به پایان سال جاری چندان زیاد باقی نمانده و سینمای کشورمان از آغاز بهار سال گذشته تا به امروز شاهد اکران فیلمهای زیادی بوده است که بین آنها فیلمهای خوب و باکیفیت دیده میشوند. اگر بخواهیم از بهترین فیلم های ایرانی 98 نام ببریم یقینا باید به آثاری اشاره کنیم که در قسمتهایی مانند فیلمنامه، کارگردانی و اجراهای تیم بازیگری شاخص بودند.
یکی از اتفاقهایی که در این سال رخ داد اکران فیلم آشغالهای دوستداشتنی پس از سالها توقیف بود تا فهرست بهترین فیلم های سینمای ایران 98 را که در ادامه معرفی میکنیم، پربارتر کند. در کنار آن پخش فیلمهایی مانند رحمان 1400 و خانه پدری متوقف شد تا سینمای ایران در این سال دستخوش تغییرات زیادی شده باشد.
در انتخاب بهترین فیلم های ایرانی سال 98 سعی کردیم آثار متنوعی را معرفی کنیم و فیلمهایی معرفی شوند که از سوی منتقدان زیادی مورد تحسین قرار گرفتند یا فروش بسیار بالایی داشتند. بنابراین تا انتهای مطلب همراه فانیبو باشید.
فیلم متری شیش و نیم
زمانی که فیلم ابد و یک روز اکران شد، بسیاری از سینمادوستان با یک کارگردان قدرتمند آشنا شدند که قصد داشت تکانی به فرهنگ سینمایی ایران دهد. روستایی در فیلم اول و همچنین بعدی خود یعنی متری شیش و نیم به یکی از مشکلات جدی جامعه یعنی اعتیاد رسیدگی کرده است.
ابد و یک روز یکی از بهترین فیلم های خانوادگی ایران بود ولی متری شش و نیم سعی کرده است به همان شکل موثر واقع شود. در این فیلم روستایی برخلاف ابد و یک روز که مشکلات یک خانواده طبقه پایین جامعه و برادر خردهفروش آنها را بررسی کرده بود، در متری شش و نیم به سراغ یک عمدهفروش پولدار میرود که دیگر هیچ رفاهی در زندگی نیست که نداشته باشد.
شروع فیلم انفجاری است و بیننده را مبهوت میکند و سپس بیننده به فضای یک داستان جذاب هل داده میشود. با آن که بعضی از سکانسهای فیلم سانسور شدهاند ولی متری شش و نیم همچنان یکی از بهترین فیلم های ایرانی در سال 98 است که مشخصه اصلی آن بازی دو بازیگر نقش اصلی یعنی نوید محمدزاده و پیمان معادی است.
این دو که در متری شش و نیم نیز ستاره فیلم بودند در این فیلم که قطعا یکی از بهترین فیلم های ایرانی 98 است در مقابل یکدیگر قرار میگیرند و یک دوئل جذاب سینمایی را با دیالوگهای درخشان روستایی به تصویر میکشند.
روستایی فیلمهای خود را نه تنها به بهترین شکل ممکن شخصیتپرداز ساخته است بلکه در بخش داستانی نیز سعی میکند کم نگذارد. بازی عالی تیم بازیگری او و سکانسهایی که شاید شاخصترین آنها داد کشیدن «خاکزاد» در زندان است، دومین ساخته روستایی را در بین بهترین فیلم های ایران 98 قرار میدهند.
شاید متری شش و نیم به عنوان یکی از بهترین فیلم های سینمایی ایرانی 98 در مقایسه با ابد و یک روز در مقام پایینتری قرار گیرد ولی به همان مقدار یک فنجان قهوه تلخ دردناک است.
پس از موفقیت ابد و یک روز مشخص بود سینمادوستان از اثر دوم روستایی استقبال کنند و باعث فروش بالای 27 میلیاردی آن شوند.
فیلم سرخپوست
کارگردان فیلم ملبورن یعنی نیما جاویدی تصمیم گرفت یک فیلم متفاوت بسازد. ملبورن جزو فیلمهای تک لوکیشن بود و با آن که قصه تازهای داشت ولی ضعف فیلمنامه در بخشهای مختلف بیننده را دلسرد کرد.
هنر جاویدی در سرخپوست به اوج رسیده است. یکی از نکتههایی که در این قضیه بیتاثیر نبوده است فضاسازی متفاوت فیلم در نشان دادن حال و هوای یک زندان است.
زوج نوید محمدزاده و پریناز ایزدیار که در دو فیلم روستایی نیز درخشان بودند با بازی در این فیلم یکی از بهترین فیلم های ایرانی 98 را رقم زدند که داستان عاشقانه متفاوتی دارد. در این فیلم همه چیز درخشان ظاهر شده است از فیلمبرداری و موسقی متن گرفته تا بازیها.
