در چند سال اخیر تولید بازی های ویدیویی به یک صنعت بزرگ چند میلیارد دلاری تبدیل شدهاست؛ که طرفداران خاص خود را در سراسر جهان دارد. تعداد فروش برخی از این بازیها حتی به بالای 100 میلیون نسخه نیز رسیده است؛ که موفقیت بسیار بزرگی برای یک بازی ویدیویی محسوب میشود. اگر شما نیز جزو علاقهمندان بازی های ویدیویی هستید و دوست دارید با پرفروش ترین بازی های جهان بیشتر آشنا شوید تا انتهای این مطلب با ما همراه شوید؛ تا با هم سری بزنیم به دنیای بازی های ویدیویی و لیست پرفروش ترین بازی های جهان از سال 1995 تا سال 2018 را با هم مرور کنیم.
1995 – Mortal kombat III
مجموعه بازی مورتال کامبت در نسخههای اولیه به عنوان آرکید معرفی و عرضه شد. اما نسخههای جدید آن با بهرهگیری از فناوری موشن کپچر توانستند به محبوبیتی بیش از پیش دست پیدا کنند. شخصیتهای رنگارنگ این بازی در واقع نقشآفرینی از بازیگران واقعی هستند. و بازیکنان در آن میتوانند از روشهای مختلفی برای نابود کردن یکدیگر استفاده کنند. اگر چه خشونت موجود در این بازی انتقادهای زیادی را به دنبال داشته است؛ اما با این حال در نسخههای جدیدتر، این خشونت به شیوه بهتری به تصویر کشیده شده است. همین امر توانسته توجه مخاطبان زیادی را به سمت بازی جلب کند.
1996 – Super Mario 64
پلتفرمها: Nintendo 64
سوپر ماریو 64 یکی از اولین بازی های نینتندو 64 بود که در واقع آغازگر سلطه این کنسول بر بازار بازی های ویدیویی نیز محسوب میشود. این بازی از پردازندههای 64 بیتی نینتندو به بهترین نحو ممکن استفاده کرد و محیطهای 3 بعدی را برای ماجراجویی در اختیار بازیکنان قرار داد؛ که برای آن زمان واقعا بینظیر بود. سوپر ماریو 64 مبنای پلتفرمرهای 3 بعدی را پایهریزی کرد که تا به امروز نیز در ژانرهای مشابه رنگ و بویی از آن دیده میشود.
1997 – Mario Kart 64
پلتفرمها: Nintendo 64
احتمالا این خبر زیاد جدید و غافلگیر کننده نباشد، اما ماریو کارت 64 یکی از پرفروش ترین سری های نینتندو در بین تمامی کنسولها و یکی از پرفروش ترین بازی های جهان است. ماریو کارت 64 ارائه دهنده نخستین نمایش بازی های چند نفره است که در آن تا 4 نفر بازیکن میتوانند بازی کنند. علاوه بر این، ارائه مسیرهای خاطره انگیز و به یاد ماندنی، موسیقی خوب و شخصیتهای ویژه، این بازی را به یکی از پرفروش ترین و بهترین بازی های کنسول نینتندو 64 تبدیل کرده است.
1998 – The Legend of Zelda: Ocarina of Time
پلتفرمها: Nintendo 64
بازی The Legend of Zelda: Ocarina of Time در حالی به عنوان یکی از پرفروش ترین بازی های جهان شناخته شده است که از نظر بسیاری از کاربران یکی از بهترین بازی ها در طول تاریخ تولید بازی های ویدیویی نیز محسوب میشود. این بازی مهیج توانست برای اولین بار افسانه زلدا را به صورت سه بعدی زنده کند. و بازیکنان را وارد یک دنیای بزرگ کرد که در آن شخصیتهای دوست داشتنی بسیاری وجود داشت. بازی افسانه زلدا با معماهای پیچیده و مکانیک مبارزه خاص خود توانست شکل جدیدی از بازی های سه بعدی را با استانداردهای جدید عرضه کند.
1999 – Donkey Kong 64
پلتفرمها: Nintendo 64
یکی دیگر از پلتفرمرهای سه بعدی نینتندو که به عنوان یکی از رقبای اصلی ماریو 64 به بازار عرضه شد Donkey Kong 64 است. این بازی در مقایسه با سوپرماریو 64 مراحل گستردهتر و مهیجتر و همچنین شخصیتهای بیشتری را برای بازی ارائه داد. به همراه این بازی یک پک الحاقی نیز عرضه شد که به نوعی ارتقای بازی به حساب میآمد و فریم ریت و جزئیات گرافیکی بالاتری را در اختیار بازیکنان آن و دیگر عناوین نینتندو 64 قرار داد.
