته پایان تکراری آن کمی برای طرفداران ناامیدکننده بود. کارگردان جی. جی. آبراهامز بهشکل ماهرانهای بازیگران هریسون فورد و کری فیشر را به این فیلم اضافه کرد. اگر با دقت به تماشای فیلم نیرو برمیخیزد بپردازید پی میبرید این فیلم تعهد خاصی نسبت به سهگانه اصلی جنگ ستارگان دارد. در این فیلم بازیگرانی چون: هریسون فورد، مارک همیل، کری فیشر، آدام درایور، دیزی ریدلی و جان بویگا بهایفای نقش پرداختند.
6. جنگ ستارگان: قسمت ششم – بازگشت جدای (1983) Episode VI: Return of the Jedi
جنگ ستارگان: بازگشت جدای جزو آن دسته از فیلم های جنگ ستارگان است که ارزش چندبار تماشا کردن دارد. این اثر با تکیه بر پایان خوش خود جهت تماشا کردن در بعد از ظهر جمعهای بارانی و یا یک روز خستهکننده بعد از مدرسه بسیار مناسب است. باوجود شهرت فیلم بازگشت جدای بهعنوان شادترین فیلم جنگ ستارگان این اثر عاری از درگیریهای ذهنی و آشفتگیهای روانی و احساسی نیست. لوک اسکایواکر بعد از اینکه از یک نوجوان شاد به یک استاد جدای تبدیل شد در این فیلم سعی میکند تا دوستش را نجات داده و با پدر شیطانیاش دارت ویدر روبهرو شود. لوک همچنین تلاش میکند ذهن پدرش را از ایدئولوژیهای تاریک امپراطوری کهکشان نجات دهد.
بدون شک ستاره اصلی این فیلم مارک همیل است. این بازیگر در طول صحنههای مختلف بهحدی زیبا و قابلباور عمل میکند که بیننده را مجاب میکند تا انتها با داستانهای احساسی و پرفرازونشیب او همراه باشد. فیلم جنگ ستارگان: بازگشت جدای جزو محبوبترین و بهیادماندنیترین فیلم های Star Wars است که تا ابد در قلب طرفداران این مجموعه فیلمها ماندگار خواهد بود. مهمترین بازیگران این فیلم عبارتاند از: مارک همیل، کری فیشر، هریسون فورد، بیلی دی ویلیامز، یان مکدیارمید و آنتونی دنیلز.
5. روگ وان: داستانی از جنگ ستارگان (2016) Rogue One: A Star Wars Story
روگ وان فیلمی بیرحمانه و جدا از خط داستانی فیلم های جنگ ستارگان است. در این فیلم از ترس و مرگ بهعنوان امری طبیعی و ثابت در راه فداکاری سیاسی یاد میشود. فیلم روگ وان اثری به کارگردانی سازنده فیلم Godzilla یعنی گرت ادواردز است. تونی گیلروی فیلمنامهنویس فیلم های Michael Clayton و Bourne نیز در این اثر بلاکباستر همکاری داشت. روگ وان فیلمی جنگی با مبارزاتی کشنده است که این ویژگیهایش ما را بهیاد فیلم هایی چون: The Dirty Dozen و Saving Private Ryan میاندازد. این فیلم پر از لحظات غافلگیرکننده و همچنین ناراحتکننده است. مردان و زنان خوب زیادی در این فیلم میمیرند و برای لحظهای شیطان بر همهچیز غالب میشود.
این فیلم خیلی راحت به درون غم و ناراحتی شیرجه میزند. این ویژگی ما را بهیاد بازی ویدیویی تاریک Star Wars Battlefront میاندازد که گفته میشود روگ وان با اقتباس از آن تولید شده است. در تلاش برای مشخص کردن نقشهای در رابطه با اینکه شورشیان چگونه ستاره مرگ را بهدست بیاورند، داستان از ارائه هرگونه محتوای مضحک شدیدا دوری میکند و آن را پس میزند. ما در این فیلم با کاراکتری بهنام گیلن ارسو (با بازی فلیسیتی جونز) روبهرو میشویم که مغز متفکر پروژه ستاره مرگ است. به همین دلیل نیز ائتلاف شورشیان تصمیم میگیرند تا او را ترور کنند. روگ وان بهعنوان یک فیلم جدید از دنیای جنگ ستارگان میتواند الگو خوبی برای فیلم های بعدی این فرنچایز باشد. از مهمترین بازیگران این فیلم میتوان به فلیسیتی جونز، دیهگو لونا، ریز احمد، بن مندلسون، دانی ین، جیانگ ون و فارست ویتاکر اشاره کرد.