تنها ایرادی که شاید بتوانیم به فیلم بگیریم ضعف فیلمنامه است که در ابتدا شروع خوبی دارد ولی در نشان دادن ایجاد رابطه عشقی بین سرگرد جاهد و مددکار زن موفق عمل نمیکند. همین قضیه پایان فیلم را چندان خوب نمیکند ولی حتی این ضعف باعث نمیشود سرخپوست را بهعنوان یکی از بهترین فیلم های ایرانی 98 که ایرانیان را با سینما آشتی دادند معرفی نکنیم.
این فیلم در گیشه نیز فروش زیادی داشت و با 15 میلیارد فروش در رتبههای بالا قرار میگیرد.
فیلم آشغال های دوست داشتنی
با آن که اکران این فیلم در اواخر سال قبل آغاز شد ولی در برنامه اکران فیلم های سال 98 قرار گرفت. فیلم با آن که چندین سال توقیف بود ولی موضوع جذاب آن تازه حس میشود.
داستان فیلم در مورد یک زن است که گفتگوی خیالی 4 شخصیت دیگر را میشنود. کارگردان فیلم محسین امیریوسفی در این فیلم با فرم جذاب روایت داستان خود دیدگاهها و نظرات گوناگون در جامعه را به چالش میکشد.
شاید چیزی که تاثیرگذاری این فیلم را در بین بهترین فیلم های ایرانی 98 زیاد کرده است هنر کارگردان است که دیدگاهها را در دو دسته بد یا خوب تقسیمبندی نمیکند. این وظیفه مخاطب است تا در مورد فیلم فکر کند. باید از بازی درخشان شیرین یزدانبخش در کنار سایر بازیگران فیلم یاد کنیم که تاثیر زیادی روی کیفیت فیلم گذاشتند. او در نقش اول فیلم مخاطب را همراه خود میکند تا با شخصیتهای دیگر آشنا شود.
فیلم در گیشه نزدیک به 4 میلیارد فروخت ولی این فروش به هیچوجه در حد ارزش فیلم نیست.
فیلم مسخره باز
تاریخ سینما را نگاه کنیم، با بعضی از آثار روبرو میشویم که دقیقا از سوی یک عشق فیلم ساخته شدهاند. اگر تارانتینو در فیلمهای خوب به سینماهای محبوبش ارجاع میزند باید فیلم مسخرهباز همایون غنیزاده را نیز عشق او به سینما بدانیم.
این اثر متفاوت سینمای 98 ایران پس از مدتها اثری پست مدرنیسم را معرفی میکند و با رنگآمیزی سپیا شما را یاد سینمای الکسی بالابانوف روس میاندازد. فیلمی درخشان که اولین اثر کارگردان است و بازی علی نصیریان و مخصوصا بابک حمیدیان بیشتر از هر چیزی جذاب است.
مسخرهباز از جمله بهترین فیلم های طنز ایرانی 98 محسوب میشود و نمادهای فراوانی دارد که برای درک آنها باید چند مرتبه فیلم را ببینید.
خیلی وقت بود یک کمدی نیشدار مانند مسخرهباز ندیده بودیم و خوشحالیم قلب سینمای ایران با این فیلم به تپش پر نوسان خود ریتم تازهای داد. فروش فیلم تا امروز نزدیک به 3.5 میلیارد بوده است که شاید دلیل آن فرم متفاوت فیلم باشد که هر بینندهای با آن رابطه برقرار نمیکند.
فیلم رضا
نوشتن یک مطلب در مورد بهترین فیلم های ایرانی 98 بدون نام بردن فیلمهای گروه هنر و تجربه سخت بود. علیرضا معتمدی کارگردان فیلم رضا در اولین تجربه خود یک شخصیت نویسنده و عاشق را معرفی میکند که تلاش او فراموشی عشقش است ولی در این مسیر ناکام است.
فیلمنامه باشکوه است و با قدرت فراوان بین داستانهایی که مرد مینویسند و ماجراهای دنیای واقعی او یک ارتباط به وجود میآورد. قدرت فیلم با انتخاب اصفهان بهعنوان لوکیشن دوچندان شده است. همچنین باید از بازی بینقص خود متعمدی در نقش شخصیت رضا یاد کنیم که ماندگاری اثر را بیشتر میکند.
فیلمی که بدون ادعا اکران شد و بیننده پس از خروج از سینما تا ساعتها درگیر آن است و قطعا در فهرست بهترین فیلم های ایرانی 98 ما قرار میگیرد.