2000 – Pokemon Stadium
پلتفرمها: Nintendo 64
با وجود این که Pokemon Stadium را نمیتوان به عنوان یک بازی فوقالعاده با کیفیت معرفی کرد و در مقایسه با دیگر بازیهای اشاره شده از کیفیت چندان زیادی برخوردار نیست، اما چیزی که این بازی را به یکی از پرفروش ترین بازی های جهان تبدیل کرده این است که بازی زمانی منتشر شد که پوکمون در سراسر جهان طرفداران زیادی پیدا کرده بود و مردم علاقه زیادی به هیولاهای جیبی پیدا کرده بودند. از دیگر ویژگیهایی که باعث افزایش فروش این بازی شد به همراه داشتن پک انتقال بود؛ که به بازیکنان این امکان را میداد تا پوکمونهایشان را از کنسول گیم پلی بوی به نینتندو 64 انتقال دهند و برای نخستین بار بازی را به صورت 3 بعدی تجربه کنند.
اگر چه محیط سه بعدی و انیمیشنهای بازی کیفیت چندان مناسبی نداشتند؛ اما ارتباط آن با کنسولهای دستی، این بازی را برای افرادی که در دنیای بازی غرق شده بودند به یک سرگرمی بسیار عالی تبدیل کرده بود.
2001 – Madden NFL 2002
پلتفرمها: PlayStation 2, GameCube, Xbox, PC, Game ,Boy Advance
Madden NFL 2002 در زمان انتشار تقریبا روی تمامی پلتفرمهای موجود برای بازی های ویدیویی عرضه شد. یکی از نکاتی که آن را به یکی از برترین بازی های ویدیویی جهان تبدیل کرد، عرضه به عنوان نخستین بازی کنسول ایکس باکس مایکروسافت بود. با وجود این که این بازی روی کنسولهای مختلف کیفیتهای متفاوتی را ارائه داد اما الکترونیک آرتز آن را به یکی از محبوبترین فرنچایزها در بین بازیهای ویدیویی تبدیل کرد.
2002 – Grand Theft Auto: Vice City
پلتفرمها: PlayStation 2
بعد از انتشار بازی Grand Theft Auto 3 که به شدت مورد توجه مخاطبان قرار گرفت و به سرعت به شهرت و محبوبیت بسیار زیادی رسید، سری Vice City این بازی توانست به یکی از موفقترین و بهترین بازی ها در تاریخ بازی های ویدیویی تبدیل شود. Vice City گیم پلی جهان باز GTA 3 را تا حد زیادی گسترش داده است و از کلیشههای دهه 80 میامی که در فیلمهایی چون Scarface و سریال تلویزیونی Miami Vice به نمایش درآمده، به شکلی بینظیر استفاده کرده است.
2003 – Madden NFL 2004
پلتفرمها: PlayStation 2, GameCube, Xbox, PC, Game ,Boy Advance
مانند سریهای قبلی بازی Madden نسخه 2004 آن نیز از عرضه شدن روی پلتفرمهای متعدد منفعت بسیار زیادی برده است. یکی از دلایل معروفیت این نسخه از بازی مدن وجود ستاره معروف آن یعنی مایکل ویک روی کاور است. چرا که این بازیکن در دوره خود به عنوان یکی از بهترین ستارههای جوان ان اف ال شناخته شده و سرعت 95 تا 100 به او داده شده بود. نسخه 2004، مایکل ویک را به عنوان بهترین بازیکن در کل سریهای مدن نشان میدهد که باعث شد شرکت EA با کوارتربکها در بازیهای بعدی به شیوهای متفاوت برخورد کند.
2004 – Grand Theft Auto: San Andreas
پلتفرمها: PlayStation 2
بازی Grand Theft Auto: San Andreas به عنوان یکی از پرفروش ترین بازی های پلی استیشن 2 نمایی بسیار بزرگ و متفاوت را از کالیفرنیا در اختیار بازیکنان خود قرار داد. امکان شخصی سازی در بازی سن آندریاس نسبت به بازی های جی تی آ بسیار بیشتر است. طوری که بازیکنان میتوانند شخصیتهای بازی را به هر شکل، وزن و هیکلی که دوست دارند در بیاورند. ماموریتهای جدید، رانندگی و در کل گیم پلی متفاوت این بازی موجب شد که سن آندریاس در بین بازیکنان به محبوبیت زیادی دست پیدا کند.