4. جنگ ستارگان قسمت سوم: انتقام سیت (2005) Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith
چگونه آناکین اسکایواکر به دارت ویدر تبدیل شد؟ این سوالی بود که طی سهگانه پیشدرآمد جرج لوکاس مطرح شد و بهشکلی زیبا بر روی نخستین پوستر تبلیغاتی فیلم تهدید شبح بهتصویر کشیده شد. طی سهگانه پیشدرآمد در هر بخش بهجای زمینه داستانی جدید با داستانهایی بههم پیوسته مواجه میشوید که نقطه اوج آن در فیلم انتقام سیت خواهد بود. ما طی این فیلم شاهد یک پایان بزرگ با زمینه تراژدی شکسپیری هستیم که در آن دارت ویدر با دو دستش که توسط دستکشهایی سیاه پوشانده شده به آسمان رجوع میکند. این واقعیت که میدانید فیلم چگونه بهپایان میرسد باعث میشود تا حتی شما تجربه غنیتری را از سر بگذرانید.
مجلس سنا کهکشان کنترل را به امپراطوری کهکشان واگذار میکند و آناکین جوان نیز تمام تلاش خود را انجام میدهد تا کمک کند. درنهایت او به استادش اوبیوان آناکین خیانت کرده و حتی سرانجام توسط او به درون مواد مذاب فرستاده میشود. در مقایسه با کریستنسن نقش کاراکتر ایوان مکگرگور در این فیلم مهمتر و تاثیرگذارتر بود. از بازیگران مهمی که در فیلم انتقام سیت حضور داشتند میتوان به ایوان مکگرگور، هایدن کریستنسن، ناتالی پورتمن، ایان مکدیارمید، ساموئل ال. جکسون و کریستوفر لی اشاره کرد.
3. جنگ ستارگان: آخرین جدای (2017) Star Wars: The Last Jedi
شوخطبعی همیشه بخشی از تجربه فیلم های جنگ ستارگان محسوب میشود. کارگردان فیلم Looper ریان جانسون وظیفه ساخت دنباله فیلم نیرو برمیخیزد یعنی فیلم آخرین جدای را برعهده گرفت. ما در این فیلم شاهد توازن بین کینههای سمی و فداکاری آشکار هستیم. درحقیقت طرفداران فیلم های جنگ ستارگان با تماشای این فیلم بهراحتی مفاهیم مرگ و ویرانی را درک میکنند. آخرین جدای از همان ابتدا با طنز کار خود را آغاز میکند و ما طی ابتدای فیلم شاهد گفتگو جالب بین پو دامرون (با بازی اسکار آیزاک) و ژنرال هاکس (با بازی دامنل گلیسون) هستیم.
درحالی که آبراهامز بستهای رازآلود را وارد این فرنچایز کرد، جانسون سعی کرد تا داستانش سبکی بهمانند سریال بازی تاج و تخت داشته باشد. او همچنین همزمان با حرکت به سمت نقطه اوج داستان جهان منحصربهفرد این فیلم را نیز کوچکتر کرد. در فیلم آخرین جدای به سوالاتی راجعبه هویت رهبر عالی اسنوک و همچنین والدین ری پاسخ داده نشد. یکی از نکات جالب فیلم جانسون آن است که این کارگردان هیچ اعتقادی به قرار دادن اسطورههای موجود در روند داستان فیلم خود نداشت. او حتی علاقه نداشت جهت موفقیت بیشتر فیلم از اثر نخست مجموعه فیلم های جنگ ستارگان که در سال 1977 اکران شد الگو بگیرد. در این فیلم بازیگرانی چون مارک همیل، کری فیشر، آدام درایور، دیزی ریدلی، جان بویگا، اسکار آیزاک، لوپیتا نیونگو و دامنل گلیسون بهایفای نقش پرداختند.
2. جنگ ستارگان قسمت پنجم: امپراتوری ضربه میزند (1980) Episode V: The Empire Strikes Back
جنگ ستارگان: امپراطوری ضربه میزند قدم بزرگی در جهت گسترش دنیای منحصربهفرد فیلم های جنگ ستارگان برداشت. بعد از موفقیت بزرگ فیلم نخست جنگ ستارگان که منجر شد این فیلم رکورد بیشترین میزان فروش در تاریخ سینما را طی زمان خود بشکند و نامزد دریافت 10 جایزه اسکار شود، جرج لوکاس این قدرت را داشت تا بتواند هر پروژهای که دوست دارد در هالیوود تولید کند. این تهیهکننده تصمیم گرفت پول خود را برای ساخت دنباله فیلم نخست خرج کند.