فیلم قصر شیرین
سری نیز به جدیدترین اثر رضا میرکریمی یعنی فیلم قصر شیرین زدیم. کارگردانی که در تمامی فیلمهای قبل خود دغدغه اصلیاش را رفتار بین اعضای خانواده نشان داده است.
قصر شیرین روایتی بصری از یک پدر است که آهسته به زندگی خانوادگی خود علاقه پیدا میکند. نکته قابل توجه در فیلم نقش پررنگ شخصیتهای کودک است و دو کودک درون آن، نقش تحکیم بنیان خانواده را به دوش میکشند. میر کریمی مانند همیشه هنر کارگردانی خود و همچنین بازیگردانی دو بازیگر کودک فیلم را به بیننده به خوبی نشان میدهد.
البته نباید از بازی بیعیب حامد بهداد و ژیلا شاهی نیز غافل شویم که فیلم را به سطح دیگری میرسانند. هدف فیلم بالا بردن دوام بنیان خانواده است تا به راحتی در فهرست بهترین فیلم های ایرانی در سال 98 ما قرار گیرد.
فیلم قصر شیرین در گیشه فروشی نزدیک به 3.5 میلیارد داشت.
فیلم غلامرضا تختی
بهرام توکلی پس از فیلم تنگه ابوقریب خود دست روی یک از شخصیتهای پهلوان کشورمان یعنی غلامرضا تختی گذاشت تا فیلمی در مورد او بسازد. توکلی نشان داده است یکی از کارگردانان بااستعداد کشورمان است که صحنهها را دقیق و با مهارت کارگردانی میکند.
با آنکه هنر کارگردان در سکانسها دیده میشود ولی ضعف فیلم فیلمنامه آن است که در مدت زمان کوتاهی قصد دارد تمامی بخشهای مختلف زندگی تختی را روایت کند. فیلمهای زندگینامهای در ایران طرفدار زیادی ندارند ولی توکلی سعی کرده است خلاف عرف عمل کند و همین تلاش او شایسته است تا یک اثر خوب با تمام ضعفهایش خلق شود.
این فیلم در گیشه نزدیک به 2 میلیارد فروخت.
فیلم شکستن همزمان بیست استخوان
برادران محمودی مانند فیلمهای قبلی خود دوربین را به سمت خانواده افغانی گرفتهاند که به ایران مهاجرت کردند. هدف فیلم ترسیم مشکلات مهاجران افغانی یه ایران است و علاوه بر این برای بالا بردن جذابیت فیلم شخصیت اصلی انتخابی میکند که از دید بیننده ممکن است اشتباه باشد.
هدف فیلم این است که نشان دهد تا شرایط کسی را نداشته باشید نمیتوانید علت تصمیمهای او را درک کنید. محسن تنابنده پس از بازی در سریال پایتخت مجددا یک بازی تاثیرگذار از خود به جا گذاشته است و بیننده پس از خاموش شدن پرده نقرهای و روشن شدن چراغهای سینما با ذهنی آکنده از افکار مختلف به خانه میرود.
متاسفانه فروش فیلم با وجود درخشان بودن آن تنها در حدود 250 میلیون تومان بود ولی بدون شک باید آن را یکی از بهترین فیلم های ایرانی 98 معرفی کنیم.
فیلم قسم
بازیگر شاخص فیلم قبل یعنی تنابنده برای دومین فیلم خود در مقام کارگردانی ساخت «قسم» را انتخاب کرده است. این فیلم در مقایسه با فیلم اول او یعنی گینس یک پیشرفت قابل توجه را نشان میدهد که موضوع اصلی آن قضاوت در مورد سایرین است.
بهعنوان یکی از بهترین فیلم های ایرانی 98 با فیلمنامهای قوی روبرو هستیم که باعث میشود بینده در ابتدا مانند شخصیتهای فیلم به اشتباه قضاوت کند و تا پایان به آن پی نمیبرد.
یکی دیگر از نکات قوت فیلم تک لوکیشن بودن آن است، با آنکه بخش زیادی از فیلم داخل اتوبوس است ولی کارگردان روایت داستانی خود را به شکلی پیش میبرد تا جذابیت فیلم برای بیننده حفظ شود. در کنار تمام بازیگران فیلم باید از اجرای عالی حسن پورشیرازی یاد کنیم که فیلم قسم را به یک اثر ارزشمند تبدیل میکند.
این فیلم توانست در گیشه نزدیک به 3 میلیارد بفروشد.
فیلم ماجرای نیمروز رد خون
پس از فیلم ماجرای نیمروز قسمت دوم آن یعنی رد خون به کارگردانی محمد حسین مهدویان ساخته شد. فیلم در مقایسه با فیلم قبلی او یعنی لاتاری ارزشمندتر است و علت آن هنر کارگردان در ساخت فیلمهایی با داستان تاریخی است.