2005 – Madden NFL 06
پلتفرمها: PlayStation 2, Xbox, Xbox 360, GameCube, PC, Windows Mobile phone
Madden NFL 06 به خوبی توانست راه خود را به کنسولهای بیشتر پیدا کند و برای اولین بار برای نسل بعدی Xbox 360 و Nintendo DS عرضه شد. با این حال تفاوت میان کنسولها به راحتی قابل تشخیص بود. به گونهای که در ورژن 360 آن تعداد زیادی از حالت و ویژگیها وجود نداشت. علاوه بر این، این بازی قابلیت کمتر شناخته شده QB Vision را به کاربران معرفی کرد که برای آنها یک تجربه بسیار جدید و متفاوت بود.
2006 – Madden NFL 07
پلتفرمها: PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox, Xbox 360, GameCube, Nintendo Wii, PC, PlayStation Portable, Game Boy Advance, and Nintendo DS
علاوه بر توسعه Madden NFL 07 برای جدیدترین کنسولهای آن زمان مانند Xbox 360، PlayStation 3 و Nintendo Wii، الکترونیک آرتز از توسعه این بازی برای کنسولهای قدیمیتر نیز دست برنداشت. همین مسئله باعث شد که این بازی بتواند طرفداران زیادی پیدا کند. اما با این حال سال 2006 آخرین سالی بود که مدن توانست در لیست پرفروش ترین بازی های جهان قرار بگیرد.
2007 – Guitar Hero III: Legends of Rock
پلتفرمها: PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox, Xbox 360, Wii, Microsoft Windows, Mac OS X
انتشار بازی Guitar Hero III رونق زیادی به بازار بازی های موسیقی بخشید. با توجه به این که تا پیش از سال 2007 نسخههای قبلی این بازی به صورت اختصاصی برای پلی استیشن 2 عرضه میشد، این امر تا حدودی دسترسی بازیکنان را به بازی محدود کرده بود. اما عرضه نسخه Guitar Hero III: Legends of Rock برای پلتفرمهای دیگری چون PC و macOS برای اولین بار این شانس را به بازیکنان داد تا بتوانند دسترسی بیشتری به بازی داشته باشند و همین باعث رونق بیشتر بازی شد.
با توجه به این که بازیکنان برای اجرای این بازی به یک کنترلر استاندارد نیاز دارند، کنترلر بازی نیز به اندازه خود بازی معروف شده است. Guitar Hero III به همراه یک کنترلر بی سیم گیتار شکل برای پلتفرمهای Xbox 360، PlayStation 3 و Nintendo Wii عرضه شده بود که در برابر کنترلرهای سیمی که قبلا برای پلی استیشن 2 عرضه شده بودند یک پیشرفت چشمگیر محسوب میشد.
2008 – Rock Band
پلتفرمها: PlayStation 3, Xbox 360, Wii, PlayStation 2
بازی Rock Band توسط کمپانی تولید کننده Guitar Hero III توسعه داده شد. این بازی گیم پلی را توسعه میداد و ترکهای درام، خوانندگی و بیس لاین جداگانه داشت که وجود این موارد به معنی ارائه روشهای جدید برای بازی کردن بود. از جمله این روشها میتوان به داشتن کنترلر درام ست و یک میکروفون برای خوانندگی اشاره کرد. علاوه بر این یکی دیگر از ویژگیهای این بازی امکان اجرای آن به صورت گروهی بود؛ که در آن تا 4 نفر بازیکن میتوانستند شرکت کنند. همچنین لیست آهنگهای آن نیز از طریق دانلود کردن قابل گسترش بود؛ که این مسئله نیز باعث تنوع بخشیدن به بازی شده بود. در واقع بازی راک بند نسخه پیشرفتهتر بازی گیتار هیرو است که بازیکنان به خوبی از آن پذیرایی کردند.
2009 – Call of Duty: Modern Warfare 2
پلتفرمها: Xbox 360, PlayStation 3, PC
Call of Duty: Modern Warfare 2 یکی از بهترین بازی ها در تاریخ بازی های تیراندازی اول شخص است؛ که نقطه عطفی نیز برای نسخههای مختلف این بازی محسوب میشود. این بازی از لحاظ محتوا و داستان، ادامه دهنده داستان بازی پیشین است. اما مکانیک گیم پلی آن نسبت به بازی قبلی تا حدودی ارتقا داده شده است.