لوکاس تمام سعی خود را انجام داد تا بااستفاده از کاراکتر دلربای اصلیاش و همچنین داستانی متفاوت توجه طرفداران را بار دیگر بهسمت این فرنچایز معطوف کند. باید اعتراف کنیم باتوجه به پایان غمانگیز و جالب این فیلم لوکاس کاملا موفق شد به هدف خود برسد. یکی از صحنههای جالب فیلم امپراطوری ضربه میزند جایی است که هان سولو بزی فضایی را به یک کیسهخواب تبدیل میکند و سپس جهت گرم کردن لوک اسکایواکر او را در این کیسه قرار میدهد.
طی بیشتر لحظههای فیلم امپراطوری ضربه میزند شاهد آن هستیم که قهرمانان ما متحمل شکست میشوند، از شر حملات نظامی عقبنشینی میکنند و توسط کربنیت یخ میزنند. آنها بارها و بارها به زمین میخورند. اما چه فاکتورهایی باعث شد این فیلم تا بدین حد موفق ظاهر شود؟ درواقع لوکاس با انتخاب اروین کرشنر بهعنوان کارگردان این اجازه را به بازیگران خود داد تا از آزادی عمل بیشتری برخوردار باشند. هریسون فورد و کری فیشر با استفاده از تجربه خود توانستند بازی فوقالعادهای بهنمایش بگذارند. البته همکاری لارنس کاسدان بهعنوان فیلمنامهنویس نیز در این پروژه مزید بر علت شد تا ما شاهد موفقیت بیشتر این فیلم باشیم. بازیگران این فیلم عبارتاند از: مارک همیل، کری فیشر، هریسون فورد و بیلی دی ویلیامز.
1. جنگ ستارگان قسمت چهارم: امیدی تازه (1977) Episode IV: A New Hope
تقریبا تمامی عناصر بهیادماندنی فیلم های جنگ ستارگان که ما عاشق آن هستیم (مانند موسیقی زیبای آن که توسط جان ویلیامز تولید شد و خیلی از موضوعات دیگر) ابتدا با فیلم امیدی تازه شکل گرفت. درحقیقت موفقیتهای فرنچایز استار وارز در طول تاریخ مرهون عملکرد فوقالعاده قسمت نخست این مجموعه است. این فیلم نخستین جایی است که ما با معروفترین کاراکتر فیلم های جنگ ستارگان یعنی لوک اسکایواکر آشنا میشویم.
بعد از اینکه عمو و عمه لوک بهقتل میرسند ماجراجوییهای او با یک پیرمرد و موجودی عجیب و غریب آغاز میشود. امیدی تازه چیزی فراتر از یک فیلم عادی در تاریخ سینما است. این فیلم درواقع آغازگر عصری جدید در تاریخ سینما جهت گردش در کهکشانهای دوردست است. با این فیلم جهانی خلق شد که اکنون بسیاری از طرفداران سینما نمیتوانند زندگی خود را بدون تماشای چندینباره آن تصور کنند. فیلم امیدی تازه از همان ابتدای اکران مورد تحسین گسترده منتقدین قرار گرفت و موفق شد برنده شش جایزه اسکار شود. از بازیگران مهمی که در این فیلم بزرگ بهایفای نقش پرداختند میتوان به مارک همیل، کری فیشر، هریسون فورد، بیلی دی ویلیامز، هری فیلدر و درو هنلی اشاره کرد.
سخن پایانی در مورد فیلم های جنگ ستارگان (Star Wars)
بدون شک فیلم های جنگ ستارگان جزو بهیادماندنیترین آثار تاریخ سینما و بهترین فیلم ها هستند که تاابد در یاد و خاطره طرفداران حقیقی این فرنچایز باقی خواهند ماند. ما طی این مطلب سعی کردیم به رتبهبندی فیلم های این فرنچایز از بدترین تا بهترین بپردازیم. اگر شما رتبهبندی دیگری برای این مجموعه فیلم ها درنظر دارید در بخش نظرات آن را با ما درمیان بگذارید.
منبع: Thrillist
2 دیدگاهها
عالی
سلام!
به نظرم جنگ کلون ها اونقدر ها هم بد نبود به شخصه دوستش داشتم و در مورد قسمت اول جنگ ستارگان موافقم با وجود داستان نسبتن خوبش بازیگری هاش و جلوه های ویژش خوب نبود.راستی از نظرم باید به انتقام سیت رتبه ی بالاتری می دادین.یک سوال خم دارم چرا خیزش اسکای واکر در این لیست نیست؟