از نظر دستهبندی این اثر جزو فیلم های شبه مستند محسوب میشود و بیننده را به خوبی با ماجرای آن دوران آشنا میکند. در این فیلم جواد عزتی یک شخصیت متفاوت با تیپ بازیگریاش خلق میکند که به جذابیت فیلم کمک زیادی میکند. درست است فیلم موضوع تاریخی و مستندگونهای دارد ولی جزو بهترین فیلم های ایرانی 98 بود که مردم از آن استقبال کردند.
از دیدن این فیلم که در گیشه 6 میلیارد فروخت پشیمان نمیشوید.
فیلم مطرب
قرار دادن فیلم مطرب در این فهرست قطعا کار سختی بود. از یک طرف نام نبردن از فیلمی که تا به امروز پرفروشترین فیلم سال 98 است یک چالش بود، از طرف دیگر نمیتوانستیم بپذیریم این فیلم یکی از بهترین فیلم های ایرانی 98 است.
ولی با این حال به اعتقاد خیلی از افراد جدیدترین فیلم پرویز پرستویی یکی از بهترین فیلم های کمدی ایرانی 98 است. این فیلم تا الان بیش از 28 میلیارد دلار فروش داشته است و زندگی یک خواننده قبل از انقلاب را روایت میکند که به همراه دختر و دوست خود به استانبول میرود و آن جا درگیر حوادثی میشوند.
از نظر سینمایی شاید مطرب همپایه بسیاری از آثار درخشان نباشد ولی بازی خوب پرستویی و شاکردوست و همچنین ریتم سریع فیلم باعث شده است مخاطبان زیادی از فیلم استقبال کنند.
شاید استفاده از خواننده ترک در فیلم و سکانسهای آواز در فیلم در این قضیه بیتاثیر نبوده است. به هرحال فیلم مطرب هفتمین فیلم مصطفی کیایی است و با فروش خود بار دیگر ثابت کرد جامعه سینمادوستان ایران بیشتر دنبال فیلمهایی برای سرگرم شدن هستند تا هنری.
فیلم شبی که ماه کامل شد
فیلم نفس نرگس آبیار بهذات یکی از بهترین تجربههای سینمایی ما در بین فیلم های ایرانی بود. فیلمی تکاندهنده، هنرمندانه و عالی که شخصیت کودک فیلم بهخوبی ازعهده نقش اصلی بر آمد و فضای رویایی فیلم و دوران جنگ بیننده را تا ساعتها بعد درگیر کرد.
شبی که ماه کامل شد تلاش میکند مانند نفس تاثیرگذار باشد. بازی متفاوت الناز شاکردوست و همچنین هوتن شکیبا در روایت این داستان عاشقانه در خلق یکی از بهترین فیلم های ایرانی 98 بی تاثیر نبوده است.
فیلم داستان واقعی دارد و در مورد عبدالحمید ریگی و همسرش فائزه منصوری است. نگاهی سینمایی به زندگی دختری از نواحی جنوب شهر تهران که عاشق یک پسر شهرستانی میشود.
فیلم 19 میلیارد در گیشه فروخت و برای آبیار و شاکردوست جوایزی به همراه آورد.
نگاه آخر به بهترین فیلم های ایرانی 98
سالی که گذشت سینما نشان داد هنوز میتواند علاقهمندان را راضی نگه دارد. افراد ساعاتی را برای فراغت از هیاهوی زندگی به پردههای بزرگ سینما پناه آوردند، با مطرب و مسخرهباز خندیدند، با سرخپوست و شبی که ماه کامل شد مجددا عاشق شدند و با متری شش و نیم درد کشیدند. هرچه بود، بار دیگر سینما نشان داد نه تنها هنر هفتم بلکه جامعترین هنرها است.
یقینا در مطلب بالا امکان نام بردن از فیلمهای زیادی وجود نداشت، بنابراین این را برعهده خوانندگان سایت میگذاریم که نظر خود را در مورد آثار بالا و همچنین بهترین فیلم های ایرانی 98 دیگری بگویند که احتمالا خودشان دیدند و ما به هر دلیلی که قطعا کوتاهی یا بیارزش بودن آن فیلم نبوده است در فهرست بالا قرار ندادیم. امسال، با تمام پستیها و بلندیهایش، سال خوبی برای سینمای ایران بوده است، از مسخرهباز پست مدرن تا شبی که ماه کامل شد واقعگرا، ظهور و بروز فرمهایی متفاوت، نویدبخش، آینده روشنی برای سینمای ایران است.
منبع: Salamcinama