یکی از مسائلی که درباره Modern Warfare 2 بسیار برجسته شد و بحثهای زیادی درباره آن مطرح بود داستان این بازی بود. خصوصا در یکی از مراحل که No Russian نام دارد و شما باید به عنوان بازیکن در یک حمله تروریستی داخل یک فرودگاه روسی نقش ایفا کنید و در این مرحله میتوانید به راحتی افراد بیگناه را بکشید.
2010 – Call of Duty: Black Ops
پلتفرمها: Xbox 360, PlayStation 3, Wii, PC, Nintendo DS, macOS
موفقیت بازی Modern Warfare باعث ایجاد یک فن بیس بسیار قوی برای بازی های Call of Duty شد و اکتیویژن را بر آن داشت تا روشهای جدیدی برای تازه نگه داشتن بازی در سالهای آینده پیدا کند. بنابراین، این شرکت تصمیم گرفت که برای تولید سریهای سالانه از تیمهای جدیدی استفاده کند و سریهای مختلفی را در این فرنچایز جای دهد.
Black Ops توسط Treyarch توسعه داده شد که در سال 2008 برای اولین بار World at War را تولید کرد. داستان این بازی مربوط به دهه 60 میلادی است که در آن بازیکنان ماموریتهای مختلف CIA را در طول سالهای مختلف این دهه انجام میدهند. این بازی موفق شد بهعنوان پرفروش ترین بازی سال 2010 انتخاب شده و وارد لیست پرفروش ترین بازی های جهان شود.
2011 – Call of Duty: Modern Warfare 3
پلتفرمها: PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo ,Wii, PC, macOS
مانند دو بازی دیگر Modern Warfare، این بازی نیز توسط Infinity Ward تولید شده است. Modern Warfare 3 توانست بیشترین پیش فروش در زمان عرضه را به دست بیاورد و با استقبال پرشور طرفداران رو به رو شد. طوری که تا به امروز نیز همچنان در صدر پرفروش ترین بازی های Call of Duty قرار دارد و از زمان عرضه آن تا کنون 25 میلیون نسخه از آن به فروش رسیده است.
2012 – Call of Duty: Black Ops II
پلتفرمها: PlayStation 3, Xbox 360, Wii U, PC
Black Ops II توانست رکورد فروش فوق العاده Modern Warfare 3 را بشکند و تنها در روز اول عرضه بیش از 500 میلیون دلار فروش داشت. علاوه بر این در ماه اول عرضه، بیش از 7 میلیون نسخه از این بازی به فروش رسید.
2013 – Grand Theft Auto V
پلتفرمها: Xbox 360, PlayStation 3
Grand Theft Auto V علاوه بر این که به عنوان پر فروش ترین بازی سال 2013 شناخته شد، توانست با فروش بیش از 100 میلیون نسخه به یکی از پرفروش ترین بازی های تاریخ تبدیل شود. از ویژگیهای این بازی میتوان به امکان بازی در نقش سه شخصیت متفاوت و بازگشت به شهر سن آندریاس اشاره کرد. علاوه بر این، اضافه شدن امکان بازی آنلاین به آن باعث شد که در سالهای آینده به موفقیت بیشتری دست پیدا کند.
در سال 2013 این بازی برای دو پلتفرم پلی استیشن 3 و ایکس باکس 360 در دسترس قرار گرفت. همچنین در سال 2014 نسخه ایکس باکس وان و پلی استیشن 4 آن نیز عرضه شد. و سرانجام در سال 2015 کاربران کامپیوتر نیز توانستند روی رایانههای شخصی خود این بازی را تجربه کنند.
2014 – Call of Duty: Advanced Warfare
پلتفرمها: PlayStation 4, Xbox One, PC, Xbox 360, PlayStation 3
یک سال پس از عرضه بازی Call of Duty: Ghosts که از لحاظ میزان فروش و جذب مخاطب چندان موفق نبود، Advanced Warfare توانست با اضافه کردن اندکی درون مایه علمی تخیلی به داستان بازی به موفقیت بسیار زیادی دست پیدا کند. بازیکنان این بازی میتوانند شخصیتهای بازی را به یک نوع لباس Exo-Skeleton مجهز کنند که به آنها این امکان را میدهد تا به قابلیتهایی مانند پرش دوتایی، نامرئی شدن و معلق ماندن در هوا دست پیدا کنند.
علاوه بر این، تعدادی از شخصیتهای شناخته شده هالیوود نیز در این بازی حضور دارند. به عنوان مثال حضور کوین اسپیسی در نقش آنتیگونیست اصلی بازی به محبوبتر شدن این بازی کمک شایانی کرده و آن را به یکی از پرفروش ترین بازی های جهان تبدیل کرده است.
2015 – Call of Duty: Black Ops III
پلتفرمها: PlayStation 4, Xbox One, PC, Xbox 360, PlayStation 3
با وجود این که Black Ops III در سال 2015 توانست بار دیگر به پرفروش ترین بازی سال تبدیل شود، اما با این حال نتوانست رکورد فروش نسخههای قبلی خود را بشکند. این مسئله نشان دهنده آن است که علاقه طرفداران به این بازی تا حدودی کم شده است. این در حالی است که هیچ تغییر منفی در ساختار بازی رخ نداده است و چیزی که طرفداران و منتقدان این بازی درباره آن به توافق رسیدهاند این است که در طول چندین سال عرضه بازی تغییر زیادی در ساختار آن ایجاد نشده و تا حدودی خسته کننده شده است.
2016 – Call of Duty: Infinite Warfare
پلتفرمها: Xbox One, PlayStation 4, PC
Infinite Warfare به طور کلی از نسخههای پیشین Call of Duty فاصله گرفت. طوری که داستان این بازی به یک محیط علمی تخیلی در زمان آینده منتقل شده است. با وجود این که این بازی توانست برای سومین سال متوالی پرفروش ترین بازی جهان لقب بگیرد؛ اما نتوانست انتظارات اکتیویژن را برآورده کند و پایینتر از سطح انتظار آن ظاهر شد.
2017 – Call of Duty: WWII
پلتفرمها: PlayStation 4, Xbox One, PC
بازی Call of Duty: WWII به عنوان پرفروش ترین بازی سال 2017 شناخته شده است. پس از این که عرضه Infinite Warfare برای تولیدکنندگان تا حدودی ناامید کننده بود، Call of Duty تصمیم گرفت پس از چند سال دوباره به ادامه داستانهای سال 2006 و ریشههای جنگ جهانی دوم بازگردد. و با این کار توانست با استقبال پرشوری روبهرو شود. طوری که در طول 3 ماه حدود یک میلیارد دلار از این بازی به فروش رسید و به یکی از پرفروش ترین بازی های جهان در سال 2017 تبدیل شد. با این حال باز هم فروش آن را نمیتوان با سریهای محبوب Modern Warfare 3 و Black Ops مقایسه کرد.
2018 – Red Dead Redemption 2
پلتفرمها: Xbox One, PlayStation 4
اما در بین پرفروش ترین بازی های جهان در سال 2018 بازی Red Dead Redemption 2 به عنوان یک بازی جهان باز، که توسعه آن حدود 7 سال طول کشید، توانست لقب پرفروش ترین بازی سال 2018 را از آن خود کند. این بازی با ورود به دنیای غرب، محیطی شبیه به زندگی در غرب آمریکا را برای بازیکنان تداعی میکند. چیزی که تا کنون در هیچ یک از بازیهای جهان باز دیده نشده است.
Call of Duty: Black Ops 4 با تفاوت بسیار کم در رده دوم لیست پرفروش ترین بازی های جهان در سال 2018 قرار گرفت. دلیل این تفاوت هم این است که گروه NPD نسخه PC این بازی را در اختیار بازیکنان قرار نداد. همین مسئله باعث شد که به صورت خودکار در رتبه دوم بازی های پرفروش سال بیاید و بازی Red Dead Redemption 2 به عنوان پرفروش ترین بازی جهان در سال گذشته سکان بازی های پرفروش سال را به دست بگیرد.
جمعبندی مبحث پرفروش ترین بازی های جهان
صنعت سرگرمی، سالهاست که به یکی از پولسازترین حوزهها در کل جهان تبدیل شده است. طوری که تعدادی از پرفروش ترین بازی های جهان در طول چندین سال توانستهاند برای تولیدکنندگان بازی های ویدیویی سود کلانی ایجاد کنند. و انتظار میرود که آینده این صنعت نیز کاملا روشن باشد و در سالهای آتی شاهد انتشار بازیهای محبوبی باشیم که میتوانند برای توسعه دهندگان بازیهای ویدیویی بسیار سودآور باشند.
منبع: BusinessInsider